۱۳/ فروردين /۱۴۰۴
07:35 10 / 01 /1404
در گفت‌وگوی تفصیلی با آنا بررسی شد؛

دانشگاهی که با دنیای رباتیک عجین است؛ از گره‌خوردن با صنایع تا راه‌اندازی مدرسه تخصصی هوش مصنوعی

دانشگاهی که با دنیای رباتیک عجین است؛ از گره‌خوردن با صنایع تا راه‌اندازی مدرسه تخصصی هوش مصنوعی
رئیس دانشگاه آزاد ایلخچی گفت: در حال راه‌اندازی یک مدرسه تخصصی هوش مصنوعی هستیم که به آموزش مهارت‌های عملی در این حوزه می‌پردازد.

خبرگزاری آنا؛ واحد ایلخچی ازجمله واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی در کشور است که در حوزه فناوری‌های نوین حرف برای گفتن دارد، دانشگاهی که از سال ۱۳۹۴ با ورود به دنیای رباتیک تاکنون افتخارات متعددی کسب کرده و محققان و استادان حوزه رباتیک و هوش مصنوعی را در سرای نوآوری توسعه رباتیک و هوشمندسازی صنعتی برای آغاز تحقیقات هوش مصنوعی و علوم داده گردهم آورده است.

واحد ایلخچی حالا قصد دارد با توسعه تحقیقاتی در حوزه‌های هوش مصنوعی، داده‌کاوی، رباتیک و انرژی‌های تجدیدپذیر و هوشمندسازی صنعتی به پیشرفت‌های چشمگیری در سطح جهانی دست یابد و یکی از برنامه‌های اصلی در این راستا افزایش همکاری با صنایع بزرگ کشور است.

برای اطلاع بیشتر از دستاوردها و برنامه‌های این دانشگاه، گفت‌وگوی خبرنگار آنا با حامد تقی‌پور رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلخچی را در ادامه بخوانید:

دانشگاهی که با دنیای رباتیک عجین است؛ از گره‌خوردن با صنایع تا راه‌اندازی مدرسه تخصصی هوش مصنوعی

آنا: آقای دکتر! بفرمایید در حوزه‌ فناوری‌های نوین به‌ویژه هوش مصنوعی در واحد متبوع‌تان چه فعالیت‌هایی صورت گرفته و برنامه شما برای سال جدید در حوزه فناوری به‌خصوص هوش مصنوعی چیست؟

تقی‌پور: سال‌های اخیر، هوش مصنوعی به‌عنوان یک حوزه میان‌رشته‌ای، تأثیر عمیقی بر علوم مختلف گذاشته است. دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلخچی از سال‌های پیش در این حوزه حضور داشته و از سال ۱۳۹۴ با ورود به دنیای رباتیک در این زمینه افتخارات متعددی نیز کسب کرده است؛ بنابراین در این راستا، همواره توجه به توسعه زیرساخت‌های تحقیقاتی و آموزشی در حوزه هوش مصنوعی از اولویت‌های کاری دانشگاه بوده است.

گوشتیران
قالیشویی ادیب
قصد داریم با بهره‌گیری از فناوری‌های نوین، سیستم‌های آموزشی تطبیقی مبتنی بر هوش مصنوعی را توسعه دهیم که امکان یادگیری شخصی‌سازی‌شده را برای دانشجویان و سایر علاقه‌مندان فراهم کند

ازجمله اقدامات واحد ایلخچی می‌توان ایجاد آزمایشگاه‌های تحقیقاتی پیشرفته، طراحی دوره‌های جدید آموزشی، همکاری با صنایع و ایجاد اکوسیستم نوآوری را ذکر کرد.

یکی از مهم‌ترین اقدامات، گردآوری محققان و استادان حوزه رباتیک و هوش مصنوعی در سرای نوآوری توسعه رباتیک و هوشمندسازی صنعتی دانشگاه برای آغاز تحقیقات هوش مصنوعی و علوم داده بوده است که با بهره‌گیری از امکانات موجود، امکان پژوهش‌های پیشرفته در حوزه یادگیری عمیق، پردازش زبان طبیعی (NLP) و بینایی ماشین را فراهم کنیم. در این سرا، پروژه‌های تحقیقاتی متعددی تعریف شده‌اند که شامل پیش‌بینی روند‌های اقتصادی با استفاده از مدل‌های یادگیری ماشین، تحلیل داده‌های پزشکی برای تشخیص زودهنگام بیماری‌ها و توسعه سیستم‌های هوشمند برای مدیریت شهری هستند.

