دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
08 مرداد 1396 - 15:21
صدوپانزدهمین نشست خبری سخنگوی دستگاه قضا:

آخرین وضعیت پرونده حسین فریدون/ ادعاها درباره آزادی ربایندگان بنیتا با فیش حقوقی صحت ندارد

یکصد و پانزدهمین نشست خبری سخنگوی قوه قضاییه ظهر امروز با حضور خبرنگاران رسانه‌های مختلف برگزار شد.
کد خبر : 199105

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری آنا، حجت‌الاسلام غلامحسین محسنی اژه‌ای در یکصد و پانزدهمین نشست خبری خود ضمن تبریک ایام دهه کرامت و تبریک به مناسبت ولادت حضرت معصومه‌(س) و امام‌رضا‌(ع) در پاسخ به سئوال یکی از خبرنگاران درباره اظهارات حمید بقایی پس از آزادی از زندان و حرف‌های مطرح شده توسط وی علیه قوه‌قضائیه و شخص سخنگوی دستگاه قضا و اینکه او مانند زمان وزارت اطلاعات دروغ می‌گوید، اظهار کرد: آنچه را که لازم است در‌خصوص این پرونده دادستان تهران توضیح می‌دهد و اگر لازم باشد، اقدام می‌کند و من فقط به دوستان قضایی خود توصیه دارم، زبان نامهربان برخی افراد باعث نشود، از مرز عدالت خارج شویم.


وی ادامه داد: همواره توصیه کردیم و می‌کنیم که اگر افرادی خلاق قانون عمل کنند، به ضرر خودشان است و طبیعتا تحت‌ تعقیب قرار می‌گیرد و فرقی نمی‌کند چه جریان یا فردی باشد. در این خصوص نیز دادستان تهران با تشخیصی که خواهد داشت، در چارچوب قانون وارد می شود.


سخنگوی قوه‌قضائیه ادامه داد: مسائلی که توسط این فرد مطرح شده صحیح نیست و هر مقداری که قانون اجازه بدهد از جمله دست خط ایشان به ویژه موضوع انتقال از سوئیت، توسط دادستان تهران اطلاع‌رسانی می شود. انشاء‌الله پرونده هم رسیدگی شود، مسائل مالی هم مشخص می‌شود.



وی در پاسخ به سئوال دیگری درباره تعیین وزیر جدید دادگستری و اینکه تعاملی در این خصوص با دستگاه قضا صورت گرفته است یا خیر، گفت: از جمله وزرایی که سه قوه در آن نقش دارند، وزیر دادگستری است و در باره سایر وزرا این‌طور نیست و با معرفی رئیس‌جمهور و رأی اعتماد مجلس مشخص می‌شود. وزیر دادگستری از ناحیه قوه‌قضائیه پیشنهاد می‌شود و دولت هم اقدام می‌کند و مجلس نیز متعاقبا رای می‌دهد. گزینه‌هایی مطرح بوده و هست، اما هنوز قطعی نشده است. افرادی تا الان مطرح شدند و این افراد طبیعتا به زودی به صورت رسمی مطرح می‌شود. البته تعاملاتی وجود دارد و درباره افراد مطرح صحبت می‌شود و معمولا نیز با تعامل، وزیر دادگستری معرفی و معین می‌شود.



ادعاها درباره آزادی ربایندگان بنیتا با فیش حقوقی صحت ندارد


حجت‌الاسلام غلامحسین محسنی‌اژه‌ای در ادامه نشست خبری خود در پاسخ به سؤال دیگری مبنی‌بر اینکه گفته می‌شود ربایندگان کودک هشت‌ماهه با فیش حقوقی آزاد شده بودند، اظهار کرد: اولاً به خانواده عزیز این کودک هشت‌ماهه‌ای که این جانیان به نحوی جان او را گرفتند، تسلیت می‌گویم.


وی بیان اینکه توصیه شده که پرونده با سرعت و توام با دقت بررسی شود و هر‌چه سریع‌تر این جانیان به مجازات مقرر در قانون برسند، اضافه کرد: این پرونده به جهاتی برای رسیدگی به تهران احاله شد. یک جهت این بود که خانواده این کودک هشت‌ماهه در تهران مستقر هستند. ضمن اینکه شروع این جنایت و ربودن ماشین با آن کیفیت از تهران شروع شد. بنابراین پرونده به تهران احاله شد و رسیدگی در تهران انجام می‌شود. مسائلی که درباره پرونده متهمین مطرح شده، صحت ندارد.


سخنگوی قوه‌قضائیه گفت: گفته شده بود که یکی از متهمین 130 سابقه سرقت دارد و با یک کفالت آزاد شده و زمان آزادی این جرم را مرتکب شده که صحت ندارد. همچنین گفته شد که با یک فیش حقوقی آزاد شده که کاملا خلاف است و مطلقا صحت ندارد.


معاون اول قوه‌قضائیه تصریح کرد: آقای اسماعیلی، رئیس کل دادگستری استان تهران گزارش داده که 130 فقره سرقت این متهم صحت ندارد. این فرد یک پرونده سرقت داشته که دستگیر شده، در اثنای تحقیقات مشخص شده 12 فقره سرقت داخل ماشین انجام داده و 14 ماه بازداشت بوده است. بیش از این مقدار بازپرس یا دادسرا نمی‌تواند متهم را نگه دارد. بعد از 14 ماه بازداشت با قرار وثیقه 160 میلیون تومانی آزاد شده است. بنابراین با قرار کفالت آزاد نشده و 130 فقره سرقت هم نداشته است و در تحقیقات مشخص شده 12 فقره سرقت داخل ماشین داشته است که در این ارتباط نیز مجموعا به 55 ماه حبس و رد مال محکوم شده است که البته طبق قانون آئین دادرسی جدید اگر کسی دارای محکومیت مختلف باشد، به اشد آن محکوم و حکمش اجرا می‌شود و 3 سال از این 55 ماه قابل اجرا بوده است.


محسنی‌اژه‌ای درباره متهم دوم این پرونده نیز توضیح داد: نفر دوم نیز با 4 گرم شیشه دستیگر شده بود. تا زمانی که محکوم شده بود و محکومیت پایان نیافته بود، آزاد نشده و در دادگاه به حبس، جزای نقدی و 50 ضربه شلاق محکوم شده و اردیبهشت 95 محکومیتش تمام شده است. قاضی باید طبق قانون عمل کند. اگر طبق قانون عمل نکند باید به او معترض بود. اگر به قانون عمل نشود، نمی‌شود گفت کجا عدالت هست و کجا عدالت نیست. ممکن است کسانی به قانون اعتراض داشته باشند. در دولت دوم خرداد خدمت یکی از مسئولان عالی اجرایی به مناسبتی رسیدم و صحبتی کردیم. یک حکم اختلاسی را تایید کرده بودم و ایشان گفت فلانی به خاطر این مبلغ، حکم را تایید کردید؟ بنده عرض کردم یک‌میلیون که سهل است. مواد قانونی را برای او خواندم و گفتم قانون گفته اگر 10 هزار تومان باشد، به فلان مبلغ و تا 100‌هزار تومان باشد به مجازات دیگر محکوم می‌شود. با لفظ بدی به قانون اعتراض کرد که گفتم این درست نیست و شما در شعار انتخاباتی خود گفته باید می‌خواهید به قانون ملتزم باشید.


وی ادامه داد: طبق قانون جدید ما قرار بازداشت موقت الزامی نداریم و همه‌جا هم به قاضی اجازه داده نشده که قرار بازداشت موقت صادر کند و موارد طبق ماده 237 احصا شده است.



استفاده از بانک اطلاعاتی مجرمان حرفه‌ای راهی برای ایجاد نظام مراقبتی پس از زندان


غلامحسین محسنی‌اژه‌ای در پاسخ به سؤال خبرنگار آنا درباره نظام مراقبتی پس از خروج از زندان و اعلام رئیس پلیس تهران مبنی‌بر اینکه 60 درصد افرادی که در یک عملیات دستگیر شدند، سابقه‌دار بودند و استفاده از دستبندهای الکترونیک اظهار کرد: اولا کسانی که دستگیر می‌شوند، برخی می‌گویند اینها سابقه زندان دارند. در مواردی نیروی‌ انتظامی طرحی را اجرا و عده زیادی را دستگیر می‌کند. این به این معنا نیست که همه این افراد متهم هستند و اتهام‌شان ثابت می‌شود. به ویژه مواقعی که دسته‌جمعی دستگیر می‌کنند.


محسنی‌اژه‌ای ادامه داد: چه‌بسا همه دستگیر‌شدگان منتقل می‌شود. مثل همین پارتی‌های شبانه که همه دستگیر می‌شوند. آیا واقعا همه آنها که دستگیر شدند، مجرم تلقی می‌شوند. قطعا این‌طور نیست. بنابراین یکسری موارد این‌طور است. برخی حتی به حد رسیدگی پرونده کیفری هم نمی‌رسد. گاهی خیلی‌وقت‌ها خود پلیس آزاد می‌کند و این‌طور نیست هر‌کسی را گرفتند به دادسرا معرفی کنند. مسأله استفاده از پابندها نیز ارتباطی به بعد از زندان ندارد بلکه برای کسانی است که محکوم به حبس شده‌اند، اما قانون اجازه داده فرد با یک شرایطی، حبس خود را خارج از زندان تحمل کند. البته شرایط خاصی دارد.


وی افزود: ضرورت دارد یک بانک اطلاعاتی تشکیل شود و اطلاعات مجرمین حرفه‌ای و خطرناک در این بانک قرار بگیرد تا در زمان حبس و آزادی تحت نظر باشد که راه‌اندازی این بانک در شرف اقدام است. البته بانک تشکیل شده، اما باید تکمیل شود و باید همه دستگاه‌ها بتوانند به صورت آنلاین از این بانک استفاده کنند.


معاون اول قوه‌قضائیه درباره اقدام قوه‌قضائیه در مقابل بازداشت ایرانیان در آمریکا گفت: آمریکا نه از کودتای 1332 بلکه در همین ماه‌های اخیر، خوی سلطه‌جویی خود را نشان داده و هر‌کسی منصف باشد، به این خوی آمریکا پی برده و به همین خاطر به هیچ‌چیز آمریکا نمی‌شود، اعتماد کرد. به قرار کتبی و قول آمریکا نمی‌شود دل خوش و اعتماد کرد. قوه‌قضائیه قوه مستقل است و به هیچ‌وجه به آمریکا و امثال آمریکا اجازه دخالت نمی‌دهد و طبق قانون فرد ایرانی محاکمه می‌شود و اگر فرد غیر‌ایرانی هم در قلمرو ایران مرتکب جرم شود، رسیدگی می‌شود. در ارتباط با افراد دو‌تابعیتی، ما دو‌تابعیتی را قبول نداریم، ثانیا طبق قانون محاکمه می‌شوند. آمریکا زبان تهدید دارد، امروز زبان تهدید آمریکا کارآیی ندارد.


وی افزود: کارهایی که آمریکا می‌کند مطمئن باشید، بی پاسخ نمی‌ماند. متاسفانه بسیاری از ایرانیان تحت‌ فشار ظالمانه آمریکا هستند که می‌خواهیم آنها را آزاد کنند و ثانیا طبق قانون برخورد شود و زور نگویند و چون دست‌شان به جمهوری اسلامی نمی‌رسد، به اتباع ایرانی ظلم نکنند. مطمئن باشند که جمهوری اسلامی با زبان تهدید به هیچ‌وجه تسلیم آمریکا و امثال آن نمی‌شود.


محسنی‌اژه‌ای درباره مباحث مطرح‌شده درخصوص تشدید قرار بازداشت حمید بقایی گفت: در پرونده اخیر(بقایی) قرار 50 میلیارد بود، وکیل اعتراض کرد که دادگاه 50 میلیارد را قبول نکرد و گفت باید تخفیف بخورد.


وی ادامه داد: گاهی اوقات بازپرس فردی را با قرار کفالت آزاد می‌کند اما گزارش جدیدی می‌آید و بازپرس قرار را تشدید می‌کند.



آخرین وضعیت پرونده حسین فریدون


حجت‌الاسلام غلامحسین محسنی‌اژه‌ای در ادامه نشست خبری امروز خود در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر اینکه برخی افراد کماکان به شورای نگهبان هجمه دارند و اعضای شورای نگهبان را به قانون‌شکنی در ماجرای فتنه 88 متهم کردند، اظهار کرد: در قانون مطبوعات این مساله برای رسانه‌ها پیش بینی شده است. چنانچه کسی توهین و افترا به مقامات داشته باشد، می‌توان ورود کرد. امروز افرادی علیه نهادهایی که موثر هستند، سعی می‌کنند تخریب داشته باشند. خوشبختانه این نهادها نیز تحت تاثیر این فضاسازی‌ها قرار نگرفتند و نمی‌گیرند.


سخنگوی قوه‌قضاییه درباره آخرین وضعیت پرونده حسین فریدون گفت: پرونده مسیر خود را طی می‌کند و مانند سایر پرونده‌ها در مرحله تحقیقات است. تحقیقات به صدور قرار رسید، زمانی می‌توان قرار صادر کرد که توجه اتهام با قراین و شواهد و دلایل وجود داشته باشد، به این مرحله که رسید قرار صادر شد. قرار را که تامین کردند، از زندان آزاد شد و رسیدگی ادامه دارد و پس از تکمیل، نهایتا بازپرس اظهارنظر می‌کند.


وی در پاسخ به این سؤال که قتل بنیتا شبه‌عمد است یا عمد افزود: در اینکه چه چیزی ثابت می‌شود قاضی و بازپرس باید اظهارنظر کنند. در مورد تفاضل دیه نیز ماده 428 قانون مجازات اسلامی، تعیین تکلیف کرده است. در این ماده آمده که در مواردی که جنایت نظم و امنیت عمومی را برهم زند یا احساسات عمومی را جریحه‌دار کند مثل این مورد یا برخی موارد مشابه مثل قتل آتنا و مصلحت در اجرای قصاص باشد و خواهان تمکن تفاضل را نداشته باشد، با درخواست دادستان و تایید رئیس قوه قضاییه، مقدار مذکور از محل بیت المال پرداخت می‌شود.



دستگیری دو مداح معروف


محسنی‌اژه‌‌ای در پاسخ به سئوالی درباره دستگیر دو مداح معروف کشور و اینکه این دستگیری صحت دارد یا خیر و مشاهده این افراد در یک مراسم ختم گفت: پرونده در دادسرای ویژه روحانیت مطرح است و اطلاعی ندارم، اما می‌دانم چند نفر دستگیر شدند. می‌دانم دو نفر بازداشت شده بودند و یک نفر با قرار آزاد شده بودند. از جرئیات هیچ خبری ندارم چون پرونده در دادسرای ویژه روحانیت مطرح است.



آخرین وضعیت پزشک تبریزی


وی در پاسخ سئوال دیگری درباره آخرین وضعیت پرونده پزشک تبریزی اظهار کرد: هنوز دادگاه حکم صادر نکرده و در یک مورد استعلام کرده که باید پزشکان و دستگاه ذی‌ربط جواب بدهند. یک جلسه برگزار شده اما جلسه یا جلسات بعدی هنوز برگزار نشده است.



واکنش اژه‌ای به بیانیه آمریکا


معاون اول قوه‌قضاییه در پاسخ به این سئوال که کاخ سفید در بیانیه‌ای ایران را به سیاست گروگان‌گیری متهم کرده بود و منابعی در آمریکا مطرح کردند که این کشور به دنبال مبادله برخی زندانیان مثل نمازی است، افزود: کسی که مرتکب جرمی در قلمرو جمهوری اسلامی شده باشد اعم از ایرانی و غیر ایرانی به اتهامش رسیدگی می‌شود. همه قوانینی که در مورد سایرین رعایت شده، در مورد این افراد نیز رعایت شده است. این آمریکاست که هم اموال ما را به بهانه‌های مختلف به گروگان گرفته و غارت می‌کند و هم افراد را به بهانه‌های واهی گروگان می‌گیرد و مدت‌ها در زندان نگه می‌دارد، آنها خواسته‌شان را مطرح نکردند. هر دولتی خواسته خود را مطرح کند در دستگاه دیپلماسی و دستگاه مربوط بحث می‌شود.



توضیحات سخنگوی دستگاه قضا درباره ادعاهای شمس


محسنی‌اژه‌ای در پاسخ به سئوال دیگری مبنی بر اینکه در دادگاه متهم ردیف دوم پرونده نفتی گفته شده بابک زنجانی را بانک مرکزی تایید کرده و اینکه آیا به این ادعا رسیدگی شده است یا خیر گفت: چندین بار توضیح دادم. یک پرونده که مفتوح می‌شود، افراد متهم و دستگاه‌های نظارتی یک سری صحت هایی را مطرح می کنند و بازپرس با توجه به مجموعه قراین و شواهد، موضوع را دنبال می کند. در این پرونده از ده‌ها نفر تاکنون تحقیق شده است. کسانی که اتهام‌شان ثابت شده، قرار بازداشت یا تامین مناسب صادر شده است.


وی ادامه داد: در خصوص کسانی که اتهام‌شان ثابت نشده، قراری صادر نشده است. از برخی مسئولان وزارت نفت سابق یا بانک مرکزی و افرادی از این قبیل، تحقیق شده اما وزارت نفت سابق و بانک مرکزی سابق غیر از شرکت نیکو که ثابت شد و مدت‌ها بازداشت بودند و الان آزاد هستند، به عنوان متهم تحت تعقیب قرار نگرفتند. این پرونده بیش از سه متهم دارد و به پرونده سایر افراد باید رسیدگی شود.



در پرونده صندوق ذخیره فرهنگیان فرد جدیدی دستگیر نشده


وی در پاسخ سئوالی درباره آخرین وضعیت پرونده صندوق ذخیره فرهنگیان و بانک سرمایه و دستگیری تعدادی افراد جدید در این پرونده گفت: اخیرا اطلاع نگرفتم که کسی بازداشت شده یا خیر، اما تحقیقات ادامه دارد. بعد از دستگیری مدیر عامل سابق یا اسبق بانک سرمایه، کسی بازداشت نشده اما تحقیقات ادامه دارد و افرادی در رفت و آمد هستند. بنابراین بازداشتی جدید فعلا نداریم اما تحقیقات کماکان ادامه دارد و پرونده به دادگاه نرفته و در مرحله کارشناسی در خصوص زمین‌هایی است که به صورت صوری به بانک واگذار شده بود. مثلا ملک 35 میلیاردی را 300 میلیارد به بانک واگذار کرده بودند.


سخنگوی قوه‌قضاییه در پاسخ به سئوال دیگری مبنی بر اینکه ایالات متحده امریکا از کشور عمان برای آزادی اتباع خود درخواست میانجیگری کرده است، گفت: چیزی به قوه قضاییه منعکس نشده است و قوه قضاییه هم در خصوص این موضوعات مستقلا وارد نمی‌شود. پرونده قضایی است برخی محکوم شدند و در حال طی محکومیت هستند و یک مورد نیز هنوز پرونده اصلا به دادگاه نرفته است.



متهمان فساد مالی با غوغا سالاری قصد تغییر مسیر پرونده را دارند​


محسنی‌اژه‌ای در پاسخ به این سئوال که شما در مصاحبه‌ای در رسانه ملی گفتید در برخورد با آقازاده‌ها مصمم هستید و همین‌طور گفتید که در ارتباط با برخی آقایان با رسانه‌های بیگانه هم دم خروس پیدا شده است، توضیح داد: شما خودتان دم خروس را ندیدید، اقداماتی که اخیرا «بی.بی.سی» و صدای آمریکا و برخی جریان‌های ضد انقلاب انجام می‌دهند و به قوه‌قضاییه فشار می‌آورند و ارتباط‌شان با بیرون مشخص بود و اخیرا دم خروس مشخص شد، الان از بیان جزئیات معذور هستم. انشالله پرونده‌ها به مرحله نهایی برسد، جزئیات را می‌گوییم.


وی در پاسخ به این سئوال که در روزهای اخیر بعد از آزادی بقایی ما شاهد هجمه‌هایی به قوه قضاییه و شخص شما بودیم اما در کنار این مسائل شاهد انتشار نامه‌های سرگشاده از ناحیه برخی افراد مثل وکیل بقایی و جوانفکر بودیم. این مسائل چطور تعقیب می‌شود، اظهار کرد: اینکه افرادی که متهم به فساد مالی می‌شوند بخواهند با غوغا سالاری مسیر پرونده را تغییر دهند، هیچ بعید نیست. اینکه بخواهند احیانا فشار بیاورند، بعید نیست. قوه قضاییه بر اساس قانون، هر اقدامی که لازم باشد انجام می‌دهد. اینها تصور می‌کنند موقعیتی در جامعه دارند و می‌خواهند با برخی حرف‌ها و کارها، تست بزنند. کما اینکه مدتی قبل در انتخابات یک تستی کردند و نباید خیلی بها داد.


معاون اول قوه‌قضاییه در پاسخ به سئوالی درباره آخرین وضعیت پرونده شهدای منا افزود: چیز جدیدی اطلاع ندارم.


محسنی‌اژه‌ای در پاسخ به سئوالی درباره تعقیب قضایی مجدد بقایی گفت: حتم بدانید آن هم انجام می‌شود. هر کسی از این طایفه و غیر از این طایفه اقدامات خلاف داشته باشد، تحت تعقیب قرار می‌گیرد.



توضیحات اژه‌ای درباره حاشیه‌های ماه عسل


وی در پاسخ به سئوال دیگری درباره جمع‌آوری کمک‌های مردمی برای آزادی تعدادی از زندانیان در ماه مبارک رمضان با همکاری برنامه ماه عسل و سازمان زندان‌ها و اینکه برخی از این زندانیان، زندانی جرایم عمد بودند، گفت: آن مقداری که مطلع هستم، برخی افراد زندانی به خاطر بدهی اندکی در زندان هستند. مردم عزیز ما وقتی متوجه می‌شوند کمک می‌کنند که پسندیده است. این زندانی‌ها دو قسم هستند؛ یک قسم کسانی هستند که جرایم عمد مرتکب نشدند و مردم برای کمک به آنها اقبال بیشتری دارند. برخی هم کسانی هستند که جرم عمد مرتکب و محکوم شدند، اما در عین حال بدهی هم دارند.


وی ادامه داد: مثلا کسی سرقت کرده و حبسش را گذارنده اما در عین حال به فردی که اموالش را سرقت کرده بدهکار است. چون توان مالی ندارد، در زندان می‌ماند. خیلی از مردم ما حاضر هستند به این دسته از زندانیان نیز کمک کنند؛ تا اینجا اشکالی ندارد. در برنامه ماه عسل دو مطلب اتفاق افتاده که به نظر می‌رسد بی‌اشکال نیست؛ بک بحث این بوده که مخاطب طوری تلقی کرده که همه این پول برای بدهکاران و محکومان جرایم غیرعمد است که به نظرم اشتباه بوده است و تذکر هم داده شد که شفاف به مردم بگویند.


محسنی‌اژه‌ای گفت: اشکال دوم این بود که در یک مورد گفتند، فردی وجود دارد که به خاطر یک میلیون تومان 10 سال است در حبس مانده؛ خودم خیلی حساس شدم و تصورم این بود که جرمش غیرعمد بوده است، صبح که سرکار آمدم بررسی کردم. تماس گرفتم و پرسیدم این فرد که بود؛ یکی از استان‌ها را نام بردند. بلافاصله با رئیس دادگستری آن استان تماس گرفتم که گفت ما چنین فردی نداشتیم. گفت این فرد دارای سوابق متعدد کیفری از جمله سرقت است و به خاطر سرقت به 10 سال حبس محکوم شده که 3 سالش را گذرانده و نزدیک 28 میلیون بدهکاری دارد و به یکی از کسانی که مالش را سرقت کرده، یک میلیون بدهی دارد.



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب