دولت و شهرداریها برای رفع مشکلات کتاب و کتابخوانی ائتلاف کنند!
عباس جهانگیریان نویسنده و فیلمنامه نویس در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی آنا نسبت به وضعیت کتاب و کتابخوانی در کشور انتقاد کرد و گفت: «نویسندهای که در زمان جنگ کتابش 20 تا 30 هزار نسخه تیراژ میخورد، الان در دوره ثبات باید به تیراژهای چند صد نسخهای بسنده کند. این وضعیت نشان میدهد سرانه مطالعه در کشور شرمآور است.»
نویسنده آثاری همچون «سایه هیولا»، «پسر نان و نمک»، «جنگ که تمام شد بیدارم کن»، «توران تور» و... اظهار داشت: «من سال گذشته در کشور ارمنستان، با نمایشنامهای برخوردم که در 15 هزار نسخه شمارگان منتشر شده بود، در حالی که این کشور تنها 3 میلیون جمعیت دارد. این در حالی است که در کشور ما با نزدیک به 80 میلیون جمعیت، نمایشنامه شخصیتی مانند بهرام بیضایی هم در هزار نسخه منتشر میشود.»
وی بیاعتنایی به معماران فرهنگ و هنر جامعه و کوتاهی مدیران را از عوامل بروز این وضعیت خواند و افزود: «با این رویه، بعید نیست 20 سال بعد جوانان مفاخر و ادبای کشور خود را نشناسند. به عنوان مثال وقتی نام شاعران و نویسندگان بزرگ معاصر جایی در کتابهای درسی ندارد، نمیشود از جوانان انتظار داشت افرادی مانند احمد شاملو، هوشنگ گلشیری، محمود دولتآبادی، احمد محمود و ... را بشناسند.»
این نویسنده ضمن بیان اینکه حذف شدن چهرههای فرهنگی باعث میشود به هویت فرهنگی-تاریخی ایرانی خدشه وارد شود، اظهار داشت: «مهمترین مساله در حوزه کتاب و کتابخوانی، توسعه زیرساختهاست که از آن جمله باید به توسعه کتابخانهها، خصوصا در مدارس توجه شود.»
وی توضیح داد: «در این مسیر، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نمیتواند به تنهایی کاری را از پیش ببرد بلکه تمام نهادهای تاثیرگذار و وزارتخانههای مربوطه باید بسیج شوند. مثلا وزارت راه، مسکن و شهرسازی باید زمانی به شهرکسازیها مجوز بدهد که به زیرساختهای فرهنگی مانند کتابخانهها، آمفیتئاتر و سینماها توجه شده باشد.»
این نویسنده پیشکسوت افزود: «مشارکت شهرداریها نیز در این زمینه بسیار ضرورت دارد و با توجه به تغییراتی که طی انتخابت صورت گرفته، در شوراهای اسلامی عمده شهرهای کشور رخ داده این انتظار از شوراها و شهرداریها میرود که به مسائل فرهنگی نظیر توسعه فیزیکی و تجهیز کتابخانههای شهری بیشتر توجه کنند؛ چراکه در این صورت هم سرانه مطالعه و هم وضعیت نشر کتاب در کشور بهبود پیدا خواهد کرد.»
جهانگیریان درمورد موضوع کتابخانههای مدارس، ضمن تاکید بر اثرگذاری این امر بر وضعیت مطالعه در کشور، گفت: «به نظر من تاسیس یک شورای هماهنگی بین وزارت آموزش و پرورش، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نهادهایی مانند شهرداریها میتواند به وضعیت کتابخانههای مدارس سروسامان دهد؛ شورایی مثلا با نام شورای توسعه و تحهیز کتابخانههای عمومی مدارس کشور».
وی با اشاره به این موضوع که سالانه 14 تا 15 میلیون دانشآموز در کشور ما مشغول تحصیلاند، ادامه داد: «باید در نظر داشت دانشآموزی که کتاب بخواند، وقتی دانشجو میشود هم کتاب خواهد خواند و زمانی که مهندس یا پزشک هم شد، باز هم مطالعه را کنار نخواهد گذاشت. زیرا او دیگر انسانی کتابخوان است! بنابراین با توجه به جمعیت بالای دانشآموزان در کشور، کتابخوان شدن آنها قطعا وضعیت کتاب و کتابخوانی در کشور را بهبود خواهد بخشید.»
این نویسنده با تاکید بیشتر بر نقش شهرداریها در مدیریت فرهنگی شهری، گفت: «حتی وضعیت نشریات، جراید و روزنامهها هم بر توسعه مطالعه در کشور، نقش زیادی دارند. اگر خاطرتان باشد دورهای که آقای کرباسچی شهردار تهران بود، با افزایش چشمگیر تعداد دکههای روزنامه فروشی در سراسر کشور مواجه بودیم اما متاسفانه امروز در برخی مناطق تهران، برای پیدا کردن یک دکه و خرید یک روزنامه، باید مسافت و زمان زیادی صرف کرد.»
وی افزود: «زمانی در شهرداری، کانونی وجود داشت به نام کانون اندیشه شهر که در آن از اهالی فرهنگ و تجربیاتشان استفاده میشد. من فکر میکنم امروز مدیریت شهری به حضور و مشارکت اهالی فرهنگ نیازمند است و شهرداریها باید از آنان در اداره مسائل فرهنگی شهرها استفاده کنند.»
انتهای پیام/