عراقچی: پاسخ به آمریکا بر اساس اصول نظام و در راستای منافع ملت ایران تنظیم میشود

به گزارش خبرگزاری آنا، سیدعباس وزیر امور خارجه که در هفتهای که گذشت به قاهره سفر کرد، در گفتوگو با شبکه النیل للأخبار مصر به سؤالاتی درباره روابط ایران و مصر، اوضاع غزه و مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا پاسخ داد.
عراقچی درباره سفرش به مصر و مناسبات دوجانبه گفت: جمهوری اسلامی ایران و مصر، دو کشور بزرگ و تأثیرگذار در منطقه غرب آسیا هستند. همکاری بین این دو کشور در موضوعات مختلف منطقهای میتواند به برقراری ثبات در این منطقه و کاهش تنشها کمک کند، بهویژه با توجه به شرایط حساس کنونی که منطقه با آن روبهرو است و بحرانهای گوناگونی که در این منطقه جریان دارد.
وی افزود: بیتردید، روابط دوجانبه بین دو کشور و نیز مشارکت هر دو کشور در سطح منطقهای، امری بسیار مهم است. این مشارکت همچنین در سطح بینالمللی نیز اهمیت دارد و همکاری ما در زمینه خلع سلاح و نیز در موضوعات جهانی دیگر نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. رایزنی و مشورت در این حوزهها بسیار سودمند و مهم است.
* وضعیت کنونی غزه
رئیس دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره مهمترین حوزههایی که میتواند شاهد گسترش بیشتر همکاریها باشد، اظهار داشت: در بین موضوعات مهم بین دو کشور، بدون تردید یکی از محوریترین مسائل مورد بحث ما، وضعیت کنونی در غزه بود و ضرورت برقراری آتشبس فوری و پایدار و نیز ورود کمکهای انساندوستانه به نوار غزه.
وی افزود: همچنین درباره مسائل مختلف منطقهای نیز گفتوگو کردیم، از جمله موضوع یمن و موضوع دریای سرخ. ما کاملاً نگرانیهای دوستانمان در مصر را درباره وضعیت دریای سرخ درک میکنیم و بهخوبی از آن آگاهیم.
عراقچی بیان کرد: ما همچنین بهصورت مفصل درباره مذاکرات بین ایران و آمریکا گفتوگو کردیم. من برای برادرم آقای بدر عبدالعاطی، آخرین تحولات مربوط به این مذاکرات، اهداف جمهوری اسلامی ایران از این مذاکرات و نیز پیشرفتها و تحولاتی که در جریان آنها حاصل شده را تشریح کردم.
وی افزود:، اما در زمینه مسائل دوجانبه، بهنظر من، گفتوگوهای مهمی داشتیم، از جمله درباره تقویت تبادلات تجاری، همکاریهای اقتصادی و توسعه گردشگری بین دو کشور؛ و مهمتر از همه، درباره آغاز نشستهایی برای گفتوگوی سیاسی در سطح معاونان وزرای امور خارجه دو کشور صحبت کردیم.
وزیر خارجه بیان کرد: من فکر میکنم این سفر، موفقیتآمیز بود. در مورد غزه، میخواهم بهروشنی بر این نکته تأکید کنم که جمهوری اسلامی ایران بهطور کامل از تلاشهایی که مصر برای برقراری آتشبس و ارسال کمکهای انسانی به غزه انجام میدهد، حمایت میکند و طبیعتاً اگر این توافق به نتیجهای منتهی شود، ما بدون تردید از هرگونه آتشبسی که مورد حمایت مردم غزه باشد، حمایت خواهیم کرد.
* اسرائیل ریشه همه مشکلات موجود در منطقه
عراقچی در پاسخ به این سؤال که درباره امنیت دریای سرخ، آیا میتوان گفت که ایران و مصر در حال پیشبرد مجموعهای از اقدامات مشترک برای برقراری امنیت در منطقه دریای سرخ هستند؟ گفت: آنچه در دریای سرخ در حال وقوع است، در واقع حمایت ملت یمن از مردم غزه است. بر اساس اطلاعاتی که در اختیار داریم، کشتیهایی که در دریای سرخ هدف قرار گرفتهاند، یا متعلق به رژیم صهیونیستی هستند، یا در مسیر حرکت بهسوی آن قرار داشتهاند.
وی ادامه داد: همچنین، طبق اطلاعات ما، در این دوره اخیر، کشتیرانی در این منطقه با برخی مشکلات مواجه شده و شماری از کشورها، از جمله مصر، از این وضعیت آسیب دیدهاند. با این حال، امیدواریم که با تحقق آتشبس در غزه، شاهد برقراری آتشبس در دریای سرخ نیز باشیم.
عراقچی بیان کرد: همانطور که میدانید، در حال حاضر، بین انصارالله و ایالات متحده آمریکا یک آتشبس برقرار شده و ما شاهد ثبات بیشتری در این منطقه بودهایم. بیتردید، منشأ و ریشه همه مشکلات موجود در منطقه، رژیم صهیونیستی است؛ آنچه در دریای سرخ در جریان است، یکی از پیامدهای جنایاتی است که این رژیم علیه ملت فلسطین مرتکب میشود.
* آمادگی ایران برای همکاری با دیگر کشورها
وزیر امور خارجه همچنین در پاسخ به این پرسش که درباره غزه، ماهیت اقدامات هماهنگ و مشترک بین ایران و مصر برای اهمیت توقف جنگ، برقراری آتشبس و تسهیل ورود کمکهای انسانی به نوار غزه که با بحران انسانی شدیدی روبهرو است، چگونه است؟ عنوان کرد: همانطور که پیشتر گفتم، ما از تلاشهایی که دولتهای مصر و قطر برای تحقق آتشبس در غزه انجام میدهند، حمایت میکنیم و طبیعتاً آمادگی کامل خود را برای همکاری در جهت موفقیت این تلاشها اعلام میکنیم. بیتردید، این تلاشها زمانی موفق خواهد بود که مردم فلسطین و ساکنان غزه با این آتشبس موافق باشند.
عراقچی اضافه کرد: من در جریان دیدارهای خود، بر این موضوع تأکید کردم که جمهوری اسلامی ایران از تمامی تلاشهایی که در این مسیر صورت میگیرد، پشتیبانی میکند. ما در جمهوری اسلامی ایران آمادگی کامل داریم که این جنگ را به شیوهای عادلانه و در راستای منافع ملت فلسطین در غزه به پایان برسانیم و آمادهایم با همه کشورها برای دستیابی به این هدف همکاری کنیم.
*روابط ما با کشورهای منطقه در وضعیت خوبی است
این دیپلمات عالیرتبه ایرانی در پاسخ به سؤالی در خصوص روابط ایران با کشورهای عربی و اینکه ایران چگونه در این مسیر حرکت میکند؟ اصول و مبانی که برای توسعه روابط و تحقق ثبات در منطقه بر آن تکیه دارد، چیست؟ گفت: ما کشورهای عربی را کشورهای دوست و همسایه خود میدانیم، و مهمتر از همه، آنها را کشورهای مسلمان و برادر خود تلقی میکنیم. سیاست خارجی دولت چهاردهم جمهوری اسلامی ایران بر پایه حسن همجواری و تقویت روابط با کشورهای همسایه و کشورهای این منطقه استوار است.
وی افزود: طبیعتاً ما در این مسیر تلاشهای جدی و گستردهای انجام دادهایم و روابط ما با کشورهای منطقه در وضعیت خوبی قرار دارد.
در حال حاضر شاهد افزایش سطح اعتماد بین ما هستیم.
وزیر خارجه بیان کرد: برای نمونه، رابطه بین ایران و مصر با وجود قطع روابط رسمی دیپلماتیک، اما سطح اعتماد و همچنین میزان همکاری بین دو کشور در مقایسه با گذشته، قابل مقایسه نیست و بسیار افزایش یافته است.
عراقچی ادامه داد: من در دیدارم با رئیسجمهور عبدالفتاح السیسی به ایشان یادآوری کردم که طی ۱۰ ماه گذشته، چهار بار با جناب رئیسجمهور مصر دیدار کردهام. دو دیدار از این چهار دیدار، در جریان نشست مشترک میان رؤسای جمهور ایران و مصر صورت گرفته است. بهنظر من، روابطی که اکنون بین ایران و مصر برقرار است، حتی با وجود نبود روابط رسمی دیپلماتیک، از بسیاری از روابط ما با کشورهایی که با آنها روابط دیپلماتیک داریم نیز گستردهتر و بهتر است.
* تأثیرات تبلیغات و سیاستهای رژیم صهیونیستی
وی در پاسخ به این پرسش که معنای این سخنان آن است که در سالهای اخیر تحولات راهبردی مشخصی در سیاست ایران نسبت به کشورهای عربی رخ داده است؟ عنوان کرد: ما همواره خواهان روابط خوب با کشورهای همسایه و منطقه، بهویژه با کشورهای عربی بودهایم. اما یک واقعیت نیز وجود دارد، و آن تأثیرات تبلیغات و سیاستهای رژیم صهیونیستی است که ما شاهد آن هستیم. سیاستهایی که رژیم صهیونیستی از طریق آنها تلاش میکند ایران را بهعنوان تهدیدی برای منطقه معرفی کند، نه خودش را. در حالی که در واقع، این رژیم صهیونیستی است که تهدیدی برای کل منطقه بهشمار میآید.
وی افزود: البته این واقعیت را هم باید پذیرفت که در گذشته، هر دو طرف دچار برخی اشتباهاتی شدند، که در نتیجه آن، ما شاهد روابط قوی و مستحکمی میانمان نبودیم. اما در سالهای اخیر، هر دو طرف تصمیمی راهبردی اتخاذ کردهاند، مبنی بر اینکه موانع موجود در روابط را برطرف کرده و این روابط را تقویت کنند؛ و نگذارند که رژیم صهیونیستی، که بیتردید تهدیدی برای جهان عرب، جهان اسلام و کل منطقه است، خود را پشت ادعاهای واهی و دروغینی که مطرح میکند، پنهان کند.
* هیچگونه تمایلی به دستیابی به سلاح هستهای نداریم
رئیس دستگاه دیپلماسی در پاسخ به این سوال که آیا میتوان گفت که دستیابی به توافقی شفاف از طریق مذاکرات هستهای میتواند بهطور کامل مانع از هرگونه تهدیدی شود؟ گفت: این مسئله یکی از مهمترین ادعاهایی را که رژیم صهیونیستی مطرح میکند، باطل خواهد کرد. ما کاملاً آگاهیم که رژیم صهیونیستی دهها کلاهک هستهای در اختیار دارد، اما با این حال، ایران را متهم میکند که به دنبال دستیابی به سلاح هستهای است. اما موضع ما کاملاً روشن و شفاف است؛ برنامه هستهای ما، برنامهای صلحآمیز است و هیچ تهدیدی علیه هیچ طرف یا کشوری به شمار نمیآید.
وی ادامه داد: این بهخاطر آن است که برنامه ما یک برنامهی علمی است، مطابق با قوانین بینالمللی و با اهدافی صرفاً صلحآمیز است.
وزیر خارجه گفت: طبیعتاً ما هیچگونه تمایلی به دستیابی به سلاح هستهای نداریم، چراکه این مسئله ریشه در باورهای ما دارد و به فتوای رهبر معظم انقلاب اسلامی، حضرت آیتالله خامنهای بازمیگردد که تصریح کردهاند داشتن چنین سلاحی حرام است؛ و از آنجا که ما یک کشور دینی هستیم، عدول از این فتوا برای ما غیرممکن است.
* آمادهایم در مسیر اعتمادسازی گام برداریم
عراقچی افزود: با این حال، ما از طریق گفتوگو و مذاکرات هستهای تلاش میکنیم تا اثبات کنیم برنامه ما صرفاً صلحآمیز است و اگر سؤالات یا نگرانیهایی هم وجود داشته باشد، ما میتوانیم از طریق اعتمادسازی به آنها پاسخ دهیم و توطئههای صهیونیستی را خنثی کنیم.
وی ادامه داد: ما در این موضوع کاملاً جدی هستیم. پیشتر نیز با کشورهای ۱+۵ وارد مذاکره شدیم و به توافق هستهای دست یافتیم. تمام جهان از این دستاورد دیپلماتیک استقبال کرد، اما آمریکا از این توافق خارج شد و آن را ترک کرد. اما ایران بار دیگر میتواند حسن نیت خود را اثبات کند و آماده است تا در مسیر اعتمادسازی گام بردارد.
