پاریس و یک چالش تسلیحاتی بزرگ/ اروپا زیر چتر امنیتی فرانسه میرود؟

به گزارش خبرگزاری آنا، «امانوئل مکرون» رئیسجمهور فرانسه طی هفتههای اخیر، بارها بر لزوم استقلال راهبردی و دفاعی اروپا از آمریکا تأکید کرده است. همین مسئله، سؤالات و ابهاماتی را در خصوص آینده امنیتی-نظامی اروپا مطرح ساخته که پاسخ به آنها چندان آسان به نظر نمیرسد.
فرانسه طبق رتبهبندی سالانه «گلوبال فایر پاور» هفتمین ارتش قدرتمند جهان و قویترین در اتحادیه اروپا محسوب میشود
با افزایش چالشهای امنیتی در اتحادیه اروپا، این پرسش مطرح است که آیا اساساً فرانسه از توانایی نظامی لازم برای رهبری یک ابتکار دفاعی مشترک برخوردار است؟
در جایگاه رئیسجمهور فرانسه، مکرون این کشور را در کانون «ابتکارات بازتسلیح اروپا» - مخصوصاً پس از بروز نشانههایی از نزدیکی میان ایالات متحده و روسیه - قرار داده است.
همزمان با کاهش حمایت نظامی آمریکا از اروپا و افزایش تهدیدهای روسیه علیه امنیت این قاره، اتحادیه اروپا به سمت «افزایش بودجه دفاعی» و «تجمیع منابع برای پروژههای دفاعی مشترک بین اعضای خود»، سوق پیدا کرده است.
فرانسه طبق رتبهبندی سالانه «گلوبال فایر پاور» هفتمین ارتش قدرتمند جهان و قویترین در اتحادیه اروپا محسوب میشود.
بااینحال، علیرغم بلندپروازیهای آقای مکرون، این پرسش مطرح است که آیا ارتش فرانسه توانایی رهبری این ابتکار را دارد یا خیر.
کشورهای اروپایی عضو پیمان آتلانتیک شمالی هرگز خود را بهعنوان متغیری وابسته به پاریس تلقی نخواهند کرد
پاسخ این سؤال به صورت کلی مثبت نیست. نباید فراموش کرد که بسیاری از کشورهای اروپایی مانند آلمان و ایتالیا بر اساس رقابت سنتی-تاریخی خود با فرانسه هرگز زیر بار حضور در چتر دفاعی -نظامی فرانسویها نخواهند رفت؛ ضمن آنکه میان فرانسه و آلمان، بر سر برخی پروژههای تسلیحاتی و دفاعی ناتو اختلافنظر وجود دارد.
در چنین شرایطی، کشورهای اروپایی عضو پیمان آتلانتیک شمالی هرگز خود را بهعنوان متغیری وابسته به پاریس تلقی نخواهند کرد. فراتر از آن، مکرون در طول دوران حضور خود در قدرت نشان داده که توانایی لازم برای هدایت یک جریان، ساختار یا مجموعه در اروپا را ندارد. این مسئله، خود را در جریان اصلاحات اقتصادی مکرون در فرانسه نشان داد.
نکته دیگر اینکه بحرانهای دفاعی و نظامی فرانسه همچنان (باوجود گذشت حدود هشت سال از حضور مکرون در مسند قدرت) به قوت خود باقی است. امانوئل مکرون، از زمان انتخابش در سال ۲۰۱۷، بودجه دفاعی فرانسه را به میزان قابلتوجهی افزایش داده است.
کشور فرانسه طبق قانون «برنامهریزی نظامی برای سالهای بین ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۵» بودجهای ۲۹۵ میلیارد یورویی به بخش دفاعی خود اختصاص داده است. بااینحال، علیرغم این سرمایهگذاریها، فرانسه همچنان در حال تلاش برای جبران عقبماندگیهای خود است. سناتور «سدریک پرین» عضو حزب جمهوریخواه و رئیس کمیته دفاعی سنا، ضمن اذعان به پیشرفتهای انجامشده، تأکید کرد که بودجه اختصاصیافته همچنان «برای مقابله با چالشهای جدید» مثل تهاجمی شبیه به جنگ اوکراین در سال ۲۰۲۲ ناکافی است.
انتهای پیام/