دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
20 تير 1395 - 10:42

شیرزاد: روحانی رقیب جدی در انتخابات آینده ندارد/ برخی می‌گفتند دولت احمدی‌نژاد دولت پاکان است و نیاز به بررسی و محاسبه ندارد

یک کارشناس مسائل سیاسی گفت: دولت اشتباه در زمینه فیش‌های حقوقی نامتعارف را پذیرفته است و هیچ‌گاه ادعای پاک دستی نکرده که همین موضوع نقطه قوت دولت یازدهم محسوب می‌شود. او معتقد است با وجود تلاش رقیبان برای کاهش محبوبیت روحانی این موضوع نمی‌تواند چندان موثر باشد.
کد خبر : 100271

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا، امروز 20 تیرماه 95 روزنامه آرمان در گفت‌وگو با احمد شیرزاد، نماینده دوره ششم مجلس شورای اسلامی و فعال سیاسی اصلاح‌طلب درباره فیش‌های حقوقی نوشت: فیش‌های حقوقی از ۲۰ میلیون تومان آغاز می‌شود و تا مرز میلیاردها هم می‌رسد. این رقم‌ها در این روزها در فضای رسانه‌ای با عنوان فیش‌های حقوقی نامتعارف مطرح می‌شود و البته از آنجا که جریان رقیب دولت بعد از مدت‌ها سوژه‌ای پیدا کرده تا با تمسک به آن بتوانند بر تخلفات میلیاردی که در گذشته هر چند روز یک‌بار، برگی از آن رو می‌شد، سرپوش بگذارند به راحتی آن را رها نخواهد کرد. دلواپسان تلاش دارند آن‌قدر این موضوع را برجسته کنند تا شاید موفق شوند حافظه تاریخی جامعه را پاک کنند و از سوی دیگر سعی دارند با فرافکنی از زیر پاسخ به این سوال که منشأ پرداخت‌های نجومی کجا بوده است، شانه خالی کنند. توپخانه جناح رقیب در حالی ساختمان خیابان پاستور را نشانه رفته است که حسن روحانی در قامت ریاست‌جمهوری بارها اعلام کرده این موضوع را پیگیری می‌کند و برخورد با عاملان را در دستور کار قرار خواهد داد. در همین راستا پذیرفتن استعفای دسته جمعی رئیس و هیات مدیره صندوق توسعه ملی می‌تواند در راستای عزم جزم دولتمردان معنا شود.


در ادامه مشروح گفت‌وگوی احمد شیرزاد را می‌خوانید:


برای نخستین‌بار شاهد پذیرش یک اشتباه در دولت، آن هم توسط رئیس‌جمهوری هستیم. سعی در انکار اشتباه و پذیرش آن را چطور تحلیل می‌کنید؟


آقای روحانی به صراحت پذیرفت که ممکن است در دولت یازدهم اتفاقات ناشایستی رخ دهد و چنین پذیرشی بسیار ارزشمند است. معتقدم اگر ارزشی در دولت آقای روحانی وجود دارد، در همین بخش است و چنین موضوعی این دولت را از دولت سابق متمایز می‌کند. چراکه دولت سابق ادعای پاکدستی داشت. اگر فراموش نکرده باشیم آقایی که به جرم مالی در زندان به سر می‌برد، زمانی معاون آقای احمدی‌نژاد و در برهه‌ای هم در سمت رئیس دیوان محاسبات حضور داشت که البته ریاست بر دیوان محاسبات تصمیمی بود که از سوی آقای حداد عادل، رئیس وقت مجلس گرفته شده بود. لازم به یادآوری است که آقای محمدرضا رحیمی اظهار کرد که دولت آقای احمدی‌نژاد دولت پاکان است و نیاز به بررسی و محاسبه ندارد. مهم‌ترین وجه تمایز میان اصلاح‌طلبان و اصولگرایانی که آقای روحانی اکنون سمبل آنهاست دراین نکته نهفته است که هیچ گاه دولت یازدهم ادعای این‌چنینی نداشته است، چراکه اعضای تشکیل‌دهنده این دولت موجودات فرا بشری نیستند که مرتکب اشتباه نشوند. بنابراین انسان جایز الخطاست و امکان لغزش برای او وجود دارد. نکته مهم این است که نظارت انجام شود و فضای بازی وجود داشته باشد. بنده مسرور هستم که براثر انتقاد منتقدان دولت، یک جریان ناشایست برملا شد و امروز عزمی جدی برای مقابله با آن شکل گرفته است؛ فکر می‌کنم اگر دموکراسی ثمر و فایده‌ای داشته باشد در همین نکته نهفته است.


دولت واکنش خوبی به فیش‌های میلیونی صورت داده است اما با این وجود، مخالفان دولت هنوز قصد دارند با علم کردن این موضوع از آن به عنوان ابزاری علیه دولت استفاده کنند. علت این‌گونه موضعگیری جریان مخالف دولت چیست؟


به نظر می‌رسد مخالفان دولت هرگونه پاسخگویی به هیاهوی به راه افتاده بر سر فیش حقوقی را تعبیر به حمایت از حقوق‌های میلیونی می‌کنند و با این حربه سعی در تخریب حامیان دولت و اصلاح‌طلبان دارند. بدون تردید دریافت حقوق‌های نامتعارف کار پسندیده‌ای نیست و نباید مدافع حقوق‌های بالا و زیاد باشیم و از سوی دیگر چنین نیست که برخی آقایان در کسوت عدالت‌گرا بخواهند مخالف چنین فیش‌های حقوقی‌ای باشند و شعار دفاع از حق و عدالت را سر دهند. اکنون دلواپسان بنا به دلایلی مرزهای نجابت را پشت سر گذاشته و دولت یازدهم را مورد هجمه‌های بی‌وقفه خود قرار می‌دهند. باید نسبت به بد اخلاقی برخی اصولگرایان از آنها تشکر کرد چراکه آنها بر نکته قابل انتقاد دست گذاشتند. اما نکته مهم این است که دولت این امر را پذیرفته است و این پذیرش موجب بررسی موضوع و پاسخگویی به ملت می‌شود. اگر هجمه دلواپسان از حد لازم عبور کند نتیجه عکسی برای آنها به همراه دارد، به ضررشان تمام خواهد شد و این امر به معنای عبور از مرزهای نجابت سیاسی تلقی خواهد شد. البته در برخی افراد زمینه و استعداد وجود دارد که از هرگونه مرز اخلاقی عبور کنند و اخلاق و انسانیت را زیر پا گذارند. بدون تردید اتفاقات رخ داده بهانه تاختن به دلواپسان داده، اما در عین حال باید پذیرفت اگر سوء مدیریتی در کشور وجود دارد باید صادقانه در مقابل آن ایستاد و با موارد سوء مدیریت برخورد اصلاح گرایانه‌ای صورت داد. دولت یازدهم نیز با شهامت و صادقانه اشتباهات خود را بپذیرد، البته سخنان و عملکرد رئیس‌جمهور موید همین نکته بود.


فیش‌های حقوقی میلیونی از زمان دولت روحانی کلید نخورده است، اکنون چرا اصلاح‌طلبان در مقابل چنین حملاتی سکوت کرده‌اند؟


بنده شخصا در چندین مصاحبه دریافت چنین حقوق‌هایی نامتعارف را محکوم کردم و در این راستا دوستان اصلاح‌طلب نیز سکوت نکردند و آنها در این رابطه اظهاراتی مطرح کردند؛ بنابراین کسی توجیه‌گر چنین روند نامتعارفی نیست. البته رفتار ما با دولت آقای روحانی به گونه‌ای نیست که توجیه‌گر هرگونه اتفاق رخ داده در این دولت باشیم و بخواهیم اذهان عمومی را اقناع کنیم. در واقع اصلاح‌طلبان حامی منتقد دولت هستند، حامی که در جای خود می‌تواند به رفتار دولت انتقاد کند. بنابراین در چنین موضعی ظاهر می‌شوند و از کلیت دولت دفاع و حمایت می‌کنند. البته چنین حمایتی به این معنا نیست که تمامی اتفاقات رخ داده در دولت را تایید کنند. درنتیجه اصلاح‌طلبان دراظهارات گوناگون اعتراض خود را به این روند اعلام کرده و در واقع آنها سکوت نکردند.


بسیاری از تحلیگران معتقدند دلیل اصلی طرح و افشای فیش‌های حقوقی ضربه زدن به دولت یازدهم بوده و برخی اصولگرایان خواهان تداوم این موضوع تا انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۹۶ هستند. چرا که اقبال عمومی نسبت به این جناح وجود ندارد. به اعتقاد شما استراتژی دلواپسان چیست؟


سنگ‌هایی که به دولت پرتاب می‌شود، ممکن است برخی به ناحق باشد یا برخی دیگر سوژه‌هایی به دست منتقدان دولت دهند که آنها به حق باشد، اما تمامی آنها حاکی از آن است که به نظر می‌رسد دولت روحانی درانتخابات ریاست‌جمهوری سال ۹۶ رقیب جدی به ویژه از سوی اصولگرایان ندارد. اصولگرایان به دلیل ۸سال دفاع بی‌جهت از آقای احمدی‌نژاد ضربات زیادی دیدند و دوره قبل یعنی در انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۹۲ شکست فاحشی برآنها وارد شد و در انتخابات اخیر درست است که قدرت آنها در مجلس قابل توجه است اما در فضای اجتماعی شاهد شکست این جریان بودیم. به نظر می‌رسد زمینه برای آنکه اصولگرایان بخواهند در انتخابات ۹۶ رفتار جدی داشته باشند، وجود ندارد و به نوعی می‌توان گفت آقای روحانی رقیب جدی در انتخابات آینده ندارد. به همین دلیل استراتژی برخی اصولگرایان این است که روحانی تضعیف شده رئیس‌جمهور شود و همچنین آنها سعی می‌کنند انتخابات کم شور در پیش باشد و اگر قرار است آقای روحانی انتخاب شود با رای پایین و ضعیف قدرت را در دست بگیرد تا بتواند در ۴ سال آینده باردیگر تاخت و تاز خود را انجام دهند و قدرت را در دست گیرند.


اصلاح‌طلبان از آقای روحانی حمایت می‌کنند.


دلیلی وجود ندارد که در اردوگاه اصلاح‌طلبان تغییر رویکرد رخ دهد البته سیاست اصلاح‌طلبان نسبت به دولت یازدهم، حمایت توام با فاصله و همچنین انتقاد است و انتقادات کارشناسی شده در جای خود مطرح می‌شود. دولت آقای روحانی دولت اصلاح‌طلبان نیست، هرچند افراد این جریان در آن حضور دارند و به بیان دیگر دولت یازدهم، دولت اصلاحات نیست و آقای روحانی و اصلاح‌طلبان چنین ادعایی را ندارند که این دولت، دولت اصلاح‌طلبان است. بنابراین اصلاح‌طلبان مسئولیت حمایت از دولت را برعهده می‌گیرند اما مسئولیت هر آنچه در دولت رخ می‌دهد را برعهده نمی‌گیرند و این روند در دولت آینده نیز حفظ خواهد شد. لازم به ذکر است که نباید اقدامی انجام دهیم که انتخابات آینده را کم‌رمق کنیم، زیرا انتخابات آینده هرقدر پرشورتر برگزار شود و مشارکت مردم در آن بیشتر باشد به سود مصالح و منافع ملی کشورمان تمام خواهد شد و از سوی دیگر انتخابات با شکوه به نفع اصلاحات است و اهداف این جریان را بهتر پیش خواهد برد.


دولت یازدهم از ابتدای روی کارآمدن تاکنون چند درصد خواسته اصلاح‌طلبان را محقق کرده است؟


نسبت به آن چیزی که مورد انتظار بود و خواهان تحقق آن بودیم ۳۰درصد و نسبت به آن چیزی که واقع بینانه امکان تحقق آن وجود داشت بین ۷۰ تا ۷۵ درصد آن محقق شده است. اگر یک دولت کاملا اصلاح‌طلب نیز برسر کار بود، قطعا ۱۰۰درصد موفق نبود و این دولت نیز تنها می‌توانست مثلا ۶۰ درصد مطالبات این جریان را به محقق کند. اکنون نسبت به عملکرد ایده‌آل اصلاح‌طلبان کمی بیش از ۳۰ درصد مسائل تحقق پیدا کرده است و در زمینه سیاست خارجی دولت تدبیر و امید کارنامه موفقی داشته است و درباره اقتصاد تاحدودی موفق بوده است اما در زمینه سیاست داخلی، فضای اجتماعی و آزادی تغییرات زیادی رخ نداده است. به نظر بنده دولت نسبت به امکاناتی که در اختیار داشته و اقداماتی که می‌توانست انجام دهد حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد موفق بوده است.


افشای فیش‌های حقوقی تأثیری در محبوبیت آقای روحانی دارد؟


تصویر مبهمی که از انتخابات ۹۶ وجود دارد، اکنون در حال واضح شدن است و دلیلی وجود ندارد که ریزش آرا نسبت به آقای روحانی درانتخابات سال ۹۶ رخ دهد. قطعا رخدادهایی چون فیش‌های حقوقی در محبوبیت دولت یازدهم تاثیرگذار بوده است، چنین امری قابل کتمان نیست و اتفاقات رخ داده در محبوبیت دولت یازدهم اثر منفی گذاشته است. البته باید در نظر داشت اقدامات سازنده دولت تدبیر و امید با چنین هجمه‌هایی نادیده گرفته نمی‌شود و همه‌چیز ظرف این چند روز تمام نخواهد شد، چرا که تا انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۱ماه باقی است و در این مدت باقی مانده شاهد تغییر و تحولاتی خواهیم بود و دولت توانایی مقابله با چنین هجمه‌هایی را دارد. بنده معتقدم که دولت می‌تواند حمایت نسبی جامعه را به دنبال خود داشته باشد. بنابراین زمانی دولت ساقط می‌شود که اتفاق خیلی عجیبی رخ داده باشد البته نمی‌توان آینده را پیش بینی کرد اما می‌توان روندی که در گذشته وجود داشته را به آینده تعمیم داد و این کاری است که هر تحلیلگری می‌تواند آن را انجام دهد. با چنین تعمیمی می‌توان اذعان داشت اتفاق عجیبی رخ نخواهد داد و از سوی دیگر در مقابل وی به ویژه در جبهه اصولگرایان کاندیدای قدرتمند و مطرحی وجود ندارد. به نظر می‌رسد دفتر پاستور در ۴ سال آینده نیز میزبان آقای روحانی خواهد بود. جنبش اصلاحات جنبش گره خورده به افراد نیست و در واقع مجموعه اصلاحات مهم است، ممکن است در مجموعه جنبش خطاهایی اتفاق بیفتد و اخلاق ایجاب می‌کند تا همه‌چیز روشن نشده است درباره آدم‌ها قضاوت قطعی نکرد. اگرکسی خطایی مرتکب شود که خلاف قانون نباشد اما خلاف شان شغلی بود، لازم است که مسئولان مربوطه هیچ گونه تعارفی با افراد نداشته باشند و به خطاهای رخ داده رسیدگی کنند و با افراد خاطی برخورد جدی داشته باشند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب