بقایی: پاسخ تقابل، همکاری بیشتر با آژانس نخواهد بود/ زمان و مکان دور بعدی مذاکرات هنوز مشخص نیست

به گزارش خبرگزاری آنا، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان امروز (دوشنبه) در نشست خبری هفتگی با اصحاب رسانه اظهارکرد: معمولاً جلسات را با مقدمهای درباره تحولات یک موضوع مهم آغاز میکنم؛ موضوعی که واقعاً نمیتوان از کنار آن گذشت. تحولات دردناکی که در سرزمینهای اشغالی فلسطین در حال وقوع است، متأسفانه همچنان در سکوت و بیعملی نهادهای بینالمللی، از جمله شورای امنیت سازمان ملل متحد، ادامه دارد. نسلکشی و کشتار مردم در غزه و کرانه باختری کماکان جریان دارد.
وتوی قطعنامه شورای امنیت از سوی آمریکا نشان دهنده حمایت از جنایات رژیم صهیونیستی است
وی افزود: در هفته گذشته، شاهد وتوی یکی از قطعنامههای شورای امنیت توسط ایالات متحده آمریکا بودیم؛ قطعنامهای که هدف آن توقف نسلکشی در غزه بود. این اقدام بسیار معنادار است و نشان میدهد که ایالات متحده همچنان خود را بهعنوان حامی اصلی رژیم صهیونیستی و متولی حمایت از سران این رژیم، علیرغم نقضهای فاحش حقوق بشر، میداند.
بقایی تصریح کرد: در همین مدت کوتاه، طی یکی دو روز گذشته، شاهد کشتار بیش از ۱۵۰ نفر انسان بیگناه در غزه بودهایم. وضعیت بهشدت بحرانی است. ممانعت از ورود غذا، دارو و مایحتاج اولیه، نسلکشی را که در قالب بمباران، استفاده از گلوله و آتش صورت میگیرد، تشدید کرده است؛ نسلیکشی که اینک از طریق گرسنگی و کمبود دارو نیز ادامه مییابد.
تعرض و ربایش کشتی مادلین مصداق بارز دزدی دریایی است
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین با اشاره به بازداشت سرنشینان کشتی مادلین از سوی رژیم صهیونیستی گفت: حمله به کشتی حامل کمکهای بشردوستانه، که توسط تعدادی از فعالان حقوق بشر حدود هفت تا ده روز پیش به راه افتاده بود، امروز به یکی از وقایع معنادار و هولناک دیگری بدل شد که جامعه بینالمللی شاهد آن است. رسانهها اطلاع دادند که این کشتی در آبهای آزاد مورد تعرض و در واقع ربایش قرار گرفته است.
وی اضافه کرد: بدون تردید، تعرض به این کشتی از منظر حقوق بینالملل، به دلیل وقوع آن در آبهای آزاد، مصداق بارز دزدی دریایی است. اما از آن جهت که این اقدام با هدف جلوگیری از رساندن کمکهای بشردوستانه به انسانهایی صورت گرفته که در معرض کشتار، نسلکشی و جنایت جنگی قرار دارند، ماهیت آن فراتر از یک اقدام مجرمانه دریایی است و میتوان آن را خود نوعی جنایت علیه بشریت تلقی کرد.
بقایی ادامه داد: بیشک کلیپهای منتشرشده در صبح امروز، از جمله صحبتهای بانوی فعال حقوق بشری اهل سوئد که از سرنشینان این کشتی است و درخواست کمک او از آزادگان جهان و بهویژه دولت سوئد برای مداخله فوری جهت آزادی افراد بازداشتشده، مورد توجه گسترده افکار عمومی قرار گرفت.
