واکسن «فراگیر» سرطان به بازار میآید
به گزارش خبرنگار پزشکی آنا، دانشمندان موفق به یافتن روشی انقلابی برای درمان و جلوگیری از ابتلای به سرطان شدهاند. این واکسن که میتوان آن را یک پیشرفت بزرگ در علم پزشکی به شمار آورد، زندگی بشر را در سالهای آینده دگرگون خواهد کرد.
به گزارش دیلی میل، در روش تازه مقابله با بیماری سرطان، نوعی واکسن تولید شده است که به دستگاه ایمنی بدن میآموزد سلولهای سرطانی را تشخیص دهد و بدن بیمار آماده میشود تا خود به خود بیماری سرطان را از بین ببرد. روشی که پژوهشگران بریتانیایی موفق به ابداع آن شدهاند، ساده و تکمیل شده روشی است که دانشمندان آمریکایی بیش از سه سال است روی آن کار میکنند.
در یک نمونه موفقیتآمیز این روش آزمایشی، زنی آمریکایی که سه سال پیش به او گفته شده بود فقط چند هفته دیگر از زندگیش باقی است، توانست با این شیوه درمانی بدنش را کاملاً از سلولهای سرطانی پاک کند و تا این زمان به زندگی ادامه بدهد. اکنون پژوهشگران بریتانیایی مشغول کار روی همین روش درمان اما به شیوهای کارآتر هستند.
هر دو روش آمریکایی و بریتانیایی مبتنی بر گرفتن سلولهای T (لیمفوسیتT یا گلبول سفید با وظیفه مبارزه با عوامل مهاجم بیماریزا) از بدن بیمار و دادن توانایی تشخیص یک نشان روی سطح سلول سرطانی است که پروتئین WT1 نام گرفته است.
این روش تاکنون در مورد بیماران مبتلا به سرطان خون صورت آزمایش شده است، اما دانشمندان امیدوارند که واکسن آنها را بتوان در مورد بسیاری از انواع سرطان به کار برد، از جمله سرطان پستان، روده و پروستات که WT1 روی سطح سلولهای سرطانی وجود دارد. در حال حاضر صحبت از یک «واکسن فراگیر سرطان» نیز در میان دانشمندان به گوش میرسد اما پژوهشگرانی که در حال حاضر روی این پروژه کار میکنند، خود چنین احتمالی را بعید میدانند.
گونتر کوهن از مرکز سرطان اسلوان کترینگ در نیویورک در سه سال گذشته 15 بیمار مبتلا به سرطان خون پلاسما را با سلولهای T آموزش یافته برای تشخیص سرطان درمان کرده است. برای مقابله با این بیماری میتوان از درمان دارویی شیمی درمانی نیز استفاده کرد اما با آن روش، بیماری برگشت پذیر است. در صورت درمان این 15 بیمار با روش سنتی، امکان نداشت هیچیک از آنها تاکنون زنده باشند، اما به گفته دکتر کوهن، نیمی از این بیماران که با روش تازه درمان شدهاند، هماکنون زنده هستند. در این روش مغز استخوان فرد اهدا کننده گرفته میشود و به سلولهای بنیادی و سلولهای T تقسیم میشود. بیمار سلولهای بنیادی را مستقیماً دریافت میکند، اما سلولهای T در آزمایشگاه با قرار گرفتن در معرض پروتئین WT1 به آن حساس میشود. این سلولهای T با یک رشته تزریق در طول چند ماه به بیمار داده میشود.
در همین حال، دکتر اِما موریس متخصص رشته هماتولوژی در یونیورسیتی کالج لندن و بیمارستان آزاد سلطنتی، سلولهایT را از 20 بیمار مبتلا به لوسمی ملوئیدی مزمن و حاد استخراج کرده و پس از گنجاندن DNA در آنها به شکلی که توانایی تشخیص WT1 را پیدا کنند، آنها را به بدن بیماران بازگردانده است. دکتر موریس توضیح میدهد: «سلولهای ایمنی بیشتر مردم قادر به تشخیص سلولهای سرطانی نیستند و این یکی از مشکلات اصلی در مبارزه با این بیماری است. ما با مهندسی ژنتیک سلولهای ایمنی بیماران کاری میکنیم که گیرندههای پروتئین WT1 در آنها ساخته شود و بهتر بتوانند سلولهای سرطان خون را تشخیص بدهند.» به گفته این پژوهشگر روش تازه عوارض جانبی بسیار کمتری نسبت به شیمی درمانی دارد و حفاظت طولانی مدتتری را نیز فراهم میآورد، زیرا سلولهای ایمنی از «حافظه» برخوردارند و در سطوح کمتری باقی میمانند تا در صورت نیاز به درمان مجدد وارد عمل شوند.
با این حال، به گفته دکتر کت آرنی از مرکز تحقیقات سرطان بریتانیا، این روش درمان همچنان در مراحل اولیه آزمایش بالینی قرار دارد. وی خاطرنشان کرده است که گرچه این روش در مورد عدهای از بیماران نتایج خوبی نشان داده، «در مورد همه افراد کارساز نبوده است».
گزارش از: ساسان گلفر
انتهای پیام/