علامه مصباح یزدی پیشگام در اسلامیسازی علوم انسانی/ حاج قاسم از علامه مصباح استمداد میطلبید
به گزارش خبرگزاری آنا، چهارمین کنگره بین المللی بزرگداشت مرحوم علامه محمدتقی مصباح یزدی با عنوان «استاد فکر» در محل مرکز همایشهای بین المللی صدا و سیما برگزار شد.
در ابتدای این همایش حجت الاسلام علی مصباح ضمن خیر مقدم به حاضران در این همایش اظهار داشت: امسال شورای عالی انقلاب فرهنگی ۱۲ دی سالروز رحلت علامه مصباح یزدی را روز ملی علوم انسانی اسلامی نامگذاری کرد و این نامگذاری به حق و به جایی بود که نقش برجسته مرحوم علامه به عنوان پیشگام اسلامی سازی علوم انسانی در عصر اخیر را به ما گوش زد میکند.
وی با بیان اینکه مساله علوم انسانی اسلامی در حقیقت پایههای نظام انقلاب اسلامی است گفت: انقلاب اسلامی نظامی بر آمده از تلاشها، زحمات و خونهای شهدایی است که برای نظام جمهوری اسلامی ریخته شده تا نظامی بر پایه اسلام بنا شود و جامعهای تشکیل شود تا بر پایه آموزهها، ارزشها و احکام اسلامی در آن اجرا شود و الگو به جهان ارائه دهد. جامعهای که خودش را وقف بندگی خدا کند و در همه ساحتهای فردی و اجتماعی سعی داشته باشد تا آن چیزی که پروردگار برای سعادت بشر قرار داده اجرا کند.
در ادامه مراسم حجت الاسلام غلامحسین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با گرامیداشت یاد شهدای اسلام به خصوص حاج قاسم سلیمانی، گفت: مساله علوم انسانی اسلامی امری کلیدی، حیاتی و اثربخش در تمدن نوین اسلامی است.
وی افزود: حضرت آیت الله علامه مصباح از موسسان این مقوله مهم در ایران و بلکه جهان اسلام بوده است. فکر و اندیشه ایشان در کشورهای مختلف مطرح بوده و رهبر معظم انقلاب درباره ایشان عناوینی همچون فقیه، حکیم، استاد فکر، نوآور، پارسا، دارای خلقیات برجسته دارند.
حجت الاسلام خسروپناه، فراگیری علوم حوزوی و جدید با بهره گیری از حکمیان، فقیهان و عالمان مجتهد، مطالعه فیزیک، شیمی، روان شناسی، جامعه شناسی، زیست شناسی و حتی تحصیل و تدریس زبان انگلیسی و فرانسه، سلوک معنوی با نظارت عارفان ولایی، داشتن نظر انتقادی، آینده نگری و تحول در حوزههای علمیه، شاگرد پروری و توجه به نسل جوان و نوجوان حتی تا سالهای پایانی عمر، اخلاص بینش، منش و کنش، تواضع و فروتنی، مدیریت علمی و نظریهپردازی، سیاستمداری ولایتمدارانه، پاسخ به سوالات و شبهات دینی را از مهمترین ویژگیهای علامه مصباح یزدی برشمرد.
وی در ادامه تصریح کرد: تاسیس موسسه باقر العلوم (ع) و موسسه امام خمینی (ره) از ایدهها و طرحهای علامه مصباح بود که با هدایت رهبر انقلاب شکل گرفت و یک موسسه آینده نگر است که برای چند قرن آینده جهان اسلام تولید اندیشه و فکر میکند. اگر قبل و بعد از راه اندازی موسسه امام خمینی (ره) حوزه را بررسی کنیم در مییابیم که تحول عمیقی در حوزه ایجاد شده است. پیش از آن کسانی که علوم انسانی موجود را بفهمند نداشتیم. امروز برخی از استادان موسسه امام خمینی (ره) استاد تمام در زمینه علوم انسانی اسلامی شدند که باید قدردان این موارد بود.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: اینکه علامه را در تحزب خاص محدود کنیم به جهان اسلام خیانت کردیم. ایشان یک متفکر بزرگ برای جهان اسلام امروز و فرداهای دور است. ایشان نسبت به امام راحل (ره) و رهبر معظم انقلاب ولایتمدار بودند که در جریان مقاومت این ویژگی، خود را نشان داد.
حجت الاسلام والمسلمین خسروپناه خاطرنشان کرد: من لحظهای در این مرد بزرگ هوای نفس ندیدم. ایشان مجاهدی همیشه در صحنه بودند. همه ما به خصوص طلبههای جوان باید این اصول و ویژگیهای علامه مصباح یزدی را در جان و زندگی خود پیاده کنیم.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در پایان گفت: علامه مصباح یزدی یک حکیم، فیلسوف و پارسای برجسته بودند که در منظومه فکری ایشان، «حکمرانی علم و اجرا» کاملا محسوس بود.
همچنین شیخ نعیم قاسم دبیرکل حزب الله لبنان در پیام تصویری خود که به این کنگره ارسال کرده بود درباره ویژگیهای علامه مصباح یزدی گفت: «ویژگی اول این است که او در صدد ریشهدار کردن اسلام در تمام زندگی ما بود بنابراین به تمام عرصههای اعتقادی، فلسفی، اجتماعی، فرهنگی و تربیتی پرداخت و همچنین دیدیم که او وارد زمین متعددی شد تا از خلال آنها شالوده اسلام را استوار کند. بههمین خاطر در مؤسسه در راه حق مشغول به کار شد، مؤسسه باقرالعلوم (ع) را تأسیس کرد و در مرحله آخر مؤسسه بزرگ امامخمینی (ره) را برای تعلیم و مباحث علمی بنیان گذاشت؛ بنابراین خصوصیت اصلی او این بود که همواره بهدنبال بنیانهای اسلامی بود، زیرا او معتقد بود که اگر از مبادی و اصول صحیح بهدور از آشفتگیها بدرفتاریها گلایهها و تحریفهایی که پدید آمده آغاز کنیم، برای ما ممکن خواهد بود که الگوی برتر را ارائه دهیم. حلال محمد (ص) تا روز قیامت حلال و حرامش تا روز قیامت حرام است این همان قاعده بنیادین است.
ویژگی دوم اقتدای او به ولیفقیه امام خامنهای بعد از امامخمینی (ره) بود و این اقتدا و پیروی معنای خاصی نزد حضرت آیتالله مصباح یزدی داشت. او معتقد بود امام خامنهای کسی است که ارکان اسلام را ابتدا در جمهوری اسلامی و سپس در سطح جهان محکم کرده است.»
در حاشیه چهارمین کنگره بینالمللی «استاد فکر»، کمیسیونهای علمی و تخصصی با موضوعهای مبانی اندیشه اسلامی، گفتمان علوم انسانی و اسلامی، اندیشه مقاومت، اخلاق و تربیت با حضور اساتید برجسته علوم دینی برگزار شد. همچنین کتابهای «پندها و عبرتها در قصههای قرآنی»، «تاسراپرده جانان»، «نظریه تربیتی اسلام» و «توحید در نظام عقیدتی و ارزشی اسلام» از آثار مرحوم آیت الله محمدتقی مصباح یزدی رونمایی شد.
حجتالاسلام محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، حجتالاسلام محمود محمدی عراقی رئیس دفتر رهبر انقلاب در قم، همسر و فرزندان مرحوم آیتالله مصباح یزدی و جمعی دیگر از چهرههای کشوری و لشکری در این مراسم حضور داشتند.
انتهای پیام/