دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
پیروز ارجمند در نشست خبری جشنواره عنوان کرد:

جشنواره موسیقی فجر امسال با بودجه سال 76 برگزار می‌شود

نشست خبری سی‌امین جشنواره موسیقی فجر با حضور پیروز ارجمند،علی ترابی و حسن ریاحی در تالار وحدت برگزار شد.
کد خبر : 973

به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، درابتدای این نشست، حسن ریاحی دبیرسی‌امین جشنواره موسیقی فجر با بیان این‌که جشنواره امسال به لحاظ شرکت گروه‌های متعدد از کارنامه درخشانی برخوردار است گفت: "یکی از نقاط قوت این دوره از جشنواره این است گروه‌های بین‌الملل از حضور پررنگی به نسبت سال‌های گذشته در جشنواره برخوردار بوده‌اند، درواقع امسال به همت رایزنی کشورهایی چون آلمان، اسپانیا،ایتالیا و اتریش توانسته ایم به پررنگ کردن این بخش کمک زیادی کنیم".


او اضافه کرد:"علاوه براین در بخش نسلی دیگر و استعدادهای درخشان نیز امسال هنرمندان زیادی حضور یافته‌اند که به پرباری جشنواره کمک کرده‌اند. با این حال خبرخوبی که می‌توان دراین جلسه به آن اشاره کرد رشد آهنگ‌سازان جوان است که در مقایسه با سال گذشته پیشرفت چشم‌گیری داشته است، چندان که امسال هشتاد وسه اثر دراین زمینه به دست ما رسیده و همین طور سیزده پایان‌نامه نیز دراین وادی دریافت کرده‌ایم".


ریاحی درادامه گفت: "می‌توان گفت درحال حاضر دروادی آهنگ‌سازی و نوازندگی در شرایط خوبی به سر می‌بریم و با استعدادهای نوظهور و جوانی روبه رو هستیم، منتهی باید به این جوانان امکانات داد و توجه کرد تا بتوانند به رشد وتعالی دست یابند. درواقع حضور آهنگ‌سازان و نوازندگان می‌تواند به مرتفع کردن نقایص ما به ویژه در ارکسترها کمک زیادی کند. ضمن این که ایده شکل‌گیری کانون موسیقی‌دانان جوان را نیز مدتی است پرورانده‌ایم و امیدواریم که این مسئله بتواند به زودی محقق شود".


پیروز ارجمند مدیرکل دفتر موسیقی وزارت ارشاد نیز دراین نشست با اشاره به این که بودجه جشنواره 1393 بودجه سال 1376 را دریافت کرده است گفت: به‌هرحال کمبود منابع مالی موجب شده تا فعالیت‌هایی که قرار بود در این دوره ازجشنواره انجام دهیم محدودتر شود. با این حال برای این دوره ازجشنواره برنامه‌هایی را ترتیب داده‌ایم، به‌عنوان مثال قراراست در روز اختتامیه شاهد اجرای موسیقی درمحوطه تالار وحدت با عنوان "زنگ موسیقی انقلاب" باشیم که این برنامه قراراست هرسال تکرار شود و ادامه پیدا کند. هم‌چنین قراراست روز بیست و پنجم بهمن‌ماه ارکستر سمفونیک صداوسیما به رهبری نادر مرتضی پور و درهمان روزها، ارکستر سمفونیک تهران به رهبری شهرداد روحانی به روی صحنه بروند که دراین مراسم رییس جمهورمحترم نیز حضور خواهند داشت".


او اضافه کرد: "ما امسال جایزه ققنوس را برگزار کردیم که با اقبال خوبی از سوی مخاطبان و هنرمندان عرصه موسیقی مواجه شد، امسال قصد داریم درجریان جشنواره موسیقی فجر به برگزاری برنامه‌ای با عنوان "پیامبر مهربانی" بپردازیم که اثر تولید شده دراین برنامه به خوبی نشانگر سیمای حقیقی و پاک پیامبر اکرم "ص" است و قراراست به خوانندگی علیرضا وکیلی منش به سه زبان فارسی، عربی و انگلیسی اجرا شود.علاوه‌براین، بخشی به نام "جشنواره جشنواره‌ها" را خواهیم داشت که در جدول جشنواره گنجانده نشده ولی امسال در این دوره حضور دارد، دربخش جشنواره جشنواره‌ها، گروه‌هایی چون زاگرس نشینان، گروهی از استان خراسان،گروه سرود محلی دختران و...به اجرای برنامه می‌پردازند."


ارجمند در توضیح دیگر برنامه‌های این دوره از جشنواره نیز گفت: "امسال کارگاه‌هایی را در دل جشنواره موسیقی فجر در شهرهایی چون تهران،شیراز و گرگان برگزار می‌کنیم، ضمن این که قصد داریم از هنرمندانی که درسال گذشته موفق به دریافت نشان ملی و بین‌المللی شده‌اند نیز تقدیر کنیم.علاوه براین، کارگاه آموزشی کر را به وسیله یکی از استادان بین‌المللی برگزار خواهیم کرد،هدفمان از برپایی این کارگاه این است که ظرفیت کر ایران را ارتقاء دهیم و ازرهگذر این مسئله به تاسیس انجمن کر ایران نیز بپردازیم".


مدیرکل دفتر موسیقی وزارت ارشاد ادامه داد: "امسال دوازده گروه دربخش موسیقی نواحی در جشنواره به اجرای برنامه می‌پردازند که سه گروه از این میان، گروه های برگزیده سال گذشته هستند.اگرچه نتوانسته‌ایم به خاطر کمبود بودجه، جشنواره موسیقی نواحی را امسال برگزار کنیم، با این حال قصد داریم به زودی دبیر نهمین دوره از این جشنواره و همین طور جزییات برگزاری آن را اعلام کنیم".


درادامه این نشست، اکبرمحمدی دبیر بخش استعدادهای درخشان نیز ضمن توضیحاتی گفت: "امسال دربخش استعدادهای جوان، گروهی از جوانان تحصیل کرده که به شکل آکادمیک در موسیقی تحصیل کرده‌اند حضور یافته‌اند که به اجرای برنامه می‌پردازند. به طوری که امسال 32 هنرمند در این بخش در قالب تک نواز و گروه نواز شرکت کرده‌اند که براین‌اساس دراین بخش شاهد 24 اجرا خواهیم بود. ضمن این که امسال تعداد شرکت‌کنندگان دربخش استعدادهای درخشان به نسبت سال گذشته بیشتر بوده است و هم این که تعداد اجراهایی که برای اولین بار درتاریخ موسیقی کلاسیک ایران اجرا می‌شوند افزایش یافته است. درعین حال، امسال شاهد تنوعی دراین بخش هستیم، به طوری که بچه‌هایی که سال گذشته دربخش تک‌نوازی شرکت کرده بودند امسال در بخش گروه‌نوازی و برعکس از جمله این تنوعات به شمار می‌رود".


امیرعباس ستایشگر دبیر بخش "نسلی دیگر" نیز در توضیح این بخش گفت: "این چهارمین سالی است که این بخش در جشنواره موسیقی فجر حضور دارد و توانسته به جایگاه تثبیت شده‌ای دست یابد. دراین بخش سیزده اجرا،43 نوازنده، هشت گروه و پنج تک نواز حضور یافته‌اند که به تبع سال‌های گذشته به غنای این بخش کمک می‌کنند. این بخش از جشنواره دارای سه مولفه است که نخست مولف بودن موسیقیدانان بخش نسلی دیگر، ریشه داشتن در موسیقی دستگاهی ایران و اجرای قابل قبول از سوی این هنرمندان از جمله این ویژگی‌ها به شمار می‌رود.ضمن که این برای به تکرار نیفتادن این بخش سعی کرده‌ایم از گروه‌نوازی، تک نوازی و دونوازی استفاده کنیم".


در ادامه پیروزارجمند نیز گفت: "نکته‌ای که در جشنواره امسال حائز اهمیت است برگزاری نمایشگاه عکس مشتمل بر آثار عکاسان موسیقی است، دیگر این که قرار است غرفه محصولات موسیقی درتالار وحدت به معرض نمایش گذاشته شود، ضمن این که امسال برای اولین بار با همکاری بنیاد شهید، جشنواره سرود را از روز بیست و هشتم بهمن ماه تا اول اسفند درساری برگزارمی کنیم".


علی ترابی دبیر اجرایی جشنواره نیز دراین نشست گفت: "بی تردید جشنواره موسیقی فجر بعد از بیست و نه دوره برگزاری هنوز با مشکلات و کاستی‌های زیادی مواجه است، اما آنچه اهمیت دارد این است که این جشنواره توانسته به رغم مشکلات موجود به جایگاه معتبری دست یابد. ضمن این که دست متولیان موسیقی برای کارهای اجرایی دراین وادی باز نیست و متاسفانه شاهد سنگ اندازی‌های زیادی دراین زمینه بوده‌ایم. روی این اصل توقع داریم نسبت به موسیقی حمایت و توجه بیشتری صورت بگیرد".


ترابی اضافه کرد: "امسال در این دوره ازجشنواره 1222 هنرمند به ارائه اثر پرداخته‌اند، ازاین‌ها گذشته تعداد گروه‌هایی که در بخش موسیقی نواحی و خارجی حضور یافته‌اند نیز چشمگیر بوده است. درمجموع 92 سئانس در جشنواره گنجانده شده که هنرمندان دراین سئانس‌ها به روی صحنه می‌روند.هم چنین صد و سه هنرمند خارجی دربخش بین الملل شرکت کرده اند که به نسبت سال گذشته تعداد زیادی است".


در ادامه این نشست،خبرنگاران سوالات خود را با دست اندرکاران جشنواره موسیقی فجر مطرح کردند.


حسن ریاحی دبیرجشنواره موسیقی فجر در پاسخ به این سوال خبرنگار آنا که چرا به رغم وعده‌هایی که نسبت به پررنگ شدن موسیقی پاپ داده می‌شود ولی این حیطه امسال در بخش رقابتی گنجانده نشده است گفت: "به نظرم با مشکلاتی که در حال حاضر در برگزاری جشنواره موسیقی فجر با آن دست به گریبان هستیم نمی‌توانیم به رقابتی شدن این بخش به این زودی‌ها امیدوار باشیم و شاید سال آینده جشنواره‌ای باعنوان موسیقی پاپ به شکل مستقل برگزار شود".


پیروز ارجمند نیز درپاسخ به این سوال خبرنگار آنا درباره این که هنرمندانی چون فریدون آسرایی در گفت‌وگوهایی که با آنها داشته‌ایم به این نکته اشاره کرده‌اند که اگر در بخش رقابتی جشنواره گنجانده می‌شدند با انگیزه بهتری فعالیت خود را در جشنواره ادامه می‌دادند گفت: "سال گذشته نیز بحث و نشست‌هایی درباره این که بخش موسیقی پاپ به شکل رقابتی برگزار شود وجود داشت اما مسئله این جاست که دراین زمینه اتفاق نظر وجود نداشت، روی این اصل هنوز این وادی به نتیجه گیری مشخصی نرسیده است و ما تنها می‌توانیم امیدوار باشیم که برای موسیقی پاپ، جشنواره مستقلی درنظر گرفته شود،زیرا در شرایط کنونی جشنواره موسیقی فجر و مشکلاتی که داریم نمی‌توانیم دربازه زمانی کوتاهی شاهد وقوع چنین مسئله ای باشیم".


ارجمند در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری درباره این که با وجود نوید دادن از روی صحنه رفتن ارکستر سمفونیک تهران، منوچهر صهبایی رهبر ارکستر به این نکته اشاره کرده که این ارکستر هنوزامادگی لازم را ندارد نیز تصریح کرد: "همان طور که اشاره کردم ما امسال بودجه‌ای که مربوط به سال هفتاد وشش بوده را از موسیقی دریافت کرده‌ایم و این اسفبار است، زیرا درچنین شرایطی نمی‌توانیم بسیاری از برنامه‌هایمان را به انجام برسانیم. ظرفیت موسیقی کشور ما به لحاظ مالی ده برابر سینمای ایران است ولی بودجه‌ای که دریافت می‌کنیم یک پنجم بودجه سینما است.می‌توان گفت در این شرایط، بودجه دفتر موسیقی به اندازه درآمد چند کنسرت ساده بوده و واقعا درحد معجزه است که توانسته‌ایم جشنواره امسال را برگزار کنیم".


او اضافه کرد: دراین سال‌ها هرروز شاهد کوچک‌تر شدن موسیقی بوده‌ایم ولی متاسفانه هیچ حرکتی درزمینه بسط و گسترش و بها دادن به این وادی انجام نشده است.با تمام این تفاسیر تلاشمان را برای راه‌اندازی ارکستری که چهارسال تعطیل بوده است به کارگرفته‌ایم. ضمن این که امسال قرار است موسسه موسیقی‌دانان جوان ایران را راه‌اندازی کنیم که امیدوارم بعد از عید صورت بگیرد".


ارجمند اضافه کرد: "امسال قطعاتی چون "نیایش یزدان" وسرود ملی جمهوری اسلامی ایران از سوی ارکستر سمفونیک تهران نواخته می‌شود که به عنوان کار مقدماتی حرکتی مطلوب است. علاوه براین قطعاتی از آثار شهرداد روحانی نیز دراین ارکستر نواخته می‌شود، به ویژه قطعاتی که روحانی درکنسرت اخیر خود اجرا کرده بود".


ارجمند درپاسخ به سوالی درباره دلیل غیبت کیتارو در جشنواره امسال نیزگفت: "همان‌طور که اشاره کردم منابع مالی ما محدود بوده و نه تنها کیتارو که دیگر هنرمندان سرشناس را نیز نتوانستیم به خاطر کمبود بودجه به جشنواره بیاوریم".








لغو نود و هشت درصدی کنسرت‌ها به شرکت‌های کنسرت‌گذار برمی‌گردد و اگر لازم باشد روزی اسامی این شرکت‌ها را نیز اعلام خواهم کرد، ضمن این که خواننده ای را می‌شناسم که اگر تا یک روز پیش از برگزاری کنسرتش، فلان مبلغ به حسابش واریز نشود، گوشی‌اش را خاموش می‌کند و چندین‌هزارنفر را پشت در سالن‌های کنسرت می‌گذارد. اگر لازم باشد به افشاگری نام این شرکت‌ها و خوانندگان می‌پردازم

مدیرکل دفتر موسیقی وزارت ارشاد در پاسخ به این سوال که چرا با وجود نبود بودجه مناسب از ارکستر عراق درجشنواره دعوت کرده‌اید گفت: "جواب این سوال بدیهی است، زیرا ما به جشنواره مثل آینه‌ای نگاه می‌کنیم که موسیقی داخلی و خارجی کشور در آن انعکاس یافته است.ازاین‌ها گذشته، ما ردیف بودجه‌هایی داریم که باید هرکدام از آنها در جای خود صرف شوند، به عنوان مثال بودجه دومیلیاردتومانی به ساز و رپرتوار اختصاص یافته است که باید درهمین زمینه صرف شود و نمی‌شود این بودجه را مثلا صرف ارتقای ارکستر سمفونیک تهران کرد".


علی ترابی درپاسخ به سوالی درباره این که بودجه جشنواره امسال چقدر بوده است نیز گفت: "ما یک میلیاردتومان از طریق بلیت فروشی درآمد خواهیم داشت و یک میلیارد تومان نیز بودجه‌ای است که دراین دوره به جشنواره اختصاص یافته است".


ستایشگر دبیر بخش "نسلی دیگر" در پاسخ به این سوال که چرا سال گذشته از فعالیت در جشنواره استعفا دادید و با ارسال نامه ای جشنواره را کوبیدید ولی امسال دوباره به همین سمت بازگشته‌اید گفت: "واقعیت این است که ما درعرصه موسیقی دچار فرادستی شده‌ایم و برگزاری برنامه ها و فعالیت‌های ما درعرصه موسیقی عمدتا توسط کسانی که جایگاه قانونی ندارند وتو می‌شود، جشنواره موسیقی فجر نیز در چنین شرایطی برگزار می‌شود. ضمن این که سال گذشته اعمال سلایق مختلف آزاردهنده شده بود و من تصمیم به کناره‌گیری گرفتم. اما امسال با دعوتی که از سوی انجمن موسیقی از من شد تصمیم گرفتم بار دیگر دراین بخش حضور یابم وبتوانم انتقادات سال گذشته خود را برای بهتر شدن سطح کیفی جشنواره لحاظ کنم".


این نشست با سوالی از سوی برخی خبرنگاران مبنی بر غیبت بزرگان عرصه موسیقی ایران دستخوش حاشیه شد، به طوری که برخی خبرنگاران به این مسئله اعتراض کردند که چرا دستمزدها این قدر اندک است که بزرگان موسیقی حاضر به اجرای برنامه در جشنواره نمی‌شوند که ارجمند دراین‌باره گفت: "این‌طور نیست و امسال قرار است بزرگانی چون وحید تاج، سیناسرلک، علیرضا وکیلی منش و... در این جشنواره حضور یابند که این صحبت وی باز هم با حواشی زیادی مواجه شد".


چند خبرنگار با اشاره به این که هنرمندان نامبرده بزرگان موسیقی ایران نیستند، به این مسئله اعتراض کردند و از جای خالی هنرمندانی چون داریوش طلایی،مجید کیانی، مسعود شعاری،حسین علیزاده و...نام بردند که ارجمند درمقابل این اعتراضات گفت: "توهین کردن به هنرمندان کار قشنگی نیست، وقتی شما این هنرمندان جوان را این طور تخطئه میکنید دیگر چه می توان گفت؟!"


علی ترابی نیز دراین نشست با اشاره به این برگزیدن عنوان بین‌المللی برای یک جشنواره کار غلطی است که به اشتباه جا افتاده است گفت: "اخیرا از برخی می‌شنوم که ارکستر سمفونیک ما را هویت موسیقی ایران می‌دانند که باید بگویم دراین زمینه با آنها هم عقیده نیستم و براین باورم که هویت موسیقی ما آثار کیفی و ارزنده ای است که دراین سال ها چه در قالب ارکسترال و چه در قالب های دیگر ارائه شده است".


ارجمند هم‌چنین درباره شرایط حضور بانوان در شهرستان ها نیز گفت: "این مشکل اخیرا حل شده است، کما این که در جشنواره شهناز که اخیرا برگزار شد بانوان توانستند در اصفهان به روی صحنه بروند. درواقع ما سعی کرده ایم تا جایی که می توانیم مقابل لغوهای قانونی بایستیم و به نظرم این حرکت تا حدود زیادی نیز صورت گرفته است با این حال حضور بانوان در جشنواره موسیقی فجر نیز بدون اشکال و مانع است و آنها می توانند به فعالیت خود بپردازند".


او اضافه کرد: "ما بعد از سی وپنج سال هنوز سند چشم انداز موسیقی نداریم و متاسفم که بگویم سمت بخشی را در کشور به عهده دارم که حتی از سوی برخی به رسمیت نیز شناخته نمی شود.با این حال تمایل زیادی به تدوین این سند درآینده نزدیک داریم.ضمن این که به تازگی شروع به نوشتن اساسنامه ای برای جشنواره کرده‌ایم".


ارجمند درباره گنجاندن موسیقی راک به جشنواره و خارج کردن آن از حیطه موسیقی زیرزمینی نیز گفت: "شاید باورتان نشود ولی اولین کسانی که دراین زمینه مخالفت کرده اند خود هنرمندان موسیقی بوده اند، با این حال تلاش کرده ام تا عرصه دراین زمینه نیز باز شود".


علی ترابی در پاسخ به این سوال که آیا صحت دارد که یکی از گروه های بانوان با دستمزد سه میلیون تومانی به روی صحنه می‌روند گفت: "این مسئله به هیچ وجه صحت ندارد و امکان پذیر نیست که دستمزد یک گروه ده نفره این قدر باشد. ولی واقعیت این است که با کاهش دستمزد اخیرا مواجه بوده ایم. ضمن این که متاسفم بیشترین بلیت فروشی ما از طریق کنسرت های پاپی است که در جشنواره برگزار می شود، متاسف ازاین نظر که به دیگر جنبه های موسیقی ما به آن شکلی که باید از سوی مخاطبان توجهی نشده است".


ارجمند در ادامه این نشست درباره لغو برخی از کنسرت ها در ماه های اخیر نیز گفت: "خیلی دارم دراین باره سکوت می کنم ولی انگار دامن زدن به این مسئله تمامی ندارد، با این حال باید بگویم لغو نود و هشت درصدی کنسرت‌ها به شرکت‌های کنسرت‌گذار برمی گردد و اگر لازم باشد روزی اسامی این شرکت‌ها را نیز اعلام خواهم کرد، ضمن این که خواننده ای را می‌شناسم که اگر تا دوازده شب و یک روز پیش از برگزاری کنسرتش، فلان مبلغ به حسابش واریز نشود، گوشی‌اش را خاموش می‌کند و چندین هزار نفر را پشت در سالن‌های کنسرت می‌گذارد. اگر لازم باشد به افشاگری نام این شرکت‌ها و خوانندگان می‌پردازم".


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب