انقلاب صنعتی چهارم و تحولات فناوری
به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، تکنولوژی، جهان را از بسیاری جهات تغییر داده است. هر فناوری و تکنولوژی جدیدی که وارد زندگی بشر میشود در ابتدا با مقاومت گروهی از افراد همراه است، اما به مرور جزء جدانشدنی زندگی میشود به شکلی که تصور و به یادآوردن زندگی، پیش از حضور آنها سخت و ناممکن است.
انقلاب چهارم صنعتی و تحول دیجیتال و فناوری دو مفهوم جداییناپذیر از یکدیگر هستند که امروزه به طور گستردهای صنایع مختلف را تحت تاثیر خود قرار دادهاند. انقلاب صنعتی نسل چهارم بیشتر با صنایع و کسبوکارها سروکار دارد و این در حالی است که تحول دیجیتال امروزه سازمانها و حتی دولتها را نیز تحت تاثیر خود قرار داده است.
به طور کلی تحول دیجیتال در صنایع مختلف است که باعث میشود تا انقلاب صنعتی نسل چهارم اتفاق بیفتد. تحول دیجیتال در صنایع باعث میشود تا از تجهیزات و تکنولوژیهای اینترنت اشیا، AI و … در این صنایع استفاده شده و در نتیجه انقلابی عظیم در این زمینه رخ دهد.
فناوریهای جدید نه کاملا خارج از کنترل هستند و نه میتوان آنها را صرفا ابزاری برای استفاده دانست؛ بنابراین لازم است که تعامل با این فناوریها را یاد بگیریم. انقلاب صنعتی چهارم در ۱۲ شاخه فناوری مهم وارد زندگی ما شده است.
این فناوریها شامل: فناوریهای رایانشی جدید، زنجیرهی بلوکی، اینترنت اشیا، هوش مصنوعی و رباتیک، مواد پیشرفته، تولید افزوده و چاپ چندبعدی، زیستفناوریها، عصب فناوریها، واقعیتهای افزوده و مجازی، ذخیرهسازی و انتقال انرژی، مهندسی اقلیم و فناوریهای فضایی هستند.
نقاط مشترک فناوریهای انقلاب صنعتی چهارم
فناوریهای انقلاب صنعتی چهارم ابعاد مشترکی دارند که به نوع تغییرات گستردهای مرتبط هستند که در حال مشاهدۀ آنها هستیم؛ با درنظرگرفتن چهار پویاییِ مشترک میتوان تصویر بزرگتر و فراگیرتری را مشاهده کرد:
آشکارترین و بدیهیترین جنبۀ فناوریهای انقلاب صنعتی چهارم این است که سیستمهای دیجیتالی را بهشدت گسترش میدهند و دگرگون میکنند. نقطۀ اشتراک فناوریهای انقلاب صنعتی چهارم این است که تماما بر توانمندیهای دیجیتال و شبکههای حاصل از انقلاب صنعتی سوم اتکا دارند و آنها را توسعه میدهند.
دومین جنبۀ فناوریهای انقلاب صنعتی چهارم این است که بهطور نمایی گسترش مییابند، بروز فیزیکی دارند و خودشان را با زندگی ما میآمیزند. هر چه سرعت گسترش یک فناوری بیشتر باشد، کار ما برای انطباق با پیامدهای برهمزنندهاش دشوارتر میشود.
فناوریهای انقلاب صنعتی چهارم نهتنها به بخشی از جهان فیزیکی اطراف ما تبدیل میشوند، بلکه بخشی از خود ما خواهند شد. در واقع برخی از ما مدتهاست احساس میکنیم که گوشیهای هوشمندی که در دست داریم به عضوی از بدنمان بدل شدهاند. شکی نیست که دستگاههای بیرونی امروزه – از رایانههای پوشیدنی گرفته تا هدستهای واقعیت مجازی – روزی این قابلیت را پیدا میکنند که در بدن و مغز ما کاشته شوند.
یکی دیگر از نقاط مشترک فناوریهای انقلاب صنعتی چهارم این است که نحوۀ ترکیبشدن آنها با یکدیگر و خلق نوآوریها، قدرتشان را چندبرابر میکند.
در نهایت اینکه فناوریهای انقلاب صنعتی چهارم از این جهت که مزایا – و چالشهایی – مشابه به ارمغان میآورند، همانندند.
تاثیر انقلاب صنعتی چهارم بر آینده
نه فناوری و نه اختلالات ناشی از آن، نیرویی برون زا نیستند که انسان بر آن هیچ کنترلی نداشته باشد. بلکه همهی ما مسئول هدایت تکامل آن هستیم در تصمیماتی که به عنوان شهروند، مصرف کننده و سرمایه گذار به صورت روزانه میگیریم؛ بنابراین ما باید فرصت و قدرتی را برای شکل دادن به انقلاب صنعتی چهارم به کار بگیریم و آن را به سمت آینده هدایت کنیم تا اهداف و ارزشهای مشترک ما را منعکس کند.
برای انجام این کار ما باید یک دیدگاه جامع و مشترک جهانی در مورد چگونگی تأثیر فناوری بر زندگی و تغییر شکل محیط اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و انسانی ایجاد کنیم. تصمیم گیرندگان امروز بیش از حد درگیر تفکر سنتی، خطی یا جذب بحرانهای متعدد میشوند تا بتوانند در مورد نیروهای اختلال و نوآوری که آینده ما را شکل میدهند، استراتژیک فکر کنند.
در پایان همه چیز به مردم و ارزشها برمی گردد. ما باید با قرار دادن مردم و توانمند سازی آنها در اولویت، آیندهای را شکل دهیم که برای همه انسانها مفید باشد. به عنوان مکمل بهترین قسمتهای سرشت انسان یعنی خلاقیت، همدلی و سرپرستی میتواند بشریت را به یک آگاهی جمعی و اخلاقی جدید مبتنی بر احساس مشترک سرنوشت سوق دهد.
انتهای پیام/