دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
از بیمارستان‌های دانشگاه آزاد اسلامی چه می‌دانید؟ /4

توسعه بیمارستان جواهری با محوریت بخش زنان و زایمان/ اخذ مجوز راه‌اندازی بخش ویژه نوزادان/ لزوم اتخاذ سیاست‌های قوی‌ برای تشویق زوجین به بارداری

بیمار از زمانی که در درمانگاه بیمارستان جواهری پذیرش و تا لحظه‌ای که ترخیص می‌شود، متخصص عضو هیات علمی بر روند درمان یا زایمان او نظارت دارد و خدمات پزشکی با کیفیت بهتری نسبت به سایر بیمارستان‌های آموزشی و درمانی ارائه می‌شود/ بیمارستان جواهری 21 عضو هیات علمی و پزشک متخصص، 3 پزشک عمومی رسمی، 7 پزشک عمومی قراردادی و 135 کارمند دارد...
کد خبر : 125550

مصطفی سعیدی، گروه واحدهای دانشگاه آزاد خبرگزاری آنا- بیمارستان آموزشی و درمانی جواهری یکی از قدیمی‌ترین زایشگاه‌های شمال شهر تهران است که قدمت آن به سال 1349 برمی‌گردد و نخستین نوزادی که در این زایشگاه متولد شد، 45 سالگی عمر خود را پشت سر گذاشته است. مدیریت این بیمارستان وقفی از سال 1376 به دانشگاه آزاد اسلامی واگذار شده است و اکنون به عنوان یکی از چهار بیمارستان واحد علوم پزشکی تهران (امیرالمومنین، بوعلی، فرهیختگان و جواهری) فعالیت می‌کند.


خبرنگار آنا در ادامه معرفی بیمارستان‌های دانشگاه آزاد اسلامی به سراغ دکتر «فرشته شاه‌محمدی درمنی» جراح، متخصص زنان و زایمان و عضو هیات علمی واحد پزشکی تهران که ریاست بیمارستان جواهری را بر عهده دارد، رفته است. مشروح گفت‌وگوی یک‌ساعته ما به این شرح است:


* خانم دکتر! بیمارستان جواهری چه سالی و با چه هدفی راه‌اندازی شد؟


- این بیمارستان سال 1349 از سوی خانواده جواهری و به‌عنوان زایشگاه برای ارائه خدمات پزشکی به مردم محله زرگنده و منطقه شمیران راه‌اندازی شد؛ در دوره انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی کاربری بیمارستان جواهری به آسایشگاه جانبازان تغییر یافت و چند سال از این بیمارستان به‌عنوان آسایشگاه جانبازان استفاده شد. پس از پایان جنگ تحمیلی برای مدتی این بیمارستان بلااستفاده ماند و سپس به دانشگاه شهید بهشتی واگذار شد. سال 1376 دکتر سیدحسین یحیوی معاون پزشکی وقت دانشگاه آزاد اسلامی این بیمارستان را از خانواده جواهری و سازمان اوقاف تحویل گرفت و مدیریت آن به دانشگاه آزاد اسلامی واگذار شد. البته این بیمارستان همچنان به صورت وقفی اداره و اهداف واقف آن پیگیری و اجرا می‌شود.



* دانشگاه آزاد اسلامی پس از تحویل این بیمارستان چه تغییرانی در آن انجام داد؟


- زمانی که مدیریت بیمارستان جواهری به دانشگاه آزاد اسلامی واگذار شد، این دانشگاه علاوه بر بهسازی ساختمان‌های قدیمی آن، حدود 2 هزار مترمربع به مساحت آن اضافه کرد و چهار بخش اصلی داخلی، سی.سی.یو (CCU) و قلب، جراحی عمومی، زنان و زایمان و کوکان در ساختمان جدید راه‌اندازی شد.


بخش سی.سی.یو این بیمارستان در ابتدا چهارتخته بود که اکنون به 7 تخت فعال ارتقا یافته است، دو اتاق عمل در بخش و یک اتاق عمل هم در اورژانس بیمارستان جواهری فعال است.


* بیشتر فعالیت‌های بیمارستان جواهری مربوط به کدام بخش است؟


- بیشتر فعالیت‌های این بیمارستان مربوط به بخش زنان و زایمان است، چراکه از قدیم مردم منطقه، بیمارستان جواهری را به عنوان زایشگاه می‌شناسند و در وقف‌نامه بیمارستان هم آمده است که بخش زنان و زایمان الزاما باید در این بیمارستان دایر باشد و دانشگاه آزاد اسلامی هم که مدیریت این بیمارستان را بر عهده دارد، خود را ملزم به رعایت وقف‌نامه و اهداف واقف می‌داند.


* شما از چه سالی ریاست بیمارستان جواهری را بر عهده دارید؟


در تلاش هستیم که بخش‌های ICU، NICU بیمارستان جواهری را راه‌اندازی کنیم، تاکنون درمانگاه جدید بیمارستان راه‌اندازی شده و دستگاه‌هایی که درخواست خرید آنها را داده‌ایم در راستای توسعه بیمارستان و ایجاد بخش فوق‌تخصصی زنان است

- اکنون دوره دومی است که بنده مدیریت این بیمارستان را بر عهده دارم، یک دوره دو ساله از سال 1379 تا 1381 رئیس بیمارستان جواهری بودم و بعد که مسئولیت معاونت آموزشی واحد علوم پزشکی تهران را تحویل گرفتم، مجبور شدم مدیریت بیمارستان را تحویل بدهم و مجددا از آبان 93 ریاست بیمارستان را بر عهده دارم.


* پس از سال 81 که ریاست بیمارستان جواهری را تحویل دادید، در کدام قسمت دانشگاه آزاد اسلامی فعالیت داشتید؟


- حدود 8 سال معاون آموزشی واحد علوم پزشکی تهران بودم و پس آن هم به عنوان مدیرکل حوزه معاونت علوم پزشکی در سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی همکاری داشتم.


* به طور میانگین ماهانه چه تعداد مراجعه به بیمارستان و درمانگاه دارید و چند عمل جراحی در این بیمارستان انجام می‌شود؟


- تعداد عمل‌های جراحی بیمارستان به‌طور میانگین ماهانه حدود 100 تا 140 عمل است که 70 درصد این عمل‌ها مربوط به زایمان سزارین است و ماهی 20 زایمان طبیعی هم در این بیمارستان انجام می‌شود. نیمی از تخت‌های بخش CCU بیمارستان هم فعال است و روزانه حدود 100 بیمار در درمانگاه‌های بیمارستان ویزیت می‌شوند. اورژانس بیمارستان هم به‌طور 24 ساعته فعال است و روزانه حدود 70 بیمار پذیرش می‌کند.



* با کدام بیمه‌های درمانی همکاری دارید؟


- با بیمه‌های پایه تامین اجتماعی، خدمات درمانی و نیروهای مسلح طرف قرارداد هستیم و با برخی از بیمه‌های تکمیلی هم قرارداد داریم و درصدد توسعه آنها هستیم تا مردم بیشتری بتوانند از خدمات این بیمارستان استفاده کنند.


* چه تعداد نیروی انسانی در بیمارستان جواهری مشغول به کار هستند؟


- بیمارستان جواهری 21 عضو هیات علمی و پزشک متخصص، 3 پزشک عمومی رسمی و 7 پزشک عمومی قراردادی دارد که به صورت ساعتی با بیمارستان جواهری همکاری دارند. 135 کارمند هم در رده‌های مختلف همچون کادر درمانی، خدمات، تاسیسات، اداری و... در این بیمارستان مشغول به کار هستند.


زمان طلایی برای بارداری زیر 30 سالگی است و زنان بهتر است در سن کمتر از 30 سالگی یا حداکثر تا 35 سالگی اقدام به بارداری کنند

* چه دانشجویانی از خدمات آموزشی این بیمارستان استفاده می‌کنند؟


- دانشجویان واحد علوم پزشکی برای گذراندان دوره‌های بخش زنان و زایمان به این بیمارستان مراجعه می‌کنند، علاوه بر آنها دانشجویان مامایی، پرستاری، علوم آزمایشگاهی، بهداشت محیط، مهندسی پزشکی، هوش‌بری و اتاق عمل هم دوره‌های بالینی خود را در این بیمارستان می‌گذرانند. بیمارستان جواهری به دلیل نزدیکی به واحد علوم پزشکی تهران، همکاری زیادی با این واحد دانشگاهی دارد.


* بیمارستان جواهری چه تسهیلاتی برای استفاده کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی از خدمات تشخیصی و درمانی این بیمارستان ارائه می‌کند؟


- کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی از بیمه تامین اجتماعی و بیمه تکمیلی این دانشگاه برخوردار هستند و زمانی‌که به بیمارستان‌های دانشگاه آزاد اسلامی و بیمارستان جواهری مراجعه می‌کنند، همه خدمات تشخیصی و درمانی به‌صورت رایگان به آنها ارائه می‌شود و با داشتن معرفی‌نامه از اداره کل منابع انسانی و سیاست‌های رفاهی دانشگاه آزاد اسلامی می‌توانند از خدمات این بیمارستان استفاده کنند.



* چه آزمایشگاه‌هایی در این بیمارستان فعال است؟


نمی‌دانم که چند سال اخیر چه اتفاقی در جامعه افتاد که بیشتر مردم به تک‌فرزندی روی آورده‌اند اما موضوعی که ما را به عنوان یک پزشک آزار می‌دهد کاهش نسل مسلمان و باهوش ایرانی است

- آزمایشگاه‌های بیمارستان جواهری، بالینی و به‌صورت 24 ساعته فعال است و تقریبا همه آزمایش‌ها در آن انجام می‌شود. برخی از آزمایش‌هایی را که تجهیزات یا تکنولوژی آن را نداریم با چند آزمایشگاه نزدیک به بیمارستان قرارداد منعقد کرده‌ایم تا کمبودی در این راستا نداشته باشیم.


* بیمارستان جواهری داروخانه شبانه‌روزی دارد؟


- داروخانه بیمارستان به واحد علوم دارویی واگذار شده و داروخانه کامل و مجهزی است، متاسفانه این داروخانه تا ساعت 4 بعد از ظهر فعالیت دارد. البته از ابتدا در قراردادی که با واحد علوم دارویی منعقد کرده‌ایم، ساعت کاری داروخانه به این صورت تعیین شده است اما این موضوع یکی از نقاط ضعف بیمارستان محسوب می‌شود برای اینکه وقتی یک بیمار بعد از ساعت 4 عصر یا شب به بیمارستان مراجعه می‌کند و نیاز به دارو دارد، مجبور است برای تهیه دارو به خارج از بیمارستان مراجعه کند. البته ما سعی کرده‌ایم داروهایی را که مورد نیاز اورژانس است، داشته باشیم تا بیمار اورژانسی مجبور نباشد برای تهیه دارو به بیرون از بیمارستان بروند اما بیماران و مراجعه‌کنندگان به این بیمارستان برای تهیه داروهای نسخه‌ای از ساعت 4 عصر به بعد با مشکل مواجه هستند و این موضوع باعث ایجاد نارضایتی در بین بیماران شده است.



* چرا تا ساعت 4؟ مگر برای شبانه‌روزی بودن داروخانه بیمارستانی نیاز به اخد مجوز است؟


- خیر، داروخانه بیمارستانی مجوز راه‌اندازی نمی‌خواهد و جزئی از بیمارستان است و می‌تواند به صورت 24 ساعته فعالیت داشته باشد، اما واحد علوم دارویی معتقد است درآمدش از بیمارستان جواهری کم است و شبانه‌روزی بودن این داروخانه برای آنها صرفه اقتصادی ندارد که داروساز و نیروی انسانی 24 ساعته در این داروخانه مستقر کند.


* صحبتی برای شبانه‌روزی کردن داروخانه با واحد علوم دارویی داشته‌اید؟


- واحد علوم دارویی باید بپذیرد که عمده فعالیت‌های این بیمارستان مربوط به بخش زنان و جراحی است و این بخش‌ها نیاز آن‌چنانی به دارو ندارند، به طور کلی فروش محصولات در داروخانه شهری با داروخانه بیمارستان متفاوت است و فروش داروخانه‌های بیمارستانی بیشتر مربوط به فروش تجهیزات است و همه وسایل مصرفی بیمار یک بار مصرف است و باید از داروخانه تهیه شود. البته مذاکره‌هایی با واحد علوم دارویی داشته‌ایم که ان‌شاءالله ساعت کاری داروخانه بیمارستان جواهری شبانه‌روزی شود.


* بخش دندانپزشکی هم در بیمارستان جواهری فعال است؟


- مدتی دندانپزشکی کودکان در این بیمارستان فعال بود اما به دلیل آنکه نتوانستند با قوانین و سخت‌گیری‌های بیمارستان و تعرفه‌های آن کنار بیایند، تصمیم گرفتند که قطع همکاری کنند.


* این منطقه از نظر وجود بیمارستان منطقه برخورداری است، از نظر شما وجود بیمارستان خصوصی و دولتی عاملی برای کاهش مراجعه کنندگان این بیمارستان محسوب نمی‌شود؟


- موقعیت فیزیکی بیمارستان جواهری و قرار گرفتن آن در خیابان فرعی دلیل اصلی کاهش تعداد مراجعه کنندگان به این بیمارستان است و وجود بیمارستان‌هایی همچون شهدای تجریش و بیمارستان‌های دولتی و خصوصی دیگر که در خیابان اصلی و محل گذر مردم است، مراجعه کنندگان را به خود جذب کرده است.


در دوره انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی کاربری بیمارستان جواهری به آسایشگاه جانبازان تغییر یافت و چند سال از این بیمارستان به‌عنوان آسایشگاه جانبازان استفاده شد. پس از پایان جنگ تحمیلی برای مدتی این بیمارستان بلااستفاده ماند و سپس به دانشگاه شهید بهشتی واگذار شد. سال 1376 دکتر سیدحسین یحیوی معاون پزشکی وقت دانشگاه آزاد اسلامی این بیمارستان را از خانواده جواهری و سازمان اوقاف تحویل گرفت و مدیریت آن به دانشگاه آزاد اسلامی واگذار شد

دلیل دیگر کم بودن تعداد مراجعه کنندگان به این بیمارستان در مقایسه با سایر بیمارستان‌های شمال شهر تهران این است که بیمارستان جواهری همه بخش‌های بیمارستانی را ندارد و در پذیرش بیماران اورژانس هم با محدودیت‌هایی روبرو هستیم؛ بیشتر مراجعه‌ کنندگان به این بیمارستان افرادی هستند که از سوی مطب‌های پزشکان به این بیمارستان ارجاع داده می‌شوند یا مردم بومی منطقه زرگنده و اطرف هستند که این بیمارستان را می‌شناسند یا افرادی که خودشان یا نزدیکان آنان قبلا از خدمات این بیمارستان استفاده کرده‌اند.


* چه محدودیت‌ها و کمبودهایی در این بیمارستان دارید؟


- هر چه بیمارستان کوچک‌تر و محدودتر باشد با مشکلات بیشتری مواجه است، بیمارستان‌های کوچک استانداردهای ضعیف‌تری دارند و هر نوع بیماری را نمی‌تواند، پذیرش کند، اینکه بیماران برای پذیرش غربال بشوند تعداد آنها کاهش می‌یابد، با توجه به امکاناتی که در این بیمارستان داریم با محدودیت‌هایی برای پذیرش بیماران مواجه هستیم. به عنوان نمونه، بیمارستان جواهری بخش ویژه نوزادان (NICU) ندارد و به این دلیل بنده به عنوان یک پزشک زنان اگر احساس کنم که ممکن است نوزاد بیمارم به مراقبت‌های ویژه احتیاج داشته باشد، نمی‌توانم او را در این بیمارستان پذیرش کنم و مجبور هستم که به بیمارستان دیگری منتقل کنم. این محدودیت‌ها باعث می‌شود که ما بیمارانی را پذیرش کنیم که مطمئن هستیم می‌توانیم بهترین خدمات را با امکانات موجود به آنها ارائه دهیم.


* با توجه به محدودیت‌های موجود، چه برنامه‌ای برای توسعه بیمارستان دارید؟


- فضای فیزیکی بیمارستان جواهری محدود است و ساختمان قدیمی این بیمارستان هم فرسوده شده است و از استحکام لازم در برابر زلزله برخوردار نیست. وجود این محدودیت‌ها باعث می‌شود که دست ما در توسعه بخش‌های بیمارستان بسته باشد اما با این حال برنامه‌هایی برای توسعه‌ بیمارستان در بخش زنان و زایمان داریم و تلاش بر این است که با محوریت بخش زنان پیشرفت‌های بیمارستان را انجام دهیم.



در تلاش هستیم که بخش‌های ICU و NICU در بیمارستان جواهری راه‌اندازی کنیم، تاکنون درمانگاه جدید بیمارستان را راه‌اندازی کرده‌ و درخواست خرید دستگاه‌های مورد نیاز و مربوط را داده‌ایم؛ این فعالیت‌های در راستای توسعه بیمارستان و ایجاد بخش فوق‌تخصصی است.


بر اساس آمار، به‌طور متوسط ماهانه 20 زایمان طبیعی در بیمارستان جواهری انجام می‌شود و آمار زایمان‌های سزارین بیمارستان بیش از 70 عمل است

در مورد بخش NICU هم مجوز راه‌اندازی بخش ویژه نوزادان با 6 تخت را دریافت کرده‌ایم و در حال آماده‌سازی مقدمات و تهیه نقشه و تجهیزات آن هستیم.


* ارزیابی شما به عنوان پزشک جراح زنان از بخش زنان بیمارستان جواهری چیست؟


- از نظر امکانات بیمارستان نمی‌توانم بگویم که قابل رقابت با بیمارستان‌های خصوصی هستیم. اما از نظر کادر درمانی، پزشکان عضو هیات علمی و پرستاران باتجربه‌‌ای که در این بیمارستان فعالیت دارند، در مقایسه با سایر بیمارستان‌های دولتی و آموزشی درمانی شرایط خیلی بهتری داریم. دلیل آن هم این است که در بیمارستان‌های آموزشی و درمانی دولتی رزیدنت‌ها خدمات پزشکی را ارائه می‌کنند و اعضای هیات علمی کار نظارت و سوپروایزری را انجام می‌دهند که در این بیمارستان‌ها احتمال عوارض بیشتر است اما در بیمارستان جواهری به دلیل آنکه از زمانی که بیمار در درمانگاه پذیرش می‌‌شود تا لحظه‌ای که ترخیص می‌شود متخصص عضو هیات علمی بر روند درمان و زایمان نظارت دارد، این کار با کیفیت بالاتری ارائه می‌شود.


به عنوان نمونه، در بیمارستان جواهری یک بیمار که عمل سزارین انجام داده است فقط یک روز در بیمارستان بستری می‌شود و روز دوم بهبود می‌یابد و مرخص می‌شود.


* خانم دکتر! هزینه یک زایمان حدودا چقدر است؟


- اگر بیمار دفترچه بیمه نداشته باشد، طبق تعرفه، یک عمل سزارین حدود 2/5 تا 3 میلیون تومان هزینه دارد، اگر بیمار دفترچه بیمه داشته باشد حدود نیمی از این مبلغ را پرداخت می‌کند و اگر بیمه تکمیلی داشته باشد، مبلغ بسیار اندکی را باید پرداخت کند.


این موضوع در مقایسه با بخش دولتی که زایمان طبیعی را رایگان کرده است و از حمایت دولت برخوردار است، اختلاف مراجعه کنندگان را بیشتر می‌کند. در واقع هزینه زایمان طبیعی از سزارین بیشتر است اما دولت تسهیلاتی را برای زایمان طبیعی به بیمارستان‌ها ارائه می‌دهد که پزشکان، زنان را به زایمان طبیعی تشویق کنند.


بیمارستان جواهری 21 عضو هیات علمی و پزشک متخصص، 3 پزشک عمومی رسمی و 7 پزشک عمومی قراردادی دارد و 135 کارمند هم در رده‌های مختلف همچون کادر درمانی، خدمات، تاسیسات، اداری و... در این بیمارستان مشغول به کار هستند

با وجود آنکه زایمان طبیعی در مراکز دانشگاهی نیز رایگان است، بسیاری از بیماران ترجیح می‌دهد که به بیمارستان‌های دولتی که معروف‌تر هستند، مراجعه کنند و این موضوع باعث شده است که تعداد مراجعه کنندگان به این بیمارستان برای زایمان طبیعی کاهش یابد. در صورتی‌که این افراد اطلاع ندارند که در بیمارستان‌های آموزشی دولتی، رزیدنت‌ها زایمان طبیعی را انجام می‌دهند اما در بیمارستان جواهری عمل‌ها با حضور پزشکان و اعضای هیات علمی انجام می‌شود.


بر اساس آمار، به‌طور متوسط ماهانه 20 زایمان طبیعی در بیمارستان جواهری انجام می‌شود و آمار زایمان‌های سزارین بیمارستان بیش از 70 عمل است.


* وضعیت باروری و روند جمعیتی کشور را چگونه ارزیابی می‌کنید؟


- ما زمانی می‌توانیم نرخ جمعیت را مثبت بدانیم که دو شاخص را لحاظ کنیم، یک شاخص افزایش تعداد حاملگی‌های دوم و سوم و شاخص دیگر بارداری زنان در سن پایین‌ است که متاسفانه آنچه در این دوره با آن مواجه هستیم، توقف زوجین بر یک فرزند است و بسیاری از افرادی هم که ازوداج کرده‌اند در سن بالای 30 سال هستند و هنوز اقدام به باداری نکرده‌اند یا دخترانی که سن آنها از 30 سالگی گذشته است و هنوز ازدواج نکرده‌اند و با این کار زمان طلایی بارداری را از دست می‌دهند.



