وزیر نیرو در کانون استیضاح/ صباغیان: با ابزارهای مجلس بحران آب یزد را مدیریت میکنیم

خبرگزاری آنا ـ حسین بوذری؛ مسئله آب در استان یزد پس از تخریب خط انتقال در تاریخ ۱۶ و ۱۷ فروردین، تخریب خط لولهای که آب را از اصفهان به یزد منتقل میکرد، منجر به بروز یک بحران جدی در استان یزد شد.
آب شرب استان یزد به شدت به منابع حوضه زایندهرود وابسته است و این تخریب، تأمین آب این استان را در شرایط بحرانی قرار داده است.
با وقوع این مسئله جدی، تعطیلی مراکز دولتی و آموزشی در یزد برای دو روز به حالت اجرایی درآمد.
محمدعلی شاهحسینی معاون منابع انسانی و مدیریتی استاندار یزد اعلام کرد که دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی از ۱۶ تا ۲۱ فروردین به شیوه غیرحضوری اداره خواهند شد، با این وجود، مراکز درمانی و برخی شعبههای بانکها به فعالیت خود ادامه خواهند داد.
براساس اعلام شرکت آب منطقهای استان یزد ایستگاههای پمپاژ شماره سه و چهار در محدوده شهرستان ورزنه هدف حمله قرار گرفتهاند، این اقدام شوک بزرگی به تأمین آب یزد وارد کرده است.
البته شهرستانهای ابرکوه، خاتم و مروست بهدلیل برخورداری از منابع آبی مستقل، از این وضعیت متأثر نشدهاند و فعالیتهای روزمره در این شهرستانها به طور عادی ادامه دارد.
با وجود تنوع شهرستانها، همچنان ۹ شهرستان دیگر به شدت تحت تأثیر بحران قرار گرفتهاند.
وابستگی به منابع آبی زایندهرود
با توجه به تشدید بحران خشکسالی در اصفهان، افراد محلی بارها نسبت به سهمآبه کشاورزان و تأمین آب زایندهرود اعتراض کردهاند.
مسئولان یزدی اعلام کردند که با لحاظ ۵۰ درصد وابستگی به آب انتقالی، چاهها و منابع آبی موجود در یزد نمیتوانند پاسخگوی نیازهای جمعیت این استان باشند.
وضعیت قرمز کنونی ایجاب میکند که از بروز بحرانهای بیشتر جلوگیری شود، این موقعیت اضطراری نیاز مبرم به برنامهریزی جامع و مدیریت مناسب منابع آبی را در استان یزد نمایان میسازد تا از تبعات جدی ناشی از بحران آب جلوگیری شود.
به گفته نماینده مردم یزد در مجلس، دو دستگاه بستهبندی آب به تازگی وارد استان شدهاند تا به نیاز مصرفکنندگان پاسخ دهند.
متأسفانه تخریب و حمله به خط انتقال آب در استان یزد به یک معضل مداوم تبدیل شده است و افرادی با انگیزههای مالی بارها این خط زندگیبخش را هدف قرار داده و این اقدام نهتنها غیراخلاقی، بلکه به وضوح بر حقوق مردم یزد تأثیر منفی گذاشته است.
با توجه به اینکه منابع آب حوضه زایندهرود در استان اصفهان، تأمینکننده اصلی آب استان یزد هستند، انتظار میرود که مسئولان کشوری تدابیر لازم برای مدیریت مشکلات کشاورزان شرق اصفهان را اتخاذ کنند تا از تهدید و تعرض به این خط حیاتی جلوگیری شود و منبع یگزینی هم برای تأمین آب شرب استان یزد اندیشیده شود.
از آغاز تأسیس خط انتقال، بیش از ۵۰ بار این زیرساخت مورد حمله قرار گرفته است که نشانهای از ضرورت همکاری بیناستانی برای غلبه بر این چالش است، این همکاری میتواند مانع وقوع حوادث مشابه در آینده و تشدید مشکلات تأمین آب شرب در یزد شود.
خبرنگار آنا با این مقدمه گفتوگویی را با محمدرضا صباغیان بافقی نماینده مردم یزد در مجلس شورای اسلامی ترتیب داده است.
صباغیان بافقی درباره اینکه با توجه به بحران آب ناشی از تخریب خط انتقال، چه اقداماتی در سطح ملی و استانی در حال انجام است تا شرایط تأمین آب شرب یزد به حالت عادی بازگردد؟ اظهار کرد: طبیعتاً قطع خط آب یزد در ایام عید نوروز و ماه مبارک رمضان خسارت بسیاری را به مردم وارد و آنان را با مشکل تأمین آب شرب مواجه کرد.
وی اضافه کرد: البته در مدت طی شده مسئولان استان یزد به شدت پیگیر رفع این مشکل بودند و معاون امنیتی وزیر کشور به یزد سفر و جلساتی را با مسئولان استان یزد برگزار کرده و مقرر شده آب از طریق تانکر از استانها و شهرهای مجاور به یزد انتقال یابد.
نماینده مردم یزد در مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه مشکل تا حدی برطرف شده است، متذکر شد: البته تا رفع کامل مشکل انتقال آب به استان یزد، خسارت، مرمت و تعمیر که رقم بالای ۲۵۰ میلیارد تومان برای آن برآورد شده، ممکن است دو ماه به طول بینجامد.
صباغیان بافقی در پاسخ به سؤال دیگر که آیا نمایندگان مردم یزد در مجلس برنامهای برای تصویب لوایح یا مقررات خاصی برای حفاظت از زیرساختهای آبی و جلوگیری از وقوع چنین بحرانهایی در آینده دارند؟ بیان کرد: قوانین داریم و مدنظر هم خواهیم داشت، اما این قوانین باید اجرایی شوند، متأسفانه مسئولان استان اصفهان کوتاهی کردهاند و قوه قضائیه باید ورود و با سهلانگاران برخورد کند.
وی افزود: باید مشخص شود که چه کسانی در این مرحله لوله انتقال آب از اصفهان به یزد را تخریب کردهاند و عامل این تخریب بودهاند و چه افرادی پیش از این موجب تخریب خط لوله انتقال آب بودهاند و برخورد لازم صورت بگیرد و این افراد پاسخگو باشند و رها نشوند و مطمئناً اگر رها شوند طولی نخواهد کشید که شاهد این وضعیت در آینده خواهیم بود.
نماینده مردم یزد در مجلس شورای اسلامی درباره اینکه ممکن است نمایندگان وزیر نیرو را پاسخگوی بحران ایجاد شده در استان یزد کنند؟ گفت: به هر صورت تلاش میکنیم از طریق ابزارهای قانونی مجلس برای رفع مشکل یزد و جلوگیری از تکرار این بحران استفاده کنیم.
صباغیان بافقی درباره اینکه چرا با وجود وابستگی ۵۰ درصدی تأمین آب آشامیدنی یزد به لولههای منتقلکننده از اصفهان، هنوز منبع جایگزینی برای جبران این آب وجود ندارد و چه اقداماتی برای ایجاد منابع جدید در دست بررسی است؟ تبیین کرد: باید آب شرب برای استان یزد بدون نیاز به سایر استانها دیده میشد، اما متأسفانه دیده نشده و اقدامات لازم هم در این زمینه صورت نگرفته است.
وی تشریح کرد: قبلاً با کلنگزنی صورت گرفته، مقرر شد از طریق دریای عمان، آب به استان یزد برسد و هم از مسیر خط دوم انتقال آب از کوهرنگ به یزد که هیچکدام از این اقدامات عملیاتی نشده است.
انتهای پیام/