۰۱/ ارديبهشت /۱۴۰۴
کارنامه معاونت برون‌مرزی رسانه ملی در ماه رمضان؛

از قدیمی‌ترین مسابقه بین‌المللی قرآنی تا تلاوت قرآن در میان ویرانی‌های غزه

از قدیمی‌ترین مسابقه بین‌المللی قرآنی تا تلاوت قرآن در میان ویرانی‌های غزه
برگزاری هجدهمین دوره مسابقه تلویزیونی بین‌المللی قرآنی «إن للمتقین مفازا» در شبکه الکوثر در کنار پخش تلاوت قرآن از کنار خرابه‌های شهر غزه، از جمله برنامه‌های شاخص معاونت برون‌مرزی صدوا سیما در ماه مبارک رمضان امسال بود.

به گزارش خبرنگر خبرگزاری آنا، همزمانی ماه بهار قرآن و آغاز بهار طبیعت، در کنار اهمیت و جذابیت برنامه‌های رقابتی، سبب شد تا معاونت برون مرزی سازمان صداوسیما، توجه ویژه‌ای به مسابقات قرآنی بین‌المللی در ماه مبارک رمضان داشته باشد. در نتیجه این رویکرد، شمیم قرآن، فضای بین المللی در ورای مرز‌ها را معطر نموده و نظر مخاطبان بسیاری را در کشور‌های اسلامی به خود جلب کرده است. در ادامه، برخی برنامه‌های این شبکه‌ها با محوریت قرآن، مسابقات و رویداد‌های قرآنی مورد اشاره قرار می‌گیرد.

ضیافت الهی در شبکه الکوثر

با فرارسیدن ماه مبارک رمضان، شبکه جهانی الکوثر تدارک ویژه‌ای برای همراهی با مخاطبان و بینندگان خود در نظر گرفت. این ویژه‌برنامه‌ها با نگاهی تبیینی و متفاوت، به مناسبت‌های رمضانی و رویداد‌های مهم این ماه پرداختند. یکی از برنامه‌های شاخص این شبکه، هجدهمین دوره مسابقه تلویزیونی- بین‌المللی قرآنی «إن للمتقین مفازا» است که با حضور قاریان و حافظان برجسته از سراسر جهان برگزار می‌شود.

آنچه که این مسابقه تلویزیونی را به عنوان اولین و قدیمی‌ترین مسابقه بین المللی قرآنی از دیگر مسابقات متمایز می‌کند، زبان عربی آن است که همانا زبان قرآن است. از آن جهت که شبکه جهانی الکوثر به زبان عربی است و اکثر قاریان جهان حداقل‌های زبان عربی را می‌دانند، داوران برنامه همگی به زبان عربی تسلط کامل داشته و از استادان این زبان به حساب می‌آیند. مسابقه قرآنی «ان للمتقین مفازا» که در ماه مبارک رمضان از شبکه جهانی الکوثر پخش می‌شود، هم‌اکنون در حال برگزاری است و به مراحل پایانی خود رسیده است. این مسابقه که در دوره هجدهم خود قرار دارد، رقابتی بین‌المللی بوده که قاریان قرآن از سراسر جهان در آن شرکت می‌کنند.

رقابت‌ها در این دوره، به‌ویژه با وجود مشارکت گسترده قاریان، با شور و اشتیاق فراوان ادامه دارد. این رقابت‌ها با هدف نهاییِ رسیدن به رتبه‌های برتر، شامل مراحل فشرده و تخصصی است که قاریان در آن به رقابت می‌پردازند.

