۰۲/ ارديبهشت /۱۴۰۴
14:38 20 / 01 /1404
در یک پژوهش انجام شد؛

بررسی تاثیر عملکرد لجستیک بر روی توسعه پایدار کشور‌های نوظهور

بررسی تاثیر عملکرد لجستیک بر روی توسعه پایدار کشور‌های نوظهور
ادبیات گسترد‌ه‌ای در خصوص نقش توسعه انسانی در فرآیند رشد و توسعه اقتصادی وجود دارد که نشان می‌دهد توسعه انسانی معیشت، سواد و سلامتی نقش کلیدی در فرآیند توسعه دارد.

به گزارش خبرگزاری آنا، لجستیک ( Logistics) به حرکت خدمات، مواد، اطلاعات و پول در یک زنجیره تأمین گفته می‌شود. لجستیک شامل حرکت در داخل یک مجموعه، نظارت بر ورود و خروج محموله‌ها و کالاها، و جریان اطلاعات در سرتاسر زنجیره تأمین می‌شود.

در دهه­‌های اخیر، عملکرد لجستیک کشور‌ها برای نیل به توسعه پایدار، مورد توجه جدی واقع شده ­است. ایجاد کریدور‌های تجاری و بهبود زیرساخت‌های حمل­‌ونقل از جمله هدف‌گذاری­‌های مهم برخی کشور‌ها در سال‌های اخیر بوده است که جغرافیای توسعه در سال‌های آینده را تعیین و برخی کشور‌های دیگر را با چالش انزوای اقتصادی رو‌به‌رو خواهد کرد.

پژوهشگران در مقاله‌ای با عنوان «بررسی تاثیر عملکرد لجستیک بر روی توسعه پایدار کشور‌های نوظهور: رویکرد فضایی» به این موضوع پرداخته‌اند که امروزه رشد و توسعه اقتصادی کشورها، منوط به میزان فعالیت آنها در تجارت‌های جهانی و حضور در اتحادیه‌ها و همکاری‌های تجاری و سرمایه‌گذاری است.

در جریان این فرآیند تجارت و تعامل، دانش، تکنولوژی، کارایی، فن مدیریت، سلیقه‌ها، تجارب، مسیر حرکت بازارها، قوانین نوین، سیستم‌های مالی جدید، ظرفیت‌ها و مشارکت‌ها بین جوامع تبادل شده و اقتصاد‌ها در معرض رشد و توسعه جهانی قرار می‌گیرند.

 کریدورهای حمل‌ونقل و تجارت 

گوشتیران
قالیشویی ادیب

به زعم این پژوهش کریدور‌های حمل ونقل و تجارت از مهمترین هدف‌گذاری‌ها کشور‌های مختلف در سال‌های اخیر بوده است. ایجاد همکاری‌های تجاری و سرمایه‌گذاری مشترک همراه با ایجاد بازار‌ها و سیستم حمل‌ونقل مشترک از جمله راهبرد‌های کشور‌ها برای توسعه اقتصادی خود بوده است.

در این پژوهش آمده است که عملکرد کشور‌ها در این حوزه تحت عنوان عملکرد لجستیکی بیان می‌شود. برخورداری از لجستیک مناسب به دلیل کاهش هزینه‌های حمل‌ونقل، بهبود دسترسی به بازار‌ها و مواد خام، تحقق سرمایه‌گذاری‌های مشترک، گسترش بازار‌های فروش صنایع محلی، کاهش زمان سفر، کاهش ازدحام، و بسیاری مزایای دیگر، می‌تواند منجر به بهره وری بیشتر و افزایش بازده اقتصادی شود.

به گفته این پژوهش این موضوع در رقابت‌های اقتصاد بین‌المللی هم اهمیت زیادی دارد و کشور‌هایی که از زیرساخت‌های تجاری و حمل‌ونقل بهتری برخوردار هستند، باتوجه به کاهش قیمت تمام شده محصول، می‌توانند قیمت رقابتی‌تری را برای محصول خود تعیین‌کنند و سهم بازار خود را افزایش دهند.

توسعه زیرساخت‌های تجاری و حمل‌ونقل

بهبود عملکرد لجستیک در یک کشور، موجب بهبود توسعه پایدار در کشور مجاور می‌شود

این پژوهش مطرح کرده است که در اولویت قرار دادن توسعه زیرساخت‌های تجاری و حمل‌ونقل برای کشور‌های نوظهور جهت ادامه فرآیند توسعه پایدار از توصیه‌های مهم این مطالعه می‌باشد. نکته مهم دیگر در این خصوص این است که بر اساس نتایج تحقیق، بهبود عملکرد لجستیک در یک کشور، موجب بهبود توسعه پایدار در کشور مجاور می‌شود.

به زعم این پژوهش سرمایه‌گذاری‌های مشترک و تفاهم‌نامه‌های همکاری برای بهبود زیرساخت‌های تجاری برای کشور‌های همجوار از توصیه‌های مهم دیگر این مطالعه می‌باشد. در سال‌های اخیر سرمایه‌گذاری‌های زیادی در خصوص ایجاد کریدور‌های حمل‌ونقل در جهان مخصوصا منطقه آسیا و خاورمیانه انجام شده است که مسیر توسعه در سال‌های آینده را مشخص و برخی کشور‌ها را با چالش‌های جدی رو‌به‌رو خواهد ساخت.

از نتایج دیگر این پژوهش، تاثیر مثبت آزادی اقتصادی بر روی توسعه پایدار در کشور‌های مورد بررسی است. شاخص آزادی اقتصادی مورد استفاده در این مطالعه مربوط به گزارش بنیاد فریزر بوده و شامل اندازه دولت، ساختار قانونی امنیت حقوق مالکیت، دسترسی به نقدینگی سالم، آزادی تجارت خارجی و کارایی قوانین مالی، بازار کار و تجارت می‌شود.

در این پژوهش به این نکته نیز اشاره شده است که شاخص آزادی اقتصادی ارتباط نزدیکی به رویکرد دولت‌ها و عملکرد آنها دارد و دولت‌های مداخله‌گر و بزرگ، موانع جدی برای توسعه کشور‌ها ایجاد می‌کنند.

در ادامه این پژوهش آمده است که با رشد اندازه دولت، کسری بودجه تشدید و دور باطل چاپ پول و تورم شروع می‌شود و همچنین در این شرایط امنیت حقوق مالکیت تضعیف می‌شود که ریسک سرمایه‌گذاری‌ها را به شدت افزایش می‌دهد.

به زعم این پژوهش دولت بزرگ و مداخله‌گر نه تنها آزادی عمل بخش خصوصی در حوزه تجارت و تولید را محدود می‌کند بلکه با جذب و مصرف بخش مهمی از منابع اقتصاد، منابع در دسترس بخش خصوص را محدود می‌کند و لذا فرآیند سرمایه‌گذای و رشد اقتصادی را با موانع جدی رو‌به‌رو می‌سازد.

در پایان این پژوهش آمده است که تنها انسان‌های باسواد و سالم متضمن حرکت جامعه به سمت توسعه خواهند بود. ادبیات گسترد‌ه‌ای در خصوص نقش توسعه انسانی در فرآیند رشد و توسعه اقتصادی وجود دارد که نشان می‌دهد توسعه انسانی معیشت، سواد و سلامتی نقش کلیدی در فرآیند توسعه دارد.

این پژوهش به کوشش هیثم مزعل علک (دکتری توسعه اقتصادی دانشگاه ارومیه)، یوسف محمدزاده و صمد حکمتی فرید (دانشیار اقتصاد دانشگاه ارومیه) انجام شده است.

انتهای پیام/

ارسال نظر