دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
30 تير 1395 - 09:54
مدیر ستاد ملی مقابله با پدیده ریزگردها به آنا گفت

اعتباری برای کاهش آسیب‌های توفان شن نداریم /برنامه‌های کاهش شدت گرد و غبار و توفان شن در منطقه آماده است

مدیر ستاد ملی مقابله با پدیده ریزگردها، توفان شن سیستان و بلوچستان را از خصوصیات ذاتی منطقه دانست و گفت: دلایل و مناطق بروز توفان شن در سیستان و بلوچستان مشخص شده است و برنامه‌های لازم برای کاهش آسیب‌های ناشی از بروز توفان وجود دارد اما متاسفانه به دلیل محدودیت اعتبار امکان اجرایی شدن این برنامه‌ها نیست.
کد خبر : 103217

ضیاء الدین شعاعی،‌ مدیر ستاد ملی مقابله با پدیده ریزگردها در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری آنا با اشاره به وقوع توفان شن در سیستان و بلوچستان اظهار کرد: توفان‌های سیستان و بلوچستان جزو خصوصیات ذاتی این منطقه است اما این بار شدت بیشتری گرفت. در توفان شن سیستان و بلوچستان سرعت باد در این توفان به 120 متر در ثانیه رسید که البته توفان گرد و غبار هم نبود بلکه توفان شن و ماسه بود.


وی افزود: بادهای ۱۲۰ روزه سیستان که هر سال با آغاز فصل گرم در این منطقه می‌وزد، از صد سال پیش تاکنون بوده است که این بار شدت بیشتری گرفت. توفان شن اخیر ناشی از وقوع وزش باد شمالی بود و اغلب منشاء آن در خاک افغانستان را فعال کرد. همچنین مقداری از جهت این باد به سمت شمال و شمال شرق حرکت داشت.


شعاعی ادامه داد: بروز توفان شن در منطقه بسیار تاثیرگذار بوده و این بار حتی چندین برابر بالاتر از دوره‌های قبلی بود البته طبق آخرین گزارشات، اواخر روز گذشته وضعیت هوا کمی بهتر و از حالت حاد خارج شد.


مدیر ستاد ملی مقابله با پدیده ریزگردها یادآور شد: توفان شن بیماری‌ها و مشکلات ریوی و چشمی برای مردم منطقه ایجاد کرده است. همچنین از قدیم علت شیوع بیماری‌های ریوی در شمال سیستان و بلوچستان نیز گرد و غبار بود و در برخی سال‌ها نیز به دلیل بروز توفان‌های شن بیماری‌های چشمی و التهاب چشم در بین ساکنان منطقه شیوع پیدا می‌کند.


وی یکی از راه‌های کاهش توفان شن و ماسه را آبگیری هامون دانست و گفت: از سال گذشته فعالیت‌های وسیعی را در این زمینه آغاز کرده‌ایم. امسال شاهد بودیم که علی رغم اینکه گرد و غبار وارد سیستان و بلوچستان شد اما به دلیل رطوبت بالا و وضعیت به نسبت خوب هامون بارگیری قابل توجهی از بخش ایرانی هامون نکرد و وضعیت بهتری را نسبت به دوره‌‌های قبل شاهد بودیم.


شعاعی ادامه داد: مناطقی که به بروز توفان شن در منطقه کمک می‌کند و باید بادشکن‌های زنده و غیر زنده ایجاد شود تا حدودی شناخته شده و یکی از برنامه‌های سازمان جنگل‌ها و مراتع برای امسال کاهش شدت گرد و غبار در منطقه است.


مدیر ستاد ملی مقابله با پدیده ریزگردها تصریح کرد: سازمان جنگل‌ها و مراتع قرار است برنامه عملی در این زمینه تقدیم دولت کند و امیدواریم عملیات تثبیت در برخی مناطق کشور صورت گیرد البته در سفر اخیر رئیس جمهور به افغانستان تعاملاتی در زمینه همکاری با افغانستان در مورد ساماندهی تالاب هامون صورت گرفت اما چون حکومت مرکزی افغانستان تسلطی بر آب گیری تالاب ندارد برخی اوقات آب را رها می‌کند اما به تالاب نمی‌رسد بنابراین باید اقدامات جدی در این زمینه صورت گیرد.


وی تصریح کرد: تلاش می‌کنیم با توجه به اینکه تالاب هامون به صورت بین‌المللی به ثبت رسیده است این تالاب را یک سرمایه بین المللی قلمداد کنیم و در سطح بین الملل یک حق آبه در خور احیا تالاب را ثبت کنیم تا حداقل بخشی از شدت گرد و غبار در این منطقه را کاهش دهیم. برنامه‌های ما برای کاهش شدت گرد و غبار و توفان شن در منطقه آماده است اما به خاطر محدودیت بودجه و اعتبار امکان اجرای برنامه‌ها را نداریم.


به گزارش آنا، ناصر چرخساز، رئیس سازمان امداد و نجات نیز در مورد وقوع توفان شن در شهرستان‌های سیستان و بلوچستان اظهار کرد: متاسفانه حدود 400 روستا در شهرستان‌های زهک، نیمروز، زابل و هیرمند متأثر از این حادثه شده و اطراف بسیاری از منازل مسکونی با شن احاطه شده است ولی اینکه روستاها و اهالی آن در شن مدفون شده صحت ندارد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب