سرمایهها خارج از کشور نرفته اند همین جا به دنبال سرمایه گذار باشید!/ ریالهای بازار طلا و ارز کجاست؟

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا، با تشدید تقاضا و حضور مردم در بازارهای ارز و طلا، توجه مدیران دولتی از سالهای گذشته به سمت سرمایههای در گردش این بخش بیشتر جلب شد و حتی برنامههایی را برای جمعآوری این مبالغ تدارک دیدند. از تشویق دولت برای ورود مردم به بازار سرمایه و تالار شیشهای گرفته تا برنامههای خودروسازان برای پیش فروش تولیدات خود. از سال گذشته نیز با رشد چشمگیر نرخ ارز، بیش از پیش نگاهها به سمت ارز و طلای موجود در منازل جلب شد و حتی مقامات غیردولتی نیز در این باره اظهارنظرات جالبی ارائه دادند.
بسیاری از این افراد ورود سرمایههای خرد مردم به چرخه اقتصادی را واجب دانسته و رویکرد افرادی که با این نظر مخالفند را نامناسب توصیف کردند. با شروع سال جدید و اعلام شعار سال جدید توسط مقام معظم رهبری، اهمیت سرمایهگذاری و جلب توجه سرمایهگذاران، بیشتر مورد تامل قرار گرفت و برخی معتقدند یکی از راهکارهای بهبود سرمایهگذاری در اقتصاد، جذب همین سرمایههای خرد مردمی و راهبری آن برای تقویت اقتصاد و تولید کشور است.
سرمایه هنوز در بانکهاست
آلبرت بغزیان، کارشناس اقتصادی در گفتوگو با خبرنگار آنا، درباره بحث هدایت سرمایههای خرد به چرخه اقتصاد، گفت: در وهله نخست معتقدم سرمایههای در دست مردم، کمتر از میزانی است که دولت میتواند از سرمایهگذاران داخلی (غیر از مردم) جذب کند. نکته بعدی آن است که نباید از هزینهای که مردم بابت خرید اقلامی مانند طلا، ارز، مسکن، خودرو و ... برای حفظ ارزش پول خود پرداخت کردهاند، غافل شد. به هر حال مردم ریال برای خرید هر یک پرداخت کردهاند و باید پرسید این ریالها الان کجاست؟ طبیعتا مبالغی که مردم برای خرید ارز و طلا پرداختهاند، در بانکها و یا مشغول دست به دست شدن است. یعنی در حال حاضر بانکها سرمایههای ریالی اصلی را دارند و پول ملی کشور به جای اینکه وارد تولید شود در بانک ها خوابیده است. ازاین رو با توجه به نیاز بخش تولید به سرمایه گذاری، باید برنامه جدی برای همین مبالغ فعلی داشت؛ اما هیچکس به این نکته توجهی ندارد.
وی ادامه داد: مسبب اصلی شکلگیری جریان ورود سرمایه به بازار ارز و طلا، خود دولت است؛ ایجاد جذابیت برای این بازارهای موازی توسط دولت با شیوههای مختلف و همچنین ناتوانی در تنظیم بازار، مردم را بر آن داشته تا برای حفظ ارزش سرمایههای خود، دست به تغییر ماهیت آن بزنند که اتفاقی دور از ذهن نیست و نمیتوان آنها را مقصر و یا خطاکار دانست. مهم آن است که این سرمایهها خارج از کشور نرفته و در همین بازار یا در گردش است یا در بانکهاست. مقام معظم رهبری به خوبی اهمیت سرمایهگذاری را تشخیص دادند و باید نگاهی درست و استراتژیک به این مسئله داشت.
مردم از دولت زخمها خوردهاند
به گفته این کارشناس اقتصادی؛ مردم تجربههای ناموفق جدی و متعددی را از اعتماد به توصیه دولتها برای سرمایهگذاری طی سالهای گذشته داشتهاند؛ هنوز بسیاری از افراد در حال زیان دیدن در بورس هستند و سرمایههای بسیاری از افراد در تالار شیشهای از بین رفت. بسیاری از افرادی هنوز خودروهایی که چندین سال قبل پیشخرید کردهاند را تحویل نگرفته و مردمی که مسکن از نهادهای دولتی پیش خرید کردهاند، مدام در حال پرداخت برای چند متر سقفی هستند که تا حالا حتی یک متر آن را ندیدهاند.
به گزارش آنا؛ به تمامی این تجربهها اگر بخواهیم عملکرد دولت چهاردهم طی چند ماه گذشته را اضافه کنیم، بدیهیست که مردم نباید به دولتی که نتوانسته حتی قیمت صیفیجات را کنترل کند، اعتماد کرده و چند قران سرمایه خود را در دست او قرار دهند؛ بنابراین دولت اگر به دنبال سرمایهگذار است، باید سراغ راضی کردن همین فعالان اقتصادی فعلی داخلی که بارها سرمایههای خود را در اقتصاد نامطمئن فعلی از دست دادهاند، برود. هر چند که فعالان اقتصادی در این مدت یکی پس از دیگری در حال زیان دیدن و ورشکستگی هستند و خطهای تولید در حال توقف! دلیل اصلی این شکست مهم هم تورم، عدم تثبیت نرخ ارز و افزایش محدودیت برای تولید به دلیل موانع تحریمی خارجی است. در چنین شرایطی حتی نمیتوان روی سرمایهگذاران داخلی حسابی باز کرد.
انتهای پیام/