۱۳/ فروردين /۱۴۰۴
11:04 20 / 11 /1403

آیا واقعاً صبح‌ها قدبلندتر هستیم

آیا واقعاً صبح‌ها قدبلندتر هستیم
قد انسان به عوامل مختلف ژنتیکی و محیطی بستگی دارد. با این حال آیا تاکنون توجه کرده‌اید که صبح‌ها وقتی از خواب بیدار می‌شوید، احساس می‌کنید کمی بلندتر از شب گذشته هستید؟

به گزارش خبرگزاری آنا، این پدیده علمی نتیجه تغییراتی است که در ستون فقرات در طول شب رخ می‌دهد. دیسک‌های بین‌مهره‌ای که مانند ضربه‌گیر‌های ستون فقرات عمل می‌کنند، در طول روز تحت تأثیر جاذبه و وزن بدن فشرده می‌شوند. با این حال شب هنگام که بدن در حالت استراحت قرار می‌گیرد، این فشار کاهش می‌یابد و دیسک‌ها به حالت عادی درمی‌آیند. 

مطالعات متعددی در این زمینه انجام شده است. در یکی از پژوهش‌های منتشرشده در European Spine Journal، محققان دریافتند که میانگین افزایش قد صبحگاهی در بزرگسالان حدود ۱.۵ سانتی‌متر است، اما این مقدار در افراد جوان‌تر می‌تواند به ۲ سانتی‌متر نیز برسد. این تحقیق همچنین نشان داد که بیشترین افزایش طول در دیسک‌های قسمت کمر و گردن رخ می‌دهد.
در مطالعه‌ای که توسط آدامز و همکارانش در Journal of Biomechanics منتشر شد، آمده است: «کاهش ارتفاع دیسک‌های کمری در طول روز عمدتاً به دلیل کاهش حجم آنها است که ناشی از از دست دادن مایع بین‌دیسکی تحت بارگذاری‌های مداوم می‌باشد.»

دیسک‌های بین‌مهره‌ای حاوی ماده‌ای ژل‌مانند هستند که مقدار زیادی آب در خود نگه می‌دارند. این دیسک‌ها در طول روز با ایستادن، نشستن و انجام فعالیت‌های روزمره، به دلیل نیروی گرانش و وزن بدن، فشرده می‌شوند و مایع درون آنها به تدریج کاهش می‌یابد. با این حال وقتی به حالت خوابیده می‌روید، این فشار کمتر شده و دیسک‌ها دوباره مایعات را جذب می‌کنند و اندکی حجیم‌تر می‌شوند. این تغییر موقتی است و در طول روز، با قرار گرفتن بدن در وضعیت عمودی، دوباره به حالت طبیعی خود بازمی‌گردد.

گوشتیران
قالیشویی ادیب

میزان افزایش قد در صبح بسته به سن، وضعیت بدنی و انعطاف‌پذیری دیسک‌های بین‌مهره‌ای، در افراد مختلف متفاوت است. افراد جوان‌تر که دیسک‌هایشان خاصیت ارتجاعی بیشتری دارند، افزایش قد بیشتری را تجربه می‌کنند. در مقابل، با افزایش سن، دیسک‌های بین‌مهره‌ای کم‌آب‌تر شده و انعطاف‌پذیری خود را از دست می‌دهند، به همین دلیل افراد مسن تغییرات کمتری در قد خود احساس می‌کنند.

مفهوم تغییر قد روزانه، سالیان سال است که مورد توجه دانشمندان بوده است. در اوایل قرن بیستم، محققان فیزیولوژی انسان بررسی‌هایی درباره اثرات جاذبه بر بدن انجام دادند و دریافتند که ستون فقرات در طول شب تقریباً ۱٪ از طول خود را بازیابی می‌کند. این یافته‌ها در دهه‌های اخیر به کمک تکنیک‌های تصویربرداری پزشکی مانند MRI تأیید شدند.

انتهای پیام/

ارسال نظر