ابتکار: در تمام شهرهای بزرگ بنزین یورو4 عرضه میشود/ با بودجه فعلی، مبارزه با کانونهای گرد و غبار ۳۰ سال طول میکشد
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری آنا، معصومه ابتکار در جلسه علنی امروز مجلس در گزارش درباره ریزگردها و راهکارهای مقابله با آن، اظهار کرد: فرمایشات مقام معظم رهبری در 17 اسفند سال گذشته، دلگرمی را برای ما فراهم کرد و بعد از آن شاهد ابلاغ سیاستهای کلی نظام در حوزه محیط زیست از سوی ایشان بودیم که به پشتوانه قوای سه گانه در این زمینه تبدیل شد.
وی با بیان اینکه از هفت مورد مرگ و میر در دنیا یک مورد مربوط به آلودگی هواست، افزوود: این میزان مرگومیر 2.6 هزار میلیارد دلار به اقتصاد جهان ضربه میزند. در ایران نیز 23 درصد تولید ناخالص داخلی به دلیل آلودگی در بخش بهداشت از بین میرود، با این حال عملکرد دولت در این خصوص چشمگیر بوده است.
رئیس سازمان محیط زیست کشور گفت: بنزن یک عامل قطعی سرطانزاست، اکنون استفاده از بنزن به شدت کاهش یافته است و این روند کاهنده ادامه دارد. ما هم نظارت کافی و دقیقی بر آن داریم. اکنون پایش مستمر کیفیت سوخت عرضه شده در جایگاهها و پایش مستمر وضعیت آلودگی هوا با دستگاههای سنجش بر خط در محیط زیست به طور مستمر انجام میشود.
ابتکار تصریح کرد: یکی از اقدامات دولت یازدهم حذف بنزین پتروشیمی و عرضه بنزین یورو 4 است، این گام بزرگی بود که وزارت نفت انجام داد و کل جایگاههای شهرهای بزرگ ما به عرضه بنزین یورو 4 اقدام میکنند.
وی با بیان اینکه اضافه شدن 50 روز به تعداد روزهای هوای سالم از اقداماتی است که در سازمان محیط زیست مورد توجه قرار گرفته است، اضافه کرد: در اصفهان نیز تعداد روزهای سالم و پاک بین سالهای 92 تا 95 سه برابر شده که رسیدن به این هدف در راستای حذف مازوت بوده است. نیروگاههای ما در سال 92 بیش از 40 درصد مازوت مصرف میکردند اما اکنون این رقم به 9 درصد رسیده است این در حالی است که تاکید داریم وزارت نفت از مازوت استفاده نکند تا نیروگاهها بتوانند با گاز طبیعی کار کنند و شاهد کاهش آلودگی باشیم.
معاون رئیس جمهوری در ادامه گفت: متاسفانه در سال 92 خودروسازان 10 سال در اجرای استانداردسازی خودرو عقب بودند اما از سال 92 پیگیریهای لازم انجام شد، تا جایی که در سال 93 استانداردسازی خودرو به اجرا گذاشته شد. هم اکنون تمام خودروهای تولیدی کشور استاندارد را رعایت میکنند و اگر استاندارد یورو 4 اجرایی نشود اجازه شمارهگذاری خودرو نمیدهیم.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به تغییرات اقلیمی در کشور تاکید کرد: متاسفانه ایران جزو کشورهایی است که به شدت تحت تاثیر تغییرات اقلیمی قرار گرفته است به گونهای که علاوه بر افزایش دما کاهش بارندگی را تجربه میکنیم. کشور ما حدود یک و نیم درجه سانتیگراد افزایش دما داشته است که این خود معضل مهمی به شمار میآید، ما در این زمینه با حضور مستمر در اجلاسهای بینالمللی سعی داشتیم بتوانیم این معضل را مورد بررسی قرار دهیم.
ابتکار افزود: همه دستگاهها برنامه خود را برای کاهش گازهای گلخانهای را ارائه دادهاند اما ما در دولت توافق کردیم بیش از ۱۲ درصد کاهش را نپذیریم که از این بین ۴ درصد قطعی و ۸ درصد منوط به رفع تحریمهاست.
وی در ادامه با اشاره به معضل گردوغبار در کشور تاکید کرد: بیش از ۸۰ درصد استانها درگیر گرد و غبار هستند که در کشور ما مسئله گرد و غبار منشاء داخلی و خارجی دارد. منشاء خارجی آن عراق است، شمال غرب، غرب و جنوب عراق کانون گرد و غبار است که شمال غرب و غرب آن اراضی تحت تصرف داعش است. عراق ۸ میلیون هکتار کانون بحرانی گرد و غبار و عربستان ۱۱ میلیون هکتار دارد. در ایران از ابتدای دولت یازدهم ستاد مبارزه با گرد و غبار تشکیل شده که در اثر آن ۱۵ استان به طور کامل شناسایی و برنامههای آن تدوین شده است.
رئیس سازمان محیط زیست اضافه کرد: با بودجه فعلی ۳۰ سال مبارزه با کانونهای گرد و غبار و بیابانزایی طول میکشد. در اسفند سال ۹۳ در عراق درخت کاشتیم تا مقابله با گرد و غبار در عراق را کلید بزنیم اما با اتفاقاتی که افتاد، امکان انجام این کار فراهم نشد.
معاون رئیس جمهوری عنوان کرد: ۷۵ درصد از تالابهای کشور در معرض خطر هستند، حادترین مشکلات پسماندهای زباله در گیلان و مازندران است و ۳۱۲ هزار میلیارد تومان معادل ۲۳ درصد تولید ملی کشور موجب لطمه خوردن به بهداشت عمومی می شود. همچنین دولت یازدهم برای اصلاح الگوی کشاورزی جلوی ۱۵ سد غیرضروری را گرفت و توانست سدهایی که وجود آنها ضرورتی نداشت را متوقف کند تا از این طریق در بهبود وضع آبی کشور اقدام کند.
ابتکار احیای تالابها را نیز از برنامههای اصلی دولت یازدهم دانست و تصریح کرد: اگر تالابها زنده باشند خدمات آنها چندین برابر زمینهای کشاورزی است. متأسفانه سوء مدیریت در نحوه مدیریت منابع آب، سدسازی بیرویه بدون ارزیابیهای محیط زیستی باعث خشکی تالابها، رودخانهها و افت آبهای زیرزمینی شده ضمن اینکه مصرف بیرویه آب در بخش کشاورزی را شاهد بودهایم.
وی با بیان اینکه تالاب هورالعظیم در خوزستان به عنوان کانون گردوغبار احیاء شده است، ادامه داد: احیای دریاچه ارومیه نیز از دیگر اقدامات موثر دولت یازدهم بوده است به نحوی که تراز این دریاچه یک متر بالاتر از وضع قبلی و مساحتش 5 برابر شده است. ما همچنین آموزش مردم در حوزه کشاورزی را در اطراف تالابها دنبال میکنیم. برای هامون نیز سیاست ویژهای اتخاذ کردیم و یکی از موانع ورود آب به هامون را با همکاری دولت، وزارت کشور و مرزبانی برداشتیم که این باعث شد آب وارد هامون شود و وضعیت آن نسبت به سالهای گذشته بهرت شده اگرچه تا احیای کامل آن فاصله است.
رئیس سازمان محیط زیست با اشاره به مذاکرات دولت با افغانستان برای احیای هامون، ادامه داد: اگر حقآبه محیط زیست نباشد آب شرب، آب کشاورزی و آب صنعت نیز دچار مشکل خواهد شد. لذا ما باید حقآبه طبیعت را رعایت کنیم و بدانیم رودخانهها، تالابها و آبهای زیرزمینی حدی دارند که اگر رعایت نشود تبدیل به فروچاله میشوند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه 25 درصد رشد اقتصادی اروپا از محل بازیافت خواهد بود، گفت: این امر به ویژه در صنایع الکترونیک کاربرد دارد. به طور مثال ما به زودی 10 میلیون موبایل دورریختنی خواهیم داشت که از همین میزان تا 10 تن طلا قابل بازیافت است.
انتهای پیام/