۰۳/ اسفند /۱۴۰۳
در تالار وحدت رقم‌ خورد؛

آغاز جشنواره فیلم فجر با رنج و سرمستی دبیر و نکوداشت ۳ پیشکسوت

آغاز جشنواره فیلم فجر با رنج و سرمستی دبیر و نکوداشت ۳ پیشکسوت
چهل و سومین جشنواره فیلم فجر با برگزاری آیین افتتاحیه در تالار وحدت آغاز شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، آیین افتتاحیه چهل و سومین جشنواره فیلم فجر شامگاه پنجشنبه ۱۱ بهمن ۱۴۰۳ در تالار وحدت تهران در حال برگزاری است.

در این مراسم که اجرای آن را فرزاد حسنی برعهده دارد، علاوه بر عوامل و صاحبان آثار حاضر در جشنواره، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، رئیس سازمان سینمایی و جمعی از مدیران فرهنگی و هنری حضور دارند.

مهدی فرجی ، محمدرضا شریفی نیا، علی اوجی، محمود گبرلو، المیرا دهقانی،فریدون‌جیرانی، هومن حاجی عبدالهی ، امیرحسین ثقفی، جلیل اکبری‌صحت، شاهد احمدلو، بهرنگ علوی، مرضیه برومند، میلاد صدرعاملی، محمدرضا شریفی‌نیا، آناهیتا افشار، آریا عظیمی‌نژاد، علی هاشمی، مجید توکلی، حسام فرهمند، علیرضا رضاداد و کریستوف رضاعی از جمله هنرمندان و اصحاب سینما هستند که در این آیین حضور داشتند.

همچنین از رضا بابک، منوچهر والی‌زاده و سیروس الوند پیشکسوتان عرصه سینما تجلیل و تقدیر می‌شود و برگزیدگان مسابقه تبلیغات سینمای ایران شامل تیزر،عکس و پوستر نیز معرفی خواهند شد.

 در ابتدای این نشست و پس از پخش نماهنگی از فیلم سینمایی مادر ساخته ماندگار علی حاتمی که با موسیقی جذاب این فیلم همراه شد، دبیر چهل و سومین جشنواره فیلم فجر پشت تریبون آمد.

گوشتیران
قالیشویی ادیب

آغاز جشنواره فیلم فجر با رنج و سرمستی دبیر و نکوداشت ۳ پیشکسوت

رنج و سرمستی همزمان اهالی سینما

منوچهر شاهسواری گفت: چشم بد دور که بی می و‌ مطرب، ما همچنان مدهوش و سرمستیم. شما دوستان و عزیزان من که در این مجلس حاضرید اهل هنر و فرهنگ هستید پس به این عبارت که عرض می کنم به نحوی باور دارید و عمل می کنید:« رنج و سرمستی». ما همزمان رنج می کشیم و سرمست می شویم. سرمست می شویم و باز رنج میکشیم. 

وی اظهار کرد: ما چهره می سازیم. در جهانی که ما زیست می کنیم دنبال این هستیم که چهره دیگر از خود بسازیم درام، ادبیات و به ویژه سینما به دلیل قدرت تجسم بخشی تلاشی برای ساختن چهره‌ های متعدد از حال و احوال ماست. امروز در تهران در تالاری هستیم که به نام «وحدت» شناخته می شود و به نام رودکی مشهور است.

شاهسواری عنوان‌کرد: امشب برای من عزیز است نه به این خاطر که دبیر جشنواره هستم؛ این که در مجلسی باشی و بزرگداشت سیروس الوند را بگیری افتخار بزرگی است همان «رنج و سرمستی» است.برای آقای الوند عزیز آرزوی توفیق دارم! 

این بخش از صحبتهای دبیر جشنواره فیلم فجر با تشویق گرم‌ حاضران همراه شد.

شاهسواری در ادامه گفت: همچنین امشب قدردان همه چهره سازی های رضا بابک در این سالها هستیم. از یکی از سلاطین دوران دوبله ایران آقای والی زاده عزیز تقدیر خواهیم کرد که البته متاسفانه به دلیل شرایط جسمانی امکان حضور نداشتند، اما به دلیل وظیفه خودمان مفتخر به این تکریم هستیم.

آغاز جشنواره فیلم فجر با رنج و سرمستی دبیر و نکوداشت ۳ پیشکسوت

وی گفت: می‌گویند وارد روزگار تغییر شده ایم. دوستی از من پرسید چهره‌های شاخص سینمای ایران کجا هستند؟ گفتم جشنواره چهل سوم فرصتی است که چهره‌ای شاخص سینمای ایران در سال های آینده در این صحنه بدرخشند و امیدوارم این دوره از جشنواره فرصتی باشد برای جوانانی ایکه این رنج و سرمستی را آغاز می کنند.

شاهسواری در پایان گفت: برای شما شبی سرشار از شادی و تندرستی را آرزو می کنم. چشم بد از تک تک شما دور باد!

 رئیس سازمان سینمایی: سینما راوی بخشی از تاریخ است

رائد فریدزاده رئیس سازمان سینمایی دیگر سخنران این مراسم ضمن خوشامدگویی به حضار گفت: به جشن و ضیافت خودتان خوش آمدید و درود می‌فرستم به روح شهدای وطن و امام عزیز. سینما مخیل است و مخیل؛ سینما خیالات را به نظم در می‌آورد و از آن میان حکایت‌هایی می‌آفریند که روایتگر احوالات نیک و بد ماست. سینما راوی بخشی از تاریخ و شکل دهنده حافظه جمعی است به تاریخ و زبان و فکر جان می‌بخشد. گرچه سینما در جهان و به طبع آن در ایران عمری طولانی ندارد، اما عالمی که در آن متولد شده و زبانی که با آن سخن می‌گوید و روایتگری میکند در نزد متفکران و ادیبان از دیرباز شناخته شده است.ف

فریدزاده با ذکر داستانی از مولانا گفت: «روزی سخن میگفتند میان جماعتی و میان ایشان هم جماعتی کافران بودند، در میان سخن میگریستند و متذوق میشدند و حالت می‌کردند، سوال کرد که «ایشان چه فهم کنند و چه دانند؟ این جنس سخن را مسلمانان گزیده را از هزار یک فهم میکند ایشان چه فهم می‌کردند که می‌گریستند؟» فرمود که لازم نیست که نفس این سخن را فهم کنند آنچه اصل این سخن است را فهم میکنند آخر همه مقرند به یگانگی خدا و به آنکه خدا خالق است و رازق است و در همه متصرف و رجوع به وی است و عقاب و عفو از اوست. چون این سخن را شنید که این سخن وصف حق است و ذکر اوست پس جمله را اضطراب و شوق و ذوق حاصل شود که از این سخن بوی معشوق و مطلوب ایشان می‌آید».

آغاز جشنواره فیلم فجر با رنج و سرمستی دبیر و نکوداشت ۳ پیشکسوت

او ادامه داد: اگر راه‌ها مختلف است، اما مقصد یکی است. نمی‌بینی که راه به کعبه بسیار است بعضی را از روم است و بعضی را از شام و بعضی را از چین و بعضی را از دریا از سوی هند و یمن؛ پس اگر در راه‌ها نظر کنی اختلاف عظیم و مباینت بی حد است، اما، چون به مقصود نظر کنی همه متفقند و یگانه و همه را درون‌ها به کعبه متفق است و درون‌ها را به کعبه ارتباطی و عشقی و محبتی عظیم است. در اندیشه گرفت نیست و درون عالم آزادی است. زیرا اندیشه‌ها لطیفند و برایشان حکم نتوان کردن.

رئیس سازمان سینمایی بیان کرد: این سخن مولانا جلال الدین بلخی است در شیراز که ۸۰۰ سال پیش بیان کرد. کمتر زبانی در جهان میتوان یافت که پس از قرن‌ها چنین ترو تازه باشد. همین سخن تازه بگو تا که جهان تازه شود. چنانکه در آن زمان صنعتگران به خیال عالم نو خلق می‌کردند و دوستان و همراهان ما در این زمانه با صنعت تصویر جهانی در می‌افکنند که حال ما را حکایت و روایت میکند و مردمان را به طریق ثواب و سخن سدید رهنمون می‌سازد. تا باد چنین بادا.

در ادامه همزمان با شب تولد ۷۴ سالگی سیروس الوند نماهنگی از او پخش شد و با حضور فریدون جیرانی، جواد طوسی و ماهور الوند از این فیلمساز پیشکسوت تقدیر به عمل آمد.

آغاز جشنواره فیلم فجر با رنج و سرمستی دبیر و نکوداشت ۳ پیشکسوت

فریدون جیرانی گفت: من و سیروس الوند هم‌نسل هم هستیم و تنها یک‌سال اختلاف سنی داریم. او خیلی زود نوشتن را آغاز کرد. یادم هست در مجله «فردوسی» به سردبیری عباس پهلوان از ایشان نقدی خواندم که درباره فیلم «جوانان زیر آفتاب» بود. بعد از آن هم با تقی مختار در نشریه «ماه نو» کار کرد و گفت‌و‌گو‌های بی‌نظیری را انجام داد که از میان آنها می‌توان به مصاحبه‌اش با پرویز دوایی اشاره کرد.

جیرانی بیان کرد: سیروس الوند جزو نسل دوم فیلم‌ساز‌هایی بودند که پلی میان سینمای روشن‌فکری و تجاری برقرار ساختند. او در جریان فیلم‌سازی خود به مدیریت فرهنگی وقت هم کمک کرد و با فیلم‌هایی که ساخت در دل بحران سینمای ایران، به‌عنوان کارگردانی پیشرو عمل کرد. او در دل تحول فرهنگی که در دل دهه ۶۰ رخ داد فعالیت کرد و اوایل دهه ۷۰ فیلم‌هایی مهم ساخت. الوند چهار دهه فیلم‌سازی کرد. اما متاسفانه در دهه ۹۰ موفق به ساخت فیلم نشد.

سپس جواد طوسی بیان کرد: می‌خواهم به شهر و محله اعتبار بدهم و بگویم وقتی اسم «امام‌زاده یحیی» می‌آید، نسل ما به یاد مدرسه‌ای می‌افتد که عیسی الوند، پدر سیروس الوند در آن مشغول به‌کار بود. عیسی الوند در آن مدرسه فرهنگ‌سازی می‌کرد و باعث ایجاد تعلق‌خاطری در هم‌نسلان من به ری و آن محله شد. حتی فیلم «گوزن‌ها» که نقطه استناد تاریخ به حساب می‌آید نیز از آن مدرسه و عیسی الوند بهره گرفته است. سیروس الوند در چنین خانواده‌ای رشد کرد.

او ادامه داد: سیروس الوند کارش را در سینما با نقدنویسی و دنیای مطبوعات آغاز کرد. نقدی که او بر فیلم «قیصر» نوشته است بی‌نظیر است و هنوز هم می‌شود به آن اتکا کرد. فیلم‌های سیروس الوند کانون گرم خانواده را هدف می‌گیرد و با مخاطب همدل می‌شود. دوست دارم در پایان بگویم که فیلم‌سازی مثل سیروس الوند نباید در نقطه انزوا قرار بگیرد و مدیران باید برای این افراد مسیر بهتری تعریف کنند.

در ادامه ماهور الوند، بازیگر گفت: افتخار می‌کنم که دختر سیروس الوند هستم.

در ادامه برنامه منوچهر شاهسواری نیز به روی صحنه آمد و به‌صورت ویژه از همسر سیروس الوند تشکر کرد و گفت: باید از همسر سیروس الوند تشکر کرد که در تمام این سال‌ها همراه مسیر او بوده است.

درنهایت بعد از دریافت لوح تقدیر، سیروس الوند گفت: ما در انباری خود صندوقچه‌ای داریم که به یادگار از مادرم برایمان مانده است. داخل صندوق، کاغذ و اسناد و یادگاری بسیاری هست. چند وقت پیش لابه‌لای محتویات صندوقچه می‌گشتم که قرارداری را دیدم از فیلمی که من فیلم‌نامه اش را نوشته بودم. آن فیلم ساخته و اکران شد و من هم به موقع دستمزدم را دریافت کردم. این تجربه حرفه‌ای در سن ۱۷ سالگی من رقم خورد و برایم انگیزه بخش بود. حالا باید بگویم که از این که مراسم برزگداشتم نیز زمانی برگزار می‌شود که هنوز زنده‌ام، بسیار خوشحال هستم.

معرفی برگزیدگان بخش مسابقه سینمای ایران

جوایز این بخش با حضور بهزاد خورشیدی، شهاب الدین عادل و کامران قدکچیان داوران مسابقه سینمای ایران چهل و سومین جشنواره فیلم فجر اهدا شد.

بر این اساس، سیمرغ بلورین بهترین آنونس به قدیر حمزه امامچای برای فیلم سینمایی «روشن» رسید.

 همچنین سیمرغ بلورین بهترین پوستر  به محمد روح الامینی برای فیلم «در آغوش درخت» اهدا شد.

سیمرغ بلورین بهترین مجموعه عکس- حسن شجاع کنی برای فیلم «برف آخر»

دومین مراسم بزرگداشت چهل و سومین جشنواره فیلم فجر با حضور مرضیه برومند و محمدرضا شریفی نیا به تجلیل از رضا بابک اختصاص داشت.

مرضیه برومند با بیان این که صحبت کردن از رضا بابک و آثارش کار بسیار سختی است، گفت: او دوست عزیز من است و از دوران کودکی با هم بزرگ شده‌ایم. ما از کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با هم نمایش را شروع کردیم و سال‌های قبل از انقلاب من بیشتر برای او بازی کردم و پس از انقلاب نوبت به او رسید که برای من بازی کند. سال‌هاست با هم کار می‌کنیم. باید بگویم رضا بابک به گردن تمام کار‌های کودک در تئاتر، سینما و تلویزیون حق دارد و اگر او نبود این همه پیشرفت برای کار‌های کودک رقم نمیخورد. می‌نویسد، شعر می‌گوید، اما بازیگری است که کارگردان را اذیت میکند و دیالوگ هایش را حفظ نمی‌کند. امیدوارم سال‌های سال سایه تو بر سر سینمای ایران باشد.

رضا بابک نیز بیان کرد: ما در تمام این سال‌ها با هم بسیار دعوا کردیم چرا که سر کیفیت و کار بود. خیلی از شعر‌های من را مرضیه برومند درست کرد چرا که استعداد بزرگی است و بسیار از او تشکر میکنم چرا که با تمام اختلافاتی که با هم داریم آمدی و منت بر سر من گذاشتی.

محمدرضا شریفی نیا نیز اظهار کرد: همیشه به داوران توصیه کردم و دوست داشتم این اتفاق برای بازیگرانی که نقش‌های کوتاه در سینما بازی میکنند بیفتد. امشب چراغ اول را روشن میکنم و او در فیلم «به رنگ ارغوان» بسیار کوتاه حضور داشت، اما جایزه باید در حد اسکار باشد که دستمان به آن نمی‌رسد، اما سیمرغ را می‌توان داد و من خودم به شخصه قالیچه‌ای را تقدیم او میکنم چرا که در این فیلم با حضور کوتاهش بسیار خوش درخشید.

رضا بابک در ادامه گفت: تشکر می‌کنم چرا که هم کلیپ پخش شد و هم تکه‌هایی از کارهایم دیده شد. نمی‌خواهم وقت شما را بگیرم، اما یادی از پدر و مادر و همسرم می‌کنم که از دست شد چرا که دردانه‌ای بود. او یگانه بود. امیدوارم همیشه سرمست باشید.

وزیر فرهنگ: قرار بود گامی به پیش برداریم امید داریم این گام‌ها ادامه پیدا کند

سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه این مراسم طی سخنانی بیان کرد: قصد تسریع و صحبت ندارم و تنها دو تشکر کوتاه دارم. تشکر اول از دوستانم در دبیرخانه جشنواره فجر است. 

او ادامه داد: دوستان از مهرماه در سازمان سینمایی مستقر شدند و آقای شاهسواری از آبان ماه در فرصتی اندک به این جمع پیوست. قرار بود گامی به پیش برداریم به تعبیر ابوسعید ابوالخیر گامی به پیش در کم کردن فاصله‌ها و با هم بودن و برداشتن فاصله‌ها در دور از هم بودن است. به نظر می‌رسد دوستان توفیق یافتند در این راه و امشب نمونه آن است. امید داریم این گام‌ها ادامه پیدا کند تا جشنواره فجر آینده و جشنواره‌های فجر پسین. 

وزیر فرهنگ بیان کرد: تشکر دوم از سینماست که بخش مهمی از خاطرات خوب ما را ساخته و پرداخته است و امروز در نهاد خودآگاه ما بخش‌های زرینی از این سینما نهفته است و بخشی از اعتلا و عزت ایران و نام آوری ایران از این سینماست. سپاس از همه کسانی که در این مسیر کوشیدند و در پایان یاد امام(ره)، شهیدان و فجر افرین ایران را گرامی می‌دارم.

در ادامه نماهنگ تقدیر از منوچهر والی زاده دوبلور و‌گوینده پیشکسوت پخش شد که با تشویق پرشور  حاضران در سالن همراه بود.

این نکوداشت آخرین بخش آیین افتتاحیه جشنواره چهل و سوم بود و با اعلام فرزاد حسنی این مراسم به پایان رسید.

لازم به یادآوری است چهل وسومین جشنواره فیلم فجر به دبیری منوچهر شاهسواری از ۱۲ تا ۲۲ بهمن برگزار خواهد شد.

 

انتهای پیام/

ارسال نظر