النهار: آمریکا، خاورمیانه را به ایران واگذار خواهد کرد
به گزارش سرویس بینالملل خبرگزاری آنا، متن گزارش روزنامه النهار چنین است:
در خاورمیانه چه میگذرد؟ این پرسشی است که هفته گذشته یکی از ناظران آمریکایی مطلع از سیاستهای کشورش که در امور منطقه بسیار فعال است، مطرح کرد. او این سؤال را با توجه به اوضاع جاری در کشورهای عربی و غیرعربی پرسید و تلاش کرد پاسخی قانعکننده به آن بدهد.
پاسخ کارشناس آمریکایی به سؤال این بود:
تردیدی نیست که مذاکرات جاری بر سر پرونده هستهای ایران میان واشنگتن و تهران و همچنین میان تهران با مجموعه 5+1 خیلی خوب پیش میرود و به سمت هدف مطلوب دو طرف در حرکت است.
هیچ شکی نیست که کشورهای مورد اشاره به دنبال زمینهای مشترک هستند تا بتوانند در مساله هستهای ایران به توافق برسند.
هیچ شکی نیست آنچه میگذارد نگرانی بسیاری را نزد همپیمانان سنتی و دوستان آنان در منطقه ایجاد کرده است.
ناظر آمریکایی این موارد را پایه اظهارنظر خود قرار میدهد و میگوید: نخست، ایران امروز بر بغداد و تقریباً نیمی از جغرافیای عراق تسلط کامل دارد. ذوم، بر پایتخت سوریه، دمشق و حکومت رئیسجمهور بشار اسد و نیمی از اراضی سوریه نیز بهطور کامل مسلط است. سوم، بهواسطه حزبالله و همپیمانانش بر لبنان تسلط دارد. چهارم، از مدتی نهچندان طولانی بر پایتخت یمن، صنعا و نیمی از جغرافیای آن مسلط است.
وی در ادامه میافزاید: کاملاً روشن است که این نفوذ منطقهای ایران بهطورجدی امریکا و برخی از کشورها را نگران کرده است. این نشان میدهد که توانایی ایران برای بستن تنگههای حیاتی جهان یعنی «هرمز» و «باب المندب» تا چه اندازه بالاست.
همچنین موضوع پراهمیت دیگر توانایی بالای ایران در بستن ورودیها و محورهای اتصالی با سواحل و مناطق پیرامونی شبهجزیره عربی است. بهعبارتدیگر، ایران میتواند با این قدرت خود تأثیری شگرف بر وضع انتقال نفت از کشورهای عربی حوزه خلیجفارس به مقاصد نهایی آنها بگذارد.
بهرغم همه اینها به نظر نمیرسد که این واقعیتها نگرانی جدیای را نزد بیشتر پایتختهای غربی از جمله پایتخت امریکا بگذارد. و این واقعیت خودش سؤال دیگری را مطرح میکند: چرا؟
این صاحبنظر آمریکایی سپس خود به این پرسش پاسخ میدهد و میگوید: شنیدهها و تحلیلها و اطلاعات و شایعاتی که به دست من رسیده است، همگی نشان میدهند که باراک اوباما دیگر اصراری برای سرنگونی بشار اسد از قدرت بهعنوان شرط دستیابی به راهحل بحران سوریه آنطور که در گذشته شرط کرده بود، ندارد. همچنین نشان میدهد که قدرت گرفتن حوثیها و حمله آنها به صنعا که در هفتههای اخیر انجام شد با نوعی چراغ سبز از سوی ایالاتمتحده و دیگر کشورهای همپیمان آن صورت گرفته است.
این رخدادها این سوال را پیش میکشد که آیا امریکا تصمیم گرفته است که منطقه خاورمیانه تحت کنترل ایران قرار بگیرد و برای فراهمکردن زمینه تحقق کامل این موضوع نخست بهدنبال تفاهم بر سر پرونده هستهای و دوم همکاری با ایران برای نابودی شبکههای بنیادگراست؟
آیا امریکا و همپیمانانش به دنبال این راه رفتهاند؟ به طور خلاصه این ناظر آمریکایی معتقد است که این کشورها در حال حاضر، حداقل بخشی از آنها، تحت کنترل ایران است. این مناطق بعد از پایان جنگها و بحرانها و مشکلات به کشورهای فدرالی یا مناطق خودمختار تبدیل خواهند شد. همچنین جامعه جهانی چارهای ندارد جز اینکه به طور جدی به جنگ با تروریستهای تندرو برود.
انتهای پیام/