دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
07 شهريور 1396 - 19:53
بشری در گفت‌وگو با آنا

آمریکا ازموشک‌های کره‌شمالی احساس خطر نمی‌کند / به رغم زمینه‌های جنگ امکان آن کم است

یک کارشناس امور شرق آسیا با بیان اینکه زمینه‌های آغاز جنگ در شبه‌جزیره کره وجود دارد تصریح کرد کره‌شمالی تاکنون در عمل موشکی با قابلیت حمل سلاح را آزمایش نکرده است تا با این اقدام آمریکا احساس تهدید جدی علیه خاک خود کند.
کد خبر : 207594

گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، کره‌جنوبی و ژاپن اعلام کردند کره‌شمالی صبح امروز (سه‌شنبه) به وقت محلی موشکی را به سمت ژاپن شلیک و این موشک در آب‌های اقیانوس آرام در نزدیکی ساحل جزیره هوکایدو ژاپن سقوط کرده است. این در حالی است که آخرین باری که کره‌شمالی موشکی را بر فراز ژاپن شلیک کرده بود، به سال 2009 بازمی‌گردد.


در این راستا، تنش لفظی میان رهبران کره‌شمالی و آمریکا افزایش یافته است. کیم جونگ اون، رهبر کره‌شمالی ماه گذشته آمریکا را تهدید به هدف قرار دادن پایگاه‌هایش در جزیره گوام کرده بود و در مقابل دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری امریکا گفته بود کره‌شمالی اگر آمریکا را تهدید کند، «آتش خشم» این کشور را خواهد دید.


به‌دنبال شدت گرفتن تحرکات نظامی در شبه‌جزیره کره، مصاحبه‌ای را با دکتر اسماعیل بشری، کارشناس امور شرق آسیا ترتیب داده‌ایم که در ادامه متن این گفت‌وگو را می‌خوانید:


باتوجه به اینکه آمریکا و غرب و حتی کشورهای منطقه‌ای مخالفت خود را با پرتاب موشک از سوی کره‌شمالی اعلام کرده‌اند و بارها شورای امنیت سازمان ملل متحد قطعنامه علیه کره‌شمالی صادر کرده است، دلیل ادامه اینگونه تحرکات از سوی پیونگ‌یانگ چیست؟


آزمایش کره‌شمالی شکل مستمر به خود می‌گیرد و اگر این آزمایش‌ها انجام نشود جای تعجب دارد. حال درباره اینکه چرا کره‌شمالی این آزمایش را انجام داده، به این دلیل است که آمریکا و کره‌شمالی در حال برگزاری رزمایش در خاک کره‌جنوبی هستند. کره‌شمالی برای اینکه نشان بدهد نسبت به این موضوع اعتراض دارد سه موشک کوتاه‌برد و یک موشک میان‌برد پرتاب کرده است. این موشک آخری باوجود اینکه برد و ارتفاع بالایی داشت، ولی از فراز ژاپن عبور کرد و مشکل آفرین شد. در حقوق بین‌الملل هیچ مانعی برای اینکه پرنده‌ای (همچون موشک) از کشوری عبور کند وجود ندارد ولی می‌تواند این موضوع تهدیدبرانگیز باشد چنانکه در مورد اخیر اگر موشک کره شمالی در میانه راه در داخل خاک ژاپن سقوط می‌کرد، توکیو می‌توانست آن را عملی خصمانه قلمداد کند.


چرا ژاپن اقدام به ساقط کردن موشک نکرد؟


ژاپن می‌توانست از سامانه ضدموشکی برای ساقط کردن موشک پرتابی از سوی کره‌شمالی استفاده کند ولی شاید ارتش ژاپن در آماده‌باش کامل نبود یا اینکه ملاحظه کرد و نخواست تنش موجود در شبه‌کره گسترش پیدا کند. اگر ژاپن موشک را ساقط می‌کرد شاید کره‌شمالی واکنش بدتری نشان می‌داد و وضعیت نامطلوب‌تری به وجود می‌آمد. در واقع می‌توان گفت ژاپن خویشتنداری کرد و موضوع را به تصمیم شورای امنیت سازمان ملل متحد موکول کرد.


باتوجه به تهدیدات مکرر رهبران آمریکا و کره‌شمالی و اوضاع منطقه، تا چه حد امکان وقوع جنگ وجود دارد؟


باوجود اینکه زمینه‌های آغاز جنگ در شبه‌جزیره کره وجود دارد ولی از آن رو که جنگ به همه کشورهای منطقه آسیب جدی می‌رساند و می‌تواند از حالت متعارف خارج و به جنگ هسته‌ای منجر شود، باعث شده است تا همه طرف‌ها ازجمله کره‌شمالی از خود خویشتنداری نشان دهند. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا هم گرچه لحن تند و تهدیدآمیزی دارد و کره‌شمالی را تهدید به جنگ می‌کند ولی رکس تیلرسون، رئیس دستگاه دیپلماسی این کشور مایل به مذاکره است و تمایلی به جنگ ندارد. چین نیز تمایلی به جنگ ندارد و در این میان کشورهایی که بیشترین آسیب را از جنگ خواهند دید کره‌جنوبی، ژاپن و حتی کره‌شمالی هستند. بنابراین، به‌نظر نمی‌رسد این صحبت‌ها از تهدید فراتر رود و تبدیل به جنگ شود. از سوی دیگر به دلیل اینکه تاکنون هیچ‌یک از طرف‌ها برای مذاکره اعلام آمادگی نکرده‌اند، تنش در شبه جزیره کره گاهی شدید و گاهی آرام ادامه دارد.


در حال حاضر شاهد برگزاری مانور نظامی مشترک آمریکا و کره‌جنوبی در منطقه هستیم. آیا برگزاری این مانور تهدیدی برای امنیت کره‌شمالی محسوب می‌شود؟


رزمایش‌هایی که انجام می‌شود از قبل برنامه‌ریزی شده و به صورت سالانه است، یعنی آمریکا طبق تعهدات امنیتی به کره‌جنوبی و ژاپن رزمایش‌هایی را با آن کشورها برگزار می‌کند تا آن‌ها را نسبت به حمایت‌های نظامی‌اش از این کشورها مطمئن کند. متقابلا کره‌شمالی نسبت به این رزمایش‌ها، به خصوص رزمایش‌هایی که در خاک کره‌جنوبی برگزار می‌شود، واکنش نشان می‌دهد و این واکنش بیشتر به صورت پرتاب موشک و یا پدافند توپخانه‌ای است.


باتوجه به وضعیت جنگ سردی که بر منطقه شبه جزیره کره حاکم است، واکنش روسیه به‌عنوان قدرتی که مرز مشترک با کره‌شمالی دارد، چگونه می‌تواند باشد؟


درست است که روسیه مرز مشترک با کره‌شمالی دارد ولی بخش کمتر مسکونی این کشور در نواحی مرزی با کره‌شمالی است. روسیه پیش از بروز این اختلافات و تصویب قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه کره‌شمالی تصمیم نداشت که در موضوع بحران در شبه‌جزیره کره مداخله کند. باوجود این، روس‌ها در این منطقه برای خودشان سهمیه‌ای می‌بینند و تلاش می‌کنند از این سهمیه در راستای منافع ملی خودشان استفاده کنند. طبعا روسیه با توجه به موقعیت مرزی، از جنگ احتمالی کمترین آسیب را می‌بیند و آسیب جدی را در این جنگ چین، کره‌شمالی و کره‌جنوبی خواهند دید.


به‌دنبال پرتاب موشک کره‌شمالی بر فراز ژاپن ادعاهایی درباره برد موشک‌های کره‌شمالی و امکان اصابت آن به نقطه‌ای در آمریکای شمالی مطرح شده است؟ این ادعاها تا چه حد واقعیت دارند و آیا کره‌شمالی توان پرتاب موشک قاره‌پیما را دارد؟


ادعا شده است موشک‌هایی که تاکنون کره‌‌شمالی پرتاب کرده قاره‌پیما هستند و مسافت زیادی را می‌پیمایند ولی این پیمایش مسافت همواره بدون حمل مهمات بوده است و اگر موشک‌ها بخواهند مجهز به مهمات، ازجمله کلاهک هسته‌ای باشند وزن موشک افزایش می‌یابد و طبعا از برد و ارتفاع پرتابی موشک کاسته می‌شود.


کره‌شمالی تاکنون در عمل موشکی با قابلیت حمل سلاح را آزمایش نکرده است تا با این اقدام آمریکا احساس تهدید جدی علیه خاک خود کند. کره فعلا تنها تهدید کرده است و اگر چنین موشکی را پرتاب می‌کرد آمریکا بیشتر پی به قدرت موشکی کره‌شمالی می‌برد. رهبر کره‌شمالی با خودداری از ادامه تهدیدها، وضعیت ابهام‌آلودی را در زمینه قدرت موشکی کشورش به وجود آورده است، به طوری که هنوز نمی‌توان حدس زد که آیا موشک‌ها بردی را که اعلام می‌شود در اختیار دارند یا اینکه آیا می‌توانند به خاک آمریکا برسند یا خیر؟


آیا بحران در شبه‌جزیره کره به تقابل چین و آمریکا منجر می‌شود؟


تاکنون چه چنین موضوعی رخ نداده و چین نیز در شورای امنیت همگام با آمریکا کره‌شمالی را تحریم کرده است. اگر قرار بود چین رویاروی آمریکا بایستد باید قطعنامه شورای امنیت را وتو می‌کرد ولی این اقدام را انجام نداده است و این موضوع نشان می‌دهد که بحران در منطقه به تقابل میان آمریکا و چین منجر نمی‌شود.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب