دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
17 دی 1403 - 10:46
در نشست هفتگی با اصحاب رسانه؛

بقایی: عقلای آمریکا مراقب فتنه‌ها باشند/ بازرسی هواپیمای ماهان ناشی از سوءتفاهم بود

بقایی: عقلای آمریکا مراقب فتنه‌ها باشند  بازرسی هواپیمای ماهان ناشی از سوءتفاهم بود
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در نشست هفتگی با خبرنگاران به تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی ازجمله تهدید هسته‎‌ای آمریکا علیه ایران، توافق جامع تهران-مسکو، ماجرای هواپیمای ماهان‌ایر و سفر رئیس‌جمهور به تاجیکستان پرداخت.
کد خبر : 950909

به گزارش خبرگزاری آنا، اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه، امروز (دوشنبه) ۱۷ دی‌ماه، در نشست هفتگی با خبرنگاران به تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی پرداخت.

وی در ابتدای این نشست یاد شهید سلیمانی را گرامی داشت.

زمستان سرد مردم غزه

همچنین، سخنگوی وزارت امور خارجه به اوضاع جاری در غزه و تداوم جنایات رژیم صهیونیستی پرداخت و با گرامیداشت فرا رسیدن «روز شهید» در فلسطین گفت: متاسفانه جنایت‌ها و نسل‌کشی‌های رژیم صهیونسیتی همچنان ادامه دارد و سرما و وضعیت بد هوایی شرایط مردم غزه قهرمان را سخت‌تر کرده است.

توافق جامع تقویت‌کننده مناسبات ایران و روسیه است

وی درباره موافقتنامه جامع ایران و روسیه که قرار است بزودی به امضا برسد، گفت: این سند بروزسانی و تکمیل کننده سند قبلی است. این سند از اوایل تابستان به تأیید دو کشور رسیده بود ولی دنبال زمانی برای امضای آن بودیم.
 
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: این سند دوجانبه و برای تقویت مناسبات و روابط دوجانبه بین ایران و روسیه است.
 
بایدن دنبال دیکته روش‌های شکست‌خورده خود به دولت بعدی آمریکا است
 
بقایی در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات «جیک سالیوان» مشاور امنیتی کاخ سفید درباره حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران اظهار داشت: از نگاه حقوقی و حقوق بین‌الملل تهدید به توسل به زور نقض فاحش حقوق بین‌الملل و منشور ملل متحد است و این موضوع تهدیدی است علیه تأسیسات هسته‌ای صلح آمیز یک کشور و به صورت مضاعف نقض تعهدات بین‌المللی و قطعنامه 533 شورای حکام آژانس است و به نوعی تهدید علیه صلح و امنیت بین‌المللی است و در یک شرایط منصفانه شورای امنیت باید به این موارد ورود کند و مسئولیت دولت آمریکا برای این اظهارات را مطالبه کند.
 
وی افزود: این را در کنار سایر اظهارات دولت دموکرات آمریکا علیه ایران بگذارید به نوعی رسواسازی خودشان است. بلینکن هم قبلا درباره مداخله در ایران صحبت کرده بود. به نظر می‌رسد دولتی که در نظر برخی از خود آمریکایی‌ها به عنوان یکی از فاسدترین و بی تدبیرترین دولت‌ها لقب گرفته درصدد این است که روش‌های مخرب و شکست خورده خود را برای دولت بعدی آمریکا دیکته و دستورکار برای دولت بعدی کنند. حتما عقلایی در آمریکا هستند که مراقب این فتنه‌ها باشند.
 
بقایی گفت: مردم ایران نشان دادند در دفاع از حاکمیت ملی، تمامیت ارضی و عزت خود قاطعانه عمل خواهند کرد.
 
بازگشایی یکی از مراکز فرهنگی در تاجیکستان در دستورکار سفر رئیس‎‌جمهور است
 
وی درباره سفر پزشکیان به تاجیکستان گفت که اواخر دی ماه اولین سفر منطقه‌ای رئیس‌جمهور به اوراسیا خواهد بود. رابطه ما با تاجیکستان ممتاز و بسیار مهم است. در این سفر قرار است اسناد مهمی در زمینه‌های اقتصادی، تجاری و فرهنگی به امضا برسد. بازگشایی یکی از مراکز فرهنگی در تاجیکستان در دستورکار است و افتتاح مرکز سلامت تاجیکستان. این سفر به دعوت رئیس‌جمهور تاجیکستان است.
 
ماجرای هواپیمای ماهان ناشی از سوءتفاهم بود
 
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره بازرسی از هواپیمای ماهان در بیروت هم اظهار داشت: بسته دیپلماتیک تحت قواعد و موازین حقوقی بین المللی قرار دارد و بعد از سوءتفاهم ایجاد شده و ورود وزارت خارجه و سفارت موضوع حل شد. کلیت مسئله را سفیر ما توضیح داد. این ناشی از برخی اطلاع رسانی های نادرست و سوءتفاهم ایجاد شده بود. دوستان ما در سفارت در بیروت و در وزارت خارجه موضوع را در تماس با طرف‌های لبنانی پیگیری کردند و پیگیری آن ادامه دار است.
 
مشکل تردد کامیون‌ها در مرز ترکیه، سیاسی نیست
 
وی درباره مشکلات ایجاد شده برای رانندگان کامیون ایرانی در ترکیه نیز بیان کرد: این موضوع واقعا سیاسی نیست. یک موضوع فنی است که عمدتاً بخش حمل و نقل و حوزه تأمین سوخت به عنوان نهادهای متولی به آن می‌پردازند. طی چند ماه گذشته با این موضوع مواجه بودیم یک موضوع فنی است که سابقه مشخصی بین دو کشور دارد و تلاش ما و ترکیه این بوده با توجه به حسن همجواری و اینکه موضوع ترابری و حمل و نقل کالا از مسیرهای دو کشور برای ما مهم است تلاش کردیم این موضوع را حل و فصل کنیم.بقایی بیان کرد: احتمالا هیئتی از سوی ایران با حضور نمایندگان دستگاه‌های متولی به ترکیه می‌روند و امیدواریم این موضوع به زودی حل شود.
 
سوریه نباید درگیر افراط‌گری خشن شود
 
این دیپلمات ارشد ایرانی درباره اظهارات محمد الجولانی درباره اینکه ایران کشور مهمی است، گفت:‌ بدیهی است ایران کشور بزرگی است. بیانیه وزارت خارجه روشن و صریح مواضع ما را بیان کرد. به انتخاب سوری ها احترام می‌گذاریم. حفظ تمامیت سرزمینی و وحدت ارضی این کشور برای ما و منطقه مهم است. نگرانی‌های خود را با طرف‌های مختلف بیان کردیم. سوریه باید بدون مداخله مخرب طرف‌های منطقه‌ای و خارج از منطقه درباره سرنوشت خود تصمیم بگیرد و درگیر افراط گری خشن نشود.
 
تحولات سوریه در دستور کار دیدار پزشکیان و السودانی
 
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره سفر محمد شیاع السودانی نخست‌وزیر عراق به تهران و اینکه بین ایران و سوریه پیام‌هایی رد و بدل شود، گفت: جزئیات سفر در سطح رئیس‌جمهور را دفتر رئیس‌جمهور اطلاع رسانی می‌کند. این سفر به دعوت مسعود پزشکیان انجام می‌شود و در چارچوب مراودات و رفت و آمدهای دیپلماتیک بین ایران و عراق قرار است در این ملاقات با رئیس‌جمهور درباره مناسبات دوجانبه در حوزه‌های مختلف صحبت شود. قرار است درباره اجرای تفاهم‌هایی که از قبل داشتیم مروری صورت بگیرد و ازجمله تحولات منطقه از جمله سوریه یکی از موضوعات در دستورکار خواهد بود.
 
مشارکت جدی ایران درباره رای مشورتی دیوان دادگستری علیه اسرائیل
 
این دیپلمات ارشد ایرانی درباره رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری در خصوص نقض تعهدات از سوی رژیم صهیونیستی اظهار داشت: بعد از لغو مجوز آنروا موج اعتراضی در سطح بین‌المللی ایجاد شد. این آژانس از چند دهه قبل مشغول کمک به آوارگان فلسطینی در چند کشور بود.وی گفت: درخواست رای این است که دیوان درباره نوع و کیفیت نقض تعهدات اسرائیل در رابطه با تکالیفی که نسبت به همکاری با سازمان‌های بین‌المللی دارد نظر بدهد. این درخواست رای نیازمند قطعنامه مجمع عمومی بود که ایران به آن رای مثبت داد و بنای ما این است در مراحل مختلف رسیدگی به این درخواست مشارکت جدی داشته باشیم.
 
توضیح تکمیلی درباره سفر وزیر خارجه عمان به ایران
 
وی درباره محتوای پیام سلطان عمان برای پزشکیان اظهار داشت: درباره این سفر وزیر امور خارجه توضیح داد که این سفر متمرکز بر مباحث مرتبط با روابط دوجانبه ایران و عمان و بحث درباره تحولات منطقه. این موضوعی است که همیشه در گفت‌وگوهای ما با کشورهای منطقه به ویژه عمان با توجه به اینکه رابطه ما تاریخی و ممتاز است مورد بحث قرار می‌گرفته است.
 
توسعه بندر چابهار از محورهای سفر تخت‌روانچی به هند
 
وی درباره سفر تخت‌روانچی به هند گفت: این سفر برای شرکت در نوزدهمین نشست مشورتی سیاسی ایران و هند بود که با همتا و وزیر خارجه هند دیدار داشت. طیفی از موضوعات مورد بحث گرفته و یکی از موضوعات همکاری‌های تجاری و اقتصادی بوده است. توسعه بندر چابهار و مشارکت هند در تکمیل خط آهن چابهار یکی از مباحث مورد گفت وگو بوده است. تسهیل صدور روادید برای ایرانیان هم از جمله مباحث مورد گفت‌وگو بوده است.
 
گفت‌وگو برای اعزام هیئت کنسولی به عربستان
 
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی درباره اقدام عربستان در اعدام 6 تبعه ایرانی و خارج شدن یکی از شرکت‌های عربستانی از بازار ایران اظهار داشت: صرف اینکه تحولاتی همزمان با هم رخ می‌دهد نباید تحلیل سیاسی برای آن مطرح کرد. در رابطه با شرکتی که اشاره کردید براساس اطلاعات ما ارزی خارج نشده و صرفا انتقال سهام از یک شرکت به شرکت دیگر بوده است و از سازمان سرمایه گذاری و وزارت اقتصاد جویا شوید.
 
وی درباره اعدام 6 تبعه ایرانی در عربستان عنوان کرد: بخش کنسولی ما بلافاصله در همان زمانی که موضوع منتشر شد موضعی گرفت و سفیر عربستان به وزارت خارجه احضار و مواضع ایران به صورت شفاف و صریح بیان شد. موضوع در دست پیگیری است و درباره اعزام هیئت کنسولی با طرف عربستانی در دست گفت‌وگو است.
 
از همه ابزارها برای تأمین حق‌آبه ایران استفاده می‌کنیم
 
بقایی درباره سد پاشدان اظهار داشت: وزارت خارجه به عنوان متولی دیپلماسی کشور موضوع تأمین حق‌آبه‌های ایران از رودخانه‌های مرزی و مشترک را به عنوان دستورکار خود پیگیری کرده است. در مورد افغانستان و هریرود سابقه موضوع به اوایل دهه 1990 برمی‌گردد. اعتراضات ما ثبت شده و موضوعی است که مستمر و مداوم در دستور کار داریم.
 
 بقایی بیان کرد: همواره گفته‌ایم که آب‌هایی که از افغانستان به سمت ایران روان بوده است حقوقی را برای طرف‌های دو سوی مرز ایجاد می‌کند. موافقتنامه داریم و در خصوص سایر موارد براساس حقوق عرفی و حسن همجواری انتظار داریم مقامات افغانستان موضوع را به صورت جدی مدنظر قرار دهند. از همه ابزارها استفاده می‌کنیم. سفارت ما فعال است و سرپرست سفارت موضوع را در دست پیگیری دارد و از همه ظرفیت‌ها برای پیگیری موضوع استفاده می‌کنیم.
 
ایران هیچ‌وقت از میز مذاکره فرار نکرده است
 
وی درباره مذاکرات مستقیم با آمریکا اظهار داشت: اگر روند مذاکراتی را طی دو دهه نگاه کنید ما هیچ وقت از میز مذاکره فرار نکردیم و همیشه به گفت‌وگو قائل بودیم و آخرین موضع را عراقچی صریح بیان کرد و گفت که ما از مذاکره عزتمندانه و شرافتمندانه برای رفع تحریم‌ها و رفع نگرانی‌های طرفهای مقابل برای ماهیت برنامه هسته‌ای آمادگی داریم. این موضع ثابت ماست. اینکه به چه شکلی انجام شود باید با توجه به جمیع جهات و رویکرد طرف‌های مقابل باید درباره آن تصمیم گیری شود.
 
رد شایعه درباره دلیل انصراف از اکسپو ژاپن
 
وی در پاسخ به سؤالی درباره نمایشگاه اکسپو در ژاپن گفت: اینکه ما به خاطر قرار گرفتن تابلوی ایران در کنار طرفی دیگر (رژیم صهیونیستی) در نمایشگاه اکسپو شرکت نکردیم، صحت ندارد.
 
بقایی بیان کرد: ما همه تلاش خود را طی دو سال و نیم گذشته صورت دادیم و متولی موضوع شخص دیگری بود و تصمیم آنها حتما به دلایل موجهی صورت گرفته است. این خیلی امر عجیبی نبوده و تعداد دیگری کشورها هم انصراف دادند از جمله آفریقای جنوبی بنا به دلایلی که خودشان داشتند. ما تلاش خود را انجام دادیم و به تصمیم نهاد ذیربط احترام گذاشتیم.
 
بقایی در پاسخ به سؤالی درباره موافقتنامه همکاری ایران و روسیه اظهار داشت: موافقتنامه جامعی است و بخش‌های متنوع از جمله انرژی و ... را در برمی‌گیرد.
 
موضع قاطع ایران درباره کریدورهای مرزی
 
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره گذرها و کریدورها بیان کرد: موضع ما در این خصوص روشن است و تأکید کردیم باید به حقوق حاکمیتی همه کشورها احترام گذاشته و مراقبت شود این همکاری‌ها عواقبی برای مباحث ژئوپلتیک نداشته باشد.
 
رژیم اسرائیل در عمل به تعهدات جدی نیست

وی در پاسخ به سؤالی درباره تداوم نقض آتش‌بس در لبنان توسط رژیم صهیونیستی و برخی گزارش‌ها مبنی بر اینکه این رژیم قصد ندارد در موعد مقرر از جنوب لبنان خارج شود، گفت: سابقه این رژیم نشان می‌دهد در عمل به تعهدات و قول و قرار‌ها هیچ وقت جدی نبوده و هر وقت فرصتی پیدا کردند نقض تعهد کردند. در این موضوع طرف‌هایی (دو کشوری) که خود را ضامن آتش‌بس معرفی کردند مسئولیت مستقیم و روشنی دارند که اجازه ندهند این رژیم آتش‌بس را به صورت مکرر نقض کند. 

بقایی بیان کرد: این موارد را هم جهات ذیربط در دولت لبنان و هم طرف‌هایی که به نوعی ذی مدخل و دخیل در این فرآیند بودند باید به صورت جدی پیگیر باشند.

استفاده از پوشش قضائی برای به دام انداختن اتباع ایرانی غیرقانونی است

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤال دیگری درباره وضعیت محمد عابدینی شهروند ایرانی بازداشت شده در میلان گفت: درباره اتباع ایرانی که از سوی آمریکا درخواست استرداد شده نوعی گروگانگیری می‌دانیم، چون اتهام اصلی آنها دور زدن تحریم‌های یکجانبه آمریکاست که نفس تحریم‌های یکجانبه آمریکا زیر سؤال است. اینکه از پوشش قضایی برای به دام انداختن اتباع ایرانی استفاده می‌کنند، غیرقانونی، غیراخلاقی و ضد حقوق بشری است.

وی گفت: همکاران در تهران و سفارت در رم و کنسولگری در میلان پیگیر موضوع بودند. امکانات کنسولی برای ایشان فراهم شده از جمله تماس با خانواده و به صورت جدی این موضوع را در دست پیگیری داریم.

بقایی درباره رابطه ایران با بحرین و مصر گفت: روندی که شروع شده به صورت پیوسته ادامه دارد و اینکه به چه شکل و جزئیاتی در دست پیگیری است به این اکتفا کنم که موضوع در دستورکار ایران و طرف‌های مقابل قرار دارد و امیدواریم به نتیجه مطلوب برسد.

این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی درباره مذاکره با دولت آمریکا بیان کرد: هیچ وقت در خصوص مذاکره و گفت‌و‌گو با طرف‌های مقابل هیچ منعی نداشتیم و گفت‌و‌گو را ترک نکردیم. همین الان گفت‌و‌گو را با طرف‌هایی اروپایی انجام می‌دهیم، چون به مسیر خود اعتماد داریم. دو دهه است درباره برنامه هسته‌ای ایران شبهه ایجاد و آژانس را تحت فشار قرار می‌دهند. ما نگرانی از گفت‌و‌گو نداریم و قائل به این هستیم که برای رفع تحریم‌های ظالمانه وارد مذاکره شرافتمندانه شویم. اینکه به چه شکلی باشد مذاکره دوسویه است و بستگی دارد طرف‌های مقابل چه رفتار و رویکردی را در پیش بگیرند.

وی در پاسخ به سؤالی درباره کشتار شیعیان در پاکستان گفت: ما تروریسم را توسط هر کسی و در هر جایی محکوم می‌کنیم.

 

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب