قابلیت تامین 60 درصد ارز کشور از طریق صادرات پتروشیمی
احمد مهدوی ابهری دبیر انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی آنا با بیان این مطلب گفت: از این طریق وابستگی به درآمدهای نفتی کاهش پیدا کرده و با افزایش تولید و صادرات غیر نفتی،اشتغال رونق می گیرد.
مهدوی گفت: در حال حاضر 60 طرح پتروشیمی با ارزش 9 میلیارد دلار در حال انجام است که با اتمام آن 33 میلیون تن به ظرفیت پتروشیمی کشور اضافه خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه به دلیل طولانی شدن زمان ساخت قیمت تمام شده افزایش پیدا کرده است، افزود: از این طرح ها، 10 طرح پیشرفتی بالای 70 درصد دارند.
مهدوی ابهری ادامه داد: در برنامه ششم توسعه نیز 25 طرح پتروشیمی با سرمایه گذاری 40 میلیارد دلار در دستور کار قرار دارد که ظرفیت تولید پتروشیمی را به 50 میلیون تن می رساند.
وی گفت: برای رسیدن به این مهم نیاز است تا بستر لازم برای سرمایه گذاری فراهم شود که برجام می تواند راهگشا باشد. همچنین تعیین نرخ خوراک رقابتی برای جذب سرمایه گذار حیاتی است.
به عقیده دبیر انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی، توسعه بالادست صنعت نفت ایران همگام با صنایع پتروشیمی صورت نگرفته و از این رو در تامین خوراک موانعی وجود دارد.
مهدوی ابهری مهمترین مانع در خصوص استفاده از تمام ظرفیت نصب شده پتروشیمی در کشور را کمبود خوراک دانست و افزود: اکنون در زمینه تامین خوراک متان مشکلی وجود ندارد و در خوراک اتان نیز با بهره برداری از فازهای جدید پارس جنوبی و بازیابی اتان این فازها مشکل خوراک حل خواهد شد.
وی ادامه داد: مشکل دیگر اصلاح ساختارهای فنی و بهره وری است که با رفع تحریم ها دسترسی به قطعات آسان تر شده و برجام در این مسیر کمک کننده بوده است.
وی با اشاره به اینکه صادرات پتروشیمی در زمان تحریم به عنوان یکی از راههای اصلی تامین ارز کشور به شمار میرفت، ادامه داد: در آن زمان برای انتقال پول مشتریان آسیایی مشکلی نداشتیم و صادرات به اروپا نیز تقریبا متوقف بود اما با اجرایی شدن برجام صادرات به اروپا آغاز شده و امیدواریم با حل مشلات بانکی انتقال پول نیز آسان شود.
مهدوی در پاسخ به انتقاد برخی افراد در خصوص اینکه محصولات پتروشیمی به جای ادامه تولید در داخل کشور صادر می شوند،گفت: این صحبت اشتباه است زیرا تمام محصولات پتروشیمی ابتدا در بورس عرضه می شوند و در صورت نبود مشتری،مازاد فروش بورس، صادرات خواهد شد.
وی ادامه داد: تامین نیاز داخلی مهمترین وظیفه است و به طور میانگین حدود 70تا 80 درصد محصولات عرضه شده در بورس کالا در داخل کشور خریداری می شود.
مهدوی به لزوم ایجاد صنایع تکمیلی بیشتر در کشور اشاره کرد و گفت: برای تشویق صنایع بالادستی پتروشیمی برای تکمیل زنجیره ارزش،در هر مرحله از تکمیل این زنجیره تخفیف خوراک داده می شود.
وی گفت: تکمیل زنجیره ارزش می تواند به ایجاد اشتغال در کشور نیز کمک کند.
انتهای پیام/