دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
25 آبان 1395 - 08:27

آیا رئیس‌جمهوری آمریکا دقیقه 90 عوض می‌شود؟/ 5 میلیون درخواست برای انقلاب الکترال کالجی علیه ترامپ

دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوری‌خواه با کسب 290 الکترال کالج موفق شد هیلاری کلینتون، رقیب دموکراتش را شکست داده و پیروز انتخابات ریاست جمهوری لقب گیرد. حالا الکترال کالج‌ها باید به طور رسمی رئیس‌جمهوری آمریکا را برگزینند. وب‌سایت آمریکایی دیلی نیوز در گزارشی به تلاش‌هایی پرداخته که برای تغییر رای الکترال کالج‌ها در آمریکا انجام می‌شود تا به جای ترامپ، کلینتون را به عنوان رئیس جمهوری بعدی آمریکا انتخاب کنند.
کد خبر : 134475

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، از نظر قانونی، نتایج انتخابات روز 8 نوامبر (18 آبان) هیچ حق و مشروعیتی برای دونالد ترامپ به وجود نمی‌آورد. این موضوع نتیجه روند انتخابات آمریکا است. به واقع، نتایج انتخابات در مرحله نخست، هیچ حق و مشروعیتی برای هیچ یک از نامزدهای برتر ایجاد نمی‌کند.


انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، انتخاباتی آزاد اما دو مرحله‌ای است. در مرحله نخست، مردم پای صندوق‌های رای رفته و افرادی را که هر نامزد به عنوان الکترال کالج در آن ایالت انتخاب کرده‌اند، برمی گزینند. نامزدی که در هر ایالت بیشترین آرا را کسب کرده باشد، تمامی الکترال کالج‌های آن ایالت را به خود اختصاص می‌دهد و در نتیجه افراد معرفی شده از سوی او به عنوان «الکتورهای» آن ایالت برگزیده می شوند.


پس از پایان مرحله نخست، در روز 19 دسامبر، الکترال کالج های انتخابی از هر ایالت، جمع شده و مطابق با آرای داده شده در هر ایالت، رئیس جمهوری آمریکا را برمی گزینند.


در انتخابات سال 2016 دونالد ترامپ از مجموع 538 الکترال کالج، 290 الکترال کالج را به خود اختصاص داد و نامزد برنده نام گرفت. این موضوع به موجی از اعتراض‌ها به ویژه در ایالت های غربی در آمریکا منجر شده است. هزاران نفر از مردم این ایالت‌ها برای 5 روز متوالی که احتمالا ادامه خواهد داشت، فریاد می‌زدند «ترامپ رئیس‌جمهوری ما نیست.»


منطق استدلالی این عده این است که ترامپ رای کمتری از کلینتون آورده است. طبق آخرین آمار ارائه شده از انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا، کلینتون تاکنون 700 هزار رای یعنی تقریبا نیم درصد رای بیشتر از ترامپ کسب کرده و ناظران انتخاباتی گفته‌اند که این برتری احتمالا به یک و نیم درصد خواهد رسید. این برای بار دوم است که در آمریکا چنین اتفاقی رخ می‌دهد. در سال 2004 نیز جورج بوش، نیم درصد رای کمتری از رقیب دموکرات خود کسب کرد اما رئیس‌جمهوری شد. در آن سال نیز اعتراض‌هایی به ویژه در واشنگتن انجام شد اما خیلی زود این اعتراض‌ها از بین رفت.


همزمان با راهپیمایی خیابانی معترضان، آن‌ها دادخواستی در وب‌سایت «تغییر» ثبت کرده و از مخاطبان خواسته‌اند که آن را امضا کنند. این درخواست از الکترال کالج‌های برگزیده شده می‌خواهد که آرای ایالتی را نادیده گرفته و هیلاری کلینتون را به عنوان رئیس‌جمهوری آمریکا انتخاب کنند. 5 میلیون نفر طی دو روز این درخواست را امضا کرده‌اند. سرعت امضاهای ثبت شده به گونه‌ای است که باید همچنان منتظر افزایش این امضاها بود.


از نظر قانونی، این درخواست‌ها هیچ گونه الزامی برای تغییر رای الکترال کالج ها ندارد و بیشتر نقشی نمادین بازی می‌کند. از سوی دیگر باید با تعجب گفت که الکترال کالج‌ها هم می توانند رای خود را تغییر داده و روز 19 دسامبر، کلینتون را به جای ترامپ به عنوان رئیس جمهوری انتخاب کنند.


در تاریخ آمریکا هرگز سابقه‌ای وجود ندارد که الکترال کالج‌ها به گونه‌ای رای داده باشند که سرنوشت رئیس‌جمهوری تغییر کند، اما الکتورهایی بوده‌اند که برخلاف رای ایالت‌ها، به فرد دیگری رای داده‌اند. آخرین مورد از این موضوع به انتخابات سال 2004 برمی‌گردد. در این انتخابات، الکتور ایالت مینه سوتا، به جای آن که به جان کری نامزد حزب دموکرات رای بدهد به معاون وی رای داد. احتمال داده می‌شود این موضوع یک اشتباه غیر عمدی بوده باشد. در سال 2000 نیز، الکتور واشنگتن به جای آن که به ال گور، نامزد حزب دموکرات رای بدهد، رای سفید به صندوق انداخت.


از مجموع 50 ایالت در آمریکا، 29 ایالت، تغییر در رای الکترال کالج را جرم تلقی کرده اما مجازات آن، تنها جریمه نقدی است. قطعا حامیان مالی کلینتون حاضر هستند تمامی این جریمه‌ها را پرداخت کنند. در 21 ایالت دیگر چنین جرمی تعریف نشده است. در تعداد اندکی از ایالت‌ها همچون میشیگان و مینه سوتا نیز رای الکتورها برخلاف رای ایالتی مردود است.


به هر ترتیب، ظاهرا زمینه برای تغییر آرای الکترال کالج به سود کلینتون فراهم است. اما چنین موضوعی احتمالا یک درگیری عظیم داخلی در آمریکا پدید خواهد آورد. تاکنون هواداران ترامپ، دلیلی برای حضور در خیابان نداشته‌اند، اما تغییر آرای الکترال کالج انگیزه لازم را به آن‌ها خواهد داد. از سوی دیگر، با وجود اعتراض‌های چند روز اخیر در آمریکا و نگرانی‌های خارجی، بسیار بعید است که الکترال کالج‌ها تحت فشاری برای تغییر آرایشان قرار گرفته باشند. اما برای انتخاباتی که از ابتدا همه چیز آن ها عجیب بوده، نتیجه نهایی هم می‌تواند عجیب باشد.


ترجمه هانا اسمخانی



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب