دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

خالق «دونده» 72 ساله شد

درست در 72 سال پیش در چنین روزی،‌ شهر آبادان زادگاه هنرمندی شد که از همان کودکی با نگاه به فعالیت‌هایش می‌شد حدس زد که در آینده چه افتخاراتی را در عرصه هنر کسب خواهد کرد.
کد خبر : 182794

به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا،‌ امیر نادری؛ ۷ خرداد ۱۳۲۴ متولد شد. وی از کارگردانان تأثیرگذار و مهم سینمای موج نو و معناگرای ایران به شمار می‌آید.


نادری از کودکی در سالن سینما و تئاتر کار می‌کرد و با دیدن فیلم و نمایش، خواندن، نقد فیلم و معاشرت با منتقدان، به طور خودآموخته وارد عالم سینما شد. در ابتدا به عنوان عکاس در چند فیلم مهم سینمای ایران کار کرد. در سال ۱۳۵۰ اولین فیلمش با عنوان «خداحافظ رفیق» را کارگردانی کرد. بعد از آن با فیلم‌های «دونده» و «آب، باد، خاک» توجه جشنواره‌های جهانی را به خود جلب کرد.


فیلم سینمایی «دونده» از سوی تعدادی از منتقدان در فهرست یکی از تاثیرگذارترین فیلم‌های ربع قرن اخیر معرفی شده‌است. فیلم بعدی امیر نادری «ماه» نام داشت، نادری گفته‌ است بیست سال درباره موضوع این فیلم کار کرده و به خاطر ساخت آن از ایران به آمریکا مهاجرت کرده است.



نادری برای فیلم «وگاس: بر اساس یک داستان واقعی» نامزد جایزه شیر طلایی از شصت و پنجمین جشنواره فیلم ونیز در سال ۲۰۰۸ شد و همچنین برای فیلم‌های «دونده» و «آب، باد، خاک» در سال‌های ۱۹۸۵ و ۱۹۸۹ برنده جایزه بالن طلایی جشنواره فیلم سه قاره نانت شد.


پدر امیر نادری پیش از تولد او فوت می‌کند و مادرش را در شش‌سالگی از دست می‌دهد. همراه با برادر بزرگترش تحت سرپرستی خاله‌اش زندگی می‌کند. کارهایی مانند تخمه‌فروشی جلوی در سینما، کنترل‌چی سالن سینما و آپارات‌چی سینما را در آبادان تجربه می‌کند.


او از ۱۲ سالگی با تماشای فیلم‌های خارجی در سینمای آبادان، به سینما و نمایش علاقه پیدا کرد و بعد در تئاتر حافظ آبادان نقش‌هایی کوتاه از بچه‌ها را بازی می‌کرد. وی که دانش‌آموخته دبیرستان رازی آبادان است، با برادرش به تهران می‌آید و در چند عکاس‌خانه مشغول به کار می‌شود.



آشنایی‌اش با علیرضا زرین‌دست پای او را به سینما باز می‌کند. نادری کار در سینما را با عکاسی فیلم «قیصر»، «حسن کچل» و «پنجره» آغاز کرد.


امیر نادری تا کنون ساخت فیلم‌هایی چون «۶۰ ثانیه تنهایی در سال صفر»، «کات»، «وگاس: بر اساس یک داستان واقعی»، «دیوار صوتی»، «ماراتن»، «آ، ب، ث... منهتن»، «منهتن از روی شماره»، «برنده»، «جستجو»، «آب، باد، خاک»، «دونده»، «ساخت ایران»،‌ «مرثیه»، «انتظار»،‌ «ساز دهنی»، «تنگنا» و «خداحافظ رفیق» را در کارنامه هنری خود به ثبت رسانده است.


انتهای پیام/

برچسب ها: امیر نادری خرداد
ارسال نظر
هلدینگ شایسته