شهرهای دوستدار کتاب معرفی شدند/ معرفی پایتخت کتاب ایران تا پیش از برگزاری نمایشگاه سی و هفتم

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، نشست خبری «شهرهای راهیافته به مرحله نهایی نهمین دوره پایتخت کتاب ایران» پیش از ظهر امروز در معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
در ابتدای این نشست، مدیرکل مجامع و فعالیت های فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: سال گذشته، «سمنان» به عنوان پایتخت کتاب ایران انتخاب شد و پیش از آن هم شهرهای نیشابور، یزد، شیراز، بوشهر، اهواز و سنندج این عنوان را در ادوار گذشته به خود اختصاص دادند.
علیرضا نوری زاده افزود: امسال ۴۷ شهر به مرحله داوری رویداد پایتخت کتاب ایران راه پیدا کردند. قابلیت شبکه سازی برنامه ها و این که برنامه ها مختص یک گروه خاص نباشد از جمله معیارهای داوری بود. فعالیتهای شهر پایتخت کتاب باید قابلیت الگوبرداری داشته باشد و از طرف دیگر زمانبندی برنامه ها را نیز رعایت کرده باشد.
وی اظهار کرد: شهرهای دوستدار کتاب در این دوره مشخص شده اند و برای اولین بار یک تقسیم بندی اجرا شده است. شهرهای «دوستدار کتاب» در حقیقت نامزدهای پایتخت کتاب هستند که بعد از این نشست، داوران با حضور در شهرها برنامه های که در سامانه ارائه شده است را ارزیابی خواهند کرد و در نهایت در جلسه ای پیش از آغاز سی و هفتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهرانو با حضور داوران و اعضای شورای سیاستگذاری این رویداد نهمین پایتخت کتاب معرفی خواهد شد.
نوریزاده اظهار کرد: ما شهرهایی داریم که تلاش آنها استمرار دارد و مدام در جشنواره شرکت می کردند اما چون رقابت تنگاتنگ بود جزوه شهرهای دوستدار کتاب اعلام نشدند . ما این شهرها را در دایره «شهرهای مشتاق کتاب» قرار داده ایم. علاوه بر این، دو شهر «زیر چتر کتاب» هم انتخاب شده اند. این دو شهر بسیار علاقهمند هستند تا فعالیتهای خود را نشان دهند اما این برنامهها نیاز به یک محیط فیزیکی دارد. اگر این محیط فیزیکی مثلاً یک کتابفروشی در اختیار آنها قرار بگیرد میتونند در دسته شهرهای دوستدار کتاب قرار بگیرند. ما متعهد شده ایم که در این دو شهر زیر چتر کتاب، کتابفروشی ایجاد شود.
وی در ادامه گفت: بهشهر، لاهیجان، شاهینشهر، قزوین، ارومیه و در نهایت اوز( در منطقه لارستان فارس) شهرهای دوستدار کتاب هستند که از بین این شهرها، نهمین پایتخت کتاب ایران انتخاب خواهد شد. همچنین چهار شهر خوی، سیرجان، سبزوار و فومن شهرهای مشتاق کتاب هستند و در نهایت درو شهر رابر و فهرج در استان کرمان هم در دایره شهرهای «زیر چتر کتاب» قرار میگیرند.
حسن حاج زینالعابدینی عضو هیئت علمی گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه شهید بهشتی و از داوران این روداد نیز گفت: در سطح وزات فرهنگ و اراشد اسلامی، از دهه ۹۰ مباحثی مثل انتخاب پایتخت کتاب، جام باشگاهی کتابخوانی کودک و نوجوان، روستاها و عشایر دوستدار کتاب،شهرهای دوستدار کتاب و... مطرح شد. از سال ۲۰۰۱ یونسکو به همراه «ایفلا» و انجمن بینالمللی قلم طرحی را در نظر گرفتند که بر مبنای آن هر سال شهری را به عنوان پایتخت جهانی کتاب معرفی کنند و تاکنون هم این طرح ادامه پیدا کرده است.
وی اظهار کرد: در کشور ما هم بحث انتخاب شهرهای دوستدار کتاب و طرح های اجرایی آن باعث ایجاد فضای شادابی در حوزه کتابخوانی شده است. شهرهای پایتخت کتاب ما میتوانند الگوهای خیلی خوبی برای سایر کشورها باشند. امسال در کنار پایتخت کتاب، شهرهای دوستدار کتاب، دو گروه «شهرهای مشتاق کتاب» و «زیر چتر کتاب» هم اضافه شد که بسیار اتفاق خوبی است. در قالب طرح «شهرهای زیر چتر کتاب» شهرهایی که فاقد کتابفروشی هستند اما ظرفیت گسترش فعالیتهای کتابخوانی دارند به ویژه درمناطق محروم مورد توجه قرار میگیرند.
سرپرست معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز عنوان کرد: تمام این تلاش ها با این هدف است که در نهایت کتابها خوانده شوند این یک طرح چندوجهی است و باید نکات متفاوتی را درنظر گرفت.گاهی شرایط اقتصادی به گونهای است که دولت باید حمایت اقتصادی داشته باشد و گاهی حمایتها باید مثل چنین رویدادهایی معنوی باشد.
محسن جوادی گفت:شروع جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب، دوره معاونت امور فرهنگی دکتر صالحی، شکل گرفت و ادامه پیدا کرد. کل فرایند پیچیدهای که از نوشتن تا ویرایش و چاپ و توزیع وجود دارد، برای این است که کتاب خوانده شود، به همین دلیل این بخش، زنجیره پایانی و نتیجه دادن تولید کتاب است.
وی افزود: خیلی روی اعتبارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تمرکز نکنیم و رابطهای بین نهادهای دولتی و عمومی و اشخاص به این حوزه داشته باشیم، تمهیدات اولیه اندیشیده شده و امیدوارم، فضای کار در این حوزه بازتر شود.
انتهای پیام/

کتاب «معبد زیرزمینی» به چاپ چهل و چهارم رسید
