خطاهای پزشکی اعتبار جهانی ایران را پایین میآورد/ «درحاشیه» به واقعیتهای پزشکی نزدیک است
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی آنا، بر اساس آمارهای اعلام شده تعداد پروندههای قصور پرشکی در کشور بیش از 3 هزار پرونده است که در حدود 50 درصد موارد پزشک به دلایل مختلف از قبیل بیدقتی، بیتجربگی، تکنیک غلط و نداشتن دانش و علم کافی مقصر شناخته شدهاند.
افزایش خطاهای پزشکی به حدی رسیده که پیشتر غلامعلی جعفری، رئیس کمیسیونهای پزشکی استان تهران اعلام کرد؛ سالانه 5 تا 10 درصد خطاهای پزشکی افزایش مییابد که این مساله موجب افزایش شکایت مردم از جامعه پزشکی شده است که متاسفانه در حدود 50 درصد موارد پزشکان به دلیل بیدقتی، بیتجربگی، تکنیک غلط، نداشتن دانش و علم کافی مجرم شناخته شده و محکوم میشوند.
برای نمونه در روزهای پایانی سال گذشته خبر فوت 9 نوزاد در بخش NICU بیمارستان امام خمینی به علت ابتلا به عفونت «آسینو باکتر» منتشر شد. همچنین یک مادر 28 ساله سردشتی که برای متولد شدن فرزند سومش به بیمارستانی مراجعه کرده بود به دلیل اینکه پزشک همراه با جفت معده را نیز خارج کرد، دچار خونریزی شدید شد و در نهایت این امر مرگ او را رقم زد. نمونههایی از این دست، مهر تائیدی بر افزایش خطاهای پزشکی در کشور است، اگرچه پیشتر اعلام شده بود که جراحی زنان و زایمان رکوردار شکایت از پزشکان است.
احتمال مرگ در بخش مراقبتهای ویژه نوزادان بالاست
دکتر محمدرضا بلوساز، رئیس انجمن عفونی اطفال به خبرنگار آنا میگوید: احتمال مرگ و میر در بخشهای مراقبتهای ویژه نوزادان (ICU و NICU) حتی در کشورهای پیشرفته نیز بالا است زیرا این نوزادان نارس متولد میشوند و معمولا به بیماریهایی از قبیل بیماری قلبی، تنفسی، عفونی، کاهش وزن و ... مبتلا هستند، بنابراین این نوزادان دارای سیستم ایمنی بسیار ضعیفی هستند.
وی افزود: این نوزادان به دلایل مختلف در معرض خطر مرگ هستند که در این میان میتوان به بیتحرکی، برخوردار نبودن از تغذیه مناسب، استفاده از دستگاههای تهویه مصنوعی، وجود میکروبهای موذی در بخش مراقبتهای ویژه و ... اشاره کرد.
بر اساس آمار اعلام شده در هشت ماه نخست سال 1393 در مجموع 3405 پرونده مربوط به قصور پزشکی در کمیسیون سازمان پزشکی قانونی ارائه شد. کامران سلطانی، مدیرکل امور کمیسیونهای سازمان پزشکی قانونی در اینباره اعلام کرد: درباره قصور پزشکی صورت گرفته در رشته جراحی زنان و زایمان ۵۰۶ پرونده در کل کشور در پزشک قانونی رسیدگی شده که از این تعداد ۱۸۷ مورد قصور داشتند و ۳۱۹ مورد تبرئه شدهاند.
همچنین در جراحی عمومی ۳۵۹ پرونده رسیدگی شده که از این تعداد ۱۶۰ مورد مقصر شناخته شده و ۱۹۹ مورد تبرئه شدهاند. درباره ارتوپدی ۳۵۳ مورد پرونده رسیدگی شده در کل کشور وجود داشته که ۱۰۰ مورد مقصر و ۲۵۳ مورد مبرا شدهاند. در دندانپزشکی نیز ۳۰۶ پرونده مورد رسیدگی قرار گرفته که ۱۷۰ مورد مقصر اعلام شدند و ۱۳۶ مورد مبرا شدند. همچنین ۲۷۲ پرونده درباره پزشکان عمومی مورد رسیدگی قرار گرفته که ۱۶۶ مورد آن مقصر بوده و ۱۰۶ مورد تبرئه شدهاند.
در این خصوص رسول خضری عضو هیات رئیسه کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتوگو با آنا میگوید: مرگ مادران به هیچ عنوان پذیرفته شده نیست و مجلس از مسئولان بیمارستان سردشت خواسته تمام مدارک پزشکی را به کمیسیون ارائه دهند. این حادثه بسیار دردناک بود، اتفاقی که برای این مادر افتاده است حتی در یک مرکز درمان سطح متوسط هم دیده نمیشود.
وی افزود: متاسفانه اینگونه خطاها موجب کاهش اعتبار سازمان بهداشت در حوزه جهانی میشود، بنابراین این مساله دارای اهمیت جهانی است.
از نظر علمی خطای پزشکی به اقدام یا عدم اقدام پزشک که موجب تحمیل خسارت جسمی، مالی یا معنوی به بیمار میشود گفته میشود که هر کدام انواع بسیار متفاوتی دارند. جا به جا شدن دو نوزاد در یکی از بیمارستانهای خصوصی تهران نمونه بارزی از اینگونه خطاهاست.
«در حاشیه» به واقعیتهای پزشکی نزدیک است
افزایش خطاهای پزشکی موجب توجه منتقدان به این موضوع شد و بسیاری به نقادی در این حوزه پرداختند. سریال طنز «در حاشیه» که این روزها از تلویزیون پخش میشود، نمونهای از این نقدها است که با انتقادات پزشکان و سیستم وزارت بهداشت شده است.
رسول خضری، عضو هیات رئیسه کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در این مورد نیز به خبرنگار آنا میگوید: برخی از قسمتهای این طنز کاملا واقعیتهای پزشکی را مطرح کرده است اما از حالت طنز خود خارج شده و صورت تمسخر به خود گرفته است.
وی افزود: در برخی مراکز دیده شده به دلیل کمبود نیروی انسانی بدون اینکه فرد دارای شرایط پزشکی باشد در مراکز، اقدامات پزشکی و پیراپزشکی انجام میدهند و حتی در برخی مطبها دیده میشود برخی خدمات مانند بخیه یا پانسمان توسط افرادی انجام میشوند که دارای مدرک تحصیلی معتبر از وزارت بهداشت نیستند و زمانی که این مسائل را پیگیری میکنیم گفته میشود به شرطی که از این شخص شکایت شود ما اقدام میکنیم که این موضوع بیفایده است زیرا یکی از وظایف نظارت، ارزشیابی و بازرسی این است که قبل از وقوع حادثه پیشگیری کنند نه اینکه بعد از اینکه فردی دچار نقص شد رسیدگی انجام دهند که در این خصوص نیاز است وزارت بهداشت نظارتهای جدیتری داشته باشد.
انتهای پیام/