سازمان ملل، کمیته بینالمللی صلیب سرخ، شورای حقوق بشر و شورای امنیت به نقش واقعی خود عمل کنند
سخنگوی وزارت امور خارجه تأکید کرد: تحولات اخیر بیش از پیش نقش و مسئولیت نهادهای بینالمللی از جمله سازمان ملل متحد، کمیته بینالمللی صلیب سرخ، شورای حقوق بشر و در رأس آنها شورای امنیت سازمان ملل متحد را برجسته کرده است؛ نهادهایی که باید هرچه سریعتر برای شکستن حصر غزه و جلوگیری از تداوم کشتار بیگناهان، بهویژه کودکان و زنان، اقدام کنند؛ کودکانی که حتی اگر از بمب و گلوله جان سالم به در ببرند، در نتیجه قحطی، گرسنگی و عدم دسترسی به درمان، در معرض مرگ قرار گرفتهاند.
وی افزود: در چنین شرایطی، دیگر هیچ عذر و بهانهای قابلقبول نیست. اگر سازمان ملل متحد و سایر نهادهای مسئول بینالمللی در قبال این جنایات اقدامی عاجل و مؤثر انجام ندهند، مشروعیت و کارآمدی آنها بیش از پیش زیر سؤال خواهد رفت.
هیچ کشوری حق ندارد در مورد حق غنیسازی ما اظهارنظر کند
بقایی با اشاره به صدور قطعنامه شورای حکام علیه ایران بیان کرد: مبنای جمهوری اسلامی ایران از ابتدا تعامل و همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی بوده است. ما در طول این یکی دو سال اقدامات بسیار مهمی را در راستای همکاری با آژانس انجام دادیم و حسن نیت خودمان را به بهترین وجه نشان دادیم، اما متاسفانه آژانس تحت فشار و تحت نفوذ سیاسی سه کشور اروپایی و آمریکا تصمیم گرفت که اولاً یک گزارشی را تحت عنوان گزارش جامع تهیه بکند و متعاقباً سه کشور اروپایی این گزارش را برای تهیه یک قطعنامه و احیاناً برنامههایی که بعد از آن مد نظرشان هست، مورد سوءاستفاده قرار بدهند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: ایران مجموعهای از گامها و اقدامات را تدوین و آماده کرده است؛ طرفهای مقابل کم و بیش از امکانات و تواناییهای ما در این زمینه آگاه هستند.
وی افزود: اصلاً اینگونه نیست که هر کشوری که غنیسازی میکند حتماً دارای برنامه تسلیحاتی است؛ بسیاری از کشورها غنی سازی انجام میدهند ولی برنامه تسلیحاتی ندارند.
بقایی گفت: برای ما غنی سازی به عنوان بخش لاینفک چرخه سوخت به عنوان جزئی از صنعت هستهای موضوعی است غیر قابل مذاکره و معامله به خاطر اینکه هم صنعتی است بومی و هم بر اساس نیازها و منافع ملت ایران طی دههها تلاش و ممارست دانشمندان ما ایجاد شده و ضمن اینکه اساساً هیچ کشوری حق ندارد که در مورد حقی که طبق اسناد بین المللی کاملاً وجود آن به رسمیت شناخته شده اظهار نظر کند.
زمان و مکان دور ششم مذاکرات ایران و آمریکا نامعلوم است
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سئوالی درباره دور ششم مذاکرات ایران و آمریکا نیز گفت: در حال حاضر نکته خاصی درباره دور ششم مذاکرات ندارم که خدمت خبرنگاران عرض کنم؛ اگر تصمیمی گرفته شود بعداً اطلاعرسانی خواهد شد.
اعمال تحریمهای بیشتر از سوی آمریکا عدم جدیت آنها را میرساند
وی با اشاره به رفتار متناقض آمریکا و همزمانی اعمال تحریمهای بیشتر و تهدید علیه کشورمان بیان کرد: ادعایی که مبنی بر توقف تحریمها شده بود دیدیم که به هیچ عنوان صحت نداشت کما اینکه مجموعه تحریمهای جدیدی در همین هفته علیه ایران اعمال شد و این خود باز مکرر عدم جدیت آمریکا را نشان میدهد.
بقایی همچنین گفت: این رفتارهای متناقض و ضد و نقیض همزمان با ادعای تمایل به گفتوگو و تفاهم با همدیگر قابل جمع نیست و صرفاً سوءظن ما را نسبت به نیت واقعی آمریکا در این زمینه بیشتر میکند.
در پیشنهاد آمریکا به ایران دادوستد و پیشرفت بر پایه مشارکت دیده نشده است
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره نامه پیشنهادی آمریکا به ایران تصریح کرد: هر طرحی که منافع، حقوق و مطالبات ملت ایران را در خود لحاظ نکرده باشد « چه در حوزه انرژی صلحآمیز هستهای، از جمله موضوع غنیسازی، و چه از حیث تضمین مؤثر برای خاتمه تحریمهای ظالمانه » از نظر جمهوری اسلامی ایران، طرحی قابل قبول نخواهد بود.
وی افزود: در خصوص جزئیات هر یک از دو طرح، اجازه بدهید فعلاً وارد بحث نشوم. اما در مورد طرح ارائهشده از سوی ایالات متحده، میتوان آن را «پیشنهاد آمریکا» یا «طرح آمریکا» نامید. طبیعتاً هر کشوری و هر طرف مذاکرهکننده، حق دارد پیشنهادات خود را مطرح کند؛ اما اگر مذاکره را یک فرآیند فعال دوجانبه بدانیم که در آن باید نوعی تعامل، دادوستد و پیشرفت بر پایهی مشارکت متقابل شکل بگیرد، باید گفت که پیشنهاد ارائهشده از سوی آمریکا واجد چنین مختصاتی نبود. این پیشنهاد در واقع بازتاب و برآیند چهار یا پنج دور مذاکرات پیشین محسوب نمیشود.
توصیه میکنیم آمریکا پیشنهاد ایران را با جدیت و دقت بررسی کند
بقایی اظهارداشت: ما نیز طرح پیشنهادی خود را پس از نهایی شدن، بهزودی از طریق کشور عمان به طرف مقابل ارائه خواهیم کرد. این طرح، منطقی، معقول و متوازن است و به طرف آمریکایی توصیه میکنیم که این فرصت را قدر بداند. بیتردید به نفع ایالات متحده خواهد بود که این پیشنهاد را با جدیت و دقت مورد بررسی قرار دهد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسشی درباره دلایل و دستاوردهای سفر وزیر امور خارجه به لبنان نیز گفت: سفر به این کشور، یک سفر دوجانبه بود که در ادامهی رایزنیهای منطقهای وزارت امور خارجه با کشورهای همسایه و منطقه صورت گرفت. در جریان این سفر، موضوعات متعددی در گفتوگوهای وزیر امور خارجه با مقامات عالیرتبه لبنانی مطرح شد. امیدواریم این رایزنیها موجب تعمیق تفاهم میان دو کشور و استمرار روابط دوستانه و دیرینهای شود که همواره میان ایران و لبنان وجود داشته است.
وی در پاسخ به پرسش دیگری درباره رفع تحریمها در پیشنهاد آمریکا لحاظ شده یا خیر بیان کرد: باور ما این هست که مهمترین مطالبه ملت ایران از وزارت امور خارجه، دستگاه دیپلماسی و هیئت مذاکره کننده در کنار حفظ داشتههای هستهای رفع موثر تحریمهاست بنابراین حتماً این موضوع به عنوان یکی از اولویت ما در مذاکرات مطرح بوده است؛ اینکه چرا در متن ارائه شده چنین موضوعی آنطور که بایسته و شایسته است گنجانده نشده؛ این را باید از طرف مقابل سوال کرد.
بقایی اظهارداشت: هر طرحی که این دو نکته را در خودش لحاظ نکند قطعاً هم نشانه جدیت در مذاکره نیست و هم اینکه از طرف ما قابل پذیرش نیست.
ایران از حدود ۱۳۰ بازرس آژانس، ۷-۸ مورد را لغو انتساب کرده است
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سئوالی درباره دستیابی ایران به حجم گستردهای از اطلاعات و اسناد مرتبط با رژیم صهیونیستی گفت: در خصوص خبر منتشرشده طی روزهای اخیر مبنی بر دستیابی جمهوری اسلامی ایران به حجم قابل توجهی از اطلاعات امنیتی، از جمله اطلاعات مرتبط با موضوعات هستهای رژیم صهیونیستی، باید گفت که نهادهای اطلاعاتی کشور در این زمینه اظهار نظر کردهاند و اطلاعرسانی درباره ماهیت و ابعاد این اسناد همچنان ادامه دارد. بنده در اینجا ضرورتی به تکرار آن مطالب نمیبینم.
وی افزود: در مورد تأثیر این اطلاعات بر نگاه جمهوری اسلامی ایران نسبت به رژیم صهیونیستی، تأکید میکنم که این مسئله تأثیری در موضع اصولی و روشن ما نخواهد داشت. جمهوری اسلامی ایران رژیم صهیونیستی را به رسمیت نمیشناسد و آن را یک رژیم اشغالگر و غاصب میداند که از زمان تأسیس تاکنون چیزی جز جنگافروزی، بیثباتی، و تجاوز به کشورهای منطقه به همراه نداشته است. هماکنون نیز سرزمینهایی از دو کشور منطقه در اشغال این رژیم قرار دارد و حملات مکرر آن به لبنان و سوریه ادامه دارد. از همه مهمتر، در حال حاضر شاهد یک نسلکشی تمامعیار در نوار غزه هستیم که بیانگر ماهیت واقعی این رژیم است. بنابراین، موضع ما از منظر حقوق بینالملل، اخلاقی و انسانی کاملاً روشن و غیرقابل تغییر است.
بقایی اضافه کرد: اما در مورد تأثیر این اطلاعات بر روند گفتگوهای غیرمستقیم میان ایران و آمریکا، باید گفت که نکاتی که برای ما پیشتر روشن بود، اکنون با استناد به این اسناد برای دیگران نیز شفافتر خواهد شد. بهویژه در زمینه مشارکت فعال برخی کشورهای اروپایی در برنامه هستهای نظامی رژیم صهیونیستی، که این موضوع بسیار معنادار و قابل تأمل است. کشورهایی که همواره از ضرورت منع اشاعه سلاحهای هستهای سخن میگویند و برنامه صلحآمیز هستهای ایران را مورد انتقاد قرار میدهند، خود همزمان در مسیر تجهیز و حمایت از برنامه هستهای نظامی اسرائیل فعالیت میکنند.
اسناد به دست آمده از رژیم صهیونیستی تلاش آنها در جهت تحمیل دیدگاههای خود به مذاکرهکنندگان با ایران است
سخنگوی وزارت امور خارجه اظهارداشت: از سوی دیگر، اطلاعات منتشرشده همچنین نشاندهنده تلاشها و نقشآفرینی فعال رژیم صهیونیستی در جهت تحمیل دیدگاههای خود به طرفهای مذاکرهکننده با جمهوری اسلامی ایران است. این مسئله اگرچه پیشتر نیز قابل حدس و استناد از طریق گفتارها، نوشتارها و رفتارهای رسانهای بود، اما اکنون با استناد به اسناد و شواهد قابل توجه، برای جامعه جهانی نیز روشنتر شده است.
وی گفت: این موضوع بار دیگر ضرورت استقلال روندهای دیپلماتیک از نفوذ و فشارهای خارجی را برجسته میکند و تأکید ما همچنان بر این است که طرفهای مذاکره نباید اجازه دهند رژیم صهیونیستی با اهداف و مطامع خود در فرآیندهای دیپلماتیک میان سایر کشورها اخلال ایجاد کند.
سه کشور اروپایی کماکان بر طبل تقابل و عدم همکاری میکوبند
بقایی افزود: رویکرد تقابلی سه کشور اروپایی به هیچ عنوان نمیتواند ایجاد کننده انگیزه برای همکاری باشد. مشخصاً از ابتدای شروع گفتگوهای غیر مستقیم ایران و آمریکا اعلام کردیم که مایلیم و حاضریم با طرفهای اروپایی گفتگو کنیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه به هر دلیلی طرفهای اروپایی نه بنا به پیشنهاد یا خواست ما بلکه به دلایلی دیگر از یک روند دیپلماتیک کنار گذاشته شدهاند نباید دلیل و بهانهای باشد برای اینکه رویکرد مخرب و غیر سازندهای را در پیش بگیرند، اظهارکرد: طرف اروپایی کماکان بر طبل تقابل و عدم همکاری میکوبد و حتما باید انتظار داشته باشند که گامهای متناسب و متقابلی را از طرف جمهوری اسلامی ایران شاهد باشند.
گزارش آژانس بر اساس ماموریتی است که سه کشور اروپایی و آمریکا در قطعنامه قبلی به آژانس دادند
وی در مورد گزارش آژانس نیز بیان کرد: قطعنامه قبلی کاملا با انگیزه سیاسی تنظیم شده بود و لاجرم گزارشی هم که بر اساس آن قطعنامه تدوین می شود مشخص است که تامین کننده دیدگاههای سیاسی و اغراض سیاسی آن کشورها باشد. از نظر ما گزارش سیاسی است و گزارشی است که اصلاً به واقعیتهای مربوط به برنامه هستهای صلحآمیز ایران اشاره نکرده؛ برعکس بعضی از موارد را به شدت بزرگنمایی کرده است.
بقایی گفت: نکته جالب این هست که در این گزارش نه صحبتی از عدم پایبندی است و نه صحبتی از انحراف برنامه هستهای صلح آمیز ایران به سمت تسلیحاتی شدن؛ آنچه که محور اصلی این گزارش هست احیای برخی از سوالات یا اتهامهایی است که از دو دهه قبل مطرح بوده و در چهارچوب برجام حل و فصل شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه تأکید کرد: قطعنامه این گزارش تلاش کرده که اتهامهای قبلی را مجدداً احیا بکند.
توضیحات بقایی درباره سفر پوتین به تهران
وی درباره سفر رئیس جمهور روسیه به تهران نیز گفت: سفر مقامات کشورهای مختلف به پایتختهای یکدیگر موضوع تازه یا جدیدی نیست. درخصوص سفر پوتین به ایران، یک اطلاع رسانی ناقصی صورت گرفته بود که بعد سفارت ما در مسکو اصلاح کردند.
بقایی ادامه داد: بحث تعامل و رایزنی بین مقامهای عالی رتبه جمهوری اسلامی ایران و روسیه مثل رایزنی با هر کشور دوست دیگری همیشه در دستور کار بوده است. رفت و آمدهایی از طرف ما انجام شده و دعوتنامهای را ما برای سفر رئیس جمهور روسیه ارسال کردیم؛ این یک امر مرسوم و عادیست که طرفین با یکدیگر برای تعیین زمان و دستور کار این سفر که در آینده انجام خواهد شد، مشورت میکنند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی درباره پیشنهاد کاهش غنیسازی تا سطح ۳ درصد گفت: ارزش اظهار نظر ندارد.
پزشکیان به چین سفر میکند
وی با اعلام خبر سفر رئیس جمهور به چین بیان کرد: رابطه دوستانه ایران و چین رابطه بسیار طولانی و دیرینه است؛ سفر رئیسجمهور به چین خودش فی نفسه نشانگر اهمیتی است که ما برای توسعه مناسبات در همه حوزهها اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و تجاری با چین قائل هستیم.
بقایی تصریح کرد: در مورد زمان و جزئیات و برنامههای دستور کار سفر اجازه بفرمایید که طبق روالی که ما داریم بخش اطلاع رسانی دفتر رئیس جمهور به موقع اطلاع رسانی بکنند.
انتهای پیام/