دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۲ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۰:۰۲

جلایی‌پور: سال ۶۰ خشونت آمیزترین سال جامعه ایران بود/ احمدی‌نژاد به توسعه سیاسی و اقتصادی اعتقاد نداشت

عضو حزب اتحاد ملت ایران اسلامی با تأکید بر اینکه دولت احمدی نژاد ضد توسعه و ضد شایسته سالاری بود، گفت: همه متفکران در دولت قبل یک سؤال داشتند که چگونه کشور می‌تواند از این وضع خارج شود؟
کد خبر : ۱۱۲۱۴۷

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری آنا، نشست دیگری از سلسله نشست‌های تخصصی سازمان جوانان و دانشجویان حزب اعتدال و توسعه، در سالن اندیشگاه فرهنگی کتابخانه ملی با حضور حمیدرضا جلایی پور، عضو هیأت علمی دانشگاه تهران، با موضوع «پویایی‌ها و ضرورت تداوم ائتلاف اصلاح‌طلبان، اعتدال‌گرایان و اصول‌گرایان میانه‌رو از سال ۹۲ تا ۹۶» عصر روز گذشته برگزار شد.


جلایی‌پور در این نشست اظهار کرد: «ائتلاف میانه قبل از ۹۲ شروع شد و در انتخابات ریاست جمهوری ۹۲ خودش را نشان داد. انتخابات ریاست جمهوری ۹۲ رخداد مهمی بود که شاید چنان‌ که باید دیده نشد. عدم تایید صلاحیت آیت‌الله هاشمی رفسنجانی یا همان شناسنامه انقلاب، حادثه عجیبی برای فعالان سیاسی به‌شمار می‌آمد. آن ‌موقع کسی فکر نمی‌کرد روحانی رأی بیاورد، اما این موضوع با ائتلاف تحقق یافت».


ائتلاف یک سرمایه است و باید حفظ شود


جلایی پور با طرح این سوأل که چرا باید ائتلاف حفظ شود، افزود: «از قبل از مشروطه ما با یک مسأله مواجه هستیم که یکی از چالش‌های تاریخ معاصر ماست. آن زمان هم در مشروطه، جامعه ایران دچار فقر، بیماری و اقتصاد به‌هم ریخته بود. مشروطه‌خواهان دنبال سامان‌دادن به این شرایط بودند. در ایرانی که ۱۱ درصد باسواد داشت مجلس تشکیل شد، اما رکود اقتصادی برای یک دوره ۱۵ ساله کشور را در برگرفت».


این فعال سیاسی اصلاح‌طلب تصریح کرد: «بعد از دوره تلخ ۱۵ ساله، به راه حل داشتن دولت منظم نوگرا و متمرکز رسیدند که رضا شاه با وجود آنکه حاصل کودتا بود اما به پشتوانه این خواست و این تفکر به قدرت رسید. کشور به نظم سیاسی مشارکتی قانونی مشروع مردمی نیاز داشت که در زمان رضا شاه به آن نرسید».

گوشتیران
قالیشویی ادیب

جلایی پور گفت: «آن نیاز ادامه پیدا کرد و به‌هر صورت تا کنون این مشکل در کشور وجود دارد. این مشکل را به دو شکل سعی داشتند حل کنند. یکی آمرانه و از حاکمیت به مردم و راه دوم به صورت مردمی و مشارکتی و قانون‌مند. اولی جواب نداد و نیاز به دومی، شدت یافت».


این استاد دانشگاه در این باره اضافه کرد: «توسعه دستگاه اداری دولت، توسعه اقتصادی و توسعه ارتش از اتفاقات دوره رضا شاه بود. با وجود این مردم از حکومت او رضایت نداشتند و این به دلیل عدم حاکمیت قانون و مشارکت مردمی در جامعه ایران بود. به دلیل همین نارضایتی‌ها بود که انقلاب اسلامی اتفاق افتاد و مطالبات مردم اسقلال، آزادی و جمهوری اسلامی بود که بر پایه اخلاقیات و انصاف استوار باشد».


سال ۶۰ خشونت آمیزترین سال جامعه ایران بود


جلایی‌پور در تشریح شرایط سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی گفت: «مردم انقلاب کردند ولی شدت بی نظمی در آن شرایط ابتدای انقلاب باعث شد که به جان هم افتادند و کار به جایی رسید که مجاهدین خلق به اسلحه دست بردند و سال ۶۰ را می‌توان خشونت‌آمیزترین سال جامعه ایران دانست. اگر امام خمینی نبود و شخصیت کاریزما و نفوذ وی بر دل مردم وجود نداشت انقلاب نجات پیدا نمی‌کرد».


وی افزود: «بعد از مشروطه و نهضت ملی و انقلاب اسلامی و سپس جنگ، دولت هاشمی به توسعه و سازندگی پرداخت که لازمه آن روزها بود؛ به این امید که توسعه سیاسی به دنبال توسعه اقتصادی حادث شود».


عضو هیأت علمی دانشگاه تهران گفت: «بعد از دولت خاتمی کسی توجه نکرده بود که ۱۰ میلیون فقیر در کشور وجود دارد. تمام کاندیداها به فکر خود بودند و اشتباه بزرگی رخ داد».


دوره احمدی‌نژاد دوره ضد توسعه و ضد شایسته سالاری!


جلایی‎پور عنوان کرد: «دوره احمدی‌نژاد که به توسعه سیاسی و اقتصادی اعتقادی نداشت و بنابراین دوره او دوره ضد توسعه و ضد شایسته سالاری بود. توسعه را غربی شدن و پول مردم را دور ریختن می‌دانستند».


این استاد دانشگاه ادامه داد: «همه متفکران در دولت احمدی‌نژاد یک سوال داشتند که چگونه کشور می‌تواند از این وضع خارج شود»؟


وی افزود: «ائتلاف پاسخ این سوال بود و توانست شرایط را به نفع مردم تغییر دهد. اما هنوز کشور به آن حاکمیت مشارکتی با نظم سیاسی مردمی منصفانه نرسیده است».


عضو هیأت علمی دانشگاه تهران، تصریح کرد: «هنوز ساماندهی سیاسی از مشروطه تا کنون خواست کشور ماست و باید تا حاکمیت مطلق قانون برای آن تلاش شود و ائتلاف بزرگترین سرمایه ما برای رسیدن به آن خواست است».


جلایی‌پور به شرایط فعلی جامعه در مسیر دموکراسی پرداخت و افزود: «بسیاری از کشورها برای حاکمیت قانون تلاش کردند. کشورهایی که برای آن تلاش کرده‌اند می‌گویند که یک فرآورده نیست، بلکه یک فرآیند سه مرحله‌ای است؛ مرحله اول، تمهید دموکراسی و برآورده کردن نیازهای پایه مردم است که افغانستان سالهاست در آن دست و پا می‌زند. مرحله دوم، گذار به دموکراسی است؛ که ایران سالهاست در این مرحله است و مرحله سوم تحکیم دموکراسی است».


وی ادامه داد: «چرا ما دو دهه است چالش‌های گذار را داریم؟ زمانی مشکل حل می‌شود که طرفداران حاکمیت قانون، قدرتمند شوند. با حمایت‌های مردمی، به قدرت اجتماعی کسانی که طرفدار قانون هستند باید افزوده شود. در انتخابات سال ۹۲ دموکراسی جان تازه‌ای پیدا کرد. باید برجام ملی اتفاق بیافتد. برجام رخداد بزرگ و شاخصه دولت روحانی است».


ما به شدت به قدرت اجتماعی و ائتلاف‌ها نیازمندیم


جلایی‌پور با بیان اینکه در شرایطی که احتمال رخدادهای سخت و ناگوار برای کشور وجود دارد، باید بسیار پخته‌تر عمل شود و ائتلاف مستحکم‌تر به آینده سیاسی کمک کند، گفت: «قرار گرفتن در شرایط بد اقلیمی و شرایط پرتنش خاورمیانه، نیازمند ائتلاف در کشور است که این اوضاع را مدیریت کند. همچنین برای مواجهه با افزایش جرم و جنایت و اعتیاد در کشور، نیازمند توسعه اقتصادی و تولید ثروت هستیم تا به تحکیم دموکراسی برسیم».


وی ادامه داد: «مهمترین کار، کار حزبی است که برای کار سیاسی در کشور کادر می‌سازد. خوشبختانه کار حزبی در دولت روحانی رونق پیدا کرده است ولی هنوز به مرحله حزب‌یابی نرسیده‌ایم. ما شرایط ساختاری داریم، اما شرایط کارگزاری را نداریم. باید فعالیت سیاسی‌مان را بیشتر کنیم».


این فعال سیاسی اصلاح‌طلب گفت: «در این شرایط به عمل‌های پخته عاملیتی اعتقاد دارم. عاملیت باید ساختار دهد تا مردم هدایت شوند».


وی درباره دولت فعلی و مخالفانش گفت: «روحانی اهل تفرق نیست و اهل توسعه است. اما مخالفان روحانی سه کار می‌کنند؛ نخست، در افکار عمومی طوری کار می‌کنند که وضع معیشت را بد جلوه دهند و دولت را تخریب کنند، دوم، اطرافیان روحانی را تحت فشار می‌گذارند، سوم، تلاش می‌کنند که روحانی را مرعوب کنند تا کاندیدا نشود؛ غافل از اینکه روحانی شخصیت مبارزی است و با این‌گونه حرکت‌ها میدان را خالی نخواهد کرد».


انتهای پیام/

ارسال نظر