گرمای جهانی و تغییر رفتار تمساحها

به گزارش خبرگزاری آنا، تحقیقات جدید نشان میدهد که گرمایش زمین تأثیر قابل توجهی بر روی تمساحهای استرالیایی دارد. تمساح آب شور(Crocodylus porosus) که در استرالیا زیست میکنند، به دلیل تغییرات اقلیمی با چالشهای بیسابقهای مواجه شدهاند. این گونهها مانند اکثر خزندگان، نیز خونسرد هستند؛ به این معنا که دمای بدن آنها توسط محیط بیرونی تعیین میشود و نه فرآیندهای داخلی. برخلاف حیوانات خونگرم مانند پرندگان و پستانداران، کروکودیلها برای تنظیم دمای بدن خود وابسته به تغییرات محیطی هستند.
با افزایش دمای جهانی، دمای بدن این خزندگان نیز افزایش یافته که منجر به تغییر در الگوهای رفتاری آنها شده است. بر اساس مطالعهای که در ۱۲ فوریه در ژورنال Current Biology منتشر شده، دمای بدن تمساحها در یک بازه ۱۵ ساله افزایش یافته و آنها بیشتر روزها را در محدوده دمایی ۳۲ درجه سلسیوس سپری کردهاند.
تحقیقات پیشین بر روی کروکودیلهای در اسارت نشان داده است که وقتی دمای بدن این حیوانات به ۸۹.۶ درجه فارنهایت یا بالاتر برسد، عملکرد شنا و غواصی آنها کاهش مییابد. در دماهای بالا، کروکودیلها زمان بیشتری را صرف خنک کردن خود میکنند و سطح فعالیت آنها کاهش مییابد. کایتلین بارهام (Kaitlin Barham)، نویسنده اصلی مقاله و دانشجوی دکتری در دانشگاه کوئینزلند استرالیا، در گفتوگو با Live Science اظهار داشت:
«برخی تمساحها متابولیسم بالاتری دارند. متابولیسم بالاتر به معنای مصرف سریعتر اکسیژن است. تحقیقات آزمایشگاهی نشان داده که آنها نمیتوانند برای مدت طولانی نفس خود را حبس کنند و زمان بیشتری برای بازیابی اکسیژن در سطح آب نیاز دارند.»
بین سالهای ۲۰۰۸ تا ۲۰۲۳، پژوهشگران ۲۰۳ تمساح را در ذخیرهگاه حیات وحش استیو اروین در کوئینزلند بررسی کردند. برای ثبت دمای بدن این خزندگان، دستگاههای صوتی در زیر پوست آنها کاشته شد. این دستگاهها سیگنالهایی را به گیرندههای نزدیک ارسال میکردند و حسگرهای اضافی نیز برای پایش زمان و مدتزمان غوطهوری تمساحها مورد استفاده قرار گرفت.
نتایج این مطالعه نشان داد که در صورت افزایش دمای بدن، این حیوانات برای کاهش گرما رفتار خود را تغییر میدهند؛ مثلاً در سایه میمانند یا در آبهای خنکتر پناه میگیرند. با این حال با ادامه روند گرمایش زمین، این استراتژیها ممکن است دیگر کافی نباشند.
مطالعات بر روی تأثیر گرمایش جهانی بر خزندگان از چندین دهه پیش آغاز شده است. پژوهشهای پیشین نشان دادهاند که افزایش دما بر الگوهای جفتگیری، رژیم غذایی و فعالیتهای فیزیولوژیکی بسیاری از گونههای خونسرد تأثیر دارد. این مطالعه جدید نخستین تحقیق بلندمدت روی تمساحها است که تغییرات رفتاری ناشی از افزایش دما را مستند کرده است.
انتهای پیام/