دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
17 فروردين 1394 - 10:23
در جلسه کمیسیون امنیت‌ملی مجلس چه گذشت؟

روایت‌های متفاوت از درگیری دلواپسان با ظریف/ آیا رهبری به ظریف تذکر داده است؟

روزگذشته کمیسیون امنیت و سیاست خارجی مجلس یکی از بی‌سابقه‌ترین جلسات خود را در دوره نهم مجلس پشت سر گذاشت. این جلسه دارای حاشیه‌هایی نیز بود که حتی به درگیری لفظی بین ظریف و کریمی قدوسی انجامید.
کد خبر : 11044

«از همه تشکر می‌کنم حتی از کسانی که خرده به ما می‌گیرند و دلواپس ما هستند زیرا آنها هم برای ما دعا می‌کنند و همیشه می‌خواهند عزت کشور حفظ شود و خون شهدای ما پایمال نشود.» این بخشی از جملات ظریف در برنامه شامگاهی نگاه یک بود. حتی این اظهارات نیز به کمرنگ‌تر شدن دلواپسی‌ها اعضای جبهه پایداری در مجلس اصولگرای نهم کمکی نکرد.


به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، اولین جلسه علنی مجلس در سال جدید با رنگ‌و‌بوی هسته‌ای آغاز شد. هم انتقاد داشت هم تمجید. حمایت‌ها البته بیشتر از انتقادها بود. در میان اعتراض دلواپسان در مجلس به تفاهم هسته‌ای اخیر در لوزان سوئیس، صدای «دو، دو»های نمایندگان در مخالفت با اظهارات آنها بیشتر بود. اعتراض دلواپسان در مجلس دو سناریو داشت. سناریو اول اعتراض در صحن مجلس و سناریو دوم درگیری و ایجاد حاشیه در جلسه کمیسیون امنیت‌ ملی و سیاست خارجی با حضور وزیر امور خارجه بود.


در اولین‌گام، این مهدی کوچک‌زاده بود که با بلندکردن یک نوشته به سمت جایگاه خبرنگاران، اعتراض خود به نتایج مذاکرات لوزان را اعلام کرد. بر روی کاغذ دست‌نوشته این نماینده مخالف دولت نوشته بود: «هرگونه قراردادی که موجب سلطه بیگانه بر منابع طبیعی، اقتصادی و فرهنگی و ارتش و دیگر شئون کشور گردد ممنوع است. اصل ١۵٣ قانون اساسی.»



رسایی هم که در صندلی کنار کوچک‌زاده نشسته بود، در تذکر شفاهی شروع به مخالفت به تفاهم سوئیس کرد. برداشت رسایی از این اصل و تفاهم سیاسی لوزان چنین بود: «متاسفانه در روزهای اخیر توافقنامه‌ای در سوییس به عقد و امضا رسیده که در واقع عبور از خطوط قرمز محسوب می‌شود. میان متن قرائت شده توسط ظریف و موگرینی اختلافاتی وجود دارد. در حالی که هنوز امضای توافقنامه خشک نشده بود، امریکایی‌ها آن را نقض کردند و گفتند برداشت دیگری از این توافقنامه دارند. از طرفی آقای ظریف هم در برنامه زنده شنبه شب گذشته در تلویزیون عنوان کرد هنوز توافقی نشده و این بیانیه الزام آور نیست. حال سوال این است که اگر توافقی نشده برادر من جشن سرورتان برای چیست؟ چه پیروزی به دست آمده است؟ چرا مردم را سر کار می‌گذارید؟


او ادامه داد: با تبریک ظریف به روحانی و روحانی به ظریف در واقع دولت خودش به خودش تبریک می‌گوید. اگر این پیروزی بزرگی است چرا مسئولان دیگر چیزی نمی‌گویند؟ به اعتقاد من ما در توافقنامه سوییس حتی از توافقنامه ژنو نیز بیشتر عقب‌نشینی کردیم. در حالی‌که همزمان با سخن‌گفتن رسایی، از گوشه‌و‌کنار مجلس چندبار صدای دو- دوکردن برخی نمایندگان به‌معنای مخالفت به گوش می‌رسید.


دیروز هم جلسه کمیسیون امنیت‌ ملی و سیاست‌ خارجی از این قاعده مستثنا نبود. درگیری لفظی جواد کریمی قدوسی با محمدجواد ظریف نخستین خبری بود که از این جلسه به بیرون درز کرد؛ درگیری بر سر ادعای کریمی قدوسی مبنی بر تذکر مقام معظم رهبری به وزیر امور خارجه. اما دیروز حرف دل مخالفان مذاکرات را مهدی کوچک‌زاده خیلی رک و پوست کنده به خبرگزاری ایرنا زد: «اصل مذاکرات کاری بیهوده و غلط است».


وزیر امور خارجه تاکنون درباره تفاهم هسته‌‌ای لوزان دو گزارش به مجلسی‌ها ارائه کرده است. گزارش اول در دیدار خصوصی با رئیس مجلس بود و گزارش دوم در جلسه کمیسیون‌ امنیت‌ ملی و سیاست خارجی که حاشیه‌های فراوانی ایجاد کرد. گزارش سوم هم روز سه‌شنبه در جلسه غیر علنی ارائه خواهد شد، در صحن مجلس که حتی شاید علنی باشد. گزارش‌های غیرعلنی او تا اینجای کار همیشه حاشیه‌ساز شده است.


اما در جلسه‌ای که ساعت ١۴ دیروز در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس برگزار شد، چه گذشت. جلسه‌ای که تصاویر، حاکی از ازدحام نمایندگان پرشماری است که در آن حاضر بودند؛ نمایندگان غیر عضو. نبویان و بذرپاش و بیرانوند و زارعی این سوی مجلس کنار هم نشسته بودند و کریمی‌قدوسی و حسینیان و کوثری و دیگر چهره‌های مخالف دیپلماسی دولت در سویی دیگر.



جبار کوچکی‌نژاد پس از پایان جلسه به «باشگاه خبرنگاران» گفت که در حین جلسه، بین ظریف و کریمی قدوسی، جدالی لفظی در‌گرفته است. او ماجرا را این‌گونه روایت کرده: «آقای کریمی‌قدوسی بحث‌هایی را درباره فردو و نطنز داشتند. آقای کریمی‌قدوسی نگرانی‌هایی را مطرح کرد که قبلا به آقای ظریف تذکر داده شده بود. آقای کریمی‌قدوسی به آقای ظریف گفت حضرت آقا به شما تذکر داده است؛ ولی آقای ظریف به آقای کریمی‌قدوسی گفت شما دروغ می‌گویید به آقا تهمت می‌بندید و به آقا ظلم می‌کنید و آقا به من تذکر نداده‌اند.»


عباسعلی منصوری‌آرانی از اعضای کمیسیون امنیت ملی مجلس که در جمع حامیان دولت به حساب می‌آید هم از عصبانیت کریمی‌قدوسی و پاسخ‌های جدی ظریف به او خبر داد و تصریح کرد اکثریت حاضران در جلسه، نسبت به سخنان ظریف رویکرد مثبت داشتند و بر این اساس فکر می‌کنم در جلسه روز سه‌شنبه هم ظریف بتواند با پاسخ‌های خود، ابهامات نمایندگان را رفع کند.


اما سایت تابناک جزئیات بیشتری از این درگیری را منتشر کرده است. یکی از نمایندگان عضو کمسیون امنیت ملی مجلس که در این گفت‌وگو نامی از او برده نشده است؛ درباره موضوعات مورد بحث در این جلسه گفت: در این جلسه بعد از تبادل نظرات مختلف آقای کریمی‌قدوسی بحث‌هایی را درباره فوردو و نطنز مطرح کرد و عنوان داشت که رهبری در یک جلسه خصوصی در خصوص اقدامات وزارت خارجه و شخص وزیر خارجه تذکر داده است.


وی گفت: آقای کریمی‌قدوسی به آقای ظریف گفت حضرت آقا به شما تذکر داده است؛ اما ظریف به کریمی‌قدوسی گفت شما دروغ می‌گویید و با این گونه حرف‌ها به آقا تهمت می‌بندید و به آقا ظلم می‌کنید و در آن جلسه هرگز آقا به من تذکر ندادند.


وی افزود: جلسه برای چند لحظه به شدت متشنج شد و نیروهای حفاظتی مجبور شدند سریعا خبرنگاران و افراد دیگر حاظر در جلسه را از کمیسیون به بیرون هدایت کنند.


وی گفت: ظریف به کریمی قدوسی گفت که شما در آن جلسه حضور نداشتید و چگونه وقتی در آن حاضر نبودید می‌توانید این‌قدر راحت دروغ بگویید، که وی نیز در پاسخ به ظریف گفت من در آن جلسه نبودم اما شنیده‌ام که در این جلسه چه گذشته است.


این عضو کمیسیون امنیت گفت: ظریف پاسخ داد که شما وقتی نمی‌دانید لطفا حرفی نزنید یا از کسی که در جلسه بود به صورت کامل جزئیات را سوال کنید و سپس اظهارنظر کنید؛ آقای لاریجانی رئیس مجلس در این جلسه بودند و می‌تواند در این مورد شهادت بدهند.


بعد از این، درگیری لفظی قدری بالا گرفت و دکتر ظریف با عصبانیت قصد ترک جلسه را داشت که با پادرمیانی اکثریت نمایندگان حاضر که کریمی قدوسی را محکوم می‌کردند به جلسه بازگشت و پس از مدتی جلسه پایان یافت.


احمد شوهانی بعد از این جلسه گفت که ادعای کریمی قدوسی مبنی بر تذکر مقام معظم رهبری به محمدجواد ظریف عامل این موضوع بوده است.


در همین حال جواد جهانگیرزاده نیز درباره این جلسه می‌گوید: «این یکی از شلوغ‌ترین جلسات کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در سال‌های اخیر بود و من به یاد ندارم که پیش از این جلسه‌ای تا این اندازه با حضور نمایندگان مواجه شود.» او چهره‌هایی چون روح الله حسینیان، محمود نبویان، مهدی کوچک‌زاده، مهرداد بذرپاش، الیاس نادران، علیرضا زاکانی و طیف وسیعی از نمایندگان این طیف به عنوان شرکت‌کنندگان غیرعضو در جلسه کمیسیون امنیت ملی با وزیر خارجه یاد کرده است.


بر اساس گزارش‌ها نمایندگان زیادی خواهان صحبت بودند که وقت جلسه اجازه این کار را نمی‌داد و نهایتا تصمیم گرفته شد که هر نفر تنها دو دقیقه صحبت و نظرات خود را بیان کند. در این میان به گفته شوهانی، جواد کریمی قدوسی که بیش از دو برابر وقت خود صحبت کرده بود با واکنش منفی حاضران مواجه شد و نهایتا در پایان صحبت‌هایش نیز ادعای تذکر مقام معظم رهبری به ظریف را مطرح کرد.


در این جلسه همچنین احمد توکلی نیز در موافقت با مذاکرات و تیم هسته‌ای صحبت کرد، هر چند انتقاداتی را نیز مطرح کرده بود.


همچنین به گفته سید حسین نقوی حسینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس، وزیر امور خارجه در ابتدای جلسه گفته که بنده هنوز در جلسه هیات دولت حضور نیافته‌ام و این بار ابتدا گزارش جامعی از مذاکرات و نتایج آن را به ملت ایران دادم. همچنین سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی از رفع برخی ابهامات توسط وزیر امور خارجه خبر داده و تصریح کرده: «طبق توضیحات آقای ظریف هیچ تفاوتی بین متن قرائت شده ایشان و خانم موگرینی وجود نداشت و اشکال در ترجمه بود.» ظریف همچنین در این جلسه تاکید کرده که فکت شیت آمریکایی‌ها ابهامات، کذب‌ها و اشکالات زیادی داشته است. سخنگوی کمیسیون امنیت ملی همچنین گفته «از آنجایی که سوالات نمایندگان بسیار زیاد بود بنابر این شد که آقای ظریف سوالات و ابهامات را یادداشت و در جلسه روز سه شنبه در صحن علنی به کلیه آن‌ها پاسخ دهند.»


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب