دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
23 شهريور 1395 - 13:01

3 مشکل مهم وام‌های مسکن

هرچند عده‌ای از کارشناسان تزریق نقدینگی در بازار مسکن و اعطای تسهیلات بانکی را تورم‌زا عنوان می‌کنند، تسهیلات اعطایی در سه سال گذشته نشان می‌دهد که این گمانه‌زنی چندان هم واقع‌بینانه نیست.
کد خبر : 117763

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی آنا، از ابتدای آغاز به کار دولت یازدهم تاکنون تسهیلات بخش مسکن در قالب طرح‌های متنوعی مانند صندوق پس‌انداز یکم، خانه اولی‌ها و... به متقاضیان اعطا شد و دولت توجه ویژه‌‌ای به بازار مسکن نشان داد. با این حال نیاز بازار مسکن روز به روز در حال افزایش است و در برخی موارد تسهیلات اعطایی از این نیاز نیز جا می‌ماند.


رئیس اتحادیه صنف مشاوران املاک با تاکید بر اینکه موافق ارایه تسهیلات بانکی در بخش مسکن است، این تسهیلات را عاملی برای کمک به بازار می‌داند و می‌گوید: هرچند عده‌ای اعطای تسهیلات و تزریق نقدینگی را تورم‌زا می‌دانند، باید در این باره گفت که این تورم طی 3 سال گذشته که دولت تسهیلات مختلفی را اعطا کرده ، اتفاق نیافتاده است.


حسام عقبایی تصریح کرد: منتهای مراتب سه بحث مهم درباره وام‌های مسکن وجود دارد که نخستین مورد آن به مدت زمان بازپرداخت وام‌ها باز می‌گردد. اغلب جامعه هدف تسهیلات ارایه‌شده از سوی دولت دهک‌های متوسط و ضعیف هستند. در ایران مدت زمان بازپرداخت تسهیلات مسکن 12 سال در نظر گرفته شده است اما در کشورهایی مانند اسپانیا، بلژیک، انگلیس و کانادا در زمان مواجهه با رکود، مدت زمان بازپرداخت تسهیلات به 40 هم افزایش می‌یابد. بنابراین زمان پرداخت تسهیلات در ایران هم می‌تواند بیش از 12 سال باشد.


وی ادامه داد: نکته دوم و بسیار مهم درباره این تسهیلات بخش مسکن این است که میزان این وام‌ها تامین‌کننده قیمت مسکن در تهران نیست؛ در سال 93 میزان وام مسکن 15 میلیون تومان بود و در آن زمان این میزان تسهیلات 38 تا 40 درصد قیمت یک آپارتمان با متراژ متوسط در تهران را پوشش می‌داد.


عقبایی اضافه کرد: اکنون سقف تسهیلات مسکن به 80 میلیون تومان افزایش یافته اما این میزان کم‌تر از 20 درصد قیمت یک آپارتمان را تامین می‌کند بنابراین میزان رشد تسهیلات با میزان رشد قیمت متناسب نبوده است.


وی تاکید کرد: صرف نظر از این موضوع میزان اقساط این وام‌‌ها نیز بالا است. هرچند رئیس جمهوری کاهش نرخ سود تهسیلات مسکن خانه‌اولی‌ها به زیر 10 درصد را مطرح کرد که می‌تواند سرعت خروج از رکود در بازار مسکن را بالا ببرد، این تغییر نمی‌تواند به تنهایی برای این بازار پاسخگو باشد.


رئیس اتحادیه صنف مشاوران املاک با تاکید بر اینکه میزان اقساط تسهیلات نیز باید اصلاح شود، خاطر نشان کرد: میزان اقساط تسهیلات مسکن باید کاهش یابد و متناسب با درآمد عمومی باشد تا همه دهک‌های جامعه بتوانند از این وام‌ها بهره‌مند شوند. به عبارتی کسی که حقوق ماهیانه یک میلیون و 500 هزار تومان دارد، نمی‌تواند اقساط یک میلیون تومانی مسکن را پرداخت کند بنابراین این وام‌ها باید با درآمد دهک‌های متوسط جامعه متناسب و همراه شوند.


در این میان امید بسیاری از متقاضیان خرید خانه در بازار مسکن به بانک ویژه این بخش یعنی بانک مسکن است اما به نظر می‌رسد این بانک‌ طی سال‌های گذشته به جای رویکرد توسعه‌ای، رویکرد تجاری در پیش گرفته است.


آن‌طور که عقبایی می‌گوید: متاسفانه بانک مسکن به عنوان عامل ارایه تسهیلات بانکی به مردم برای خرید خانه هنوز اسیر بنگاه‌داری است. به عبارتی علی‌رغم اینکه از امکانات و تسهیلات توسعه‌ای بهره‌مند است، با این حال رویکرد تجاری دارد که این امر باید اصلاح شود.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب