دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
01 مهر 1395 - 09:41

از شبه‌جنگ اسرائیل و سوریه چه می‌دانید؟

از ابتدای جنگ داخلی سوریه، جنگنده‌های رژیم اسرائیل چندین بار مواضع ارتش سوریه را هدف قرار داده‌اند. وب‌سایت المانیتور در گزارشی این موضوع را بررسی کرده است که این حملات چه آینده‌ای خواهند داشت و پاسخ احتمالی ارتش سوریه به آن‌ها چه خواهد بود.
کد خبر : 119781

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، تاکنون هر زمان که بمب یا راکتی در اثر جنگ داخلی سوریه به سمت سرزمین (های اشغالی) در اسرائیل در بلندی‌های جولان رفته است، اسرائیل بلافاصله آن را با شلیک راکت یا بمباران هوایی به سوی مواضع ارتش اسد یا شبه‌نظامیان وفادار به او پاسخ داده است.


این راهکار، بخشی از روندی بوده که اسرائیل آن را از زمان کشیده شدن جنگ داخلی سوریه به سوی بلندی‌های جولان در دستور کار قرار داده است. این استراتژی، تاکنون به اندازه کافی موثر بوده است؛ سرزمین‌های اشغالی ورای بلندی‌های جولان، فارغ از شماری از حملات تصادفی راکتی آرام بوده است.


اما این وضعیت در دو هفته اخیر تغییر کرده است. شمار راکت‌هایی که در بلندی‌های جولان فرود آمده‌اند، به نحو چشم‌گیری افزایش پیدا کرده‌اند. در این میان، رژیم اسرائیل به این نتیجه‌گیری رسیده است که هدف قرار دادن مواضع متعلق به ارتش سوریه در پاسخ به این حملات راکتی نمی‌تواند پاسخ دقیق و درستی باشد.


یک منبع ارشد اسرائیلی که به شرط فاش نشدن نامش با المانیتور گفت‌و‌گو کرده است، می‌گوید: «این که هر نوبتی این حملات راکتی انجام شوند، غیر ممکن نیست. گروه‌های شورشی مختلفی ممکن است به سوی ما راکت شلیک کنند. این بازی باید تمام شود. ما کاملا آگاه هستیم که این فقط راکت‌ها و بمب‌های ارتش اسد نیست که به سوی اسرائیل پرتاب می‌شوند. در برخی موارد، این راکت‌های شورشیان بوده که پرتاب شده‌اند. در نتیجه، مصونیتی که برای شورشیان وجود داشت، پایان یافته است و هرکسی باید مسئول عملی باشد که انجام می‌دهد.»


تاکنون هر زمان که بمب یا راکتی در اثر جنگ داخلی سوریه به سمت سرزمین (های اشغالی) اسرائیل در بلندی‌های جولان رفته است، اسرائیل بلافاصله آن را با شلیک راکت یا بمباران هوایی به سوی مواضع ارتش اسد یا شبه‌نظامیان وفادار به او پاسخ داده است.

این نظرات مقامات اسرائیلی برخلاف انتقادهای فزاینده بین‌المللی از واکنش‌های اسرائیل به تحولات سوریه است. سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، روز 13 سپتامبر (23 شهریور) با شدت تمام به این اقدامات اسرائیل واکنش نشان داد: «آن چه که باید نشان داده شود، محدودیت (در انجام اقدامات) است و نه آن که اجازه تحریک‌های بیشتر در بلندی‌های جولان را بدهیم. تروریست‌هایی در بلندی‌های جولان حضور دارند که از نظر بین‌المللی، دشمن بشریت شناخته می‌شوند. اما، برخورد با (شلیک راکت از) بلندی‌های جولان باید در شورای امنیت بررسی شود.»


تروریست‌های مورد نظر لاوروف، جبهه فتح‌الشام هستند، که پیشتر با عنوان جبهة النصره به عنوان شاخه القاعده شناخته می‌شدند. در حال حاضر، تعداد نهادها و افرادی که معتقدند اسرائیل در حال کمک به این سازمان است، رو به فزونی است. حتی اکرم حسن، یک اسرائیلی دروزی و نماینده کینست (مجلس اسرائیل) در گفت‌وگویی در هفته گذشته صریحا ارتباط اسرائیل با جبهه فتح‌الشام را مطرح کرد. او گفته بود که اسرائیل نباید انتقادها از واکنش‌هایش به رویدادهای بلندی‌های جولان را فراموش کرده و باید به نوعی در تغییر این سیاست بکوشد. او همچنین گفته بود که اسد نباید تنها طرفی باشد که بهای شلیک راکت از بلندی‌های جولان را بپردازد.


وقتی که در روز 13 سپتامبر (23 شهریور) در ماموریتی، پهپادها و جنگنده‌های اسرائیلی یک مرکز نظامی سوریه را هدف قرار دادند با موضوع جدیدی رو‌به‌رو شدند. دو موشک ضد هواپیمای سطح به هوا به سوی این جنگنده‌ها و پهپادها شلیک شد. این شلیک‌ها دقیق نبودند و آسیبی به هواپیماهای اسرائیلی نرسید. اما این برای نخستین‌بار بود که سوریه به حملات اسرائیل پاسخ می‌داد. این پاسخ‌ها می‌تواند نمادین باشد و به این معنا تفسیر شود که ارتش سوریه، دیگر نمی‌خواهد در برابر این حملات بی‌عمل باقی بماند.


منبع نظامی اسرائیلی به المانیتور می‌گوید: «ارزیابی ما این است که اسد نمی‌خواست جنگنده‌های ما را سرنگون کند. اما از سوی دیگر، او می‌خواهد پیامی برای ما بفرستد. بازگشت توازن قوا در جنگ داخلی سوریه، اعتماد به نفس اسد را بازگردانده است. او مجددا تلاش دارد تا (کل) حاکمیت را به دست گیرد. او در حال ارسال این پیام است که دیگر باید او را جدی گرفت.»


رژیم اسرائیل قبول دارد که وضعیت کنونی به سود شورشیان تمام می‌شود. منبع ارشد اسرائیلی می‌گوید: «شورشیان از هر جایی که بخواهند می‌توانند به سمت ما شلیک کنند و ما نیز در پاسخ ، آنان را هدف قرار می‌دهیم. این یک بازی برد- برد برای شورشیان است. این وضعیت باید تمام شود.»


وقتی که در روز 13 سپتامبر (23 شهریور) در ماموریتی، پهپادها و جنگنده‌های اسرائیلی یک مرکز نظامی سوریه را هدف قرار دادند با موضوع جدیدی رو‌به‌رو شدند. دو موشک ضد هواپیمای سطح به هوا به سوی این جنگنده‌ها و پهپادها شلیک شد.

وضعیت اخیر باعث شد تا اسرائیل پس از مدت‌ها سیستم گنبد آهنین را در بلندی‌های جولان نصب کند. این سیستم موفق شد دو راکت شلیک شده در روز 17 سپتامبر (27 شهریور) را در این منطقه ره‌گیری و منهدم کند.


با وجود این، تضعیف قدرت اسد در سوریه همواره یکی از اهداف اسرائیل بوده است. تل‌آویو می‌داند سوریه در وضعیتی نیست که بتواند برای اسرائیل مشکلی ایجاد کند و اسد نیز می‌داند حمله به مواضع یا جنگنده‌های اسرائیلی می‌تواند اوضاع را برای او وخیم‌تر کند. این موضوع باعث می‌شود تا اسرائیل همچنان انگیزه کافی برای هدف قرار دادن مواضع ارتش سوریه به بهانه شلیک راکت به سوی بلندی‌های جولان را داشته باشد. به همین دلیل، اسرائیل همچنان شلیک راکت به سوی جولان را یک شانس برای خود می‌داند. به همین دلیل به نظر می‌رسد شلیک راکت به سوی جولان و پاسخ اسرائیل همچنان ادامه پیدا کند مگر آن که مولفه‌ای غیر منتظره در آینده این معادله را برهم زند.



ترجمه هانا اسمخانی


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب