آمریکا به دنبال راهی برای خروج از باتلاق افغانستان
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا و اعضای شورای عالی امنیت ملی، پس از ساعتها گفتگو در کمپ دیوید نتوانستند درباره اتخاذ رویکرد جدیدی پیرامون جنگ افغانستان، به نتیجه برسند.
دونالد ترامپ که بارها از سیاستهای روسای جمهور پیشین آمریکا در قبال جنگ افغانستان انتقاد کرده، به دنبال اتخاذ یک استراتژی جدید در افغانستان و جنوب آسیاست که منافع آمریکا را بهتر از قبل تامین کند. به گفته کاخ سفید، رئیسجمهوری در حال مطالعه و بررسی گزینههای خود است و در زمان مناسب نتیجه را به مردم آمریکا، متحدان و شرکای خود و به جهانیان، اعلام خواهد کرد.
در این نشست، علاوه بر دونالد ترامپ، افراد برجستهای چون: مایک پنس معاون رئیسجمهوری آمریکا، جان کلی ژنرال بازنشسته و رئیس ستاد کارکنان کاخ سفید، هربرت ریموند مک مستر مشاور امنیت ملی، رکس تیلرسون وزیر امور خارجه و جیمز متیس وزیر دفاع آمریکا، حضور داشتند. جیمز متیس پس از این نشست گفت: «ما در حال نزدیک شدن به یک تصمیم هستیم و در آینده نزدیک به این تصمیم خواهیم رسید.»
در ماه ژوئن (خرداد) ژنرال جیمز متیس تایید کرد که دونالد ترامپ به او اختیار کامل داده است درباره شمار سربازان آمریکایی مورد نیاز در جنگ افغانستان، تصمیمگیری کند. با این حال، وزیر دفاع آمریکا بدون امضای یک استراتژی کامل از سوی رئیسجمهور، در شمار سربازان آمریکایی حاضر در جنگ افغانستان، هیچ تغییری ایجاد نکرده است.
این در حالی است که ژنرال جان نیکلسون فرمانده نیروهای آمریکایی در افغانستان گفته است که اگر ایالات متحده میخواهد در افغانستان به موفقیت دست پیدا کند باید بین 3 تا 5 هزار نیروی دیگر، به این کشور گسیل کند. طبق گزارش سرویس تحقیقاتی کنگره، ایالات متحده تا پایان سال 2016، حدود 9800 سرباز در افغانستان داشت.
در نشست روز جمعه در کمپ دیوید، ژنرال جان نیکلسون که خواهان اعزام نیروهای آمریکایی بیشتر به افغانستان است، در میان اعضای شورای عالی امنیت ملی حضور نداشت. چند روز قبل از این نشست، زمانی که از جیمز متیس وزیر دفاع آمریکا پرسیده شد: «آیا ترامپ به نیکلسون اعتماد دارد؟» متیس پاسخ داد: «از رئیسجمهور بپرسید!» با وجود این ژنرال جیمز متیس به واشنگتن پست گفته است: «من اکنون به شما می گویم که او فرمانده ما در این میدان نبرد است. او اعتماد ناتو را به همراه دارد. او اعتماد افغانستان را به همراه دارد. او اعتماد ایالات متحده را به همراه دارد.»
کاخ سفید همچنین طرح دیگری را از اریک پرنس، بنیانگذار شرکت امنیتی خصوصی «آکادمی» - که پیشتر «بلک واتر» نامیده میشد - دریافت کرده است. در این طرح برونسپاری کار آموزش و کمک به نیروهای افغان به پیمانکاران خصوصی، پیشنهاد شده است. طرح اریک پرنس از سوی استیو بنن مشاور کلیدی دونالد ترامپ و استراتژیست ارشد کاخ سفید که به تازگی برکنار شده است، به رئیسجمهوری آمریکا ارائه شده بود.
نمایندگان مجلس نمایندگان و سنا به تازگی از دونالد ترامپ و دولتش به خاطر نداشتن یک استراتژی مناسب و یک برنامه راه در جنگ افغانستان، انتقادهای تندی انجام دادهاند. هفته گذشته، جان مک کین سناتور جمهوریخواه آریزونا و رئیس کمیته خدمات نظامی مجلس سنا، طرح خود با نام «راهبردِ موفقیت» را پیشنهاد کرد. سناتور مک کین قصد دارد این طرح را که به عنوان یک راهبرد و نقشه راه، برای تامین منافع ملی آمریکا در افغانستان ارائه شده است، زمانی که مجلس سنا دوباره ماه سپتامبر آغاز به کار میکند، به رای بگذارد.
مککین در بیانیهای گفته است: «تقریبا هفت ماه از زمان آغاز به کار دولت ترامپ، زمانی که شرایط در افغانستان به طور پیوسته بدتر میشود، ما هیچ استراتژی ای نداریم.» او به این موضوع اشاره دارد که آمریکا در افغانستان بیهدف حرکت میکند و در حال شکست در این کشور بوده و این یک واقعیت است. از اینرو، اگر آمریکا قصد دارد وضعیت را در افغانستان تغییر بدهد، باید وقت را غنیمت بشمارد. به طور خلاصه، سناتور جان مک کین هم مانند ژنرال جان نیکلسون فرمانده نیروهای آمریکایی در افغانستان، خواهان افزایش نیروهای نظامی آمریکا در جنگ افغانستان است.
این که در عمل دونالد ترامپ و دولتش چه تصمیمی در زمینه ادامه حضور آمریکا در افغانستان میگیرند، موضوعی است که باید منتظر ماند و به چشم دید. اگرچه عدهای از ژنرالها و سیاستمدران آمریکایی از ایده افزایش نیروهای نظامی در افغانستان حمایت میکنند، اما این واقعیت را نادیده میگیرند که حتی حضور نظامی بیشتر آمریکا در این جنگ هم ممکن است نتایج دلخواه آمریکا را از جنگی که حدود 16 سال به درازا کشیده است، به همراه نداشته باشد.
در صورت اتخاذ استراتژی کاهش نیروهای نظامی آمریکا در افغانستان و خروج تدریجی نیروهای آمریکایی از این کشور هم، شکی باقی نمیماند که قدرت طالبان در افغانستان بیش از پیش گسترش پیدا میکند و دستاوردهای نسبی دولت آمریکا و همپیمانانش طی نزدیک به دو دهه جنگ بیوقفه، در مدت کوتاهی بر باد میرود. وضعیت کنونی آمریکا در جنگ افغانستان به وضعیت این کشور در جنگ ویتنام بسیار شبیه شده است؛ جنگی که آمریکا پس از دادن تلفات و بهای بسیار، پس از گذشت بیست سال، سرانجام ناگزیر شد، شکست در آن را بپذیرد.
منبع: راشا تودی/ ترجمه: محمدرضا پارسا
انتهای پیام/