دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
محمد مروی‌شهری*

پرچم‌دار مقابله با کشف حجاب چه کسی بود؟

کد خبر : 194152

به مناسبت بیست و یکم تیر، سالروز قیام مردم مشهد علیه کشف حجاب که به عنوان روز عفاف و حجاب نامگذاری شده است فرصت را مغتنم شمرده تا گذری هرچند کوتاه به زندگی پرچم‌دار و پیشتاز مقابله با کشف حجاب رضاخانی داشته باشیم.


شیخ محمدتقی بهلول گنابادی سال ۱۲۷۹ شمسی در شهرستان گناباد پا به عرصه حیات گذاشت. گناباد با قدمت چندین هزار ساله از جمله شهرهای کهن و قدیمی کشور است که با قنات شگفت‌انگیز خود که پرآب‌ترین، طولانی‌ترین و قدیمی‌ترین قنات دنیاست و سال گذشته به عنوان اولین اثر در استان خراسان رضوی ثبت یونسکو شده است، شهرت جهانی دارد.


شیخ محمدتقی بهلول در کودکی به مکتب رفت و به فراگیری قرآن کریم پرداخت. در هشت سالگی حافظ کل قرآن شد. وی سپس به تحصیل در علوم حوزوی پرداخت و پس از آن برای ادامه تحصیلات به قم و سپس راهی نجف اشرف شد.


بهلول پس از اینکه به ایران باز می‌گردد به مبارزات خود عیله رژیم رضاخان که قبل از سفر به نجف شروع کرده بود ادامه می‌دهد.


وی در ۲۷ سالگی به مشهد می‌رود و همچنان علیه رژیم ستم‌شاهی مبارزه می‌کند که مهم‌ترین و معروف‌ترین این مبارزات، قیام مسجد گوهرشاد است. پس از اقدامات اسلام ستیزانه رضاخان که به کشف حجاب منتهی شد، شیخ محمد تقی بهلول گنابادی به روشنگری مردم و زائران و مجاوران حرم مطهر امام رضا (ع) در صحن مسجد گوهرشاد پرداخت.


علامه بهلول گنابادی در مشهد مقدس تجمع و گردهمایی مردم در مبارزه با قانون کشف حجاب را رهبری می‌کند که نقش تاثیرگذاری در بصیرت افزایی مردم این خطه و حتی کشور به‌دنبال دارد و برای همین از وی می‌توان به عنوان پرچم دار مقابله با کشف حجاب رضاخانی یاد کرد.


در روز ۲۱ تیر ۱۳۱۴ و در جریان سخنرانی بهلول در مسجد گوهرشاد، دژخیمان رضاشاه که به خشم آمده بودند مسجد جامع گوهرشاد را به محاصره درمی آورند و بعد از آن چند هزار نفر از مردم، زائران و مجاوران حرم مطهر امام رضا (ع) را به خاک و خون می‌کشند. بهلول که از این حادثه به طور معجزه‌آسایی رهایی می‌یابد مخفیانه به شهرهای دیگر استان می‌رود و در ضمن به تشریح قیام علیه کشف حجاب و کشتار مردم توسط عمال رضاخان، به روشنگری و بصیرت افزایی مردم می‌پردازد. وی سپس مخفیانه به افغانستان می‌رود و در آنجا دستگیر و نزدیک به ۳۰ سال زندانی و در تبعید به سر می‌برد.


وی پس از آزادی و رهایی از زندان افغانستان، با توجه به شرایط آن زمان مجبور می‌شود به کشور مصر برود. حضور بهلول در مصر مقارن با دوره جمال عبدالناصر است. وی در برنامه‌های رادیوی دولتی مصر نیز حاضر می‌شود و سخنرانی‌هایی را علیه رژیم پهلوی و رژیم صهیونستی ایراد می‌کند.


بهلول که زندگی بسیار ساده همراه با زهد و تقوا داشت دارای ویژگی‌های نیک و خاصی بود. یکی از این ویژگی‌ها، داشتن حافظه قوی وی بود. علامه بهلول، حافظ قرآن مجید و بسیاری از خطبه‌های نهج البلاغه و دعاهای صحیفه سجادیه بود. وی همچنین بسیاری از دعاهای مفاتیح الجنان، از جمله دعای جوشن کبیر، دعای توسل، دعای کمیل، زیارت عاشورا و مناجات شعبانیه را از حفظ داشت.


بهلول شاعر توانایی نیز بود؛ زمانی که در زندان بود اشعاری را که می‌سرود به طور کامل حفظ می‌کرد و در این مدت ۱۲۰ هزار بیت شعر سرود که ۳۰ هزار بیت آن مربوط به حضرت فاطمه زهرا(س) می‌شود.


وی ابیات زیادی را در وصف حضرت امام خمینی (ره) سرود که به «خمینی‌نامه» مشهور شد. از بهلول آثار و کتب زیادی بر جای مانده است.


بهلول شناگر بسیار زبده و ماهری هم بود. حجت‌الاسلام تقوی مدیر گروه دروس معارف اسلامی واحد گناباد و دبیر شورای سیاست گذاری همایش ملی بهلول شگفتی روزگار در این زمینه اظهار می‌کند: بهلول می‌گفت: «در زمانی که در مصر بودم عرض رود نیل را که غواصان مصری قادر نبودند شنا کنند من شنا می‌کردم و آن‌ها از این کار شگفت‌زده می‌شدند.»


علامه شیخ محمدتقی بهلول گنابادی، این عارف و عالم ربانی و عابد مجاهد و به فرموده مقام معظم رهبری این شگفتی روزگار، سرانجام در عصر روز جمعه، هفتم مردادماه ۱۳۸۴ و در سن ۱۰۵ سالگی دار فانی را وداع گفت و به دیدار معبود خود شتافت و در شهر و زادگاه خود گناباد به خاک سپرده شد.


دانشگاه آزاد اسلامی گناباد این افتخار را دارد که همایش ملی بهلول شگفتی روزگار را با حضور علما، اندیشمندان، فرهیختگان حوزوی و دانشگاهی و چهره‌ها و شخصیت‌های کشوری در سال ۱۳۸۹ برگزار کرد.


یاد و خاطره و نام نیک این مجاهد خستگی ناپزیر این پیرفرزانه و مظهر زهد و تقوا که عمر بابرکت خویش را صرف اعتلای اسلام کرد تا ابد بر صفحه سپید روزگار با عزت و ابدی و سرمدی خواهد ماند.


* مدیر روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی گناباد


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب