رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور: هدف نهایی پدافند غیرعامل ایجاد آرامش و امنیت برای انسان است
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا به نقل از ایسنا، سردار غلامرضا جلالی، رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور عصر امروز (سهشنبه) طی سخنانی در «کنفرانس هماندیشی ملی چشمانداز آینده معماری ایران» با تقدیر از تلاشهای مسئولان بنیاد معماری انقلاب اسلامی برای پژوهش و تحقیق در زمینه آینده معماری ایران، اظهار کرد: آثار معماری هر ملت و تمدن میتواند نشاندهنده تفکر، باور و نتایج تمدن بشری باشد.
وی با اشاره به اهمیت موضوع معماری و دفاع اظهار کرد: اگر معماری را به عنوان ساخت و ساز، آبادانی و طراحی و تولید فضا برای انسان درنظر بگیریم و موضوع معماری را صرفاً بنای مسکونی نبینیم بلکه بناهای اداری، صنعتی، شبکه ترافیک، پلها، تاسیسات، کارخانهها و مجتمعهای صنعتی و شهرهای بزرگ را نیز، حاصل معماری بدانیم، گزینش طراحی صنعتی بیشتر در حوزههای صنعتی و مجتمعهای بزرگ حاکم شده و فاقد نگاه معمارانه است.
جلالی یکی از کارکردهای معماری را حفاظت از انسان در برابر خطرات و تهدیدات دانست و گفت: هدف معماری، تولید آرامش، سکونت، امنیت، پایداری و بازدارندگی برای زندگی بشر است.
رئیس سازمان پدافند غیر عامل کشور در بخش دیگری از سخنانش، اظهار کرد: وقتی در تاریخ بشر و شکلگیری بناها نگاه میکنیم، میبینیم که یکی از کارکردهای جدی بناها، کارکرد دفاعی است به شکلی که در تاریخ گذشته نمیتوانیم شهری را پیدا کنیم که بدون عناصر دفاعی باشد؛ در واقع دروازهها، برجها، باروها، ارگها همگی عناصر معماری دفاعی بوده که ضمن ایجاد زیبایی، کارکرد دفاعی را برای شهرها و منازل تامین میکردند.
وی دفاع و پدافند را به دو دسته دفاع با اسلحه و دفاع بدون اسلحه تعریف کرد و گفت: دفاع با اسلحه دفاع نظامی است که با استفاده از واحدهای نظامی انجام میشود و میتوان پدافند غیرعامل را دفاع با سایر ابزار به غیر از ابزار نظامی دانست، لذا معماری هم میتواند نقش بسیار جدی در تولید امنیت و بازدارندگی داشته باشد.
جلالی با اشاره به بیانات رهبری درباره مصونیتبخشی پدافند غیر عامل به جامعه، اظهار کرد: همانطور که هدف غایی معماری، ساخت فضا و بنا برای انسان است، در پدافند غیرعامل هم کاملاً انسان محور حرکت میکنیم و هدف نهایی پدافند غیرعامل ایجاد سکونت، آرامش و امنیت برای انسان است.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل تهدیدات را به دو دسته تهدیدات طبیعی و تهدیدات غیرطبیعی تقسیم کرد و گفت: در تهدیدات طبیعی مثل سیل و زلزله و غیره، خصومت و انگیزهای برای تخریب وجود ندارد بلکه فعل و انفعالات طبیعی ممکن است تهدید ایجاد کند، ضمن اینکه تهدیدات طبیعی ثابت و کم تغییرندو چون ثابت هستند، دانش بشر و از جمله دانش معماری میتواند بر آن تسلط یابد و با آیین نامهها و تدابیر، اثر آن را کنترل کند.
وی ادامه داد: تهدیدات غیرطبیعی و انسانساخت که در موضوع پدافند غیرعامل با آن مواجه هستیم، تهدیداتی هستند که انسان در آن نقش و دانش، تجربه، انگیزه و اراده و استراتژی وجود دارد و این تهدیدات متغیر، متناسب با تغییر در تکنولوژی و دانش دگرگون میشوند که البته کنترل کردن و بیاثر نمودن این نوع تهدیدات با روشهای معماری کار مشکلی است که باید به آن پرداخته شود.
جلالی افزود: در مدل تهدیدات انسانساخت، مدل تهاجم به سازهها به نوعی یک الگوی مهندسی شده است چرا که طراحان سلاح تهاجمی با نظام باربری ساختمانها آشنایی دارند.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل در پایان با اشاره به تربیت نیروی انسانی در زمینه معماری گفت: ما حدود ۱۲ سال است که در زمینه روشهای کنترل تهدیدات با استفاده از ابزار و تکنیکهای معماری در حال فعالیت هستیم و توانستهایم دانشجویانی در این زمینه تربیت کنیم و امیدواریم بتوانیم با توسعه مفاهیم و ظرفیتهایی از مهندسیِ معماری و هنر معماری از هر دو نگاه برای ایجاد امنیت، سکونت و سلامتی مردم استفاده کنیم.
انتهای پیام/