دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
01 بهمن 1403 - 10:51
در نشست خبری؛

بقایی: توافق آتش‌بس غزه در آخرین روز حاکمیت بایدن معنادار است

بقایی: توافق آتش‌بس غزه در آخرین روز حاکمیت بایدن معنادار است
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: برخی معتقدند اگر دولت بایدن ادامه می‌یافت، نسل‌کشی (مردم غزه) هم ادامه داشت. این نقطه تاریک در ذهن مردم دنیا و به ویژه مردم فلسطین و لبنان باقی خواهد ماند.
کد خبر : 953487

به گزارش خبرگزاری آنا، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان امروز (دوشنبه) در نشست خبری هفتگی با اصحاب رسانه شرکت کرد و پاسخگوی سئوالات آنان شد.

وی ابتدا درباره موافقتنامه بین ایران و روسیه اظهارکرد: این دو موافقتنامه در آن اصولی درج شده که کماکان مهم است، طبق اصل جانشینی دولت‌ها این موافقتنامه در زمان اتحاد جماهیر شوروی بسته شد و به دولت جدید منتقل شد.

بقایی در پاسخ به ارزیابی خود از عملکرد بایدن گفت: در سطح منطقه‌ای دولت دموکرات آمریکا یکی از بدترین عملکرد‌ها را در ۵۰-۶۰ سال گذشته داشته به دلیل اینکه ۱۶ ماه آخر عمر این دولت بیشتر مصروف یک نسل کشی آشکار در منطقه ما شد. اتفاقاً توافق آتش بس در آخرین روز‌های حاکمیت این دولت انجام شد باز هم معنادار است؛ بنابراین این نقطه تاریک و لکه ننگ در ذهن و یاد مردم منطقه به ویژه فلسطینیاین و لبنانی‌ها خواهد ماند.

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: در سطح دوجانبه هم اقدامات ایضایی آمریکا ادامه یافت درباره مذاکرات مربوط به اجرای توافقات هسته‌ای به هیچ عنوان گامی برداشته نشد.

وی در واکنش به اتهامات مقامات سوئدی و آخرین وضعیت پیگیری پرونده قتل دو شهروند ایرانی در فرانسه اظهارکرد: پیگیری حقوق اتباع ایرانی یکی از دستورکار‌های وزارت خارجه است، معاونت سیاسی و سفارت ما در پاریس به صورت جدی دنیال این هستند، اما هنوز اطلاعات قانع کننده درباره این دو قتل در فرانسه دریافت نکردیم. به صورت طبیعی مطالبه پیگیری کیفری و صدور قضایی داتیم و باید مشخص شود ماهیت این اقدام مشخص شود و انتظار داریم مراجع ذیربط پاسخ دهند.

بقایی افزود: اظهارات مقام سوئدی هم تعجب برانگیز و هم غیرقابل قبول است. این نوع اظهارات فرافکنانه و بدون هیچ سند و مدرکی به هیچ عنوان در عرف دیپلماتیک قابل قبول نیست و ما مراتب اعتراضض خود را به طرف سوئدی ارسال کردیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسشی دیگر گفت: موضع ما در قبال شایعه مذاکرات طرف‌های ایرانی با ایلان ماسک تکذیب کردیم و کشور‌های دیگر هم این تکذیبیه ما را تائید کردند.

وی افزود: غیر طبیعی نیست که در یک روند موذاکراتی که ۴ سال طول کشیده است، در دوره دولت آقای روحانی شروع، در دولت شهید رئیسی مذاکرات آغاز و در این دولت به امضا رسید اینکه در فرایند مذاکراتی طرف‌ها پیشنهاداتی را مطرح کنند چیز غریبی نیست و در نهایت باید ببینیم محصول چیست. این متن توافقنامه محصول توافقات دوطرف است.

بقایی درباره اینکه اجلاس داووس چه کسانی شرکت می‌کنند و روابط ایران و مصر نیز پاسخ داد: در مورد اجلاس داووس از جمهوری اسلامی ایران دعوت شده تا شرکت کنند، هم وزیر و هم معاون راهبردی رئیس جمهور در این اجلاس شرکت می‌کنند.

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: روندی که از قبل شروع کردیم مبنی بر تلاش برای بهبود روابط با کشور‌های همسایه، تحولات در موضوعات مرتبط با مصر را دنبال می‌کنیم و دوستان ما در وزارت خارجه پیگیر این مسائل هستند.

وی در خصوص حل نشدن موضوع حق آبه اظهارکرد: موضوعا حقابه ایران از هیرمند و حقابه‌هایی که از سایر رودخانه‌های جاری به سمت ایران وجود دارد همیشه مورد پیگیری و دستور کار ثابت بین ایران و افغانستان بوده و خواهد بود. ما فکر می‌کنیم همکاری در مورد آب می‌تواند یکی از نقاط قوت و همکاری بین دو کور ایران و افغانستان باشد.

بقایی افزود: سیاست حسن همجواری و فرهنگی ایجاب می‌کند که هردو طرف به توافق و تفاهم دست پیدا کنند، امسال هم فکر می‌کنم با توجه به بارش‌های مناسب انشاالله یکی از مباحث مهم بین ایران و افغانستان باشد.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سفر سرلشکر باقری به پاکستان گفت: همکاری‌های بین ایران و پاسکات در همه حوزه‌ها با یک آهنگ رو به رشد در جریان بوده، مدتی قبل آقای عراقچی سفر کردند، مراودات سیاسی و فرهنگی ادامه دارد، همکاری‌های دفاعی و امینیتی هم معمول است هم برای اطمینان از اجرای تفاهمات قبلی و هم برای تصمیم گیری درباره موضوعاتی که نیازمند بهبود فرایند‌ها برای مقابله با تهدیدات مشترک وجود دارد.

وی در پاسخ به سئوال دیگری درباره آغاز فرایند مکانیسم ماشه علیه ایران نیز تأکید کرد: اگر از مکانیسم ماشه برای فشار یا امتیازگیری از جمهوری اسلامی ایران سوءاستفاده شود واکنش ما هم مناسب و متقابل خواهد بود و دیگر توجیه و دلیلی برای ماندن ایران در برخی موافقت‌نامه‌های مربوطه نخواهد بود.

بقایی در واکنش به اظهارات مشاور رئیس جمهور درباره مذاکره با آمریکا تصریح کرد: موضوع جمهوری اسلامی ایران و دولت در رابطه با مباحث سیاست خارجی توسط سخنگویان رسمی آن بیان می‌شود.  نکاتی که مطرح شده است و بنده هم از رسانه‌ها دیدم و شنیدم حتما هیچ نسبتی با موضع رسمی ما ندارد.  من حدس می‌زنم که نظر شخصی گوینده بوده در مقام گفت‌و‌گو یا گعده با یک روزنامه یا یک رسانه این را باید در نظر داشته باشیم.  موضوع سیاست خارجی بحث تخصصی است و هرگونه ساده سازی موضوعات پیچیده سیاست خارجی نه مفید هست و نه کمک کننده به پیشبرد.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به ادعای «ممنوعیت ورود اتباع ایرانی و کالا‌های ایرانی به سوریه» گفت: من ۴-۵ هفته قبل در بحبوحه تحولات سوریه نکته‌ای را گفتم در مورد اینکه توصیه نمی‌کنیم که شهروندان سفری به سوریه داشته باشند به دلیل اینکه شاید برخی گروه‌های تروریستی که اقدامات خودسرانه‌ای شاید داشته باشند، توصیه کرده بودیم که اتباع ما فعلاً سفری به این کشور نداشته باشند. ضمن اینکه خبر ممنوعیت ورود کالا‌های ایرانی به سوریه نیز فکر نمی‌کنم اصل خبر صحت داشته باشد و نیازمند راستی آزمایی است.

وی همچنین درباره موضوع ایران درباره طرف‌هایی که عضو برجام بودند، تأکید کرد: موضع ما در خصوص مذاکره با طرف‌هایی که یک زمانی عضو برجام بودند کاملا روشن است.

بقایی در پاسخ به سئوالی درباره سفر وزیر امور خارجه کشورمان به نیویورک پاسخ داد: سفر عراقچی به نیویورک با توجه به اقتضائات زمانی انجام نخواهد شد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در واکنش به اتهامات برخی مقامات خارجی درباره دخالت ایران در جنگ اوکراین نیز تصریح کرد: اتهامات مربوط به دخالت ایران در منازعه اوکران را کاملاً رد کردیم، اگر سند و مدرکی وجود دارد آماده گفت‌و‌گو هستیم.

وی در واکنش به سئوالی درباره رویکرد دولت جدید آمریکا نیز پاسخ داد: ما امیدواریم که چهار سال بعد قضاوتی که الان در مورد چهار سال گذشته دولت آمریکا وجود  دارد در مورد ۴ سال آینده واقعاً وجود نداشته باشد. امیدواریم رویکرد‌ها و سیاست‌های دولت آمریکا واقع گرایانه و مبتنی بر حقوق بین الملل و احترام به منافع و خواسته‌های ملت‌های منطقه از جمله ملت ایران باشد.

وی در مورد اظهارات یکی از مقامات آتی آمریکا درباره حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران گفت: ایران در دفاع از منافع و تمامیت ارضی خود قاطعانه عمل خواهد کرد و اینگونه موارد حتماً مخرب است و در جهت خیر و صلاح هیچ طرفی نیست. هم از لحاظ حقوق بین‌الملل و هم از جهت نگاه ما به عنوان ایران حتماً مردود است. ایران در دفاع از منافع خود با قاطعیت در هر مورد عمل خواهد کرد.

سخنگوی وزارت خارجه در مورد ادعاها مبنی بر عدم نقش آفرینی حماس در آینده غزه، گفت: این را باید از طرف‌های ذیربط موافقتنامه سوال کرد. آن چیزی که مشخص است، مقاومت و حماس جنبشی در قلب مردم فلسطین است و هیچ کسی نمی‌تواند حضور حماس در آینده فلسطین را نادیده بگیرد.

وی درباره پیش بینی برای بازگشت آمریکا به مذاکرات هسته‌ای اظهار داشت: مذاکره درباره موضوع هسته‌ای ایران مبنای روشنی دارد و مبنای آن برجام است و همه طرف‌هایی که در شکل گیری برجام حضور داشتند و این سند به عنوان بخشی از قطعنامه شورای امنیت جایگاه حقوقی پیدا کرد در این روند باید مشارکت داشته باشند.

بقایی درباره انجام عملیات وعده صادق ۳، تصریح کرد: تصمیم در این موارد توسط دستگاه‌های ذیربط در حوزه دفاعی و امنیتی ایران اتخاذ می‌شود.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب