دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

دریادار سیاری: نیروی دریایی ایران در زمان هخامنشیان بسیار مقتدر بود/ ایران در طول تاریخ به دریا مسلط بوده است

فرمانده نیروی دریایی ارتش با بیان اینکه همواره استعمار قصد داشته ما را از دریا دور کند گفت که ایران در طول تاریخ همواره بر دریا مسلط بوده است.
کد خبر : 155074

به گزارش گروه رسانه های دیگر خبرگزاری آنا از ایسنا، امیر دریادار حبیب الله سیاری امروز (دوشنبه) در نشستی با دانشجویان دانشگاه صنعتی اصفهان که با عنوان توسعه دریا محور کشور و نظریه بازگشت به دریا برگزار شد، اظهار کرد: قبل از هرچیز لازم می‌دانم ایام دهه فجر را به همه مردم ایران و شما دانشجویان تبریک بگویم و امیدوارم نسل جوان از دستاوردهای انقلاب اسلامی استفاده وافر را ببرند. همانطور که می‌دانید دریا در بعد جهانی از اهمیت زیادی برخوردار است. خداوند بزرگ در قرآن کریم در اهمیت استفاده از دریا تأکید کرده است اما باید ببینیم که آیا واقعاً از مواهب دریا به درستی استفاده می‌کنیم؟ متأسفانه امروز آنچنان که باید به موضوع دریا توجه نمی‌شود.


سیاری به گذرگاه‌های مهم در جهان که آبها را به هم متصل می‌کنند اشاره و اضافه کرد: تنگه‌های بسیار مهمی در جهان وجود دارند که آب‌های دنیا را به هم متصل می‌کنند که به ۹ گذرگاه می‌توان اشاره کرد. گذرگاه‌هایی مانند تنگه هرمز، کانال سوئز، کانال پاناما، تنگه باب المندب، مالاگا، تنگه بسفر و تنگه جبل الطارق از جمله این گذرگاه‌های مهم است.


وی با بیان اینکه مقام معظم رهبری دریا را فرصتی برای پیشرفت کشور می‌داند، گفت: ما براساس همین سخن بر روی دریا متمرکز شده‌ایم. البته استفاده از دریا ابعاد مختلفی دارد. هر کشوری که به دریا متصل است اگر ویژگی‌هایی داشته باشد می‌تواند از مواهب دریا به درستی استفاده کند. همانطور که می‌دانید ایران بهترین موقعیت را از نظر جغرافیایی و ارتباط با دریا دارد. شمال و جنوب کشور دارای مرزهای گسترده دریایی است. بنابراین ساحل و جغرافیا باید متناسب با یکدیگر باشد.


فرمانده نیروی دریایی ارتش در همین خصوص تصریح کرد: خدا را شکر در دریاهای کشور عمق مناسب برای بهره‌برداری‌های صحیح از مواهب دریا وجود دارد و همچنین دارای پس کرانه‌های بسیار خوبی هستیم. اما باید ببینیم که مردم ما چقدر دریا را دوست دارند.


دریادار سیاری ادامه داد: همواره ایران در طول تاریخ به دریا مسلط بوده است. در زمان هخامنشیان نیروی دریایی ایران بسیار مقتدر بود.


وی افزود: مهمترین سواحل ما سواحل مکران است. در زمان هخامنشیان مکران استان بیست و دوم کشور بود. امروز در سواحل مکران ۴۰۰ هزار نفر زندگی می‌کنند اما در محرومیت. چرا باید اینگونه باشد؟ همه این نقص‌ها به این دلیل است که به مقوله مهم دریا بی‌توجه بوده‌ایم.


فرمانده نیروی دریایی ارتش با بیان اینکه استعمار همیشه سعی کرده است ایران را از مقوله توجه به دریا دور نگه دارد، گفت: انگلیسی‌ها می‌گویند اگر می‌خواهید بر کشوری تسلط پیدا کنید دریا را از آن کشور بگیرید و مردم آن کشور را از دریا دور کنید، بنابراین بازگشت به دریا تودهنی زدن به سیاست استعمار است. همواره استعمار قصد داشته ما را از دریا دور کند اما ما نباید این اجازه را به مستکبرین بدهیم.


