خانههای دوم مشمول مالیات میشوند
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی آنا، نتایج سرشماری نفوس و مسکن سال 95 درحالی از سوی مرکز آمار ایران منتشر شد که برای نخستین بار در کشور آمار خانههای دوم ارایه شده بود.
بر اساس این آمار اکنون دو میلیون و ۱۱۵ هزار واحد خانه دوم در کشور وجود دارد که هفت درصد از کل خانههای موجود در شهرها و روستاها را شامل میشوند و تعداد این خانهها در فاصله ۹۰ تا ۹۵ با رشد ۲۰۰ درصدی مواجه شده است.
مرکز آمار ایران در سرشماری سال 95 نفوس و مسکن کل واحدهای مسکونی موجود در کشور را به دسته «خانه در حال استفاده»، «خانه خالی از سکنه» و «خانه شبهخالی» تقسیمبندی کرده است که خانههای شبه خالی همان خانههای «خالی از سکنه» و «اقامتگاه دوم خانوارها» هستند که بهصورت موردی یا مقطعی برای سکونت روزها یا هفتههایی از سال، از آنها بهرهبرداری و استفاده میشود.
بر اساس آمار مرکز آمار ایران، کل موجودی مسکن کشور بدون احتساب «واحدهای مسکونی خالی از سکنه» و «اقامتگاه دوم دستهای از خانوارهای کشور»، رقمی معادل ۲۲ میلیون و ۸۲۵ هزار و ۴۶ واحد است که با احتساب این دو به رقم 27 میلیون و 528 هزار و 46 واحد مسکونی رسیده است. همچنین خانههای خالی هم در حدود 2.5 واحد است که طی سالهای گذشته با رشد مواجه بوده است.
با توجه به رشد تعداد خانههای خالی در کشور و نیاز بازار مسکن به واحدهای مسکونی، بسیاری از کارشناسان مسکن معتقدند که وضع مالیات بهترین گزینه برای ایجاد اهرم فشار بر مالکان این خانهها و عرضه این واحدها در بازار است. از همینرو وزارت راه و شهرسازی سامانهای را برای شناسایی خانههای خالی در کشور طراحی کرده که البته هنوز رونمایی نشده است اما با کمک این سامانه قرار است تا مالیات از خانههای خالی اخذ شود.
البته اخذ مالیات از خانههای خالی با توجه به نیاز مسکن به واحد مسکونی از سوی مجلسیها نیز به تصویب رسیده و قرار است که بر اساس قانون اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم از خانههایی که دو سال خالی ماندهاند مالیاتی معادل 50 درصد، سال سوم برابر و در سال چهارم به بعد 1.5 برابر قیمت واقعی اجاره مالیات اخذ شود.
اما با توجه به ارایه آمار خانههای دوم در کشور و قابل توجه بودن حجم آنها این سوال مطرح است که آیا خانههای دوم هم مشمول اخد مالیات در قانون اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم خواهند بود یا خیر؟
حامد مظاهریان معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی در پاسخ به این پرسش خبرنگار آنا گفت: آمار خانههای دوم برای نخستین بار در کشور به صورت تفکیکی اعلام شد که بیشتر این خانهها در شهرهای شمالی کشور و برای افراد متمکن است.
وی تصریح کرد: از دیدگاه سازمان امور مالیاتی خانههای دوم نیز جزو خانههای خالی محسوب شده و از این رو شامل اخذ مالیات از خردادماه خواهند شد.
مظاهریان اظهار کرد: خانهای که اصلا مورد استفاده قرار نمیگیرد در دسته خانههای خالی و خانههایی که بیش از 6 ماه مورد استفاده قرار نمیگیرند جزو خانههای دوم محسوب میشوند و این خانهها با واحدهایی که عموما خانوار برای سکونت به اقوام خود اختصاص میدهند، متفاوت است.
وی تصریح کرد: از طرفی دو میلیون و 600 هزار خانه خالی در کشور وجود دارد که برآورد میشود رقمی معادل 200 میلیارد دلار برای آن سرمایهگذاری صورت گرفته اما اکنون در بازار مسکن محبوس است.
معاون وزیر راه و شهرسازی بیان کرد: این سیاست اشتباهی بود که مسکن در این بازار به عنوان کالایی برای سودآوری قرار گرفته بود در حالی که باید یک بازار مصرفی باشد.
به گفته وی، اکنون آمار خانههای خالی و خانههای دوم در کشور نگرانکننده است و اغلب این خانهها را واحدهای مسکونی لوکس تشکیل میدهند که صاحبان آنها حاضر به اجاره و یا فروش نیستند.
مظاهریان خاطرنشان کرد: باید دید که آیا اخذ مالیات میتواند رشد خانههای خالی و دوم را متوقف کند چرا که رقم این مالیاتها در مقابل ارزش خانههای لوکس و گران قیمت ناچیز است.
وی زمان تحویل سامانه وزارت راه و شهرسازی برای شناسایی خانههای خالی را هم خردادماه و همزمان با اجرای اخذ مالیات عنوان کرد.
انتهای پیام/