گوشتیران
قالیشویی ادیب

در دوره هجدهم این رویداد، بیش از ۲۶۰ نفر از کشور‌های مختلف برای شرکت در مسابقه ثبت‌نام کرده‌اند که پس از بررسی و ارزیابی، ۹۶ نفر از آنها به رقابت‌های اصلی راه یافته‌اند. هیئت داوران، که از قاریان برجسته قرآن در سطح جهانی تشکیل شده‌اند، مسئول ارزیابی و داوری مسابقات هستند. در هر دوره شش روزه، ۲۴ نفر از قاریان با یکدیگر رقابت می‌کنند و در پایان هر دوره، چهار نفر به مرحله بعدی راه می‌یابند. این مسابقه با حضور داوران بین‌المللی از کشور‌های مختلف، سطحی حرفه‌ای و فنی بالایی پیدا کرده است و قاریان را با چالش‌های بزرگ‌تری روبه‌رو می‌کند تا توانایی‌ها و مهارت‌های خود را در قرائت قرآن به نمایش بگذارند. همچنین، هیات داوران در هر شش روز تغییر می‌کنند که این امر تنوع و تخصص بیشتری به مسابقه می‌بخشد.

از قدیمی‌ترین مسابقه بین‌المللی قرآنی تا تلاوت قرآن در میان ویرانی‌های غزه//

پس از اتمام مرحله مقدماتی، ۲۴ نفر از قاریان به مرحله نیمه نهایی راه یافتند. علاوه بر این، یکی دیگر از قاریان از طریق رای گیری بینندگان به این مرحله خواهد رسید. مرحله نهایی این مسابقه در شب عید فطر برگزار خواهد شد و در این مرحله پنج قاری برتر از پنج کشور مختلف به رقابت خواهند پرداخت تا نفرات اول تا پنجم معرفی شوند و جوایز خود را دریافت کنند.

مسابقه امسال با حضور شرکت‌کنندگانی از ۲۵ کشور مختلف از جمله مصر، عراق، پاکستان، اندونزی، ایران، افغانستان، مالزی، فیلیپین، بحرین، مراکش، لبنان، هند، ترکیه، الجزایر، ساحل عاج، فلسطین، سوریه، آفریقای جنوبی، عربستان سعودی، آلمان، یمن، امارات، دانمارک، تانزانیا و کانادا برگزار می‌شود که این مسابقه را به یک رویداد بین‌المللی تبدیل می‌کند. این رقابت‌ها فرصتی برای مسلمانان سراسر جهان است تا با قرائت قرآن به زبانی مشترک، با یکدیگر پیوند برقرار کنند.

در این دوره از مسابقه، داورانی از کشور‌های یمن و سودان نیز حضور دارند که این حضور، تنوع فرهنگی و علمی بیشتری به رقابت‌ها می‌بخشد. این داوران برجسته، تأثیر چشمگیری در ارتقای سطح فنی مسابقه و تقویت همبستگی مسلمانان در عرصه قرآنی دارند. این رویداد نه تنها به تقویت مهارت‌های قرآنی کمک می‌کند، بلکه به عنوان یک جشنواره فرهنگی، موجب آشنایی بیشتر مردم با قرآن و تلاوت آن می‌شود. این مسابقه تلویزیونی و قرآنی در گروه معارف اسلامی شبکه جهانی الکوثر به مدیریت سید عباس رضوی تولید، یوسف تبریزیان مجری و تهیه‌کنندگی «مفازا» بر عهده سید نعمت‌الله اسماعیلی است.

شبکه جهانی سحر

این شبکه معاونت برون مرزی که برای خیل عظیمی از مخاطبان در سراسر جهان به زبان‌های کردی (کرمانجی و سورانی)، آذری، افغانستان، اردو و بالکان برنامه پخش می‌کند، برگزاری مسابقات قرآنی و برنامه‌هایی معارفی را در دستور پخش قرار داده است که در ادامه به برخی از آنها خواهیم پرداخت.

شبکه سحر افغانستان

این کانال شبکه جهانی سحر، پخش سومین دوره مسابقه قرآنی «اقرا» از شهر کابل افغانستان را در دستور کار خود قرار داد.

سومین دوره مسابقات قرآنی اقرأ که با وجود چالش‌های فراوان تولید در افغانستان، توسط شبکه سحر افغانستان آغاز به کار کرد، دو سال پیش نیز با موفقیت توسط همین شبکه تولید شده بود. این مسابقه امسال با استقبال بی‌نظیری از سوی علاقه‌مندان به قرآن کریم رو‌به‌رو شده و به عنوان محفلی برای تحکیم وحدت و ترویج فرهنگ قرآن‌خوانی شناخته می‌شود.

فراخوان شرکت در این مسابقه بیش از یک ماه به طول انجامید و در این مدت نزدیک به ۸۰۰ نفر از ولایت‌های مختلف افغانستان ثبت‌نام کردند. شرکت‌کنندگانی که از ولایت‌های دور دست بودند، نمونه‌های ویدیویی خود را ارسال کردند تا در مرحله اولیه مورد ارزیابی قرار گیرند.

یکی از نکات برجسته این دوره از مسابقات، فضای استودیویی برنامه است که به گونه‌ای طراحی شده که حس یک محفل قرآنی دلنشین و معنوی را به بینندگان منتقل نماید. این فضا نه تنها برای شرکت‌کنندگان، بلکه برای تماشاگران نیز تجربه‌ای به یاد ماندنی ایجاد کرده است.

داوران این دوره از مسابقات، از چهره‌های بین‌المللی و مجری برنامه، آقای سمیع الله محبی، از کارشناسان برجسته قرآنی هستند. حضور این افراد بر کیفیت و اعتبار مسابقات افزوده است. همچنین، شرکت‌کنندگان از ولایت‌ها و قومیت‌های مختلف افغانستان، نشان‌دهنده فراگیر بودن این رویداد و تأکید بر وحدت ملی است.

با توجه به درخواست‌های مکرر شرکت‌کنندگان و علاقه‌مندان، بخش حفظ قرآن نیز به مسابقات امسال اضافه شد. این بخش با استقبال پرشوری رو‌به‌رو شده و به جذابیت مسابقات افزوده است.

در کنار ضبط مسابقات، آیتم‌های مختلف قرآنی نیز تولیده شده است. یکی از این بخش‌ها، معرفی ۳۰ محفل و موسسه قرآنی در نقاط مختلف افغانستان است. این اقدام نه تنها به ترویج فرهنگ قرآن‌خوانی کمک می‌کند، بلکه نقش مهمی در شناسایی و حمایت از مراکز قرآنی در سراسر کشور دارد.

سومین دوره مسابقات قرآنی اقرأ نه تنها به عنوان یک رقابت قرآنی، بلکه به عنوان محفلی برای وحدت و ترویج فرهنگ قرآن‌خوانی در افغانستان شناخته می‌شود. این مسابقات با حضور قاریان و حافظان از سراسر کشور، فضایی معنوی و دوستانه ایجاد کرده که نه تنها برای شرکت‌کنندگان، بلکه برای تمامی علاقه‌مندان به قرآن کریم فرصتی بی‌نظیر است.

پخش اختتامیه این مسابقه قرآنی در روز عید فطر و با اهدای جوایز به نفرات برنده انجام می‌شود. در جریان این مسابقه به مدت ۱۹ شب، ۵ نفر از شرکت کنندگان در هر شب با یکدیگر به رقایت پرداختند و از شب بیستم و همزمان با شب‌های قدر و ایام شهادت حضرت علی (ع)، رقابت شرکت کنندگان با ۴ نفر ادامه یافته و در روز‌های عید فطر نیز برنده نهایی مشخص می‌شود. عبدالشکور فلاح، ضیا الحق منقاد، سید حمید هاشمی و عبدالعظیم فقیری داوران مسابقه «اقرا» و سید زکی مظفر مهمان ویژه این برنامه هستند. مسابقه «اقرا» با اجرای سمیع الله محبی و تهیه کنندگی سیدناصر حسینی بر روی آنتن است.

از قدیمی‌ترین مسابقه بین‌المللی قرآنی تا تلاوت قرآن در میان ویرانی‌های غزه//

کانال اردوی شبکه جهانی سحر

با استعانت از کلام وحی و در پرتو برکات ماه مبارک رمضان، برنامه قرآنی «اقرا» همچون سال‌های گذشته، در سال جاری نیز بر آنتن شبکه سحر اردو نقش بست. این برنامه با هدف ترویج فرهنگ قرآنی و ایجاد فضایی معنوی در ماه مبارک رمضان، طراحی و اجرا شد. در این دوره از برنامه، داوران برجسته و شناخته‌شده‌ای از شبه قاره هند و پاکستان به عنوان هیئت داوران حضور دارند که عبارتند از:

داور تجوید: استاد حافظ دکتر سید مجتبی رضوی

داور نغمات و الحان: سید صداقت علی

داور حسن صوت: محمد وجاهت رضا

داور وقف و ابتدا: قاری عزادار عباس خان

از نکات برجسته مسابقه «اقرا» در سال جاری تیم اجرایی متخصص برنامه است که توسط تیمی حرفه‌ای و مجرب اجرا می‌شود. این برنامه در یکی از حرفه‌ای‌ترین و شناخته‌شده‌ترین استودیو‌های کشور ضبط و ماهیت بصری برنامه «اقرا» نیز در سال جاری به طور کامل بازطراحی (ری‌برندینگ) شده و گرافیک آن دستخوش تغییرات چشمگیری شده است.

نکته حائز اهمیت مسابقه امسال پخش و پوشش این رخداد قرآنی توسط شبکه ملی پاکستان PTV است.

نکته قابل تامل دیگر در خصوص برنامه قرآنی «اقرا»، توجه ویژه نخبگان پاکستان به این برنامه است. به عنوان نمونه می‌توان به نظر صداقت علی داور بین‌المللی پاکستانی در خصوص مسابقه قرآنی «اقرا» اشاره کرد. این قاری معروف پاکستانی با تمجید از عملکرد مثبت کانال اردوی شبکه سحر در ایام ماه مبارک رمضان، برگزاری مسابقه‌ای قرآنی به سبک و سیاق «اقرا» را به تلویزیون این کشور پیشنهاد داد و گفت: بازخورد‌ها نسبت به این برنامه خیلی خوب است. به طوری که بینندگان پاکستانی چه در داخل و چه در خارج از پاکستان به صراحت می‌گویند که کانال‌های تلویزیونی پاکستان باید از برنامه اقرا و دیگر برنامه‌های کانال سحر الگوبرداری کنند. مسابقه «اقراء» با اجرای باقر رضا کاظمی، تهیه کنندگی فرید کوثریه هر شب به مدت ۶۰ دقیقه و به طور زنده به روی آنتن کانال اردوی شبکه سحر است.

کانال کردی سحر

کانال سحر کردی امسال نیز همچون سال‌های گذشته، اقدام به تولید و پخش مسابقه بزرگ قرآنی «ساباتی نور» کرده است. این مسابقه از ابتدای ماه مبارک رمضان تا سه روز پس از پایان این ماه به‌صورت زنده پخش می‌شود. در این مسابقه، شرکت‌کنندگان از سراسر جهان از جمله نقاط مختلف اروپا، سوریه، ترکیه، عراق و بویژه اقلیم کردستان عراق مشارکت دارند. این برنامه هر روز ساعت ۱۶:۱۵ به وقت ایران به مدت ۷۵ دقیقه پخش می‌شود.

قبل از شروع برنامه مسابقه «ساباتی نور»، برنامه «تلاوت نور» به‌صورت هفتگی از ابتدای رجب تا رمضان پخش شد تا مخاطبانی که قصد شرکت در مسابقه اصلی را دارند، در این برنامه مشارکت نموده و با قوانین قرائت و چگونگی روند مسابقه آشنا شوند. در این مرحله علاقه‌مندان ویدئو‌های خود را برای برنامه ارسال کرده و این فایل‌ها قبل از شروع مسابقه و قبل از ماه مبارک رمضان در اختیار داوران قرار گرفته است و در نهایت برگزیدگان وارد مسابقه شده‌اند.

در این دوره، با توجه به اطلاع رسانی به موقع از طریق فضای مجازی، رادیو و تلویزیون کردی و همچنین تبلیغات محیطی در اقلیم کردستان عراق با همراهی دفتر سازمان صداوسیما در اربیل تعداد شرکت کنندگان اولیه بالغ بر ۱۰۳۱ نفر بود که بر اساس امتیاز دهی، ۱۰۴ نفر به مرحله بعدی راه پیدا کردند.

ویژگی خاص مسابقه قرآنی ساباتی نور امسال این است که شرکت کنندگان از نقاط مختلف جهان هستند و این موضوع بیش از پیش، بر بین المللی بودن این مسابقه تاکید دارد.

در این دوره، با توجه به وقایع منطقه به خصوص حوادث بعد از طوفان الاقصی آیتم‌های ویژه‌ای در غزه و جنوب لبنان توسط شبکه تولید شد که مورد توجه مخاطبین این برنامه قرار گرفت. این بخش شامل تلاوت‌های کوتاه اختصاصی از افراد گوناگون با سنین مختلف در کنار ویرانه‌های ناشی از حملات رژیم صهیونی در غزه و جنوب لبنان بود.

حضور این افراد که ایستاده در فضای این روز‌های منطقه به تلاوت قرآن می‌پردازند، درحالیکه داغدار جنایت‌های رژیم کودک‌کش صهیونی هستند نشان می‌دهد که راه و جبهه مقاومت باوجود تمامی مصائب، زیر سایه قران کریم همچنان پر رهرو است. همچنین در راستای توجه به زیست بوم مخاطب در حوزه کردی در کنار این تلاوت ها، جهت تکمیل فرآیند محتوایی بعد از این تلاوت‌ها ترجمه کردی آیات به قلم مترجم معروف کرد ماموستا هژار پخش گردید.

از قدیمی‌ترین مسابقه بین‌المللی قرآنی تا تلاوت قرآن در میان ویرانی‌های غزه//

از روز بیستم ماه رمضان مسابقه وارد مرحله نیمه نهایی شده و در عید فطر بخش نهایی مسابقه پخش خواهد شد و سپس در فردای آن روز با حضور شرکت کنندگان نهایی امتیاز‌ها قرائت و نفرات برتر معرفی می‌شوند. گفتگوی زنده با برندگان و بیان و حس‌وحالشان از دیگر بخش‌های جذاب این مسابقه است.

نکته قابل ذکر دیگر اینکه، با همکاری دفتر امور بین المل سازمان صداوسیما تلاش شده تا از افراد برتر گزارش‌هایی با محوریت روایت کوتاه از زندگیشان آماده و در یک کلاکت ویژه با حضور داوران و برندگان روانه آنتن شود. اهدای جوایز نیز امسال رسما با حضور تعدادی از داوران در دفتر اقلیم و همراه با ضبط گزارش ویژه انجام خواهد شد.

کانال آذری شبکه سحر

این کانال شبکه سحر از ۱۱ اسفند ماه سال ۱۴۰۳ با مسابقه قرآنی «الف لام میم» با مخاطبان خود همراه است. پس از انتشار تیزر و فراخوان عمومی این مسابقه بین المللی، شرکت کنندگان بسیاری اعلام آمادگی کردند که از میان آنها ۱۶۷ نفر انتخاب شدند و در نهایت ۱۱۵ نفر به مسابقه راه یافتند. شرکت کنندگان این مسابقه از جمهوری آذربایجان، ترکیه، روسیه، گرجستان، آلمان، عراق و ایران در دو قالب ترتیل و تحقیق به رقابت می‌پردازند.

مسابقه قرآنی «الف لام میم» در دو رشته تحقیق و ترتیل هم اکنون در حال برگزاری است و در هر برنامه ۳ شرکت کننده به قرائت می‌پردازند. در خصوص تیم داوری این مسابقه نیز شایان ذکر است که دو داور ایرانی و یک داور آذربایجانی در مسابقه حضور دارند. مسابقه «الف لام میم» کانال آذری شبکه سحر در روز عید فطر با شناخت نفرات برنده خود به صورت چهار نفر در تحقیق و چهار نفر در ترتیل به پایان خواهد رسید.

انتهای پیام/

ارسال نظر