۱۳ فیلم اولی جشنواره فیلم فجر را بیشتر بشناسیم/ باشگاه اجتماعیسازان جوان!
به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، در فاصله سه هفته مانده به آغاز چهل و سومین جشنواره فیلم فجر و با اعلام رسمی فهرست فیلمهای بخش سودای سیمرغ، تنور این دوره از جشنواره گرم شد و از هم اکنون گمانهزنیها برای برندگان سیمرغ این دوره از جشنواره آغاز شده است.
۳۳ فیلم در بخش رقابتی و ۴ فیلم در بخش پویانمایی ترکیب آثار این دوره از جشنواره را تشکیل میدهند. این درحالی است که در دوره قبلی جشنواره ۲۲ فیلم در بخش سودای سیمرغ و ۱۲ فیلم نیز در بخش «نگاه نو» حضور داشتند، اما امسال این دو بخش با هم ادغام شده و داوری آنها نیز به صورت مجزا نخواهد بود. این در حالی است که طبق اعلام دبیر جشنواره، ۱۳ فیلم اولی در این فهرست حضور دارند و این سیزده فیلم برای دریافت سیمرغ بهترین فیلم اول با یکدیگر رقابت میکنند. در نتیجه، جایزههای جداگانهای در رشتههای مختلف به این ۱۳ فیلم اول تعلق نخواهدگرفت.
اگرچه هنوز فهرست مستقلی از فیلم اولیهای جشنواره چهل و سوم منتشر نشده است. با این حال ۱۳ فیلم جشنواره چهل و سوم فجر که نخستین تجربه کارگردانی سازندگان آن محسوب میشود را در ادامه مرر خواهید کرد. فیلم هایی که اغلب سوژههای اجتماعی و یا درام دارند و از این رو میتوان فیلماولیهای جشنواره چهل وسوم را اجتماع اجتماعیسازان جوان نامید.
۱- «۱۹۶۸»
کارگردان: امیر پوروزیری
تهیهکننده: ایرج محمدی
داستان فیلم در بهار سال ۱۹۶۸ میلادی (۱۳۴۷ شمسی) و در حاشیه غلبه تیم ملی فوتبال ایران بر تیم رژیم صهیونیستی در فینال مسابقات جام ملتهای آسیا در سال ۱۹۶۸ میگذرد. امیر نوروزی، امیراحمد قزوینی و لیندا کیانی بازیگران این اثر هستند که اولین تجربه کارگردانی پوروزیری درسینما پس از سریالهای «شادآباد» و «مینو» است.
۲- آبستن
کارگردان: مصطفی و محمد تنابنده
تهیهکننده: جلال تیموری
مصطفی و محمد تنابنده (دو برادر کوچکتر محسن تنابنده) در اولین حضور خود در جشنواره فیلم فجر به عنوان کارگردان، هم در موضوع و هم در فرم سراغ تجربه جدیدی رفتهاند. «آبستن» یک درام اجتماعی است که به شکل سکانسپلان فیلمبرداری شده؛ به این ترتیب، مثل فیلم سینمایی «ماهی و گربه» شهرام مکری که حدود یک دهه پیش با این تکنیک تولید شد و موردتوجه منتقدان قرار گرفت، «آبستن» نیز یک سکانس پلان طولانی است. عباس غزالی، توماج دانش بهزادی، سوگل خلیق و مجتبی شفیعی بازیگران این فیلم هستند.
«آبستن» تاکنون در چند جشنواره بینالمللی شرکت کرده است.این درحالی است که طبق آییننامه جشنواره فیلم فجر، آثار حاضر در این رویداد سینمایی نباید قبلاً در جشنواره دیگری به نمایش درآمده باشند و از این لحاظ، حضور این فیلم و البته چند فیلم دیگر که در ادامه به آنها اشاره خواهد شد) در فهرست نهایی، با اعتراض برخی از رسانهها و فیلمسازان همراه شد.
۳- «بازی را بکش»
کارگردان: محمدابراهیم عزیزی
تهیهکننده: مصطفی کیایی
«بازی را بکش» که درباره شرط بندی در مسابقات فوتبال و برخی حواشی آن است، در ابتدا «توتو» نام داشت و در ادامه هم فیلمبرداری آن با نام «هجده قدم» انجام شد. در تازهترین محصول «کارن فیلم» بازیگرانی همچون محسن کیایی، هدی زینالعابدین و متین حیدرینیا ایفای نقش میکنند.
۴- «بچه مردم»
کارگردان: محمود کریمی
تهیهکننده: سید علی احمدی
فیلم «بچه مردم» که از تولیدات موسسه خیریه بهشت امام رضا (ع) است در سکوت خبری تولید شد و هیچ خبر و عکسی از آن در رسانهها منتشر نشده است، اما شنیدهها حاکی از آن است که داستان فیلم در حال و هوای دهه پنجاه و شصت میگذرد. محمود کریمی مستندسازی است که در اوایل دهه نود به واسطه حضور در برنامه «خندوانه» به صورت صدای راوی و مصاحبهگر مشهورشد. هرچند درآن برنامه هیچ تصویری از او پخش نشد و شاید همین موضوع نیز به جنبههای معمایی این اثر در جشنواره چهل و سوم بیفزاید.
۵- تاکسیدرمی
کارگردان: محمد پایدار
تهیهکننده: محمدجواد موحد
در این فیلم که داستان آن در دوره پهلوی میگذرد و درونمایهای کمدی دارد، بازیگرانی همچون مجید صالحی، هادی کاظمی، آناهیتا درگاهی و حسن معجونی ایفای نقش میکنند. محمد پایدار از اعضای باشگاه فیلم سوره است که پیش از این فیلمهای کوتاهی همچون «جمعه»، «کفشدزدک» و «تقاطع» را کارگردانی کرده بود. نکته قابلتوجه درباره او این است که علاوه بر حضور در بخش سودای سیمرغ امسال، با فیلم «راوی» در بخش مسابقه فیلمهایکوتاه نیز حضور دارد.
داستان «تاکسیدرمی» در سالهای پیروزی انقلاب میگذرد و درباره یکی از اعضای خاندان پهلوی است که به شکار گوزن علاقه دارد و...
۶- «ترک عمیق»
کارگردان: آرمان زرینکوب
تهیهکننده: محسن چگینی
آرمان زرینکوب از تهیهکنندگان شناختهشده تلویزیون است که در کارنامهاش تولیداتی همچون مجموعه سهگانه «ستایش» و مجموعههای «مرگ تدریجی یک رویا» و «ماه و پلنگ» دیده میشود. نام این فیلم در ابتدا «والسسه نفره» بود که در ادامه تغییر کرد. بازیگرانی همچون رضا بابک، گلچهره سجادیه، حمید رشید و بابک انصاری در این اثر ایفای نقش میکنند.
«ترک عمیق» هم پیش ا زحضور در جشتنواره چهل و سوم فجر در چند جشنواره خارجی شرکت کرده است.
۷- «چشم بادومی»
کارگردان: ابراهیم امینی
تهیهکننده: سجاد نصراللهینسب
ابراهیم امینی که در چند فیلم از آثار محمدحسین مهدویان از جمله «ایستاده در غبار»، «ماجرای نیمروز»، «لاتاری» و… کار نگارش فیلمنامه را به عهده داشت و البته در جایگاه مشاور و بازیگردان هم به مهدویان کمک میکرد، حالا در جشنواره فیلم فجر به عنوان کارگردان حضور دارد. البته او پیش از این، تجربه کارگردانی تئاتر را نیز داشته است که نمایش «ترور «یکی از این آثار بود. فیلمنامه فیلم سینمایی و نسخه تلویزیونی «موقعیت مهدی» به کارگردانی هادی حجازیفر نیز از کارهای ابراهیم امینی است.
در فیلم «چشم بادومی» که درونمایهای اجتماعی دارد، بازیگرانی همچون مهدی هاشمی، ساره بیات، علی باقری و ستایش دهقان بازی میکنند.
۸- «رها»
کارگردان: حسام فرهمند
تهیهکننده: سعید خانی
شهاب حسینی و غزل شاکری دو بازیگر اصلی این درام اجتماعی هستند که اولین تجربه حسام فرهمند در تولید یک اثر بلند داستانی است.
۹- «زمانی در ابدیت»
کارگردان: مهدی نوروزیان
تهیهکننده: نیکی کریمی
مهدی نوروزیان کارگردان ایرانی مقیم انگلیس است که در خارج از کشور سابقه فیلمسازی دارد، اما «زمانی برای ابدیت» اولین تجربه کارگردانی او در ایران است. تهیهکنندگی این فیلم به عهده نیکی کریمی است که میتواند در جشنواره خبرساز شود. حضور زندهیاد بیتا فرهی بازیگر فقید کشورمان نیز از نکات قابلتوجه «زمانی برای ابدیت» است. لیلا حاتمی، بابک حمیدیان، عباس غزالی، ونوید پورفرج نیز از دیگر بازیگران این اثر هستند.
۱۰- «سونسوز»
کارگردان: رضا جمالی
تهیهکننده: سلمان عباسی
همانگونه که از نام این فیلم هم مشخص است، «سونسوز» به زبان آذری ساخته شده است. رضا جمال کارگدان این اثر هل اردبیل است و پیش از این چند فیلم کوتاه را نیز کارگردانی کرده است. حمدالله سلیمی، بهروز اللهوردیزاده، مریم مؤمن و صفت آهاری بازیگران این فیلم هستند.
داستان این فیلم درباره مستندسازی است که به روستایی میرود تا درباره عقیم بودن زنان آن روستا فیلمی میسازد، اما زنها با یک نقشه این فیلم را میدزدند.
۱۱- «فریاد»
کارگردان: محمدرضا اردلان
تهیهکننده: بهمن اردلان
تا زمان تهیه این گزارش، از این فیلم هیچگونه اطلاعات یا تصویری منتشر نشده و باید دید محمدرضا اردلان پس از ساخت چند فیلم کوتاه، در اولین تجربه فیلم بلند خود و حضور در جشنواره چه ارمغانی برای مخاطبان آورده است.
۱۲- «لولی»
کارگردان: رضا فرهمند
تهیهکننده: جلیل اکبری صحت
رضا فرهمند، مستندسازی که با فیلم مستند «زنانی با گوشوارههای باروتی» نامش را بر سرزبانها انداخت، پس از ساخت فیلم نیمهبلند «اتاق صعود»، با فیلم سینمایی «لولی» پا به به جشنواره چهل وسوم نهاده است. این فیلم هم در سکوت کامل خبری تولید شده و نامی از گروه بازیگران آن منتشر نشد. جلیل اکبری صحت تهیهکننده این فیلم در سالهای دهه هفتاد از روزنامهنگاران پرکار حوزه فرهنگ بود که در مقطعی به عنوان مدیر روابط عمومی بنیاد سینمایی فارابی و چند دوره از جشنواره فیلم فجر هم فعالیت کرد.
۱۳- «ماریا»
کارگردان: مهدی اصغری ازغدی
تهیهکننده: علی لَدنی
حسین محجوب، صابر ابر، پانتهآ پناهیها و محمد صدیقیمهر گروه بازیگران یکی از آثار اجتماعی و احتمالاً جنجالی جشنواره امسال را تشکیل میدهند. مهدی اصغری پیش از این با فیلمهای کوتاهی همچون «عاشق وحشی» «کورا» و «کارخانه رو به ورشکستگی» نامی برای خود دست و پا کرده بود و حالا با اولین فیلم بلندش که موضوع ملتهبی هم دارد وارد جشنواره فیلم فجر شده است.
ماریا» نیز مثل فیلمهایی همچون «آبستن» و «ترک عمیق» درجشنواره های خاجری حاضر بود و حتی توانستیک از جوایز جشنواره فیلم توکیو را نیز از آن خود کند. اما درکناراین حواشی، «ماریا» داستانی جنجالی نیز دارد و درباره یک دختر هنرجوی بازیگری است که در یک ویدئو نقش یک روسپی را تمرین میکند. اما این ویدئو منتشر شده و اتفاقاتی را رقم میزند و...
انتهای پیام/