باشگاهی برای تولید علم؛ از تربیت ۳۰۰ دستیار آموزشی تا تحقق دانشگاه نسل چهارم

خبرگزاری آنا؛ باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی همدان در یک سال اخیر با رشد چشمگیر فعالیتهای علمی، پژوهشی و مهارتی، جایگاه ویژهای در ارتقای کیفیت آموزشی و مهارت افزایی دانشجویان این دانشگاه ایفا کرده و با ایجاد بسترهای متنوع علمی، برگزاری کارگاههای آموزشی، توسعه انجمنهای علمی و حمایت از پژوهشگران توانسته سهم قابل توجهی در افزایش تولید علم، مهارتآموزی و حرکت در مسیر دانشگاه نسل چهارم ایفا کند.
خبرنگار خبرگزاری آنا در همین راستا در گفتوگویی با مسیب جاوید مهر رئیس باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی همدان، جزئیات کاملی از فعالیتهای پژوهشی، دستاوردها، چالشها و برنامههای آتی این باشگاه را بررسی کرده است. متن کامل این گفتوگو را در ادامه میخوانید؛
رشد ۳۰ درصدی اعضای باشگاه پژوهشگران جوان همدان در سال ۱۴۰۳
جاوید مهر ابتدا با اشاره به افزایش قابلتوجه تعداد اعضای باشگاه پژوهشگران جوان واحد همدان گفت: سال ۱۴۰۳ با تغییر ساختار و ایجاد تعامل بیشتر، توانستیم تعداد ۱۱۸ نفر عضو جدید جذب کنیم که این آمار نسبت به سال قبل افزایش ۳۰ درصدی را نشان میدهد. اکنون تعداد اعضای ثبتشده در سامانه قدیم و جدید باشگاه به ۶۷۵ نفر رسیده این افزایش نشاندهنده علاقهمندی دانشجویان به فعالیتهای پژوهشی، تولید علم و مهارت افزایی است. ۴۹ نفر از دانشجویان نیز در حال تکمیل اطلاعات خود در سامانه جدید هستند و بهزودی فرآیند ثبتنام و عضویت این عزیزان نیز انجام خواهد شد.
۲۱ انجمن علمی با رویکرد مهارتمحوری و تولید علم
وی به نقش پررنگ انجمنهای علمی دانشگاه آزاد اسلامی همدان در مسیر ایجاد نشاط علمی، پویایی دانشگاه و ارتقای پژوهشهای دانشبنیان اشاره کرد و افزود: اکنون باشگاه پژوهشگران جوان این دانشگاه، ۲۱ انجمن علمی دارای مجوز از سازمان مرکزی دارد که از این تعداد، ۱۶ انجمن بهصورت فعال در حال برگزاری برنامههای علمی، پژوهشی و مهارتی هستند. با پیگیریهای صورت گرفته دو انجمن علمی نیز در حال خروج از تعلیق و ازسرگیری فعالیتهای خود هستند.
رئیس باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی همدان با بیان اینکه رشتههای روانشناسی بالینی و اتاق عمل نیز در صف دریافت مجوز تشکیل انجمن علمی قرار دارند، اضافه کرد: معتقدیم که رشد علمی زمانی ارزش بیشتری پیدا میکند که با مهارتآموزی منتج به تولید علم کاربردی شود؛ بنابراین تلاش داریم تا با توسعه انجمنهای علمی در دانشگاه، ارتباط بین آموزش، پژوهش و صنعت را تقویت کنیم.
برگزاری ۶۴ کارگاه آموزشی با حضور بیش از ۲ هزار دانشجو
جاوید مهر با اشاره به برگزاری کارگاههای مهارت افزایی و آموزشی در طول یک سال گذشته عنوان کرد: یکی از اهداف جدی در باشگاه، توسعه مهارتهای کاربردی دانشجویان برای ورود موفق به بازار کار است. در این راستا، در سال ۱۴۰۳ موفق شدیم با نیازسنجی صورت گرفته با زحمات انجمنهای علمی ۶۴ کارگاه آموزشی و مهارت افزایی حضوری با مشارکت ۲ هزار و ۱۰۰ نفر از دانشجویان برگزار کنیم.
وی ادامه داد: با توجه به مزیت برگزاری دورههای آموزشی در فضای مجازی، ۹ کارگاه تخصصی با حضور ۳۳۰ نفر از دانشجویان نیز بهصورت مجازی برگزار شد که عمده موضوعات این کارگاهها در زمینههای کارآفرینی، نوآوری، تجاریسازی ایدهها و ارتباط صنعت با دانشگاه بود. این کارگاهها با استقبال گسترده دانشجویان مواجه شد و در نظر داریم سال آینده نیز بیش از ۱۰۰ کارگاه آموزشی و مهارتی را در برنامه خود قرار دهیم.
۱۲ بازدید علمی و تقویت ارتباط صنعت و دانشگاه
رئیس باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی همدان با تأکید بر اهمیت ارتباط صنعت با دانشگاه با اشاره به برگزاری ۱۲ بازدید علمی در سال گذشته بیان کرد: اعتقاد داریم که در راستای افزایش دانش و تجربه عملی و آشنایی با محیط کار دانشجویان باید از نزدیک مسائل را لمس کنند و برای مواجهه با چالشهای واقعی آماده شوند. به همین منظور، در سال ۱۴۰۳ تعداد ۱۲ بازدید علمی با حضور ۲۵۰ دانشجویان از مراکز صنعتی، شرکتهای دانشبنیان و کارخانهها برگزار شد.
جاوید مهر اضافه کرد: برخی از این بازدیدها منجر به انعقاد تفاهمنامههای همکاری با شرکتهای صنعتی شد و برخی دانشجویان توانستند مقدمات اشتغال به کارشان را فراهم کنند. این موضوع، گامی مؤثر در راستای تحقق دانشگاه نسل چهارم و ارتباط نزدیکتر میان صنعت و دانشگاه محسوب میشود.
وی با اشاره به برگزاری مسابقات دانشجویی با هدف تقویت رقابت علمی میان دانشجویان توضیح داد: سال ۱۴۰۳ موفق شدیم چهار مسابقه دانشجویی در حوزههای مختلف علمی برگزار کنیم که با استقبال یک هزار و ۱۰۰ از دانشجویان همراه شد. هدف اصلی از برگزاری این مسابقات، شناسایی استعدادهای برتر، ترویج تفکر خلاق و کارآفرینی میان دانشجویان بود. در این مسابقات، علاوه بر رقابت علمی، فرصتهای تعامل و شبکهسازی میان دانشجویان نیز فراهم شد.
رکورد ثبت نام دستیار آموزشی توسط دانشجویان دکتری
رئیس باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی همدان با بیان اینکه یکی از موفقیتهای چشمگیر این باشگاه ثبتنام گسترده دانشجویان دکتری در طرح دستیار آموزشی بود، مطرح کرد: در چهار دوره فراخوان دستیار آموزشی، بیش از هزار نفر از دانشجویان مقطع دکتری در این طرح شرکت کردند. در فراخوان اول ۳۵۸ نفر در فراخوان دوم ۲۶۳ نفر در فراخوان سوم ۱۹۴ نفر و در فراخوان چهارم نیز ۱۸۹ نفر متقاضی دستیاری آموزشی بودند که در نتیجه موفق به تربیت 300 دستیار آموزشی شدیم.
وی افزود: این استقبال بیسابقه، نشاندهنده افزایش تمایل دانشجویان به تجربه تدریس و فعالیتهای علمی-آموزشی بوده که ما آن را گامی بلند در راستای توانمندسازی دانشجویان میدانیم. با هدف ارتقای مهارتی و توانافزایی دستیاران آموزشی علاوه بر برگزاری جلسات توجیهی دوره ویژه مدرسی در قالب ۴۰ ساعت (آشنایی با آداب و ضوابط استادی –الگوها و روشهای تدریس و...) در سامانه کاتب در دسترس دستیاران قرار گرفت
برنامههای آینده باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد همدان
جاوید مهر از برنامههای آینده باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی همدان رونمایی کرد و ادامه داد: سال ۱۴۰۴، تمرکز بر اجرایی شدن سامانه ایمیل پایه است، مهمترین کاری که در سال جاری باشگاه پژوهشگران با هدف تسهیلگری در انجام امور اداری دانشجویان انجام داد، راهاندازی سامانه ایمیل پایه بود که از سال آتی عملیاتی خواهد شد.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی همدان اضافه کرد: از سوی دیگر تمرکز باشگاه بر توسعه فعالیتهای انجمنهای علمی، برگزاری دورههای آموزش مقالهنویسی برای اعضای باشگاه و افزایش کارگاههای مهارتی تا سقف ۱۵۰ کارگاه و ایجاد ارتباط مستقیم با مراکز تحقیقاتی و پژوهشی خواهد بود. علاوه بر این، مسابقات ملی پژوهشی و المپیادهای علمی در برنامه اجرایی قرار دارد.
وی تأکید کرد: هدف ما تبدیل دانشگاه آزاد اسلامی همدان به قطب تولید علم، فناوری و نوآوری در غرب کشور است. بر همین اساس، از دانشجویانی که حائز شرایط عضویت در باشگاه و همچنین علاقهمندان به فعالیت در انجمنهای علمی دعوت میکنیم که با عضویت در باشگاه پژوهشگران جوان و انجمنهای علمی در مسیر تولید علم و مهارتافزایی گام بردارند.
گفتوگو: مهدی صفرزاده
انتهای پیام/