در حوزه آموزشی، ایجاد رشته مکاترونیک در مقطع کارشناسی ارشد سبب جذب دانشجویان مستعد این حوزه شده است که منجر به فعالیت‌های فناورانه از جمله سامانه هوشمند جلسات آنلاین «سها» که نخستین پلتفرم جلسات آنلاین در ایام کرونا بود که در شمالغرب کشور راه اندازی و ارائه خدمات کرد. دانشگاه در حال راه‌اندازی یک مدرسه تخصصی هوش مصنوعی نیز هست که به آموزش مهارت‌های عملی در این حوزه می‌پردازد.

برای توسعه ارتباط بین صنعت و دانشگاه، برنامه‌های متعددی در دستور کار قرار گرفته است. با شرکت‌های فناورانه و استارت‌آپ‌های فعال در زمینه هوش مصنوعی همکاری می‌کنیم تا دانشجویان و پژوهشگران بتوانند روی مسائل واقعی صنعتی کار کنند.

دانشگاهی که با دنیای رباتیک عجین است؛ از گره‌خوردن با صنایع تا راه‌اندازی مدرسه تخصصی هوش مصنوعی

 یکی از پروژه‌های موفق دانشگاه، طراحی دستگاه توزین هوشمند برای فیدرمیکسر از دستگا‌ه‌های مورد استفاده در صنعت کشاورزی بود که تأثیر بسزایی در کاهش هزینه‌ها و افزایش بهره‌وری داشته است؛ اما در سال جدید، برنامه دانشگاه تمرکز بر جذب متخصصان این حوزه، گسترش زیرساخت‌های لازم، توسعه همکاری‌های منطقه‌ای و ایجاد مرکز نوآوری ویژه هوش مصنوعی خواهد بود.

قصد داریم با بهره‌گیری از فناوری‌های نوین، سیستم‌های آموزشی تطبیقی مبتنی بر هوش مصنوعی را نیز توسعه دهیم که امکان یادگیری شخصی‌سازی‌شده را برای دانشجویان و سایر علاقه‌مندان فراهم کند.

آنا: به عنوان دانشگاه حل مسئله تاکنون چه مشکلی از مشکلات منطقه در این راستا توسط دانشگاه متبوع شما شناسایی و حل شده و چه برنامه و طرح‌هایی برای حل مسائل موجود در دستور کار دارید؟

تقی‌پور: دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلخچی به‌عنوان یک دانشگاه مأموریت‌گرا، تلاش کرده است که در تعامل با همه بخش‌های خصوصی و ارگان‌های دولتی باشد و مشکلات منطقه‌ای و اجتماعی را از طریق پژوهش‌های کاربردی و نوآوری‌های فناورانه حل کند.

پروژه‌ای را با همکاری صنعت برای بهینه‌سازی مصرف آب در کشاورزی اجرا خواهیم کرد که شامل استفاده از الگوریتم‌های یادگیری ماشین برای پیش‌بینی نیاز آبی گیاهان بر اساس شرایط اقلیمی و خاک است که منجر به کاهش ۳۰ درصدی مصرف آب خواهد شد

یکی از مشکلات عمده منطقه ما کمبود منابع آبی و چالش‌های زیست‌محیطی به دلیل مشکلات دریاچه ارومیه است. در این خصوص حوزه کشاورزی منطقه به کاشت پسته تغییر پیدا کرده است که دانشگاه طی سال‌های اخیر با برگزاری رویداد‌های ایده، جلسات هم اندیشی، سمینار‌های علمی پسته سعی در دانش افزایی کشاورزان کرده است.

در مورد شهر سالم شهر هوشمند هم تعاملاتی نیز با شهرداری ایلخچی آغاز شده است تا طرح‌های فناوران مرکز رشد برای اجراشدن در سطح شهر استفاده شود.

برای سال ۱۴۰۴ در نظر داریم پروژه‌ای را با همکاری صنعت برای بهینه‌سازی مصرف آب در کشاورزی اجرا کنیم. این پروژه شامل استفاده از الگوریتم‌های یادگیری ماشین برای پیش‌بینی نیاز آبی گیاهان بر اساس شرایط اقلیمی و خاک است که منجر به کاهش ۳۰ درصدی مصرف آب خواهد شد.

از دیگر موارد درباره حل مسئله، حضور میدانی واحد‌های فناور دانشگاه در صنایع منطقه برای شناسایی و عارضه‌یابی مشکلات صنایع است که این موضوع در قالب پنج‌شنبه‌های صنعتی و رویداد صدرا به‌جد دنبال خواهد شد.

آنا: برنامه‌ها و اولویت‌های سال ۱۴۰۴ دانشگاه را تشریح و بفرمایید اولویت اصلی دانشگاه چه خواهد بود.

تقی‌پور: سال ۱۴۰۴، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلخچی نگاهی جدی به دانشگاه کارآفرین و مسئله محور دارد. ظرفیت علمی و شرایط منطقه‌ای با وجود صنایع بزرگی مانند ایران خودرو تبریز و شهرک‌های بزرگ شهید سلیمی و شهید رجایی در نزدیکی دانشگاه، سبب شده است تا در سال جدید به طور جدی به عارضه‌یابی صنعتی و ارائه راهکار‌های علمی و فناورانه ورود پیدا کنیم.

دانشگاهی که با دنیای رباتیک عجین است؛ از گره‌خوردن با صنایع تا راه‌اندازی مدرسه تخصصی هوش مصنوعی

برنامه ریزی برای برگزاری دوره‌های آموزشی تخصصی و پروژه محور برای مخاطبان عموم، سازمان‌های دولتی و خصوصی از دیگر برنامه‌های دانشگاه است.

استفاده از فناوری‌های پیشرفته مانند واقعیت مجازی (VR) و واقعیت افزوده (AR) برای تقویت آموزش‌های عملی در رشته‌های مهندسی، پزشکی و علوم طبیعی نیز در دستور کار قرار خواهد گرفت. این فناوری‌ها می‌توانند محیط‌های آموزشی دیجیتال را به صورت بسیار واقع‌گرایانه شبیه‌سازی کرده و تجربه آموزشی دانشجویان و سایران را به طور چشمگیری بهبود دهند.

دانشگاه واحد ایلخچی قصد دارد با توسعه تحقیقاتی در حوزه‌های هوش مصنوعی، داده‌کاوی، رباتیک و انرژی‌های تجدیدپذیر و هوشمندسازی صنعتی به پیشرفت‌های چشمگیری در سطح جهانی دست یابد.

از آنجا که چالش‌های امروز دنیا نیازمند پژوهش‌هایی است که در چندین حوزه هم‌زمان به بررسی مسائل می‌پردازند، پژوهش‌های بین‌رشته‌ای برای دانشگاه اهمیت بسیاری دارند به همین دلیل، بخش‌های مختلف علمی دانشگاه اکنون روی پروژه‌های تحقیقاتی مشترک در این زمینه‌ها کار خواهند کرد.

دانشگاه آزاد ایلخچی قصد دارد با توسعه تحقیقاتی در حوزه‌های هوش مصنوعی، داده‌کاوی، رباتیک و انرژی‌های تجدیدپذیر و هوشمندسازی صنعتی به پیشرفت‌های چشمگیری در سطح جهانی دست یابد

 یکی از برنامه‌های اصلی در این راستا افزایش همکاری با صنایع بزرگ کشور است. این همکاری‌ها نه تنها به پیشبرد پروژه‌های تحقیقاتی کمک می‌کند؛ بلکه امکان تجاری‌سازی نتایج پژوهش‌های دانشگاهی را فراهم می‌آورد. به عنوان مثال، سال ۱۴۰۴، دانشگاه برنامه‌ریزی کرده است که حداقل ۴ پروژه تحقیقاتی مشترک با صنایع مختلف را به مرحله عملیاتی برساند.

یکی دیگر از اولویت‌های دانشگاه برای سال ۱۴۰۴، تقویت ارتباط با صنعت و جامعه است. به همین منظور، دانشگاه قصد دارد در سرای نوآوری خود، بخش تحقیق و توسعه شرکت‌ها را که از سال‌های قبل راه‌اندازی کرده بود بیشتر کند تا فضایی ایجاد شود که استارت‌آپ‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان با همکاری متخصصان شرکت‌ها به تحقیق و توسعه بپردازند.

این فرایند فرصت‌های همکاری‌های صنعتی با شرکت‌های بزرگ و کوچک را نیز فراهم خواهد کرد. علاوه بر این، دانشگاه به توسعه دوره‌های کارآموزی و فرصت‌های اشتغال برای دانشجویان خود در قالب طرح پویش توجه ویژه‌ای دارد.

برنامه‌هایی برای تقویت مهارت‌های عملی و تخصصی دانشجویان در قالب همکاری‌های مستقیم با صنعت و انجام پروژه‌های صنعتی در قالب پایان‌نامه‌های کارشناسی ارشد وجود دارد. در کنار اینها، دانشگاه قصد دارد از طریق برگزاری همایش‌ها، کارگاه‌ها و برنامه‌های مشترک با شرکت‌های بزرگ و کوچک در صنایع مختلف، ارتباط خود را با بازار کار و نیاز‌های آن تقویت کند.

آنا: چنانچه برنامه ویژه و خاصی در حال اجرا و یا در دستور کار دارید تشریح فرمایید.

تقی‌پور: سرای نوآوری توسعه رباتیک و هوشمندسازی صنعتی از زمان راه‌اندازی، هدفش حمایت از طرح‌های فناورانه و تجاری سازی آنها و ایجاد بستری برای ارتباط دانشگاه و صنعت و جامعه بوده است. هدف حمایت از استارت‌آپ‌ها، شرکت‌های دانش‌بنیان و پروژه‌های فناورانه دانشجویان و محققان حوزه فناوری است. این سرا به جوانان و محققان امکان می‌دهد که ایده‌های خود را به محصولات تجاری‌سازی‌شده تبدیل کنند.

اکنون در مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلخچی بیش از ۲۰ واحد فناور در زمینه‌های مختلف حمایت می‌کند و قصد داریم با حمایت‌های پارک علم و فناوری استان آذربایجان شرقی در سال ۱۴۰۴ بیش از ۱۰ ایده از واحد‌های فناور را به مرحله تجاری‌سازی برسانیم. به علاوه، دوره‌های آموزشی، رویداد گویش تجریه ها، جذب سرمایه، بازدید از نمایشگاه‌های فناورانه و عصر امید نیز انجام گرفت.

از برنامه‌های پیش رو توسعه رشته‌های مقطع تحصیلات تکمیلی و افزودن رشته‌های جدید مناسب با نیاز‌های منطقه ازجمله فرآوری پسته هم مدنظر است که در حال انجام مقدمات کار هستیم.

آنا: دستاورد‌های ویژه و شاخص دانشگاه در سال ۱۴۰۳ را تشریح کنید.

تقی‌پور: سال ۱۴۰۳، مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلخچی توانست سطح یک مراکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی کشور را به دست بیاورد که به نوع خود اتفاق بزرگی بود که حاصل تلاش مدیریت محترم و فناوران مرکز رشد دانشگاه است که به این سطح نایل شدند و در مراسم هفته پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان شرقی مدیر مرکز رشد واحد ایلخچی به عنوان مدیر مرکز رشد برتر استان انتخاب شد.

دانشگاهی که با دنیای رباتیک عجین است؛ از گره‌خوردن با صنایع تا راه‌اندازی مدرسه تخصصی هوش مصنوعی

در ادامه نخستین رویداد صدرا واحد ایلخجی با حضور صنایع بزرگ منطقه برگزار شد و نیاز‌های شرکت‌ها احصا و جلسات کاری بین دانشجویان و مدیران شرکت‌ها برگزار شد.

با تلاش‌های صورت گرفته در مرکز رشد واحد ایلخچی و حمایت‌های پارک علم و فناوری استان آذربایجان شرقی، سال ۱۴۰۳ بیش از ۴میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان تسهیلات برای شرکت‌های فناور واحد ایلخچی جذب شد

 در راستای رویداد‌های عصر امید یک شرکت در رویداد عصر امید کشاورزی ارومیه و ۵ شرکت در عصر امید اقتصاد دیجیتال اصفهان حضور فعال پیدا کردند. در نمایشگاه پژوهش و فناوری ایران نیز دو شرکت حضور داشتند که مورد بازدید رئیس جمهور محترم هم قرار گرفتند.

با دو شرکت از صنایع منطقه در حال انعقاد قرارداد تحقیق و توسعه فرایند اتوماسیون و هوشمند سازی خطوط تولیدشان هستیم که امیدواریم به زودی انعقاد قرارداد صورت گرفته و علمیات تحقیقاتی آن آغاز شود.

ازجمله موفقیت‌های حوزه رباتیک دانشگاه باید به کسب رتبه نخست مسابقات المپیک فناوری ایران اشاره کرد که در لیگ ربات‌های جنگجو هوشمند تیم IRC FIGHTER موفق به کسب مقام اول این مسابقات شد.

در راستای تعاملات علمی و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلخچی و بنیاد ملی نخبگان، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلخچی به عنوان رئیس کارگروه رباتیک و هوشمندسازی صنعتی بنیاد ملی نخبگان استان آذربایجان شرقی معرفی و واحد ایلخچی بعنوان دفتر منطقه‌ای این بنیاد در سطح شهرستان اسکو انتخاب شد.

با تلاش‌های صورت گرفته در مرکز رشد واحد ایلخچی و حمایت‌های پارک علم و فناوری استان آذربایجان شرقی، سال ۱۴۰۳ بیش از ۴میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان تسهیلات برای شرکت‌های فناور واحد ایلخچی جذب شد.

انتهای پیام/

ارسال نظر