تشخیص سرطان بدون نیاز به بیوپسی
به گزارش خبرنگار پزشکی آنا، استفاده از روش جدید MRI برای بررسی «لعاب» قندی غشای سلولی در آینده نزدیک جایگزین روش دشوار نمونهبرداری بیوپسی برای تشخیص و درمان سرطان می شود.
خبرنامه دانشگاه جانز هاپکینز گزارش داده است که پژوهشگران این دانشگاه یک نوع روش تأیید وجود سلول های سرطانی را جایگزین نمونهبرداری بیوپسی کردهاند که در آن از تصویربرداری تشدید مغناطیسی (magnetic resonance imaging یا MRI) استفاده میشود تا مولکولهای قندی که غشای خارجی سلولهای سرطانی پراکنده میکند، ردیابی شوند.
جف بولت، استاد رشته رادیولوژی دانشکده پزشکی دانشگاه جانز هاپکینز و سرپرست نگارش مقالهای در این مورد که در مجله آنلاین nature.com منتشر شده، نوشته است: «فکر میکنیم این اولین بار است که دانشمندان راهی برای تصویبرداری از لعاب سلولی پیدا کردهاند.» وی توضیح میدهد: «وقتی سلولها سرطانی میشوند، برخی از پروتئینها در غشای خارجی آنها مولکولهای قند پراکنده میکنند و لعابشان کمتر میشود که شاید به این علت باشد که تعدادشان بیشتر و نزدیکتر به هم میشوند. اگر MRI را طوری تنظیم کنیم که قند متصل به یک پروتئین خاص را آشکار کند، میتوانیم تفاوت میان سلولهای نرمال و سرطانی را ببینیم.»
گروه پژوهشی در گزارشی که منتشر کرده، به نتایج آزمایش این تکنیک روی موش ها پرداخته است. پیش از این روشهای دیگری برای استفاده از MRI در تشخیص سرطان ابداع شده بود، اما لازمه آن تزریق مواد رنگی برای مشاهده پروتئینها روی دیواره خارجی سلول ها بود.
به گفته زیالوی سانگ، پژوهشگر ارشد و سرپرست آزمایشگاه تیم پژوهشی پروفسور بولت، این اولین بار است که از یک جزء سلول سرطانی به جای ماده رنگی تزریق شده استفاده میشود. «مزیت ردیابی مولکولی که از پیش در درون بدن موجود بوده، این است که ما امکان بالقوه تصویر ساختن کل تومور را پیدا میکنیم. این کار اغلب با رنگمایه تزریق شده ممکن نیست، چون این رنگ فقط به بخشی از تومور میرسد. علاوه بر آن، این رنگمایهها بسیار گرانقیمت هستند.»
این روش میتواند نیاز به نمونهبرداریهای دشوار بیوپسی را به حداقل برساند تا فقط در مواقع خاص و ضروری از آن استفاده شود.
گزارش از: ساسان گلفر
انتهای پیام/