به نظر من باید سیاست‌های قوی‌تری برای تشویق زوجین به بارداری اتخاذ و دلیل نبود اشتیاق بین خانواده‌ها برای فرزندآوری ریشه‌یابی شود که چرا تمایل مردم به فرزند‌آوری کم شده است؟ یا تعداد خانواده‌های تک فرزند افزایش یافته است؟ و زمانی‌که اسم فرزند دوم می‌آید قاطعانه می‌گویند که نمی‌خواهیم.! گاهی من به بیمارانم می‌گویم امیدوارم سال‌های بعد از این قاطعیت‌تان پشیمان نشوید چراکه سن بارداری در خانم‌ها محدود است و این فرصت را از دست می‌دهند.


باید سیاست‌های قوی‌تری برای تشویق زوجین به بارداری اتخاذ و دلیل نبود اشتیاق بین خانواده‌ها برای فرزندآوری ریشه‌یابی شود که چرا تمایل مردم فرزند‌آوری کم شده است

تک‌فرزندی در جامعه مشکلاتی به دنبال خواهد داشت؛ فرهنگ جامعه را تغییر می‌دهد و وابستگی خانوادگی که در بین ایرانیان وجود داشته را از بین می‌برد. من نمی‌دانم که چند سال اخیر چه اتفاقی در جامعه افتاد که بیشتر مردم به تک‌فرزندی روی آورده‌اند اما موضوعی که ما را به عنوان یک پزشک آزار می‌دهد کاهش نسل مسلمان و باهوش ایرانی است.


هرچه سال‌های قبل مردم را تشویق کردند که فرزند کمتری بیاورند، ظاهرا بیشتر قشر تحصیل‌کرده جامعه به آن عمل کردند و این موضوع باعث می‌شود که هوش و استعداد خاص ایرانیان به نسل بعدی منتقل نشود که موضوع نگران کننده‌ای است.


* سال‌های اخیر سیاست‌هایی برای تشویق خانواده‌ها به فرزندآوری اعمال شد، به نظر شما این سیاست‌ها می‌تواند وضعیت فعلی را تغییر بدهد؟


- مشکل مردم این نیست که زایمان را رایگان انجام بدهند یا هزینه آن را بپردازند چون زایمان یک‌ بار انجام می‌شود و این هزینه‌های زندگی است که خانواده‌ها را از فرزندآوری می‌ترساند. موضوع دیگر تغییر سبک زندگی جوانان است، من بیماری دارم که وقتی از او می‌پرسم چرا برای بارداری اقدام نمی‌کنید می‌گوید که می‌خواهم کارشناسی ارشد بگیرم، بعد از آن دکتری، بعد از آن دکتری تخصصی و سفر به خارج و... و من همیشه در پاسخ به آنها می‌گویم که این مراحل گذر از مقطع تحصیلی به مقطع دیگر برای شما پشت سر هم تکرار می‌شود اما عمر شما و سن باروری دیگر تکرار نمی‌شود، همه این کارها را انجام می‌دهید که زندگی بهتری داشته باشید در صورتی‌که وقتی نبود بچه به‌عنوان یک خلأ در زندگی وجود داشته باشد، زندگی لدتی نخواهد داشت و این زندگی یک بعدی آینده زوج‌ها را نمی‌سازد؛ متاسفانه فرهنگ تجمل‌گرایی و زیاده‌طلبی به جان مردم افتاده است و درمان هم نمی‌شود.



* خانم دکتر! برای سن ازدواج ملاک‌ها و متغیر‌های مختلفی از جمله رشد و بلوغ اجتماعی، شرایط اقتصادی، تحصیلات و... وجود دارد، با توجه به همه این موارد از نظر شما سن مناسب برای ازدواج و بارداری چندسالگی است؟


- زمان طلایی (Golden Time) برای بارداری زیر 30 سالگی است و زنان بهتر است در سن کمتر از 30 سالگی یا حداکثر تا 35 سالگی اقدام به بارداری کنند، البته ما نباید زیاد بر این موضوع تاکید کنیم. چراکه اگر این موضوع را مطرح کنیم، ممکن است بارداری زنان بیش از 35 سال را از دست بدهیم. اکنون به دلیل افزایش سن ازدواج سن باروری و فرزندآوری هم افزایش یافته است، بنده به عنوان یک پزشک زنان به ندرت زنان حامله زیر 30 را می‌بینم و بیش از 90 درصد مراجعه‌کنندگان به مطب بنده که از قشر مرفه و تحصیل‌کرده هستند، بالای 30 سال سن دارند که یا زیر 30 سال ازدواج کرده و بارداری‌شان را به تاخیر انداخته‌اند یا دیر ازدواج کرده‌اند.


بنده معتقدم که باید مسایل پزشکی را با احتیاط در جامعه مطرح کرد و به هر کسی متناسب با وضعیت او مشاوره کرد، زمانی‌که ما می‌گوییم سن مناسب برای بارداری زیر 35 سالگی است برای کسانی است که دو یا سه فرزند به دنیا آورنده‌اند و ممکن است به دنیا آودن فرزند چهارم در سن بالای 35 سال پرخطر باشد اما خانمی که تازه ازدواج کرده است و سال بالای 35 سال دارد را باید تشویق کنیم که هرچه سریع‌تر نسبت به بارداری اقدام کند.


* وضعیت سلامت نوزادان نسبت به گذشته چه تفاوتی کرده است؟ با توجه به اینکه برخی مطالب مبنی بر مضر بودن اشعه‌های مغناطیسی و مودم‌های وای فای باعث نگرانی خانواده‌ها می‌شود.


تک‌فرزندی در جامعه مشکلاتی به دنبال خواهد داشت؛ فرهنگ جامعه را تغییر می‌دهد و وابستگی خانوادگی که در بین ایرانیان وجود داشته را از بین می‌رود

- این مسایل ثابت شده نیست، آنچه مشخص است این است که اگر مواردی همچون آلوگی هوا و امواج مغناطیسی عارضه‌ای برای بزرگسالان داشته باشد ضرر آن برای جنین و نوزادان به مراتب بیشتر است چراکه جنین در حال تکامل و تقسیم سلول‌ است و اگر یک لحظه این تکامل متوقف شود، ممکن است که قسمتی از بدن نوزاد آسیب کامل ببیند.


سلامت نوزادان نسبت به گذشته بسیار بهتر شده است، بیماری‌های عفونی به خوبی کنترل شده، واکسیناسیون‌ها در کشور به خوبی انجام شده و تشخیص‌های سلامت جنین در ابتدای بارداری و قبل از تولد هم به خوبی انجام می‌شود و همه تست‌های سلامت جنین در دوران بارداری انجام می‌شود که همه این موارد به سلامت نوزادان کمک می‌کند.


* خانم دکتر! برنامه کاری روزانه شما چگونه است؟


- من از 6 صبح که بیدار می‌شوم تا 9 شب مشغول به کار هستم. هر روز شنبه تا چهارشنبه از ساعت 8 صبح تا 15/30 در بیمارستان جواهری حضور دارم و روزهای پنجشنبه اگر در این بیمارستان عمل جراحی نداشته باشم در سایر بیمارستان‌ها عمل‌هایم را انجام می‌دهم و هر روز از ساعت 16 تا 20 هم در مطب هستم.


ماهانه حدود 40 عمل در بیمارستان جواهری انجام می‌دهم و پرکارترین پزشک بیمارستان هستم. کار بالینی را دوست دارم.


* ریاست بیمارستان کار سختی است؟


- بله کار بسیار سختی است و از لحاظ مالی به هیچ وجه با کاری که انجام می‌شود، تناسب ندارد و اصلا موضوع مادی در این کار مطرح نیست، چرا یک رئیس بیمارستان باید کارهای مدیریت اداری را انجام دهد، از لحاظ بهداشتی محیط بیمارستان را بررسی کند، با وزارت بهداشت، شهرداری و محیط زیست تعامل داشته باشد، به سازمان مربوط که در اینجا سازمان مربوط دانشگاه آزاد اسلامی، به رئیس واحد و معاون درمان منطقه باید پاسخ‌گو باشد، بر انجام صحیح آموزش و انجام کارهای تحقیقاتی نظارت داشته باشد، رضایت بیمار را ایجاد کند، با بیمار و همراه بیمار تعامل داشته و باید همه ابعاد را به صورت شبانه‌روزی زیر نظر داشته باشد.



اما این کار در کنار همه این سختی‌ها، شیرینی خاص خود را دارد آن هم خدمت به مردم است و باعث نادیده گرفتن همه این سختی‌ها و احساس رضایت از انجام کار می‌شود.


* خودتان را هم معرفی می‌کنید، اینکه متولد چه سالی هستید و مقاطع پزشکی خود را در کدام دانشگاه‌ها گذراندید.


- من متولد آبان سال 1340 هستم و در تهران متولد شدم، از ابتدا علاقه زیادی به درس خواندن و پزشکی داشتم و موفق شدم در کنکور سال 1358 رتبه تک رقمی به دست بیاورم و به این ترتیب وارد دانشگاه تهران شدم؛ دوره پزشکی عمومی و تخصصی را در این دانشگاه گذراندم و سال 71 در دوره تخصصی فارغ‌التحصیل شدم، دوره طرحم را در استان مرکزی گذراندم. در این مدت در دوره‌های آموزشی آنکولوژی در خارج از کشور شرکت کردم و از سال 79 به دانشگاه آزاد اسلامی آمدم و عضو هیات علمی واحد علوم پزشکی تهران شدم.


هیچ‌گاه نیاز مالی نداشتم که برای پول کار کنم و همیشه مورد اعتراض خانواده بودم که چرا آنقدر درس می‌خوانم و کار می‌کنم. انگیزه مالی برای انجام کارهای پزشکی برایم مهم نیست و برای خدمت‌رسانی به مردم کار می‌کنم و از کار کردن لذت می‌برم.


مسئولیت‌های مختلفی در دانشگاه آزاد اسلامی داشتم، 5 ماه پس از استخدام در دانشگاه آزاد اسلامی با توجه به سوابقم در اراک به عنوان رئیس بیمارستان جواهری انتخاب شدم و پس از آن هم معاون آموزشی واحد تهران پزشکی شدم، بعد از آن هم به عنوان مدیرکل حوزه معاونت علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی با این دانشگاه همکاری داشتم.


* چه توصیه‌ای به دانشجویان پزشکی و علاقه‌مندان به این رشته دارید؟


- من از زندگی و کارم ناراضی نیستم و با وجود همه فشارها، درگیری‌ها و بی‌خوابی‌هایی که در رشته زنان وجود دارد و بیشترین شکایت‌های پزشکی مروبط به این بخش است، از کار خودم راضی هستم و به آن علاقه دارم و اگر کسی از من مشاوره بگیرد، می‌گویم رشته خوبی است و او را به این رشته تشویق می‌کنم.


توصیه‌ام به دانشجویان این است که باید عاشقانه درس بخوانند و درس‌ها را تکرار کنند که این‌کار باعث می‌شود مطالب در ذهن‌شان نهادینه شود.



* خانم دکتر تا به حال چه تعداد نوزاد به دنیا آورده‌اید؟


- قابل شمارس نیست، من در خانواده خودمان زمانی که یک در میهمانی شرکت می‌کنم و بچه‌ها و جوانان مشغول بازی و صحبت می‌شوند، اقوام به من می‌گویند که بچه‌هایت را آرام کن (با خنده)، برای اینکه بیشتر آنان را من به عنوان پزشک به دنیا آورده‌ام.


بنده ماهانه حدود 40 عمل فقط در بیمارستان جواهری انجام می‌دهم و خودتان حساب کنید که در طول این 27 سال چه تعداد کودک را به دنیا آورده‌ام.


* اولین بچه‌ای که به عنوان پزشک به دنیا آوردید چند سال پیش بود؟


- در دوره رزیدنتی برخی از اقوام برای زایمان به من مراجعه می‌کردند و سال 68 که دوره رزیدنتی را آغاز کردم اولین عمل زایمان را انجام دادم و می‌توان گفت نخستین کودکی که به دنیا آوردم اکنون 27 سال سن دارد، برخی از آنان ازدواج کرده‌اند و حتی آنهایی که دختر بودند هم پیش من آمدند و زایمان کردند.


* و کلام آخر...


- با وجود تلاش‌هایی که انجام می‌دهم هنوز از خودم و شرایط کاری‌ام راضی نیستم و دوست دارم که بهتر از این باشم. ما ایرانی‌ها باهوش و استعداد و علاقه‌ای که داریم شرایط کنونی مطلوب ما نیست و امیدواریم روز به روز بر پیشرفت کشور، دانشگاه‌ها، بیمارستان‌ها و ... افزوده شود و جامعه قدر پزشکان را بهتر بداند تا پزشکان بتوانند با آرامش خاطر بیشتری به جامعه خدمت کنند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب