میزان احساس اعتماد اجتماعی در کشور پایین است/ لزوم آموزش به کودکان در نوع برخورد با غریبهها
احمد بخارایی، عضو انجمن جامعه شناسی ایران در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری آنا در رابطه با انتشار اخبار و تصاویر کودک ربایی در روزهای اخیر اظهار کرد: بروز حادثه کودک ربایی شاید در کشورهای دیگر نیز بیش از ایران به وقوع بپیوندد، اما میزان ایجاد تنش در کشور ما بیش از سایر کشورها است، در حالی که در یک کشور 80 میلیونی شاید این تعداد کودک ربایی غیر عادی نیست اما بازتاب و انعکاس اخبار آن در جامعه اثرات منفی بسیار زیاد و غیر طبیعی به دنبال دارد.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه کشور ما یک جامعه سنتی و در حال گذار از مرحله سنتی به مدرن است، شرایط خاص اجتماعی- سیاسی کشور میزان تاثیر پذیری خانوادهها از این اخبار را شدیدتر میکند زیرا در این جامعه خانوادهها احساس امنیت اجتماعی ندارند.
این عضو انجمن جامعهشناسی ایران با اشاره به بازتاب اخبار در رسانهها نیز یادآور شد: انتشار اخبار کودک ربایی بیانگر بخشی از واقعیتهای اجتماعی است که رویکردهای مثبت و منفی دارد به طوری که از سویی خانوادهها نسبت به مراقبت از کودکان خود حساستر میشوند و از سویی دیگر ایجاد استرس و نگرانی در خانوادهها را افزایش میدهد.
بخارایی تصریح کرد: انتشار اخبار و تصاویر اخبار مبتنی بر واقعیت در جوامع اجتماعی مختلف بازتابهای متفاوتی دارد، اما در جوامع سنتی مانند ایران بازتاب منفی این اخبار کمتر است زیرا افراد از یک نوع همبستگی مکانیکی برخوردارند و از کنار هم بودن احساس امنیت بیشتری دارند، البته در جوامع مدرن نیز نوع دیگری از همبستگی در میان افراد وجود دارد به طوری که دارای همبستگی ارگانیک هستند و این موضوع جامعهای پویا و خلاق را ایجاد میکند.
وی ادامه داد: در جوامع مدرن افراد نسبت به سازمانهای مربوط اعتماد کامل دارند و مطمئن هستند که ارگانهای ذی ربط نسبت به پیگیری حادثه و مجازات متخلفان به صورت جدی عمل میکنند و انتشار چنین اخباری کمتر افراد و خانوادهها را پریشان، ناراحت و متزلزل میکند اما این شرایط در کشور ما حاکم نیست.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: میزان احساس اعتماد اجتماعی در کشور ما پایین است که این موضوع بستر خشونت را در جامعه فراهم میکند زیرا هرکس سعی دارد حق خود را بگیرد و به سازمانهای مرتبط اتکا ندارد.
بخارایی ادامه داد: رسانههای تصویری باید با آموزشهای اولیه نسبت به آگاهی بخشی خانوادهها در مورد نحوه حمایت و مراقبت از کودکان برنامههای مختلفی را در نظر بگیرد تا خانوادهها بتوانند پس از یادگیری این مطالب و رفتارهای اجتماعی را به کودکانشان منتقل کنند.
این عضو انجمن جامعه شناسی ایران یادآور شد: باید توجه داشته باشیم که امروزه بسیاری از کودکان در شبکههای حقیقی و مجازی ارتباطات خاص خود را دارند و به صورت مستقل از خانواده آموزش میبینند، برهمین اساس نظارت و مراقبت از آنها بسیار دشوار است و حتی آموزشها و توصیههای والدین به آنها 20 درصد اثربخشی دارد.
وی افزود: همچنین ارگانهای مرتبط مانند آموزش و پروش و پلیس نیز باید راههای پیشگیری از کودک ربایی و نحوه برخورد با غریبهها را به کودکان آموزش دهند، البته باید توجه داشته باشیم که بسیاری از آسیبهای اجتماعی ریشه در مسایل اقتصادی دارد و وضعیت اقتصادی فعلی کشور شرایط را برای بروز چنین حوادثی مهیا کرده است.
به گزارش آنا، در یک هفته گذشته خبر ربایش دو کودک سه ساله به نام یوسف و کودک هشت ماهه ای به نام بنیتا در فضای مجازی منتشر شد که واکنشهای بسیاری به همراه داشت که البته روز دوشنبه یوسف از سوی پلیس زنده و سالم به خانواده تحویل داده شد، اما پیکر بنیتای 8ماهه بعد از گذشت چند روز در خودروی ربوده شده در اطراف پاکدشت پیدا شد.
انتهای پیام/