* عراقچی به گروسی چه گفت
وزیر امور خارجه در ادامه گفتوگو با شبکه النیل للأخبار مصر و در پاسخ به سؤالی درباره نشست با وزیر امور خارجه مصر و مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی و اینکه آیا میتوان گفت که این نشست دستاوردهای امیدوارکنندهای داشته است؟ اظهار داشت: با رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در مصر دیدار کردم. البته ایشان با هدف دیگری به قاهره آمده بودند. از حضور ایشان در قاهره بهره بردیم و نشستی سهجانبه برگزار کردیم. هدف این دیدار این بود که در شرایط فعلی چگونه میتوان از ظرفیتها و توانمندیهای فنی آژانس برای پیشبرد مذاکرات و برداشتن گامهای دیپلماتیک بهره گرفت. این نشست، نشستی خوب بود و ما دیدگاههای خود را مطرح کردیم، اما باید بگویم که از گزارش اخیر منتشر شده از سوی گروسی رضایت نداشتیم و از نظر ما، این گزارش منصفانه نبود و نقاط ضعف متعددی داشت.
وی افزود: من، آقای گروسی را نسبت به این موضوع آگاه کردم و به او گفتم که آژانس بینالمللی انرژی اتمی نباید از مسیر فنی و تخصصی خود منحرف شده و نباید به نهادی سیاسی یا ابزاری در دست برخی کشورها و قدرتها تبدیل شود. این نهاد باید نقش بیطرفانه خود را ایفا کند و نباید اجازه دهد که گزارشهایش به ابزار سیاسی در دست برخی کشورها بدل شود.
عراقچی بیان کرد: آقای گروسی به من اطمینان داد که آژانس بر مسائل فنی و تخصصی متمرکز است و اجازه نمیدهد خواستههای سیاسی برخی کشورها در گزارشهایش وارد شود. اما با این حال، هنوز برخی پرسشها در این زمینه باقی است.
* مواضع مشابه ایران و مصر
وی ادامه داد: اجازه دهید نکتهای دیگر را اضافه کنم: ما کاملاً از حمایت مصر نسبت به مذاکرات هستهای بین ایران و ایالات متحده، که بهطور غیرمستقیم در حال انجام است، خرسندیم. ما از این حمایت مصر بسیار خوشحال هستیم و من صمیمانه از جناب وزیر امور خارجه، آقای بدر عبدالعاطی، تشکر کردم؛ و هرگونه کمک یا حمایت مصر در این زمینه را بسیار ارج مینهیم.
وزیر خارجه گفت. ایران و مصر در زمینه سلاح هستهای مواضعی کاملاً مشابه دارند. ما در سال ۱۹۷۴ ابتکار خاورمیانه عاری از سلاح هستهای را مطرح کردیم و طی ۵۰ سال گذشته همواره از این طرح حمایت کردهایم و در این زمینه مواضع مشترک و همکاری متقابل داریم.
* پاسخ به پیشنهاد آمریکا طی روزهای آتی
رئیس دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: مذاکرات بین ایران و ایالات متحده آمریکا همانطور که میدانید بهطور غیرمستقیم در حال انجام است، و ما از حمایت مصر در این خصوص بسیار خوشحال هستیم. من نیز بهطور رسمی قدردانی خود را از بدر عبدالعاطی، وزیر امور خارجه مصر، اعلام کردم. بیتردید، ما هر نوع حمایت یا مساعدت مصر در این مسیر را بسیار ارزشمند میدانیم.
وی افزود: ایران و مصر در موضوع سلاح هستهای مواضعی کاملاً همسو دارند؛ و ما طی پنج دهه گذشته از این ابتکار خاورمیانه عاری از تسلیحات هستهای حمایت کردهایم. ما در این عرصه با مصر مواضع مشترک و همکاری نزدیکی داریم.
وزیر خارجه بیان کرد: در حال حاضر زمان دقیق دور بعدی مذاکرات هستهای بین ایران و ایالات متحده آمریکا مشخص نشده است. سلطنت عمان همچنان بهعنوان کشور میانجی، نقش فعالی در تنظیم و تسهیل این مذاکرات ایفا میکند. اخیراً پیشنهادی از سوی ایالات متحده آمریکا به ما ارائه شده که طی روزهای آینده، ما پاسخ مقتضی خود را به آن ارائه خواهیم داد. این پاسخ بر اساس اصول بنیادین جمهوری اسلامی ایران و در راستای منافع ملت ایران تنظیم خواهد شد. پس از آن، وزیر امور خارجه عمان زمان و مکان دور بعدی مذاکرات را تعیین خواهد کرد.
انتهای پیام/