احتمال ارجاع پرونده هستهای ایران به شورای امنیت در مرحله کنونی اندک است؛ ۳ اصل مذاکراتی تهران

«محسن پاکآیین» سفیر اسبق ایران در جمهوری آذربایجان، در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری آنا، با اشاره به اظهارات اخیر رهبر معظم انقلاب درباره مذاکرات هستهای، گفت: فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه پیشنهادهای اخیر آمریکا «ضد میتوانیم است»، در واقع ناظر به راهبرد ثابت جمهوری اسلامی در حوزه سیاست خارجی است و باید هر پیشنهادی را در چارچوب همان راهبرد تحلیل کرد.
وی با اشاره به اصول سهگانه ایران در ورود به مذاکرات هستهای افزود: جمهوری اسلامی ایران از ابتدا بر 3 اصل در مذاکرات تأکید داشت؛ نخست آنکه صنایع هستهای کشور هیچگاه متوقف نخواهد شد و ما از حق مسلم خود برای دستیابی به انرژی هستهای صلحآمیز کوتاه نمیآییم. این اصل قابل معامله نیست. دوم اینکه جمهوری اسلامی ایران هیچگاه بهدنبال ساخت بمب اتمی یا استفاده نظامی از انرژی هستهای نبوده و نخواهد بود. این موضوع علاوه بر جایگاهش در دکترین دفاعی کشور، دارای پشتوانهای محکم در فتوای مقام معظم رهبری است. سومین اصل نیز تلاش برای لغو تحریمهای ظالمانهای است که علیه ملت ایران وضع شده است.
پاکآیین تصریح کرد: چارچوب مذاکراتی ایران با همین 3 اصل از ابتدا شکل گرفت و اکنون نیز از طریق میانجیگری عمان ادامه دارد. رهبر انقلاب در مراسم سالگرد ارتحال حضرت امام (ره) نیز بیشترین تأکید را بر اصل اول داشتند؛ اینکه پیشرفت هستهای جمهوری اسلامی ایران، حاصل باور به «ما میتوانیم» است و دانشمندان کشور، باوجود همه تحریمها، توانستهاند چرخه کامل فناوری هستهای را برای اهداف صلحآمیز در حوزههایی چون پزشکی، کشاورزی و صنعت توسعه دهند.
وی افزود: کشورهای غربی تلاش دارند انرژی هستهای را در انحصار خود نگه دارند و سایر کشورها را به وابستگی به خود وادارند. جمهوری اسلامی ایران، اما معتقد است همه کشورها، در چارچوب مقررات آژانس بینالمللی انرژی اتمی، حق بهرهگیری از فناوری هستهای برای مصارف صلحآمیز را دارند. این دیدگاه یک راهبرد اصولی است که ایران در مذاکرات نیز با قاطعیت از آن دفاع خواهد کرد و توقف چرخه غنیسازی را به هیچ عنوان نمیپذیرد.
ضرورت مطالبه جهانی برای نظارت بر برنامه هستهای رژیم صهیونیستی
این دیپلمات پیشین کشورمان درباره دستیابی نیروهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی ایران به اسناد محرمانه هستهای رژیم صهیونیستی اظهار کرد: موضوع داشتن کلاهکهای هستهای متعدد توسط رژیم صهیونیستی، مسئلهای پنهان نیست. تمام سرویسهای اطلاعاتی جهان از آن مطلع هستند و خود مقامات صهیونیستی نیز هرگز آن را انکار نکردهاند. آنچه جای تعجب دارد، ناتوانی آژانس بینالمللی انرژی اتمی در اعمال نظارت بر این برنامههای غیرقانونی است.
وی تأکید کرد: موفقیت اطلاعاتی اخیر جمهوری اسلامی ایران که منجر به دستیابی به بخشی از اسناد هستهای محرمانه این رژیم شد، میتواند موجد یک مطالبه جهانی برای اعمال فشار بر رژیم صهیونیستی باشد تا اجازه دهد بازرسان آژانس از تأسیسات هستهای آن بازدید کنند. البته این رژیم مدعی است که عضو پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای نیست و الزامی برای پذیرش تعهدات ندارد، اما واقعیت این است که با توجه به رفتارهای جنایتبار رژیم صهیونیستی در منطقه، بهویژه نسلکشی در غزه، باید خطری که از سوی آن متوجه صلح جهانی است، مورد توجه جدی قرار گیرد.
قطعنامه احتمالی شورای حکام و واکنش ایران
پاکآیین در پاسخ به پرسشی درباره احتمال صدور قطعنامه ضدایرانی در نشست آتی شورای حکام آژانس گفت: پیشبینی نمیشود که قطعنامه پیشنهادی 3 کشور اروپایی (آلمان، فرانسه و انگلیس) در مرحله کنونی منجر به ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت شود، اما این احتمال در آینده وجود دارد.
وی تأکید کرد: چنانچه اروپاییها در آینده تصمیم بگیرند مکانیسم ماشه یا هر اقدام دیگری را علیه ایران فعال کنند، جمهوری اسلامی ایران نیز سناریوهای مقابلهبهمثل خود را فعال خواهد کرد. هرگونه مسئولیت در این زمینه، متوجه خود کشورهای اروپایی و آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواهد بود.
انتهای پیام/