سرهنگی: ابوطالب در کتابش به ما یک قرص نان داده است
به گزارش گروه فرهنگی آنا و به نقل از پایگاه خبری حوزه هنری، مراسم رونمایی از کتاب «خاطرات سعید ابوطالب» با عنوان «هی یو!» عصر دوشنبه چهارم مردادماه با حضور مسئولان فرهنگی و شخصیت های سینمایی و ادبی در تالار سوره حوزه هنری برگزار شد.
در این مراسم، مرتضی سرهنگی مدیر دفتر ادبیات و هنر مقاومت حوزه هنری بیان کرد: یک شاعر عرب میگوید کلمات مانند دانههای گندم هستند که وقتی کنار هم قرار میگیرند، گندمزار شکل میگیرد و میشود از آن قرصی نان تهیه کرد. سعید ابوطالب در کتابش هم به ما یک قرص نان داده است.
وی ادامه داد: اگر ابوطالب این خاطرات را نمینوشت تا آخر عمر با کابوسهایش زندگی میکرد. تاریخهای رسمی جنگ درباره کابوسها حرف نمیزنند بلکه ادبیات است که میتواند از داخل جنگ به باطنش برود و این کابوسها را روایت کند.
سرهنگی تصریح کرد: ابوطالب شانس آورد که از دنیای آمریکاییها زنده ماند، بازگشت، قلم برداشت و دنیایی را که دید، به دست ما رساند. نثر او در این کتاب همانند اموال شخصی است، اثر انگشت دارد و به همین خاطر به حوادث و حقیقت آن ها نزدیک است. واحد سنجش خاطرات، صحنه است و این کتاب هم آکنده از صحنه است و به همین خاطر خواندنی.
سعی کردم همه چیز دقیق و منصفانه باشد
سعید ابوطالب راوی کتاب «هی یو!» نیز در سخنانی گفت: بسیار از من سؤال میکنند که چرا انتشار این کتاب طول کشید. دلیلش این است که من وقتی از عراق به ایران برگشتم، اشتباهی به مجلس رفتم و بعد از آن بود که سرم خلوت شد و توانستم بنویسم.
ابوطالب افزود: در این کتاب سعی کردم همه چیز دقیق و منصفانه روایت شود، اسناد بسیاری را جمع کردم و اتفاقات را با دقت ساعت رخدادشان در کتاب آوردم تا بعدها بشود از آن ها به عنوان سند استناد کرد.
این مستندساز در پایان گفت: کتاب من، آمریکاییهای بد بسیاری دارد اما چند آمریکایی خوب هم در آن کتاب هستند؛ از جمله رئیس کمپ بوکا. البته میدانم که حرفهایی که به ما میزد دروغ بود اما کمک میکرد تا روحیهمان را بیشتر در آن شرایط حفظ کنیم. امیدوارم در رونمایی از ترجمه انگلیسی کتاب بتوانیم از او برای حضور در ایران و صحبت دعوت کنیم.
خبرنگاران برای آیندگان، دست به مستندسازی میزنند
همچنین در ادامه این مراسم، الهام امینزاده دستیار ویژه رئیسجمهور در امور حقوقی نیز در سخنانی با اشاره به قانون دسترسی آزاد مردم به اطلاعات عنوان کرد: در عرصه جهانی و به هنگام جنگ، خبرنگاران برای آیندگان جهان، دست به مستندسازی میزنند، نقش آن ها در چنین موقعیتهایی بسیار حساس است و مانع از این میشود که ملتها اشتباهاتشان را تکرار کنند و دولتها را پاسخگو میکنند.
وی در ادامه با اشاره به حملات به خبرنگاران در طول جنگ طی سالهای اخیر گفت: اگر خبرنگاری جزو نیروهای مسلح نباشد، حتی در صورت وابستگی اقلیمی به دشمن نیز دارای مصونیت کاری است اما طی سالهای ۱۹۹۵ تا ۲۰۰۳ شاهدیم که تنها ۴۲ خبرنگار در جنگ عراق کشته شدهاند که آماری بیسابقه و بیشتر از تلفات نیروهای ائتلاف در این بازه زمانی است.
بخش غیردولتی به حوزه تاریخ شفاهی وارد شود
علی دارابی، معاون امور استانهای سازمان صدا و سیما، نیز در سخنانی با اشاره به قدمت دیرینه تاریخ شفاهی و خاطرهنگاری در ایران گفت: تاریخ، رسوم، فرهنگ و سنت گذشته ما را روایت میکند و اگر امروز میتوانیم سر بلند کنیم و بگوییم ۵۰۰ سال قبل از تولد گالیله، ابوریحان بیرونی و ناصرخسرو درباره حرکت زمین سخن گفتهاند، محصول تاریخنگاری است.
وی ادامه داد: در حوزه تاریخنگاری مقاومت اسلامی کارهای خوبی در کشور انجام شده اما ما هنوز در ابتدای راه هستیم. پس از انقلاب اسلامی، دانشگاه هاروارد مرکز ویژه تاریخ شفاهی ایران با مدیریت دکتر حبیبالله لاجوردی ایجاد کرد که طی مدت ۱۰ سال در سراسر جهان با بیش از ۱۰۰ نفر رجال و مقامات پیش از انقلاب مصاحبه کردند و حاصلش ۶۰ جلد کتاب شد. یکی از این مجلدات به خاطرات ابوالحسن بنیصدر برمیگردد که وقتی آن را میخوانیم، متوجه میشویم مملو از تحریف و دروغ است. برای آنکه تاریخ بتواند چنین تحریفهایی را بیاثر کند، ما باید حداقل ۱۵۰ کتاب بنویسیم تا دروغ بودن ادعاهای او را نشان دهد؛ به همین خاطر است که معتقدم ما هنوز در ابتدای راه قرار داریم.
دارابی در ادامه پیشنهاد کرد: بخش غیردولتی به حوزه تاریخ شفاهی و ثبت آن به شکل جدی وارد شود و همچنین مرکز هماهنگی در کشور به منظور ثبت شفاهی، مکتوب و دیداری تاریخ شکل بگیرد.
انتهای پیام/