دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
08 بهمن 1403 - 12:28

نخست وزیر قطر: تصمیم درباره اداره غزه بر عهده خود فلسطینی‌ها است

نخست وزیر قطر: تصمیم درباره اداره غزه بر عهده خود فلسطینی‌ها است
نخست وزیر قطر با بیان اینکه تصمیم درباره چگونگی اداره غزه بر عهده خود فلسطینی‌ها است، گفت: ما به ایجاد یک مسیر پایدار برای صلح نیاز داریم.
کد خبر : 954913

به گزارش خبرگزاری آنا، محمد بن عبدالرحمان آل ثانی، نخست وزیر قطر درباره طولانی شدن روند توافق بین جنبش حماس و رژیم صهیونیستی گفت: این یک معامله ساده نبود. ۱۵ ماه مذاکرات داشتیم. از زمان فروپاشی توافق قبلی که بر اساس آن در نوامبر ۲۰۲۳، ۱۰۹ اسیر آزاد شدند، مذاکرات شاهد نوساناتی بود و این روند پیچیده بود.

وی افزود: چیزی که برای ما ناراحت کننده است این است که این مسئله زمان زیادی طول کشید. با توجه به نگرانی‌های هر ۲ طرف و از نظر ما بهترین توافق پایان جنگ و آزادی اسرا به صورت یکجا و پایان این وضعیت است. در برخی مواقع محدودیت‌های سیاسی وجود دارد، اما من نمی‌توانم اشاره کنم که کدام طرف است. من در طول این مدت میانجی بودم و تلاش کردم به نقش خود به عنوان میانجی احترام بگذارم. برای همین موضوعی جانبدارانه نگرفتم.

نخست وزیر قطر درباره فرصت‌های انتقال به مرحله دوم توافق به کانال ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی گفت: این بستگی به پایبندی دو طرف به خود توافق دارد. قرار است روند مذاکرات برای مرحله دوم ۱۶ ژانویه آغاز شود. ما تلاش می‌کنیم تا زودتر آن را آغاز کنیم. من امیدوارم که در هفته آینده با اسرائیلی‌ها برای آغاز مرحله دوم صحبت کنم. بسیار مهم است که به مرحله نهایی این توافق و آزادی تمام اسرا و پایان دائمی جنگ برسیم. مذاکره درباره مرحله دوم شجاعت و رهبری می‌طلبد. تصمیمات دشواری وجود دارد که باید اتخاذ شود.

نخست وزیر قطر درباره تهدید «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا در خصوص باز کردن در‌های جهنم در خاورمیانه گفت: ما شاهد این بودیم که هم دولت جو بایدن و هم دولت دونالد ترامپ نقش مهم و حیاتی را ایفا کردند. فرستاده ویژه ترامپ در پایان عملیات نقش حیاتی ایفا کرد تا بتوانیم به نقطه پایان برسیم.

نخست وزیر قطر گفت: حماس نیاز به ضمانت‌هایی برای ادامه توافق دارد. ۲ طرف از مدت‌ها پیش در وضعیت جنگ هستند و اعتماد بین تمام طرف‌ها از بین رفته است و در نتیجه نیاز به ضمانت‌ها و میانجی‌هایی برای تشویق آنها به رفع شکاف‌ها است. این یک عنصر بسیار مهم در معامله بود.

نخست وزیر قطر گفت: ما به زبان تهدیدات ایمان نداریم و نمی‌توانیم بگوییم که این زبان موفق می‌شود. پایبندی به پایان این مشکل و اقدام برای حل آن کارآمدترین ابزار است.

وی درباره سرنوشت حماس بعد از تکمیل توافق گفت: این چیزی نیست که ما بتوانیم آن را مشخص کنیم. برای اینکه بتوانیم مشکل را به طور کامل حل کنیم باید به صورت کلی به آن نگاه کنیم. مشکل این است که ما به ایجاد یک مسیر پایدار برای صلح نیاز داریم تا بتوانیم اسرائیلی‌ها و فلسطینی‌ها را در صلح و امنیت در کنار هم ببینیم.

محمد بن عبدالرحمان آل ثانی اضافه کرد: ما معتقدیم که راه حل تشکیل ۲ دولت تنها راه برای پیشرفت است. منطقه ما یک منطقه بسیار پیچیده و پرتنش با جنگ‌های قدیمی است. راه حل تشکیل ۲ دولت تنها راهی است که می‌تواند به ما کمک کند تا منطقه‌ای را بسازیم که در آن همه در صلح زندگی کنند. به نظر ما حل و فصل در غزه نیز باید از طریق این توافق باشد.

وی افزود: تضمین درباره چگونگی اداره غزه تصمیمی است که باید خود فلسطینی‌ها آن را اتخاذ کنند. اسرائیلی‌ها نیز حق دارند که به دنبال تضمین امنیت در مرزهایشان باشند.

نخست وزیر قطر درباره انتقاد اسرائیلی‌ها از نقش قطر در میانجی‌گری و حمایت مالی قطر از حماس در طول یک دهه گذشته گفت: این سوالی است که جواب آن را با توجه به چند عامل می‌دهم. قبلا گفتم منطقه ما یک منطقه ساده نیست بلکه بسیار پیچیده است. اصل سیاست خارجه قطر حل نزاع‌ها از طریق میانجی‌گری است و در نتیجه ما باید کانال ارتباطی نامحدودی با همه داشته باشیم.

محمد بن عبدالرحمان آل ثانی تصریح کرد: دفتر حماس در دوحه با هماهنگی کامل با واشنگتن افتتاح شد. این دفتر کانال ارتباطی با آنها برای حل نزاع‌ها و ممانعت از درگیری‌های آینده بود و ابزار ارتباطی بود که در طول سال‌های گذشته برای تسهیل وضعیت ساکنان غزه و همچنین تحقق امنیت برای اسرائیلی‌ها از آن استفاده کردیم. ما اطمینان داریم که هر کاری را با شفافیت بسیار زیاد انجام دادیم به ویژه درباره حمایت مالی از غزه که پرونده‌ای است که ما در آن شاهد ادعا‌ها و تبلیغاتی علیه قطر بوده‌ایم مبنی بر اینکه ما میلیارد‌ها دلار به حماس دادیم. در حالی که چنین اتفاقی به هیچ وجه نیفتاد و این حقیقت نیست.

عبدالرحمان آل ثانی گفت: اموالی که ما می‌فرستادیم برای خانواده‌های فقیر و نیازمند و مجهز کردن ساکنان غزه به برق بود و این با هماهنگی کامل دولت اسرائیل صورت می‌گرفت. هیچ کشوری اقدام به کمک نکرد. قطر خود این طرح را بر عهده داشت، اما متاسفانه اکنون ما شاهد انتقاداتی از سوی برخی طرف‌ها به خاطر نقشی هستیم که به نفع منطقه و ثبات آن ایفا کرده‌ایم. مردم و سیاستمدارانی هستند که از این مسئله به خاطر منافع سیاسی بهره‌برداری می‌کنند و این مسئله هیچ کمکی به کاهش درگیری در غزه یا بازگشت اسرا نکرد. ما موضعی بی‌طرف داشتیم.

وی افزود: اگر ما نماینده حماس در این مذاکرات بودیم نتیجه این نمی‌شد. ما امیدواریم که شاهد یک صلح پایدار باشیم که اجازه سرمایه‌گذاری ما برای رسیدن به یک صلح پایدار و دائم را بدهد. ما همواره خوشبین هستیم و هیچ‌گاه تسلیم نمی‌شویم. ما به دنبال راه حل‌هایی مسالمت آمیز هستیم و هر اقدام مطلوبی را برای برقراری صلح در منطقه انجام می‌دهیم.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب