۰۶/ ارديبهشت /۱۴۰۴
در آنا بخوانید؛

بانک مرکزی مراقب سیگنال پیش‌فروش سکه به بازار باشد!

بانک مرکزی مراقب سیگنال پیش‌فروش سکه به بازار باشد!
یک استاد دانشگاه درباره تصمیم دولت برای پیش فروش سکه گفت: اگر بانک مرکزی قیمت پایه را بالاتر از بازار یا حتی هم‌سطح قیمت فعلی بازار اعلام کند، سیگنال گرانی به بازار اعلام خواهد کرد و شرایط بدتر خواهد شد. اما اگر قیمت پیش فروش را پایین‌تر اعلام کند، می‌توان به تثبیت موقتی قیمت‌ها در بازار امیدوار بود.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا،بانک مرکزی از امروزپیش فروش سکه را آغاز کرد و مردم می‌توانند آن را خریداری کنند. بانک مرکزی این اقدام را جهت کاهش نوسان طلا و کشیدن افسار قیمت سکه اعلام کرده و به راهگشایی آن امیدوار است. پیش‌فروش یک میلیون قطعه سکه بهار آزادی در شرایطی انجام می‌شود که برخی از مشاهدات نشان‌دهنده التهابات شدید بازار طلا و سکه در پی کاهش ارزش پول ملی است. 

بنا بر اعلام بانک مرکزی، قطعات نیز در تاریخ‌های سررسید به‌صورت فیزیکی تحویل متقاضیان می‌شود. همچنین به‌منظور مدیریت بازار طلا در آینده، نزدیک گواهی سکه را منتشر می‌کند تا دارندگان امکان فروش گواهی خود را در هر زمان تا تاریخ سررسید داشته باشند. پرسش مهم اینجاست که بازار سکه تا چه حد تحت تاثیر این سیاست قرار خواهد گرفت و آیا روند با این رویکرد تنظیم خواهد شد؟

قیمت سکه دست دولت نیست

مرتضی عزتی، کارشناس اقتصادی و استاد دانشگاه در گفت‌و‌گو با خبرنگار آنا، درباره نحوه تاثیرپذیری بازار طلا و سکه از سیاست‌های دولت گفت: در وهله نخست قیمت واقعی طلا، در بازار جهانی تعیین شده و مسئله‌ای نیست که با افزایش عرضه آن در بازار داخلی بتوان تغییر شگرفی در وضعیت قیمت‌ها ایجاد کرد. برخی نوسانات خاص که در ایران اصطلاحا به آن حباب قیمتی می‌گویند، شاید با برخی سیاست‌گذاری‌ها قابل برطرف شدن باشد، اما زمانی که قیمت طلا در بازار جهانی افزایش می‌یابد و از سویی دیگر با کاهش ارزش پول ملی، ارز‌های جهانی گران‌تر می‌شوند، نمی‌توان جلوی قیمت طلا و سکه را گرفت.

گوشتیران
قالیشویی ادیب

وی ادامه داد: قیمت نهایی طلا در بازار جهانی براساس دلار تعیین تکلیف می‌شود؛ در شرایطی که دلار گران شود، نمی‌توان با زور قیمت طلا و سکه را پایین نگه داشت؛ بنابراین عوامل مهم تاثیرگذار بر نرخ طلا و سکه، دست دولت نیست که با سیاستی بخواهد آن را کاهش دهد. دولت تنها می‌تواند روی بحث ارزش پول ملی و جلوگیری از افزایش حباب‌های قیمتی اثرگذار باشد.

مقصر، کاهش ارزش پول ملی است

پیش‌فروش سکه

این کارشناس اقتصادی در ادامه صحبت‌های خود تصمیم جدید دولت برای پیش فروش سکه را کم‌تاثیر در بازار دانست و در این باره توضیح داد: بانک مرکزی اعلام کرده جهت پاسخ به نیاز بازار و افزایش عرضه، پیش فروش سکه را آغاز خواهد کرد که به نظر نمی‌رسد راهکار چندان مثبتی برای تلاطم فعلی باشد. از سویی دیگر اگر بانک مرکزی قیمت پایه را بالاتر از بازار یا حتی هم‌سطح قیمت فعلی بازار اعلام کند، سیگنال گرانی به بازار اعلام خواهد کرد و شرایط بدتر خواهد شد. اما اگر قیمت پیش فروش را پایین‌تر اعلام کند، می‌توان به تثبیت موقتی قیمت‌ها در بازار امیدوار بود.

وی ادامه داد: نباید فراموش کرد که تورم تاثیر مستقیم جدی بر بازار طلا و ارز دارد؛ هر چقدر تورم بالا رود، تمایل مردم برای تبدیل ریال‌های خود به سرمایه‌هایی مانند طلا و سکه بیشتر خواهد شد؛ بنابراین به نظر می‌رسد حتی با افزایش عرضه هم باز نتوان قیمت سکه را تا حد زیادی کاهش داد.

تلاطم ادامه دارد؟

به گزارش آنا، تلاش‌های مختلف بانک مرکزی و مسئولان وضعیت اقتصاد کشور برای پاک کردن صورت مسئله به جای حل ریشه‌ای مشکلات، این روز‌ها زیاد دیده می‌شود؛ پیش فروش سکه هم از این دست برنامه‌هاست. فارغ از آنکه آیا این راهکار می‌تواند تاثیری بر آشفتگی این روز‌های بازار سکه داشته باشد یا خیر، نکته اساسی اینجاست که با پیش فروش سکه‌هایی که مشخص نیست قطعات فیزیکی آن چه زمانی دست مردم خواهد رسید، چه میزان سرمایه‌ای به دست دولت خواهد آمد؛ به‌ویژه چندی پیش که برخی از مسئولان و مدیران، از رکود سرمایه‌های ارزی و طلایی در دست مردم گلایه کرده بودند و آن مبالغ را مستحق چرخه اقتصادی می‌دانستند.

انتهای پیام/

ارسال نظر