سیاری اظهار کرد: دولتمردی که نگاهش فقط به خشکی باشد موفق نخواهد بود. به همین دلیل دولتمردان در هر دوره‌ای باید برای تأمین منابع به سود دریا متوجه شوند. بنادر بسیار زیادی برای تبادل کالا در کشور وجود دارد که متأسفانه بنادری مانند بندر جاسک آنقدر توسعه پیدا نکرده است که برای تبادل کالا با مشکل روبرو نشویم. بنابراین دانش دریایی بسیار اهمیت دارد و باید از ظرفیت ترانزیت کالا به نحو احسن استفاده کنیم.


وی ادامه داد: هم اکنون کشتی‌هایی که در کشور از رده خارج می‌شوند به دلیل نبود امکانات مناسب تعمیراتی در پاکستان تعمیر می‌شوند که نباید اینگونه باشد. این موارد را باید جوانان و دانشجویان در دانشگاه‌ها مورد بررسی قرار دهند و تحقیقات علمی زیادی در صنعت دریایی کشور در دانشگاه‌ها انجام شود.


فرمانده نیروی دریایی ارتش تصریح کرد: پس کرانه‌های مکران باید گسترش پیدا کند با این امر آنقدر اشتغال‌زایی ایجاد می‌شود که بخشی از مشکلات بیکاری کشور را مرتفع کند.


سیاری اضافه کرد: چرا نباید محصولات پتروشیمی در جایگاه خود باشد و خام فروشی افزایش پیدا کند؟ توسعه سواحل و پس کرانه‌های کشور می‌تواند کشور را در ابعاد مختلف نجات دهد.


وی با بیان اینکه دریا برای توسعه مدنیت ارزش بسیاری دارد، گفت: متأسفانه از دریا دور شده ایم. بلای حاشیه نشینی شهرها از همین میل به دوری از دریا حاصل می‌شود.


فرمانده نیروی دریایی ارتش با بیان اینکه در سبد خانوار ایرانی باید محصولات دریایی به وفور یافت شود، گفت: در سال هر خانواده ایرانی چقدر میگو و ماهی مصرف می‌کند؟ متأسفانه آمار استفاده از غذاهای دریایی در کشور بسیار پایین است بنابراین نباید غذاهای دریایی گران باشد.


سیاری افزود: در سواحل مکران مزارع دریایی بسیاری می‌توان ایجاد کرد و محصولات و غذاهای دریایی را در این مزارع ترویج کرد، مانند مزارع میگو. سواحل مکران همچنین جاذبه‌های گردشگری بسیاری دارد اما متأسفانه امکانات خوبی در زمینه گردشگری در این منطقه ایجاد نشده است.


وی با بیان اینکه دریا ارزان‌ترین روش حمل و نقل است، گفت: به همین دلیل ۹۰ درصد تجارت جهان از طریق دریا انجام می‌شود چرا که در کشتی هزاران کیلو می‌توان بار زد اما در هواپیما و تریلر مگر چقدر می‌شود بار زد؟ برای مثال در یک کشتی چهار هزار کیلو بار جا می‌گیرد اما این مقدار در هواپیما و تریلر جا نمی‌گیرد. همچنین برخی کشتی ها می‌توانند ۲۵ هزار کانتینر بار بزنند که این به معنای این است که ۲۵ هزار تریلر بار زده‌اند.


فرمانده نیروی دریایی ارتش افزود: در کشوری مانند روسیه در زمان‌های دور توجه به دریا کم بود اما پتر کبیر فهمید که موفقیت کشورهای اروپای شمالی استفاده صحیح از دریاست. از همین جا بود که پایه پیشرفت یک کشور گذاشته شد و روس‌ها به دریانوردی روی آوردند و صنعت دریایی خود را توسعه دادند.


