ربات اسپایدر و ربات انساننمای بزرگسال آرتین توسط محققان دانشگاه آزاد واحد ایلخچی
نسترن صائبی، گروه علم و فناوری آنا، گروهی سه نفره متشکل از دکتر حامد تقی پور، دکترای الکترونیک، مهندس علی فتحیپور، کارشناس ارشد مکاترونیک و اصغر محمدیان، دکترای مکاترونیک ربات اسپایدر را طراحی کرده است.
به گفته محمدیان، ربات اسپایدر، اولین ربات در این نوع در ایران است و جزو رباتهای نظامی و امداد و نجات است. این ربات در محیطهای ناهموار و صعبالعبور و مخاطرهآمیز مثل کارخانجات شیمیایی به راحتی و با حفظ تعادل حرکت میکند و میتواند قربانیان زلزله یا جنگ را شناسایی کند و مکان آنها را برای اپراتور ارسال کند.
محمدیان گفت: «این ربات چون کوچک است به راحتی میتواند در مکانهای سخت و تنگ تردد کند و به طور مثال از محیط زیست حفاظت کند. مثلا زمانی که حیوانی بچهاش در لانه گیر کرده است، از وضعیت آن باخبر شود و به آن کمک کند».
این ربات دارای شش بازوی متحرک و 18 درجه آزادی است و به صورت دیفالت در آزمایشگاه دانشگاه برای آموزش دانشجویان مورد استفاده قرار میگیرد.
به گفته محمدیان، این ربات قابلیت مانیتور کردن از راه دور و به صورت بیسیم را دارد و مرحله بعدی کار، خودمختار کردن آن است.
ربات انساننمای بزرگسال آرتین
تیمی هفت نفره از محققان واحد ایلخچی این ربات را طراحی کردهاند. دکتر مرتضی عباسزاده، سرپرست این تیم گفت: «رباتهای انساننما به طور کلی باید رفتار انسان را شبیهسازی کنند. در حالی که هیچ کنترل خارجی از میدان روی آن نیست. پس روی آن هوش مصنوعی نصب میشود. در نتیجه رباتهای انساننما قابلیتهایی مانند قدرت بینایی، برای تشخیص توپ، زمین، دروازه و موانع و قابلیت حفظ کنترل تعادل برای ایستادن روی دو پا را دارد، که سختترین چالش طراحی این رباتها به شمار میرود».
وی افزود: «قابلیت راه رفتن و شوت زدن نیز قابلیتهای دیگر این ربات است که در این صورت باید روی یک پا بایستد و ضربه بزند و زمانی که به هر دلیلی روی زمین میافتد، خودش باید دوباره بلند شود و بایستد».
به گفته وی، ربات انساننمای سه دسته هستند: ربات کودک که تا 60 سانتیمتر قد دارد، ربات نوجوان که تا 90 سانتیمتر قد دارد و ربات بزرگسال که از 130 سانتیمتر تا دو متر قد دارد.
وی گفت: «ربات انساننمای بزرگسال آرتین 136 سانتیمتر قد دارد. در کل دنیا فقط 20 تا از این رباتها ساخته شده است. این ربات بزرگسال در سال 2016 تنها نماینده ایران در مسابقات لایبزیک آلمان بود و توانست مقام سوم را کسب کند».
وی افزود: «هدف نهایی از ساخت این گونه رباتهای انساننما این است که قرار است در سال 2050 این رباتها با بهترین تیم انسان دنیا فوتبال بازی کنند».
انتهای پیام/