معادله پیچیده قانون جوانی جمعیت و فاکتورهای کلان اقتصادی؛ مشکل کار کجاست؟

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا؛ یکی از مهمترین مباحث چند بعدی کشور در حوزه اقتصادی-اجتماعی- امنیتی مسئله جوانی جمعیت ایران است. پیش بینی میشود که جمعیت سالمند کشور طی ۱۰ سال آینده حدود ۱۰ درصد افزایش پیدا کند و در این شرایط و این هشدار داده میشود که نرخ رشد جمعیت تا سال ۱۴۲۰ به صفر میرسد. این یعنی
دولت در واکنش به این شرایط قانونی موسوم به جوانی جمعیت را در دستور کار قرار داده است که قانونی تشویقی برای فرزند آوری است. اما بودجه این قانون نیز از ۱۰ هزار و ۷۲۰ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۱ به ۷۹۰۰ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۴ رسیده است.
ضرورت اصلاح در تصمیمات
در این شرایط این سوال مطرح میشود که آیا زمانی که در شرایط بسیاری خطرناک مقولهای چند بعدی قرار داریم آیا باید بودجه بازنگری شود؟ آیا قانون جوانی جمعیت پاسخگوی شرایط خطیر موجود است؟
در این رابطه مهدی پازوکی اقتصاددان به خبرنگار اقتصادی آنا گفت: باید توجه داشت که ارائه تسهیلات فعلی برای فرزندآوری اشتباه است که موجب هدر رفت بودجه کشور میشود. شرط اصلی افزایش جمعیت اصلاحات اقتصادی است و حرکت به سوی وضعیت اقتصادی پویا و پررونق است که توانایی برقراری آرامش خاطر و تامین ملزومات خانواده را به آسانی داشته باشد.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: اختصاص بودجه برای چنین موضوعی نه تنها هیچ تاثیری در شرایط ندارد بلکه با افزایش مخارج دولت موجب تشدید شرایط کسری بودجهای شده و بر تنور تورمی که عامل اصلی مشکلات اقتصادی است میدمد. در اقتصاد کلان چنین سیاستی خردمندانه نیست بلکه باید با تکیه بر منطق اقتصادی ثابت اقتصادی را به کشور بازگردانیم.
وی ادامه داد: مهمترین شاخصه ثبات اقتصادی کنترل نرخ تورم است. در همین راستا دولت باید با رویکردهای علمی و منطقی سیاستهای اقتصادی را پایه گذاری کند که بتواند تورم را تحت کنترل درآورده و با ایجاد ثبات اقتصادی سیگنال مناسب برای فرزند آوری و تشکیل خانواده را برای مردم ارسال کند.
این اقتصاددان تصریح کرد: مردم در صورت وجود شرایط مناسب به خودی خود میتوانند برای فرزند آوری و تعداد فرزندان انگیزه و برنامه ریزی مناسب را انجام دهند و با اجرای برنامههایی که نیاز به بودجههای چند هزار میلیارد تومانی دارد نه تنها کمکی نخواهد کرد بلکه بلکه باعث حیف و میل بیت المال نیز خواهد شد و این منابع در نهایت به هدر میرود. در واقع میتوان گفت که این مورد باعث تخصیص غیر بهینه منابع بودجهای خواهد شد.
پازوکی تاکید کرد: خانوارهایی که بچه دار شدهاند اگر این تسهیلات نبود نیز بچه دار میشدند و هیچ کس به دلیل تسهیلات بچه دار نخواهد شد
راهکاراصلاح نرخ رشد و فرزند آوری چیست؟
پازوکی تاکید کرد: دولت برای اصلاح نرخ رشد و فرزند آوری در درجه اول باید شرایطی را مهیا کند که انتظارات تورمی در سطح جامعه کاهش یابد. در همین راستا لازم است از طریق تعامل و رایزنی با جهان اقتصاد ایران را حالت بسته خارج کرده و دسترسیهای بالاتری به بازارهای جهانی ایجاد شود. از طرف دیگر نیز بایستی با بی انضباطیهای پولی و مالی در اقتصاد مقابله شود.
وی ادامه داد: در حال حاضر اولین بی انضباطی مالی در سند بودجه کشور است؛ زمانی که مخارج کشور بیش از درآمدهای آن است، یعنی با کسری بودجه و به دنبال آن افزایش تورم روبه رو هستیم که به نوع خود بی انضباتی است که اثر مستقیم بر کیفیت زندگی افراد جامعه دارد. افزایش بدهی دولت به بانکها یا افزایش بدهی بانکها به بانک مرکزی نیز از دیگر انواع بی انضباطیهای پولی است که در نهایت به افزایش نقدینگی و تورم میانجامد.
این اقتصاددان با اشاره به نمونههایی از کنترل تورم در جهان با ابزارهای علمی گفت: به عنوان مثال تورم بریتانیا در دوران کرونا در حدود ۱۱.۸ درصد بود، اما هم اکنون تورم این کشور به ۲ درصد رسیده است و این اتفاق دلیلی جر برخورد علمی با مسئله نبود. به همین جهت میتوان گفت که بهترین راه برای افزایش نرخ رشد جمعیت کنترل تورم با بکارگیری راه کارهای علمی برای مهار تورم است.
انتهای پیام/