سیاری با بیان اینکه شش حوزه ژئوپلتیکی در اطراف کشور وجود دارد، اظهار کرد: از این شش حوزه، سه حوزه آن دریایی است. هم اکنون ایران اسلامی با سه کشور مرز خشکی دارد و با هشت کشور مرز دریایی. بنابراین باید از این فرصت استفاده کنیم چرا که مرزهای گسترده دریایی داریم.


وی تصریح کرد: هم اکنون مرز دریایی ایران ۳۷ درصد و مرز زمینی آن ۶۳ درصد است اما از ۶۳ درصد مرز زمینی کشور فقط هفت درصد صادرات انجام می‌شود و از ۳۷ درصد مرز دریایی ۸۳ درصد تجارت و صادرات کشور صورت می‌گیرد که این خود اهمیت دریا را اثبات می‌کند.


فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران به رابطه دریا با اقتصاد ملی اشاره کرد و گفت: اقتصاد پویا تخصیص منابع به بهترین شکل است بنابراین راه‌های افزایش منابع باید در دستور کار قرار گیرد و همچنین سرمایه گذاری خارجی در داخل افزایش پیدا کند.


سیاری همچنین به بحث اقتصاد آبی پرداخت و گفت: اقتصاد آبی یعنی مزید کردن منابع دریا به منابع ملی. استفاده از اقیانوس برای افزایش منابع مثل غذا، انرژی، حمل و نقل، دارو، گردشگری، آب، تجارت و ذخایر معدنی از جمله مواهب اقتصاد آبی هستند.


وی افزود: البته اقتصاد آبی الزاماتی هم دارد که این الزامات عبارتند از تمدن دریایی، توسعه سواحل اقیانوسی، استقرار جمعیت در سواحل، برقرار کردن ارتباط معنادار با دریا، امنیت در دریا، اهداف دریایی مشترک و ظرفیت سازی اقیانوسی است.


فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران اضافه کرد: البته دزدی دریایی یکی از مواردی است که اقتصاد جهان را با ضررهای زیادی مواجه می کند. پدیده دزدی دریایی در تمام آبهای جهان انجام می‌شود اما بیشترین تمرکز آن در همین منطقه دریای عمان و نواحی تنگه باب المندب است که متأسفانه این پدیده به اقتصاد جهان میلیاردها دلار خسارت وارد می‌کند، بنابراین باید با دزدی دریایی مقابله شود.


سیاری گفت: قدرت دریایی و منابع ملی با یکدیگر گره خورده اند. اگر اقتدار باشد از منابع دریا می‌توانیم بهره ببریم البته قدرت دریایی سه شاخه دارد که عبارتند از ناوگان نظامی، ناوگان تجاری و صنایع و علوم زیرساخت‌های دریایی که شاخه سوم آن نیاز به فرهنگ سازی در کشور دارد.


وی خاطرنشان کرد: در بحث اقتدار دریایی در زمان جنگ تحمیلی، ایران اسلامی اقتدار دریایی‌اش تنها ۳۰۰ هزار کیلومتر مربع بود اما هم اکنون با استفاده از دانش بومی کشور و اجرای فرامین مقام معظم رهبری هم اکنون حوزه اقتدار دریایی ایران دو میلیون و ۱۰۰ هزار مترمربع است.


فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران گفت: تاکنون نیروی دریایی ۴۹ ناوگروه به شمال اقیانوس هند اعزام کرده است. همچنین سه هزار و ۸۰۰ کشتی را اسکورت کرده ایم تا از دزدی دریایی در امان باشند بنابراین مأموریت نیروی دریایی تنها به بحث نظامی خلاصه نمی شود.


سیاری با بیان اینکه نیروی دریایی در مرز محدود نمی شود، افزود: نیروی دریایی به دلیل وظایفی که برعهده دارد، در مرزها محصور نمی‌ماند و همانطور که مقام معظم رهبری فرموده‌اند نیروی دریایی باید مانند وزارت خارجه در عرصه دیپلماتیک کارساز باشد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب