گزارش آنا از تاثیرات برجام بر مراودات بانکی/ 5 بانک خارجی در کشور فعالند
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی آنا، با اجرایی شدن برجام بسیاری از سیاستمداران و کارشناسان به بازگشایی روابط تعطیل شده در بخشهای مختلف سیاسی، بینالملل و عرصههای اقتصادی با دیگر کشورها امیدوار شدند که یکی از این بخشها بازار بانکی بود و اکنون 5 بانک خارجی دارای شعب فعال در ایران هستند.
پیش از برجام بانکهای خارجی نمیتوانستند به صورت آشکارا مراودات بانکی با ایران داشته باشند و حتی در صورت مراودات محدود هم مشمول پرداخت جریمههای چند ده میلیارد دلاری میشدند که این مشکل با امضای توافق برجام و اجرای آن رفع شد.
بانکهای استاندارد چارترد، بانک تجارتی ایران و اروپا، تعاون اسلامی برای سرمایهگذاری (مصرف التعاون الاسلامی للاستثمار)، فیوچر بانک (المستقبل) از جمله بانکهای خارجی دارای شعبه در ایران و بانک بانک مشترک ایران – ونزوئلا تنها بانک نشنرک ایران و خارجی محسوب میشود که دارای یک شعبه در ایران است.
جز بانک تعاون اسلامی که دارای 2 شعبه فعال است، دیگر بانکهای خارجی هم یک شعبه در ایران دارند. هرچند به نظر میرسد که بانکهای غربی تمایل چندانی برای ایجاد شعب خود در ایران به علت ایجاد فضای ایرانهراسی طی سالهای تحریم و القای فضای نامناسب سرمایهگذاری در کشور نداشته باشند اما اکنون روابط بانکی میان بسیاری از بانکهای ایرانی و خارجی برقرار شده است.
این در حالی است که پیش از این نبود روابط بانکی چالشهای بسیاری را برای مراودات خارجی فراهم کرده و از این رو برقراری این ارتباطات هم یکی از محورهای مهم در مذاکرات هستهای قرار گرفت. با اجرایی شدن برجام در روز 27 دیماه سال 94، سوئیفت هم در اطلاعیهای رسمی اعلام کرد که کلیه بانکهای ایرانی که از فهرست تحریمهای اتحادیه اروپا خارج شدهاند، میتوانند با طیکردن روند معمول مجدداً به سوئیفت متصل و از خدمات پیامرسانی مالی این شرکت بهرهمند شوند.
سوئیفت یا جامعه جهانی ارتباطات مالی بین بانکی،یک انجمن تعاونی غیرانتفاعی است که در سال ۱۹۷۳ میلادی توسط ۲۳۹ بانک از 15 کشور اروپایی و آمریکای شمالی راهاندازی شد و هدف از آن جایگزینی روشهای ارتباطی غیر استاندارد کاغذی و یا از طریق Telex در سطح بینالمللی با یک روش استاندارد شده جهانی بود.
از آنجا که امروز بیش از ۹۷۰۰ عنوان بانک و مؤسسه مالی در ۲۰۹ کشور جهان عضو این شبکه هستند بنابراین اتصال مجدد ایران به سوئیفت یک دستاورد بسیار مهم برای شبکه بانکی کشور محسوب میشود چرا که در زمان تحریمها مراودات ایران به علت نبود امکان جابهجاییهای مالی با مشکل همراه بود و در نهایت در بسیاری از آنها ایران ناگزیر به انجام مبادله برای دریافت دستاورد ارزی خود بود.
هرچند شاید تعداد بانکهای خارجی در ایران محدود باشد اما برخی از این بانکها صاحب نام هستند. استاندارد چارترد که یک شرکت چندملیتی خدمات مالی و بانکداری است، هماکنون یکی از مهمترین بانکها در بریتانیا محسوب میشود و شعبه مرکزی آن در لندن مستقر است. عمده خدمات این بانک در آسیا، خاورمیانه و آفریقا متمرکز است.
فیوچر بانک یا بانک المستقبل با سرمایه گذاری مشترک بانک صادرات ایران، بانک ملی ایران و الاهلی یونایتد بانک بحرین تأسیس شده و هم اکنون دارای شعبه در کیش است.
بانک تجارتی ایران و اروپا در سال 1971 میلادی به همت جمعی از بازرگانان آلمان تاسیس شده و هم اکنون تنها بانک اروپایی با مالکیت ایرانی است که در چارچوب، تحت لیسانس و قوانین اتحادیه اروپا فعالیت میکند؛ دفتر مرکزی این بانک نیز در هامبورگ قرار دارد و با پاسپورت اروپایى ، ثبت شده در کشور آلمان و تحت مقررات نظارتى این کشور است.
عمده فعالیت شعبه تهران این بانک کارهای روتین بانکی به ارز و پرهیز از معاملات خرد است، همچنین از دیگر فعالیت های عمده این بانک میتوان به ارائه تسهیلات در زمینه های صنعت وتجارت بر پایه واردات و صادرات به بخش های خصوصی و دولتی اشاره کرد.
همچنین روز گذشته میخاییل برشتولد از تاسیس بانک ایرانی –آلمانی در آلمان خبر داده است. سفیر آلمان که به ایران سفر کرده است در دیدار با غلامرضا شافعی رئیس اتاق بازرگانی ایران درباره مشکلات بانکی و صدور ویزا بین ایران و آلمان عنوان کرد که ما تلاش بسیاری برای برقراری روابط بانکی ایران و آلمان انجام دادیم و پیشرفتهایی هم داشتیم. خوشحالیم که در آلمان بانکی ایرانی-آلمانی تأسیس شد و در مونیخ هم دو بانک ایرانی آغاز به کار خواهند کرد.
اما پیش از این هم غلامعلی کامیاب معاون ارزی بانک مرکزی از ایجاد دفتر دو بانک بینالمللی ووری بانک (WOORI BANK) کره جنوبی و همچنین بانک مسقط در ایران خبر داده و اعلام کرده بود که تقاضاهایی هم از سوی برخی بانکهای خارجی برای تاسیس شعبه در کشورمان وجود دارد.
اکنون هم سیستم بانکی با بیش از ۲۴۹ بانک در سراسر دنیا ارتباطات کارگزاری برقرار کرده است در حالی که پیش از برجام چنین ارتباطاتی برقرار نبود. حالا به نظر میرسد روابط بانکی ایران با دیگر کشور در مسیر پیشرفت قرار دارد و این رو میتوان آینده روشنی را برای شبکه بانکی شکور متصور بود.
انتهای پیام/